ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

sxe0191

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. Κ Α Λ Λ Ι Ν Ι Κ Ο Σ

κατά τον μήνα Αύγουστο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 

Την Παρασκευή 1-8-2014 το Μεσημέρι έπλευσε για την Πάρο. Το Εσπέρας της ίδιας ημέρας συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην Ακολουθία του Εσπερινού και του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος, στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, στο οποίο και φυλάσσεται η περίπυστη ομώνυμη Εικόνα της Θεοτόκου, χοροστατούντος του παρεπιδημούντος στην Πάρο Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον παρεπιδημούντα Ιεράρχη για την χοροστασία και την ομιλία του.

Το Σάββατο 2-8-2014 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος παρέστη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου με θέμα '' Η ΜΑΝΑ ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ''. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κος Ιωάννης Φριτζαλάς, Γεωπολιτικός και Ιστορικός Αναλυτής και η σύζυγος του κα Χαρά Νικοπούλου, Δασκάλα στη Θράκη. Την διοργάνωση της εκδήλωσης είχε αναλάβει η κα Μπέτη Μπιζά, Φιλόλογος η οποία και προλόγισε την εκδήλωση. Μετά τον διάλογο που ακολούθησε μικρό μουσικό σύνολο απέδωσε τρία παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης. Στο τέλος της εκδήλωσης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πάρου κ Βλαχογιάννης και έκλεισε με σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος.


Την Κυριακή 3-8-2014 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχη μας Χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Μάρμαρα Πάρου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το μνημόσυνο του αειμνήστου Παναγιώτου Δελέντα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην Παράκληση στο Ιερό Προσκύνημα Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επόπτης Νήσων Πάρου και Αντιπάρου Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτ. π. Δημήτριος Κυδωνιέας .

Την Δευτέρα 4-8-2014 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στον Εσπερινό και στον Παρακλητικό Κανόνα που ετελέσθηκαν στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσσης Νάουσας Πάρου.

Την Τρίτη 5-8-2014 έπλευσε για την Νάξο.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Φωτοδότου) Δανακού Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον.

Την Τετάρτη 6-8-2014 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δαμαριώνος Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Ρουσάκης Ιατρός– Αναισθησιολόγος Επιμελητής Α΄ Νοσοκομείου Ε.Ε.Σ και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων. Το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορωνοχωρίου Νάξου.

Την Πέμπτη 7-8-2014 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στον Εσπερινό και στον Παρακλητικό Κανόνα που ετελέσθηκαν στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Νάξου.

Την Παρασκευή 8-8-2014 το απόγευμα μετέβη στο Σκαδό Νάξου όπου χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ακολούθως μετέβη στο Φιλώτι όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος.

Το Σάββατο 9-8-2014 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Κόρωνο όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Μαρίνης. Στην συνέχεια παρηκολούθησε ωραία μουσικοχορευτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπαίθριο αμφιθέατρο του αύλειου χώρου του Ιερού Ναού από τον χορευτικό όμιλο Φοιτητών (Χ.Ο.Φ) Κορώνου Νάξου. Στο τέλος της εκδήλωσης εκ μέρους του ομίλου τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε ο κ. Απόστολος Ψαρρός και τον προσκάλεσε να κλείσει την εκδήλωση. Ο Μητροπολίτης μας συνεχάρη τους νέους και τις νέες για την ωραία πρωτοβουλία τους και τους ευχήθηκε κάθε ευλογία από τον Θεό με τις πρεσβείες της Παναγίας μας προσηλωμένοι πάντοτε στις Ελληνορθόδοξες παραδόσεις του τόπου μας.

Την Κυριακή 10-8-2014 ο Σεβασμιώτατος, χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απειράνθου Νάξου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο, όπου χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος στην Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου Μαρπήσσης Πάρου. Στη συνέχεια συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μαρπησσαίων και Αρχιλοχιτών με επικεφαλή τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Ροδόπουλο, με θέμα "ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΥ". Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους Μακαριστούς, Μητροπολίτη Παροναξίας κυρό Αμβρόσιο Β' και στον κατά σάρκα αδελφό του π. Γεώργιο Στάμενα, καθώς και στην προφάτως κοιμηθήσα εκλεκτή πρεσβυτέρα του Μελπομένη Στάμενα, οι οποίοι κατάγονταν απ' τη Μάρπησσα. Ομιλητές ήταν οι κ. Νικόλαος Αλιπράντης, Φιλόλογος και ο κ. Θανάσης Βιώνης, Αρχαιολόγος-Βυζαντινολόγος. Ταυτόχρονα με τις ομιλίες έγινε παρουσίαση φωτογραφιών αρχαιολογικών μνημείων της Πάρου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης την οποία προλόγισε ο κος Βύρων Γαβαλάς, μικρό μουσικό σύνολο απέδωσε όμορφες μελωδίες και η κα  Νεκταρία Καρατζή τραγουδίστρια-ψάλτρια ερμήνευσε εκκλησιαστικούς ύμνους.

Την Δευτέρα 11-8-2014 το μεσημέρι έπλευσε για την Νάξο και ακολούθως μετέβη στο Φιλώτι όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του μακαριστού Βασιλείου Δούκη. Εν Συνεχεία συμμετείχε στην Ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου και προ της απολύσεως κήρυξε τον Θείο Λόγο.

 Την Τρίτη 12-8-2014 επέστρεψε στην Πάρο.

Το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στον Εσπερινό και στον Παρακλητικό Κανόνα που ετελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λευκών Πάρου.

Την Τετάρτη 13-8-2014 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Εσπερινό και στην Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Την Πέμπτη 14-8-2014 το μεσημέρι υπεδέχθη τους προσκεκλημένους για την Πανήγυρη της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Επισκόπους, ήτοι τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Πειραιώς κ. Σεραφείμ και τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπο Επιδαύρου κ. Καλλίνικο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ κατά την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, που κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Προ του κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσφώνησε καταλλήλως τους προσκεκλημένους Αρχιερείς. Κατά την διάρκεια της Αγρυπνίας προέστη της Ακολουθίας των Εγκωμίων προς την Υπεραγία Θεοτόκο και θυμίασε όλον τον Ναό και τους πέριξ αυτού χώρους, έρρανε δε με αρώματα και μύρα κατά την διάρκεια της αποδόσεως του στίχου ``Έρραναν τον Τάφον…`` της τρίτης και τελευταίας στάσεως.

Το Πρωί της 15ης Αυγούστου 2014 ο Σεβασμιώτατος συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ, Σεαραφείμ, ο οποίος και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Επιδαύρου κ. Καλλίνικο. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς. Εν συνεχεία προέστη στην τέλεση της πάνδημης και λαμπρής Λιτανείας της Αγίας Εικόνας της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Επί της εξέδρας του Λιμένος πραγματοποιήθηκε ειδική Δέηση. Η μεγάλη Λιτανευτική πομπή αφού διήλθε όλη την παραλιακή οδό έφθασε στον Ιερό Ναό της δεύτερης Ενορίας, της Ζωοδόχου Πηγής, (όπου τελέσθηκε η καθιερωμένη Δέηση) και στην συνέχεια μέσα από τα γραφικά στενά της Παροικίας (Πάρου) έφθασε στον Ενοριακό Ναό των Ταξιαρχών (όπου και πάλι τελέσθηκε Δέηση) και δια της πλατείας Μαντούς Μαυρογένους κατέληξε στο Προσκύνημα της Παναγίας μας. Εκεί εψάλη η ακροτελεύτια Δέηση μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες επισήμους και τον πιστό λαό και ευχήθηκε η Παναγία μας να είναι για τον καθένα ξεχωριστά και για όλο το Έθνος μας η Σκέπη, η Βοηθός και η Προστασία.

Το Σάββατο 16-8-2014 συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης Πάρου. Προ της απολύσεως τέλεσε το 40νθήμερο Μνημόσυνο της μακαριστής πρεσβυτέρας Μελπομένης Στάμενα, συζύγου του π. Γεωργίου Στάμενα, αδελφού του Μακαριστού Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου του Β΄ και επί 40ετία Εφημερίου Μαρπίσσης.

Την Κυριακή 17-8-2014 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος στης Λεύκες Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σωτήριος Κοσμόπουλος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας. Στην συνέχεια τέλεσε το 3ετές μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιμανδρίτου π. Σπυρίδωνος Αλιμπράντη.

Με μεγάλη λαμπρότητα τελέσθηκε και φέτος η Ιερά πανήγυρις του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω, Κυριακή 17-8-2014 και Δευτέρα 18-8-2014, όπου πάρα πολλοί προσκυνητές ανήλθαν στο Ιερό αυτό Προσκύνημα, προκειμένου, να εορτάσουν και να τιμήσουν την εορτή του Θαυματουργού Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω και να πάρουν τη Χάρι και την ευλογία Του, προσκυνώντας το Ιερό και Χαριτόβρυτο Ἀγιο Λείψανο Του.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό Χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο Λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, συμπαραστατούμενος υπό των Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου (της Εκκλησίας της Κύπρου) και Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Ανήμερα της Εορτής τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος μαζί με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Επιδαύρου κ. Καλλίνικο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Καλλίνικο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας κατά την ώρα του κοινωνικού τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Ακολούθησε Ιερά Λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού και μετά το πέρας παρατέθηκε πρωινό σε όλους τους προσκυνητές.

Την Τρίτη 19-8-2014 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας επέστρεψε στην Νάξο. Το απόγευμα παρέστη σε εκδήλωση του Συλλόγου Εγκαριτών Νάξου ``Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ`` που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία των Εγκαρών. Η εκδήλωση περιελάμβανε την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Λαογράφου – Συγγραφέα κ. Αλέκου Φλωράκη με τίτλο «Αγία Γέννηση Εγκαρών Νάξου». Το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Μανώλης Σέργης Αναπληρωτής καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο Ιωάννης Τουμπακάρης Αρχιτέκτονας-Μηχανικός. Στο τέλος της εκδήλωσης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος.

Την Τετάρτη 20-8-2014 Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος παρέστη σε εκδήλωση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ (Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης) του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Μουσείου ``Ιάκωβος Καμπανέλλης``. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Νάξιο ιστοριοδίφη Ιάκωβο Εμμ. Καμπανέλλη, με θέμα ``Ιάκωβος Καμπανέλλης ένας άλλος λόγιος``. Την προσωπικότητα και το συγγραφικό – αρθρογραφικό έργο του παρουσίασαν α) ο Έπαρχος Νάξου κ. Λάζαρος Θεόφιλος και β) ο εκδότης – δημοσιογράφος κ. Παναγιώτης Καρανίκας, στενοί συνεργάτες του Ιακώβου Καμπανέλλη στα έντυπα των οποίων (ΧΩΡΑΪΤΗΣ & ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ) ανελλιπώς αρθρογραφούσε. Στο τέλος της εκδήλωσης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος.

Την Παρασκευή 22-8-2014 έπλευσε για την Πάρο όπου προήδρευσε συσκέψεως της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής. το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην Νάουσα όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ (Παριανός την καταγωγή) ο οποίος και χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό της Αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Παριανός Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Κρασσάς, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.

Το ίδιο Βράδυ επέστρεψε στην Νάξο.

Το Σάββατο 23-8-2014 το πρωί χοροστάτησε στον όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βίβλου Νάξου και εν συνεχεία προέστη της καθιερωμένης μεγάλης Λιτανείας. Τον Θείο Λόγο κατά την διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Συμεών Τελόπουλος.

Το απόγευμα μετέβη στο Φιλώτι όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ετέλεσε το μυστήριο του Γάμου του Νικολάου Βασιλάκη μετά της Ιουλιανής Προμπονά.

Την Κυριακή 24-8-2014 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Σαγκρίου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

Το μεσημέρι μετέβη στο Δημοτικό Θέατρο ``Ιάκωβος Καμπανέλης`` όπου τέλεσε τον Αγιασμό και την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβούλων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσία πλήθους Δημοτών. Κατά την τελετή τον καθιερωμένο όρκο έδωσαν, ο επανεκλεγείς Δήμαρχος κ, Μανώλης Μαργαρίτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Προέδροι και Σύμβουλοι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων που εξελέγησαν στις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχήθηκε στη νέα Δημοτική Αρχή και σε όλους τους ορκισθέντες ο Θεός να τους δίνει υγεία, δύναμη και σοφία, ώστε να επιτελέσουν με επιτυχία και για το καλό των δημοτών το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

Το απόγευμα έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει ως Συνοδικό μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Την Δευτέρα 25-8-2014 συμμετείχε στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως μέλος Αυτής.

Το μεσημέρι (και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας που βρίσκεται πλησίον της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου, όπου πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών του Γ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου των υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Το κατηχητικό υλικό της Αγίας Γραφής και η σωστή αξιοποίησή του σήμερα», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου. Στην πρώτη εισήγηση παρέστη και συμμετείχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Επίσεις, εκτός από τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο συμμετείχαν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος. Στις εργασίες του συνεδρίου έλαβαν μέρος 120 περίπου εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την Ιερά Μητρόπολη μας εκπροσώπησαν ο π. Πέτρος Αμοριανός (από Νάξο) και ο π. Εμμανουήλ Τζιώτης (από Πάρο). Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 27-8-2014.

Την Τρίτη 26-8-2014 και την Τετάρτη 27-8-2014 συμμετείχε στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως μέλος Αυτής.

Το απόγευμα της Τετάρτης 27-8-2014 έπλευσε για την Νάξο.

Την Πέμπτη 28-8-2014 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου και προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της 30χρονης Μαριάννας Δημητροκάλλη – Λιαρμακοπούλου.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Ενορία Αγίου Αρσενίου (Αγερσανί) Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Την Παρασκευή 29-8-2014 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε το Θείο Λόγο, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Προδρόμου Απόλλωνος Νάξου. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον Εφημέριο της Ενορίας π. Νικόδημο Ανταράκη.

Το Σάββατο 30-8-2014 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου, όπου εορτάστηκε μεγαλοπρεπώς η εορτή της καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Το Κυριακή 31-8-2014 χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου, επί τη εορτή της καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Ρώτας.

Το μεσημέρι έπλευσε για την Πάρο.

Το απόγευμα μετέβη στην Αντίπαρο όπου στην αίθουσα τελετών του Γυμνασίου Αντιπάρου τέλεσε τον Αγιασμό και την ορκωμοσία του νέου Δημάρχου κ. Αναστασίου Φαρούπου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Αντιπάρου. Ακολούθως επέστρεψε στην Πάρο όπου στον αύλειο χώρο της Αγίας Άννης Παροικίας (παραπλεύρως του Δημαρχιακού Μεγάρου Πάρου) τέλεσε τον Αγιασμό και την ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου και των μελών των Δημοτικών και των Τοπικών συμβουλίων της Πάρου. Στο τέλος και των δύο τελετών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχήθηκε στις νέες Δημοτικές Αρχές ο Θεός να τους δίνει υγεία, δύναμη και φώτιση, ώστε να επιτελέσουν με επιτυχία και για το καλό των δημοτών το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

Στην συνέχεια μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στον αύλειο χώρο του οποίου πραγματοποιήθηκε ωραία εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο ευεργέτη της Πάρου Φραγκίσκο Βελέντζα (1893-1966). Οι ομιλητές εξήραν την προσωπικότητα και την προσφορά του εκλεκτού τέκνου του Κώστου και μεγάλου ευεργέτη της Πάρου. Την εκδήλωση έκλεισε με σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφερθείς τόσο στην μεγάλη προσωπικότητα και προσφορά του αειμνήστου, όσο και στην πολύ σημαντική συμβολή του ``Βελεντζείου`` Ιδρύματος (που εκείνος ίδρυσε) στην κοινωνία της Πάρου και ιδιαίτερα στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο μας και στην Ενορία του Κώστου της Πάρου.

 

 

 

 

    

 

 


Εκτύπωση   Email