ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

100

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Απρίλιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 

Την Τρίτη 1-4-2014 το μεσημέρι μετέβη στο Κεραμί Νάξου όπου στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Μαργαρίτας Βλασερού.

Το απόγευμα προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης Νάξου

Την Τετάρτη 2-4-2014 το μεσημέρι μετέβη στην Κεραμωτή Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Ιωάννου Τουμπακάρη. Μετά το πέρας της Ακολουθίας μετέβη στην Ενορία του Κυνιδάρου όπου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου ετέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος. Στην Συνέχεια μετέβη στην Μονή όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Φωτεινής ετέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο Λόγο.

Την Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου 4-4-2014 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Ακολουθία των Χαιρετισμών και κήρυξε τoν Θείο Λόγο, ως ακολούθως: α) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Ποταμιάς β) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορωνοχωρίου  γ) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου δ) στην αγρυπνία στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου όπου η Ακολουθία των Χαιρετισμών τελέσθηκε κατά την διάρκεια του Όρθρου και εν συνεχεία προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας.

Το Σάββατο 5-4-2014 έπλευσε για την Πάρο.

Την Κυριακή 6-4-2014 (Κυριακή Ε΄ Νηστειών) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.  Μετά την απόλυση προέστη του 40νθήμερου μνημοσύνου της Βαρβάρας Καλακώνα μητρός του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Παροικίας.

Εν συνεχεία μετέβη στη Αγγεριά Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου προεξήρχε του μνημοσύνου του Γεωργίου Χανιώτη πατρός του Αρχιμανδρίτου π. Ιωάννη Χανιώτη.


Κατόπιν στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Νικολάου Λιανοπούλου Οδοντιάτρου – Ορθοδοντικού εκ Νάξου καταγομένου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής στον Ε΄ Κατανυκτικό Εσπερινό και κήρυξε τον Θείον Λόγον. Ακολούθησε Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής με επίκαιρους ύμνους (Μεγάλης Τεσσαρακοστής και Μεγάλης Εβδομάδος) υπό την χοραρχία του Πρωτοψάλτου του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Μουσικολογιωτάτου κ. Εμμανουήλ Χανιώτη.

Την Δευτέρα 7-4-2014 έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει ως Συνοδικό μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Από την Τρίτη 8-4 έως και την Πέμπτη 10-4-2014 συμμετείχε στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως μέλος.

Την Παρασκευή 11-4-2014 έπλευσε για την Νάξο.

Το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Τo Σαββάτο 12-4-2014 ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου του νέου Κοιμητηρίου της πόλεως Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλη κοινό Τρισάγιο για τους εκεί αναπαυομένους αδελφούς μας.

Την Κυριακή 13-4-2014 (Των Βαΐων) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και ευλόγησε τα Βάγια με την ειδική ευχή. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδ. Πρωτ. π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο.

Το Εσπέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Το ίδιο Βράδυ επέστρεψε στην Νάξο.

Την Μεγάλη Δευτέρα 14-4-2014 το εσπέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Τρίτη 15-4-2014 το μεσημέρι μετέβη στην Απείρανθο όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 15χρονου Αντωνίου Οικονόμου.

Το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και κήρυξε το Θείο Λόγο. Καθ' όλη τη διάρκεια της Ιεράς Ακολουθίας έψαλλε μελίρρυτα, ο χορός Ιεροψαλτών «Νάξιοι Μελιστές» υπό την διεύθυνση του Χοράρχου και Λαμπαδαρίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού κ. Δημητρίου Παπάνη, ο οποίος και απέδωσε το `` Τροπάριο της Κασσιανής ``

Την Μεγάλη Τετάρτη 16-4-2014 το εσπέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Πέμπτη 17-4-2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ετέλεσε το πρωί την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Νάξου. Tο βράδυ μετέβη στην Κωμιακή όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία των Αγίων Παθών στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γεννεσίου της Θεοτόκου.

Την Μεγάλη Παρασκευή 18-4-2014 χοροστάτησε στην Ακολουθία των Μεγάλων Βασιλικών Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Καλοξύλου Νάξου όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως και κήρυξε τον θείο Λόγο. Το βράδυ προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό πόλεως Νάξου και συμμετείχε στην περιφορά του Επιταφίου. Κατά την συνάντηση των τριών Επιταφίων απηύθυνε σύντομη ομιλία προς τους χιλιάδες χριστιανούς των τριών Ενοριών της πόλεως και στην συνέχεια ακολούθησε τον Επιτάφιο του Αγίου Νικοδήμου όπου και ολοκλήρωσε την Ακολουθία.

Το Μεγάλο Σάββατο 19-4-2014 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε τον Εσπερινό της Πρώτης Ανάστασης και τη Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, κατά την διάρκεια της οποίας έψαλε πανηγυρικά το `` Ανάστα ο Θεός … ``. Το Απόγευμα έπλευσε για την Πάρο όπου τη νύκτα ετέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και εν συνεχεία την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Την Κυριακή του Πάσχα 20-4-2014 στις 11 η ώρα το πρωί ετέλεσε τον Εσπερινό της Αγάπης στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου παρουσία των Δημοτικών, λοιπών Αρχών και πλήθους πιστών, μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Μητροπολίτης αντάλλαξε ευχές και μοίρασε κόκκινα αυγά και γλυκίσματα σε όλους τους πιστούς.

Το μεσημέρι  ευλόγησε την τράπεζα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Πάρου ``ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ`` και συνέφαγε με τους γέροντες και τις γερόντισσες, τσούγκρισε μαζί τους το κόκκινο αυγό και τους μοίρασε τα Πασχαλινά δώρα.

 Την Τετάρτη 23-4-2014 Το Βράδυ επέστρεψε στην Νάξο.

Την Πέμπτη 24-4-2014 προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσ. Πρωτ. π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Την Παρασκευή 25-4-2014 Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον νεόδμητο και μεγαλοπρεπή   Ιερό Ναό του μεγάλου Πανναξιακού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης, απηύθυνε εορταστικό χαιρετισμό και ευχές προς τα πλήθη των προσκυνητών που συνέρρευσαν (οδοιπορώντας πολλοί για εκπλήρωση τάματος μέχρι και 5 – 6 ώρες) για να τιμήσουν το πάνσεπτο Πρόσωπο της Παναγίας μας. Ακολούθησε η Λιτανεία της Σεπτής Εικόνας της Παναγίας μας προς τον Ναό της Ευρέσεως όπου και εψάλη Δέηση.

Το Σάββατο 26-4-2014 το πρωί παρευρέθη στην Αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου `` Ιάκ. Καμπανέλλης όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση για τον 1ο και 2ο τόμο του περιοδικού ``ΝΑΞΙΑΚΑ`` από την Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων.

το μεσημέρι μετέβη στην Απείρανθο όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Αναστάσιμης Εξοδίου Ακολουθίας του 28χρονου Φλώριου Μπαρδάνη.

Τό απόγευμα μετέβη στο Φιλώτι Νάξου και προέστη της Αναστάσιμης Εξοδίου Ακολουθίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Στεφάνου Μουστάκη.

Την Κυριακή 27-4-2014 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος.

Το μεσημέρι στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου τέλεσε το Μυστήριο του Βαπτίσματος του μικρού Μιχαήλ, υιού του Γεωργίου και της Στυλιανής Βαλλέτα.

 

 


Εκτύπωση   Email