ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

001

 ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Σεπτέμβριο Λειτούργησε  χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

Την Κυριακή 1-9-2013 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θεό Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απειράνθου Νάξου και εν συνεχεία τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο του Φλώριου Μπαρδάνη. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ανεγνώσθη (όπως και σε όλους τους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως) η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου επι τη εισόδω στο νέο εκκλησιαστικό έτος.

Εν συνεχεία και μέχρι το μεσημέρι συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου "Η Νάξος δια μέσου των αιώνων" κατά την διάρκεια του οποίου παρουσίασε εισήγηση ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Νάξου Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Κύλης με Θέμα: "Ενθυμήσεις από τα παλαίτυπα και τους κώδικες της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας (16ος – 20ος αιώνας)".            

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο όπου παρέστη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Λεύκες με την ευθύνη και την φροντίδα του Μουσικολογιωτάτου κ. Εμμανουήλ Χανιώτου, Πρωτοψάλτου του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής υπό την χοραρχία του οποίου απέδωσε ύμνους δεκαεπταμελής χορωδία. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος αναφερθείς με θερμά λόγια στην πολύτιμη προσφορά του κ. Χανιώτη στα μουσικολογικά δρώμενα της Πάρου και ιδιαίτερα στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας μας, στον οποίο και προσέφερε αργυρά Εικόνα της Παναγίας, λεπτομέρεια - αντίγραφο από τον φυλασσόμενο στο Μουσείο του Ιερού Προσκυνήματος ασημένιου δίσκου.

 Την Τρίτη 3-9-2013 το απόγευμα έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει ως Συνοδικό μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της νέας συνοδικής περιόδου, αναλαμβάνοντας καθήκοντα την Τετάρτη 4-9-2013, κατά την πρώτη Συνεδρίαση της 155ης περιόδου που θα λήξει την 31η Αυγούστου 2014.

Το Σάββατο 7-9-2013 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Ιερά Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου προσκεκλημένος του οικείου Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου προκειμένου να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Γεννεσίου της Θεοτόκου Γραμμένης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό της εορτής ενώ την επομένη ημέρα Κυριακή 8-9-2013 χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας κατά την οποία και κήρυξε τον Θείο λόγο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δέχθηκε τις ολόθερμες ευχές και ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου για την αποδοχή της προσκλήσεώς του και την παρουσία του στις ανωτέρω λατρευτικές εκδηλώσεις.

Την Δευτέρα 9-9-2013 Προσκεκλημένος της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους και της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας ανεχώρησε για το Άγιον Όρος και συγκεκριμένα από την Δάφνη μετέβη οδικώς στις Καρυές και αφού προσκύνησε την Παναγία ``Άξιον Εστίν`` του Πρωτάτου ανεχώρησε για το πανηγυρίζον Κελλίον του Νικηφόρου Φωκά (της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας) για να προστεί στις ιερές Ακολουθίες επί τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Την Τρίτη 10-9-2013 το απόγευμα χοροστάτησε στον Εσπερινό του Ιερού Κελλίου ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Καθολικό της Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και του Όρθρου.

Την Τετάρτη 11-9-2013 μετείχε της Ακολουθίας των Ωρών και προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επισκέφθηκε την Ιερά Σκήτη Τιμίου Προδρόμου όπου έτυχε θερμής υποδοχής απ’ τον Δικαίο της Ι. Σ. Ιερομόναχο Αθανάσιο Προδρομίτη και την Αδελφότητα.

Την Πέμπτη 12-9-2013 επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Καρακάλλου και εν συνεχεία μέσω Δάφνης έπλευσε προς Ουρανούπολη και από ‘κει μετέβη οδικώς στην Έδεσσα όπου τον υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ Ιωήλ.

Την Παρασκευή 13-9-2013 χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ι. Μονή Τιμίου Σταυρού Μεσημερίου ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το Σάββατο 14-9-2013 ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Καλής Εδέσσης.

Το Σάββατο 14-9-2013 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων προσκεκλημένος του οικείου Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς του πολιούχου της Καλαμπάκας Αγίου Βησσαρίωνος. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε στον πολυαρχιερατικό Εσπερινό και στην Ιερά Λιτανεία της Εικόνος του Αγίου ενώ την επομένη ημέρα Κυριακή 15-9-2013 χοροστάτησε στον Όρθρο και Ιερούργησε στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποία και κήρυξε τον Θείο λόγο.

Την Κυριακή 22-9-13 ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ετέλεσε το Μνημόσυνο της Αλεξάνδρας Μιχαλάκη μητρός του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Σεραπίωνος Μιχαλάκη Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου.

Την Δευτέρα 23-9-2013 το απόγευμα έπλευσε απ’ τον Πειραιά για την Πάρο.

Την Τρίτη 24-9-2013 ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσ. Πρωτ. Γεώργιος Τριαντάφυλλος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Π. Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου σύναξη Ιερέων και Κατηχητών-Κατηχητριών της νήσου Πάρου με την ευκαιρία της νέας κατηχητικής χρονιάς. Ομιλητής της συνάξεως ήταν ο καθηγούμενος της Ι. Μ. Λογγοβάρδας Αρχιμ. Χρυσόστομος Πήχος ενώ ο π Εμμανουήλ Τζιώτης ενημέρωσε για την συμμετοχή του στις εργασίες του δευτέρου Πανελληνίου Συνεδρίου των Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, που φιλοξενήθηκαν στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στη Ρίζα Αντιρρίου. Το θέμα ήταν: «Μέθοδοι και τρόποι διδασκαλίας των κατηχητικών μαθημάτων».

 Την Πέμπτη 26-9-2013 ιερούργησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον  πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Δρυού Πάρου. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμαδρίτου στον Εφημέριο της ενορίας π Ιωάννη Χανιώτη.

Στη συνέχεια μετέβη στο Ακρωτήριο ‘’Κορακιές’’ όπου ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση επί τη συμπληρώσει 13 χρόνων απ’ το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Συμετείχαν ο Δήμαρχος Πάρου, οι τοπικοί φορείς, οι συγγενείς των θυμάτων καθώς επίσης και αρκετοί Παριανοί. Τέλος μετέβη στο σημείο που βρίσκεται ο αδριάντας του τότε Λιμενάρχη Πάρου Δημητρίου Μάλαμα (εκ Νάξου), ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την φοβερή εκείνη νύχτα του ναυαγίου 26-9-2000 προσφέροντας θυσιαστικά τις υπηρεσίες του.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας υποδέχθηκε στη Πάρο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ Ιγνάτιο ο οποίος μαζί με την συνοδεία του επισκέφτηκαν Ιερές Μονές του νησιού.

Το ίδιο βράδυ έπλευσε για την Νάξο.

 


Εκτύπωση   Email