ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

sx01941

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος

κατά τον μήνα Ιανουάριο Λειτούργησε ή χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

  border13

Μέσα σε κλίμα μεγαλοπρέπειας και λαμπρότητος εορτάσθηκε η κατά Σάρκα Περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, καθώς και την είσοδος στο νέο έτος  2014.

Την 1η του νέου ανατέλλοντος έτους 2014,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος  χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου π. Νικολάου Βλασερού.

Πρό της Απολύσεως ευλόγησε τις Αγιοβασιλόπιτες κατά την παλαιά παράδοση της Εκκλησίας μας.

Στο τέλος της Λειτουργίας προέστη της επίσημης Δοξολογία, με την παρουσία του κ. Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη και των τοπικών Αρχών του Νησιού επι τη ενάρξει του νέου έτους.

 

Την Πέμπτη 2-1-2014 Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εορταστική εκδήλωση της Ιεράς μας Μητροπόλεως μας η οποία ήταν αφιερωμένη στους νέους και της νέες της Νάξου που εισήχθησαν στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της Πατρίδας μας κατά το έτος 2013. Η εκδήλωση είχε κεντρικό θέμα "ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ" το οποίο παρουσίασε ο Πρωτοπρεσβύτερος Νεκτάριος Αλεξόπουλος, εφημέριος του Μητροπολίτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Νάξου. Μετά την παρουσίαση του θέματος ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα και έδωσε επαίνους και συμβολικά δώρα στους επιτυχόντες νέους και νέες.

Την Παρασκευή 3-1-2014 το πρωί έπλευσε για την Πάρο όπου το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για τις οικογένειες των ιερέων της Πάρου και Αντιπάρου. Στην εκδήλωση ομίλησε ο π. Εμμανουήλ Τζιώτης, στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα την οποία και μοίρασε στην συνέχεια στους παρευρισκομένους διανέμοντας συγχρόνως δώρα σε μικρούς και μεγάλους καθώς και ένα συμβολικό χρηματικό ποσό στους φοιτητές – φοιτήτριες παιδιά των Ιερέων Πάρου και Αντιπάρου, καθώς και στους ιεροσπουδαστές.

Το απόγευμα η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας διοργάνωσε, στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των νεοεισαχθέντων στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αποφοίτων των Λυκείων της νήσου Πάρου. Η εκδήλωση είχε κεντρικό θέμα "ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ" το οποίο παρουσίασε ο Πρωτ. π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Μετά την παρουσίαση απηύθηναν χαιρετισμούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Χρήστος Βλαχογιάννης και μία μητέρα επιτυχούσης. Στην συνέχεις στην Αίθουσα τελετών του Ιερού προσκυνήματος ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα και έδωσε τον ασημένιο Κωνσταντινάτο ατην φοιτήτρια που της έτυχε το νόμισμα. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή φοιτητών και συγγενών προς τους οποίους παρετέθη λιτή δεξίωση.


Την Κυριακή  5-1-2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Νάξου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Πρό της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και ``έριξε`` τον Σταυρό στην δεξαμενή της πηγής της Μονής.

Με λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου η Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων στη Νάξο.

Το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Λειτούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και στη συνέχεια τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού με την παρουσία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καθώς και των λοιπών τοπικών Αρχών.

Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή με κατεύθυνση στο Λιμάνι της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα θαλάσσια ύδατα. Τηρώντας την ωραία και παλαιά παράδοση αρκετοί νέοι, έπεσαν στα νερά της θάλασσας, απ' όπου ανέσυραν τον Τίμιο Σταυρό. Σε όλους ο Σεβασμιώτατος προσέφερε από ένα Σταυρό και αναμνηστικά δώρα.

Την Κυριακή 12-1-2014 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σαγκρίου Νάξου, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σαγκριώτης Θεολόγος και λαϊκός Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας κ. Μιχαήλ Σκορδιαλός. Μετά την απόλυση προέστη του ετησίου μνημοσύνου της Στυλιανής Ορφανού, συζύγου του μακαριστού Νικολάου Ορφανού, Ιατρού επί σειρά ετών της Πεδινής Νάξου με έδρα το Σαγκρί. Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομη ομιλία για την προσωπικότητα της εκλεκτής αυτής ψυχής που διακρίθηκε για την βαθειά της πίστη, την ευγένεια και σεμνότητα του χαρακτήρα της και την δημιουργία μιας καλής Χριστιανικής Οικογένειας.

Το απόγευμα έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει ως Συνοδικό μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Την Δευτέρα 13-1-2014 συμμετείχε στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως μέλος.

Την Τρίτη 14-1-2014 συμμετείχε στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως μέλος.

Την Τετάρτη 15-1-2014 συμμετείχε στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως μέλος.

Την Πέμπτη 16-1-2014 συμμετείχε στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως μέλος.

Το Σάββατο 18-1-2014 μετέβη στην Πάτρα προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις επί τη μετακομιδή του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου από την Μασσαλία στην Πάτρα, (18-1-1980) με την πρωτοβουλία και τις προσπάθειες του Μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών και συντοπίτου μας κυρού Νικοδήμου (Βαλληνδρά). Το βράδυ χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Κυριακή 19-1-2014 συνιερούργησε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών με τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Το Σάββατο 25-1-2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και ετέλεσε την Βάπτιση του μικρού Γρηγόρη εγγονού του αδελφού του κ. Γρηγορίου Δεμενοπούλου.

Την Κυριακή 26-1-2014 Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού αναγνώσματος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου  Παλαιού Φαλήρου, όπου υπηρετεί ως ιερατικώς προϊστάμενος ο Νάξιος Αρχιμανδρίτης και Ιατρός π. Γεώργιος Ρουσάκης.

Την Δευτέρα 27-1-2014 το πρωί έπλευσε για την Νάξο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου όπου χοροστάτησε στον μεθέορτο Εσπερινό της εορτής της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και ετέλεσε το Κτητορικό Μνημόσυνο κατά την Μοναστηριακή Αγιορείτικη Τάξη.

150

Την Τετάρτη 29-1-2014 ο Σεβασμιώτατος προήδρευσε της Δ. Ε. του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης Νάξου. το Βράδυ έπλευσε για την Πάρο.

Την Πέμπτη 30-1-2014 μνήμη των Τριών Ιεραρχών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, παρουσία μαθητών, δασκάλων και καθηγητών των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Παροικίας Πάρου.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου (Χριστού Δάσους) Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο Αρχιμ. π. Νικόδημος Σαραντόπουλος.

Την Παρασκευή 31-1-2014 ιερούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου (Χριστού Δάσους) Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους τον Θείον Λόγον κήρυξε ο Νάξιος την καταγωγή Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Νικολάκης, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

   

 

 


Εκτύπωση   Email