ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

sx01941

ΧΡΟΝΙΚΑ  ΜΗΝΟΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Νοέμβριο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 Την Παρασκευή 1-11-2013 το πρωί έπλευσε προς Πειραιά και από εκεί οδικώς για την Τροιζήνα.

Το Σάββατο 2-11-2013 συνιερούργησε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Κεχαριτωμένης Θεοτόκου Τροιζήνος με τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και Κυθήρων κ. Σεραφείμ και ετέλεσαν στην συνέχεια το Μνημόσυνο του πνευματικού τους πατρός μακαριστού Γέροντα π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου (+10-11-1989). Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μετέβη στον Πειραιά και από εκεί ταξίδεψε για την Αίγινα.

 Την Κυριακή 3-11-2013 συνιερούργησε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιγίνης με τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. Στην συνέχεια προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του προσφιλούς του Νικολάου Μπούργου, γαμβρού του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννου Βλάχου, με την οικογένεια του οποίου συνεδέετο από την περίοδο της διακονίας του στην Αίγινα.

Την Πέμπτη 7-11-2013 το Βράδυ ανεχώρησε για την Πάρο.

Την Παρασκευή 8-11-2013 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παροικίας Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνας των Ταξιαρχών.   

Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, επί τη εορτή της Αγίας Θεοκτίστης, όπου βρίσκεται ο Τάφος της Αγίας και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Αρχιμ. Χρυσόστομος Πήχος.

Το Σάββατο 9 -11-2013 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, τον Θείον Λόγο κήρυξε ο Πανσοσιολωγιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Φράγκος. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων της Αγίας Θεοκτίστης και του Αγίου Νεκταρίου στο Λιμάνι και τα σοκάκια της Παροικίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην Νάουσα της Πάρου όπου ετέλεσε τον Αγιασμό των Εγκαινίων του Πνευματικού Κέντρου του Ενοριακού Ιερού Ναού Παντανάσσης. Μετά τον Αγιασμό απηύθυνε χαιρετισμό και τις ευχές του προς τους συμμετέχοντες, συνεχάρη δε όλους τους συντελεστές του έργου που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα δύο ετών. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Δήμαρχος Πάρου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ναούσης και ο π. Ιερώνυμος Φράγκος, Ναουσαίος την καταγωγήν. Στην συνέχεια απέδωσε θαυμάσιους ύμνους και τραγούδια η χορωδία των Κατηχητικών Σχολείων Ναούσης και η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση για όλους τους παρευρεθέντες.

Την Κυριακή 10-11-2013 χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Βυζαντινό Ναό Παναγίας Δροσιανής Μονής Νάξου κατά την διάρκεια της οποίας τέλεσε τον Γάμο του Ιωάννου Λασθιωτάκη μετά της Μαρίας Βασιλάκη κατά την παλαιά Βυζαντινή τάξη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Παντανάσσης πόλεως Νάξου τον Αγιασμό Ενάρξεως των Εσπερινών ομιλιών για την φετινή χρονιά.

Την Δευτέρα 11-11-2013 το απόγευμα έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει ως Συνοδικό μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Την Κυριακή 17-11-2013 Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Θείας Αναλήψεως του Σωτήρος Δραπετσώνας, (της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς) προσκεκλημένος του Ναουσαίου Αρχιμανδρίτου και Προϊσταμένου του Ιερού Ναού π. Ιερωνύμου Φράγκου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού αναγνώσματος. Ο π. Ιερώνυμος υπηρετεί επί 50 σχεδόν χρόνια (1964) στον ίδιο Ιερό Ναό και επιτελεί ένα σπάνιο ποιμαντικό έργο ιδιαίτερα στον τομέα της νεότητας. Κάθε χρόνο (μία Κυριακή του Νοεμβρίου) στον Ιερό Ναό του πραγματοποιείται μία Θεία Λειτουργία προς συμμετοχή και συνάντηση των εν Αθήναις Ναουσαίων. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας παρετέθη πλούσιο πρωινό στην μεγάλη αίθουσα τελετών του πολυώροφου Πνευματικού Κέντρου του Ναού στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι παρευρεθέντες Ναουσαίοι και άλλοι Παριανοί, κατά την διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκε ωραία και εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε πνευματικά θέματα.

 Την Τετάρτη 20-11-2013 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας περέστη συγχοροστατων με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοπολιτίσσης πόλεως Νάξου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, επ’ ευκαιρία της εορτής των Εισοδίων που αποτελεί και την επίσημη πανήγυρη και αργία της Νάξου. Μετά την Αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε καταλήλως τους προσκεκλημένους για την πανήγυρη Ιεράρχες Σεβασμιώτατο Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο και Σεβασμιώτατο Κορίνθου κ. Διονύσιο οποίος αντιφώνησε και κήρυξε τον θείο λόγο. Ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία μέχρι τις 3:45 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Την Πέμπτη 21-11-2013 ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας συνιερούργησε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η μεγάλη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος, μετά το πέρας της οποίας ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους Επισκόπους και συνεχάρη όλους όσοι συνετέλεσαν στην άρτια οργάνωση και τέλεση της Πανηγύρεως, τα σχολεία και τον ευσεβή λαό για τη συμμετοχή τους. Μεγάλο πλήθος ευσεβών Ναξίων συμμετείχε και φέτος στο διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων. Αναμεσά τους παρέστησαν η Γενική Γραμματεύς της Αποκεντρωμένης Περιφερείας Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, οι τοπικές αρχές (Δήμου και Περιφέρειας), εκπρόσωποι των πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών, λιμενικών, πυροσβεστικών και λοιπών Αρχών του νησιού καθώς και μεγάλη αντιπροσωπεία Καθηγητών , Δασκάλων και μαθητών - μαθητριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι με της γαλανόλευκες σημαίες των σχολείων τους κόσμησαν τη μεγάλη Θεομητορική εορτή. Σημαντική τέλος στην λαμπρότητα της Πανηγύρεως ήταν η συμβολή της φιλαρμονικής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

 

Την Κυριακή 24-11-2013 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Στην συνεχεία τέλεσε το 40νθήμερο Μνημόσυνο του Μιχαήλ Β. Κατσάνη, Φιλολόγου - τ. Καθηγητού της Σχολής Ικάρων και του Λεοντείου Λυκείου Αθηνών, διατελέσαντος επί σειρά ετών Προέδρου του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου και πρό της Απολύσεως μίλησε εν συντομία για την προσωπικότιτα του μεταστάντος και διακριθέντος για την ανιδιοτελή, ανύστακτη και θυσιαστική προσφορά του στο αγαπημένο του χωριό και τους αγαπητούς συγχωριανούς του. Ακολούθησαν και άλλες ομιλίες σε πεζό και έμμετρο λόγο. Την πρωτοβουλία του Μνημοσύνου είχε η Κτηνοτροφική Ένωση Φιλωτίου η οποία και στην συνέχεια παρέθεσε το παραδοσιακό κέρασμα Μνημοσύνου στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου στο Φιλώτι, το οποίο ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου Μιχάλη Κατσάνη. Μεταξύ του πυκνού εκκλησιάσματος παρευρέθη και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης. Την οικογένεια του μεταστάντος εκπροσώπησε η μία από της δύο κόρες του Σοφία Κατσάνη. Το εν Αθήναις Μνημόσυνο τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Γεννήσεως Χριστού Ψυρρή, που βρίσκεται απέναντι από τα Γραφεία του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου με την συμμετοχή, εκτός της οικογενείας του, πλήθους Ναξίων.

Την Πέμπτη 28-11-2013 το πρωί έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα.

 

Την Παρασκευή 29-11-2013 το πρωί ο Σεβασμιώτατος προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου ταξίδεψε αεροπορικώς για την Κύπρο προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου ο οποίος τιμάται ιδιαίτερα στην Κύπρο. Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Χαράκη.

 

Εν συνεχεία συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ Αθανάσιο μετέβη για προσκύνημα στην ανδρώα Κοινοβιακή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού

 

Το Σάββατο 30-11-2013 χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λεμεσού Μέσα Γειτονιά, (έδρα του ομωνύμου Δήμου) συγχοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δέχθηκε τις ολόθερμες ευχές και ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού για την αποδοχή της προσκλήσεώς του και την παρουσία του στις ανωτέρω λατρευτικές εκδηλώσεις.

 

Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

 

 

 


Εκτύπωση   Email