ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

sx01941

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Ιούνιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 

Την Παρασκευή 31-5-2013 το απόγευμα έπλευσε προς Πειραιά και

 Το Σάββατο 1-6-2013 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ταξίδεψε για τα Τρίκαλα, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκης και Σταγών κ. Αλεξίου προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις επί τη εορτή του τοπικού πολιούχου Αγίου Βησσαρίωνος. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος. Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε Λιτάνευση της Τιμίας Κάρας στους κεντρικούς δρόμους των Τρικάλων και στην κεντρική πλατεία της πόλεως πάνω σε μεγάλη εξέδρα, παρουσία των αρχών του τόπου εψάλη η Αρτοκλασία. Στο τέλος απηύθυνε σύντομη προσλαλιά ο οικείος Ιεράρχης κ. Αλέξιος. και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος.

article 14125 370381

article 141251

article 14125 370401

 

Την Κυριακή 2-6-2013 συνιερούργησε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνος με τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Τρίκης και Σταγών κ. Αλεξίο και Αυλώνος κ. Χριστόδουλο.

article 14131 371391

article 14131 371411

 

Το απόγευμα ανεχώρησε για Πειραιά και από εκεί για την Νάξο.

Την Τετάρτη 5-6-2013 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, πόλεως Νάξου, επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου Επισκόπου Τύρου. Στην συνέχεια μετέβη στο Κοιμητήριο της Μονής όπου επί του μνήματος του μακαριστού προκατόχου του κυρού Επιφανίου, τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, καθώς και του μακαριστού Μητροπολίτου Σύρου κυρού Δωροθέου, διατελέσαντος τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας επί ένα έτος (Οκτώβριος1990 - Οκτώβριος1991).

1
2
test

Την Παρασκευή 7-6-2013 έπλευσε για την Πάρο και μετέβη αμέσως στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λαγκάδας όπου στο κοιμητηριακό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου προέστη Ιεράς Αγρυπνίας επί τη μετακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Γέροντος Κυρίλλου (Παπαδόπουλου) του Παρίου (1748-1833).

Το Σαββάτο 8-6-2013 το πρωί πραγματοποιήθηκε η εξαγωγή των Ιερών Λειψάνων από την κρύπτη του Οστεοφυλακίου του Παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου και ο ευπρεπισμός αυτών, ψαλλομένης της Ιεράς Παρακλήσεως του Οσίου, ποιηθείσης υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.

fot5

fot4

fot1

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας μεταφέρθηκαν τα Τίμια Λείψανα, με λιτανευτική πομπή, από το Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου προς την κεντρική είσοδο της Ιεράς Μονής, όπου ανέμενε ο Σεβασμιώτατος και κατόπιν συντόμου δεήσεως παρέλαβε αυτά και λιτανευτικά κατευθύνθηκαν όλοι στο Καθολικό της Ιεράς Μονής όπου εψάλη Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο οποίος και κήρυξε τον θείο Λόγο.

Την Κυριακή 9-6-2013 ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην ως άνω Ιερά Μονή. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Παν. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας π. Χρυσόστομος Πήχος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον Ηγουμενεύοντα της Ιεράς Μονής π. Μελέτιο Ορφανάκη. Ακολούθησε εορταστική Μοναστηριακή Τράπεζα για όλους τους παρευρεθέντες κατά την διάρκεια της οποίας μίλησε για την προσωπικότητα του Οσίου Γέροντος ο π. Μελέτιος και απήυθυνε σύντομη προσλαλιά και ευχές ο Σεβασμιώτατος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος έπλευσε για την Σύρο με σκοπό να ευχηθεί στον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο για την πρό τετραημέρου (5 Ιουνίου) ονομαστική εορτή του και επ’ ευκαιρία της εκεί μεταβασεώς του συμμετείχε με τον οικείο Ποιμενάρχη στην θαυμάσια εορτή λήξεως των μαθημάτων του Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου `` Η παλάμη του Θεού ``.

fot2

Το Βράδυ με το πλοίο της γραμμής επέστρεψε στην Νάξο.

Την Δευτέρα 10-6-2013 το πρωί παρέστη συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο Λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Αντωνίνης Αγγιδίων Νάξου, ιερουργούντος του συμπατριώτου και φίλου του Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, του και κτίτορος του παραπάνω Εξωκκλησίου.

fot6

fot3

 

Την Τετάρτη 12-6-2013 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προεξήρχε Ιεράς Αγρυπνίας που τελέσθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου, επ’ ευκαιρία της Αποδόσεως της Εορτής του Πάσχα και κήρυξε τον Θείον Λόγο.

Επίσης προεξήρχε Ιεράς Αγρυπνίας και ο παρεπιδημών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου και κήρυξε τον Θείον Λόγον.

Την Πέμπτη 13-6-2013 εορτή της Αναλήψεως, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία έπλευσε για την Πάρο και εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Λευκών όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της 30χρονης Αργυρός Κρητικού. Το απόγευμα της ίδια ημέρας προήδρευσε του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Πάρου.

Το βράδυ επέστρεψε στην Νάξο.

Το Σάββατο 15-6-2013 παρέστη συμπροσευχόμενος στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το Μνημόσυνο την αειμνήστου Κυριακής Μαρούλη.

 Στην συνέχεια στο μεγάλο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής πραγματοποιήθηκε σεμνή εκδήλωση με αφορμή την λήξη των κύκλων της Μελέτης Αγίας Γραφής στην εκδήλωση ομίλησε κατάλληλα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος ευχαρίστησε όσους συνέλαβαν στην πραγματοποίηση των φετινών συνάξεων, στο τέλος επέδωσε το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως (Σταυρός Εκατονταπυλιανής) για την μεγάλη προσφορά της στην υπεύθυνη των Κύκλων της Μελέτης Αγίας Γραφής (κυριών) κα Ελπίδα Γούναρη Φιλόλογο για την πολυσήμαντη και άοκνη προσφορά της, και το εξαίρετο ήθος της. Αντιφώνησε η κα Γούναρη ευχαριστώντας θερμά τον Σεβασμιώτατο για την μεγάλη αυτή τιμή και ευλογία. Όμορφη ομιλία εκφώνησε και η κα Σοφία Οικονόμου Μαθηματικός για την τιμηθείσα κα Γούναρη, η εκδήλωση έκλεισε με ύμνους από όλες της κυρίες που συμμετείχαν σε αυτές τις συνάξεις.

204841

p1010218

p1010199

p1010206

p1010212

p1010221

 

Την Κυριακή 16-6-2013 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχη μας Χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Φωτεινής Μονής Νάξου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο των αειμνήστων Κυριακής Πρεσβυτέρας Μαγγανάρη και του εγγονού της Λάμπρου Χαμηλοθώρη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τέλεσε τον Αγιασμό ενάρξεως λειτουργίας του Κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων της περιοχής πεδινής Νάξου που θα λειτουργήσει σε εθελοντική βάση στους χώρους των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων στην περιοχή Αγίας Άννης, με την ευθύνη του Εφημερίου Αγίου Αρσενίου Νάξου π. Συμεών Τελόπουλου. Το Κέντρο αυτό θα απασχολεί όλα τα πρωινά τα μικρά παιδάκια (προσχολικής ηλικίας ή πρώτων τάξεων Δημοτικού) εξυπηρετώντας έτσι τις εργαζόμενες μητέρες τους κατά τους θερινούς μήνες. Μετά τον Αγιασμό ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχές και αντιφώνησε ο π. Συμεών. Ακολούθησε μικρή δεξίωση και συνάντηση του Σεβασμιωτάτου με τους υπευθύνους λειτουργίας του Κέντρου.

Την Τετάρτη 19-6-2013 το απόγευμα έπλευσε προς Πειραιά και

Την Πέμπτη 20-6-2013 ταξίδεψε για το Κιλκίς προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις επί τη 100ή επετείω από τη μάχη Κιλκίς-Λαχανά, που σήμανε το τέλος των Βαλκανικών πολέμων και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, οι οποίες πραγματοποιούνται παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και άλλων Ιεραρχών.

Το Σάββατο 22-6-2013 ανεχώρησε για Πειραιά και από εκεί για την Νάξο.

Την Κυριακή 23-6-2013 (Πεντηκοστής) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος στον Καλόξυλο Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Κύλης. Εν συνεχεία χοροστάτησε στον Εσπερινό του Αγίου Πνεύματος και ανέγνωσε, κατά την τάξιν, τις ευχές της Γονυκλισίας. Μετά το πέρας και του Εσπερινού προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για την Πάρο και προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Προδρόμου της ομωνύμου Ενορίας (Πρόδρομος) Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Δευτέρα 24-6-2013 (του Αγίου Πνεύματος) ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Λευκών Πάρου τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Νικόδημος Σαραντόπουλος. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Το απόγευμα, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό επί τη Εορτή του Αγίου Αθανασίου του Παρίου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στον Κώστο της Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Αρχιμ. Χρυσόστομος Πήχος.

 Εν συνεχεία μετέβη στην Παροικία Πάρου όπου στο προαύλιο του Ενοριακού Ναού Ζωοδόχου Πηγής πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνδυασμό με θεατρικό δρώμενο από τους νέους και της νέες των κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο αθλητής της πυγμαχίας κ. Μιχάλης Ζαμπίδης. Υπεύθυνος της εκδήλωσης ήταν ο Εφημέριος της Ενορίας Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Φωκιανός ο οποίος και απηύθυνε σύντομη προσλαλιά και απήντησε με απλότητα και αμεσότητα ο τιμηθείς αθλητής. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ο οποίος και απένειμε τον Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως στον τιμηθέντα αθλητή τον οποίο και συνεχάρη, καθώς και τα παιδιά και τους συντελεστές της ωραίας εκδήλωσης. Στο τέλος κάλεσε και τον Δήμαρχο Πάρου να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό.        

 Την Τρίτη 25-6-2013 ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου του Παρίου στον Κώστο της Πάρου (Γενέτειρα του Αγίου) και εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Αθανασιάδης, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης.

 Το απόγευμα, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας παρέστη σε εκδήλωση στο χώρο του ``Τύμβου`` του Αγίου Αθανασίου στον Κώστο Πάρου, επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από της Κοιμήσεως του Αγίου Αθανασίου. Ομιλητής της εκδηλώσεως ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Μοστράτος. Στο τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτη μας ευχαρίστησε τον π. Αλέξανδρο Μοστράτο για την εξαιρετική ομιλία, τον Εφημέριο για την όλη διοργάνωση και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Την Τετάρτη 26-6-2013 Το απόγευμα προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Προέδρου της τοπικής Κοινότητος Μαρπήσσης Πάρου Αντωνίου Ραγκούση στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης Πάρου.

Την Πέμπτη 27-6-2013 το Μεσημέρι προέστη της εξοδίου ακολουθίας του Ιωάννου Περάκη που ετελέσθη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Νάξο.

Το Σάββατο 29-6-2013 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου καί Παύλου Ενορίας Μελάνων Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και απηύθυνε θερμές ευχές στο πολυπληθές εκκλησίασμα. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Την Κυριακή 30-6-2013 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα παλαιοβυζαντινό Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων, κτίσμα 12ου αιώνος μ.Χ. Μετοχίου - Κεραμίου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. 

 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email