ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

sxe0191

  ΧΡΟΝΙΚΑ  ΜΗΝΟΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Οκτώβριο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 

Την Τρίτη 1-10-2013 το απόγευμα στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ετέλεσε την ακολουθία του αγιασμού επί τη ενάρξει των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, «Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και Ιάκωβος Ναυπλιώτης». Παρόντες ήταν οι καθηγητές και οι μαθητές της Σχολής, καθώς και όσοι θέλησαν να εγγραφούν και να ξεκινήσουν τα μαθήματα φέτος. Μετά τον αγιασμό ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ευλογημένη και καρποφόρο σχολική χρονιά και ευχαρίστησε τον Διευθυντή της Σχολής κ. Ιωάννη Κόντε και τον Καθηγητή κ. Δημήτριο Παπάνη για την εύρυθμη λειτουργία της. Στο τέλος διένειμε αναμνηστικά δώρα στους 32 μαθητές και μαθήτριες της Σχολής.

Αμέσως μετά στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε σύναξη Ιερέων και Κατηχητών, Κατηχητριών της νήσου Νάξου με την ευκαιρία της νέας Κατηχητικής Χρονιάς. Μετά την καθιερωμένη προσευχή, ο Σεβασμιώτατος απήυθυνε ευχές για την έναρξη του νέου κατηχητικού έτους και στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Πρωτοπρ. π. Συμεών Τελόπουλο ο οποίος ανέπτυξε το θέμα ``Τρόποι και μέθοδοι Ορθόδοξης Κατήχησης``. Κατά την διάρκεια της συνάξεως οι υπεύθυνοι Νεότητος ενημέρωσαν για τα πεπραγμένα της προηγούμενης Κατηχητικής Χρονιάς και παρουσίασαν το πρόγραμμα διδασκαλίας για την νέα περίοδο. Ακολούθησε χρήσιμος και εποικοδομητικός διάλογος. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνάξεως η φιλοξενούσα ενορία του Αγίου Νικοδήμου, προσέφερε κέρασμα προς όλους τους παρευρισκόμενους.

Την Πέμπτη 3-10-2013 παρέστη συμπροσευχόμενος στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου επί τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου προστάτου των Δικαστικών και κατά την διάρκεια του κοινωνικού κήρυξε τον θείο Λόγο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους, και ευχήθηκε προς όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς, τους δικηγόρους και συμβολαιογράφους, τους δικαστικούς επιμελητές, Γραμματείς και τους λοιπούς Δικαστικούς υπαλλήλους του Πρωτοδικείου Νάξου και όλους τους νομικούς του νησιού ευόδωση στο σημαντικό λειτούργημα το οποίο επιτελούν. Εκ μέρους όλων των παρισταμένων αντιφώνησε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου κ. Μαρία Μάρκου.

 Το μεσημέρι προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Σταματίου Προμπονά, που ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου.

Το Σάββατο 5-10-2013 το μεσημέρι προήδρευσε της Δ.Ε του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης Νάξου.

Την Κυριακή 6-10-2013 χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου. Προ της απολύσεως παρουσίασε τον νέο κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως πρεσβύτερο Νικόλαο Ρώτα Νάξιο στην καταγωγή προερχόμενο από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, χειροθέτησε Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως τον π. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο και προσεφώνησε καταλλήλως και τους δύο ευχηθείς ο Θεός με τις πρεσβείες του προστάτου και πολιούχου μας Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου να τους δίνει υγεία φώτιση και ταπείνωση κατά την άσκηση των ιερατικών και διακονικών αντίστοιχα καθηκόντων τους.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος ανεχώρησε για τον Πειραιά για να μετάσχει το πρωί της Δευτέρας στην τέλεση του Αγιασμού ενάρξεως των εργασιών της νέας Βουλευτικής περιόδου της Βουλής των Ελλήνων, υπό την ιδιότητα του Συνοδικού μέλους.

Την Πέμπτη 10-10-2013 έως και την Παρασκευή 11-10-2013 συμμετείχε στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως μέλος.

Το Σάββατο 12-10-2013 παρέστη συμπροσευχόμενος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης επί τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Συμεών του Νέου Θεολόγου όπου και ευχήθηκε για την Ονομαστική Εορτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

Την Κυριακή 13-10-2013 ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Την Τρίτη 15-10-2013 εως και την Παρασκευή 18-10-2013 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε  στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Τρίτη 15-10-2013 το απόγευμα παρευρέθη στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης - Στοά Βιβλίου όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση για το νέο βιβλίο του Αναπληρωτού Καθηγητού Δρ. Σωτηρίου Μπαλατσούκα με τίτλο "Χριστόδουλος - Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος (1998 - 2008) Πνευματικός Ηγέτης".

Την Πέμπτη 17-10-2013 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Ναού Αγίου Λουκά επί της οδού Πατησίων, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Παρασκευή 18-10-2013 το απόγευμα προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Μιχαήλ Β. Κατσάνη, Φιλολόγου - τ. Καθηγητού της Σχολής Ικάρων και του Λεοντείου Λυκείου Αθηνών, διατελέσαντος επί σειρά ετών δραστηρίου Προέδρου του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου και διακριθέντος για την ανιδιοτελή, ανύστακτη και θυσιαστική προσφορά του στο αγαπημένο του χωριό και τους αγαπητούς συγχωριανούς του. Πρό της Εξοδίου Ακολουθίας που ετελέσθη στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών, επί του Τάφου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής Του. Επίσης μετά την ολοκλήρωση του ενταφιασμού ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Τρισάγιο επί του Τάφου του Μακαριστού Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κυρού Χερουβείμ διατελέσαντος επί δεκαετία Μητροπολίτου Παροναξίας (1935-1945).

Το Σάββατο 19-10-2013 το πρωί ο Σεβασμιώτατος προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου μετέβη στη Λιβαδειά όπου στον αύλειο χώρο του ιδρύματος χρονίως πασχόντων ``Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ``  πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, 15άδος Μητροπολιτών, των αρχών του Νομού Βοιωτίας και πλήθους κόσμου, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μακαριστού Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κυρού Νικοδήμου (1908-1996). Για την προσωπικότητα και το πολυσχιδές έργο του εκλεκτού Ιεράρχη εκτός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου ομίλησαν ο Αρχιμανδρίτης π. Δωσίθεος Καστόρης και ο κ. Νικόλαος Γαλέτας στενός συνεργάτης του αειμνήστου Ιεράρχου στο πρωτοποριακό για την μεταπολεμική Ελλάδα έργο του ανάμεσα στους κωφούς αδελφούς μας. Με τον Μακαριστό Επίσκοπο συνεδέετο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος από τα φοιτητικά του χρόνια ως ομαδάρχης των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, τον οποίο και εσέβετο βαθύτατα.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιάρχών (Λ. Μεσογείων, πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας) επί τη εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου Προστάτη του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στην συνέχεια προεξήρχε κατά την περιφορά της Ιερής Εικόνας του Αγίου Αρτεμίου, παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος.

Την Κυριακή 20-10-2013 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Ιερούργησε στον ως άνω Ιερό Ναό. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την Δοξολογία παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου κ. Νικολάου Παπαγιανοπούλου, των Στρατηγών και όλων των ανωτάτων αξιωματικών του Σώματος που υπηρετούν στην Αττική, πολλών αξιωματικών και αστυφυλάκων, των επιτίμων Αρχηγών του Σώματος, πολλών αποστράτων, καθώς και πλήθους ευσεβών χριστιανών που προσήλθαν στο Πανηγύρι του Αγίου. Μετά το πέρας της Δοξολογίας παρετέθη προς όλους τους παρευρισκομένους πρωινό με την φροντίδα του προϊσταμένου της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛΑΣ Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Κιούλου, προσφάτως προαχθέντος στο Βαθμό του Ταξιάρχου.

Εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου όπου συνεχάρη τον μόλις χειροτονηθέντα νέο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα του Πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίου Γερασίμου Ιλισίων και προέστη της πανδήμου Λιτανείας της Ιεράς Εικόνος. Στο τέλος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό εκφράζοντας τις θερμές ευχές και ευχαριστίες του προς τους Ιερείς και όλους τους ευσεβείς Χριστιανούς που είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό και τους γύρο χώρους.        

Το Σάββατο 26-10-2013 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κυψέλης, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνας του Αγίου.

Την Δευτέρα 28-10-2013 μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, κατά την διάρκεια της οποίας κήρυξε τον Θείο Λόγο, προέστη της Δοξολογίας επί τη Εθνική Επετείω της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στην συνέχεια συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Πάρου, όλες της τοπικές αρχές και το σύνολο της μαθητιώσας νεολαίας της Παροικίας, μετέβη στο Ηρώο της πόλεως όπου και ετέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων κατά τον πόλεμο του ’40 - ’41. Ακολούθως παρηκολούθησε την καθιερωμένη παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο του νησιού.

Την Πέμπτη 31-10-2013 το μεσημέρι προέστη της εξοδίου ακολουθίας της Δήμητρας Δρύλη που ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου.Επίσης μετά την ακολουθία ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου όπου τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του Μακαριστού Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Επιφανίου επί τη συμπληρώσει 23ων χρόνων από της εκδημίας του (30-10-1990).


Εκτύπωση   Email