ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

sxe0191

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Ιούλιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

sxe0051

Την Δευτέρα 1-7-2013 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Ενορίας Σαγκρίου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον. Εν συνεχεία ετέλεσε την Ακολουθία του Μικρού Αγιασμού.

Την Τρίτη 2-7-2013 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο, όπου συνεργάσθηκε με τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Αρχιμ. Ιουστίνο Μπαρδάκα για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ με κεντρικό θέμα την προσωπικότητα του Παριανού (Μακαριστού) Μητροπολίτη Φλωρίνης κυρού Αυγουστίνου Καντιώτη, από τον Εκκλησιαστικό Τηλεοπτικό Σταθμό 4 Ε, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 3 χρόνων από την κοίμησή του (+28-8-2010).

Την Τετάρτη 3-7-2013 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού επί τη ενάρξει των εκδηλώσεων με κεντρικό θέμα: ``Άρτος της Πάρου ο Επιούσιος``, που πραγματοποιήθηκε στους χώρους των δύο ανεμόμυλων στο λόφο της Αγίας Άννας που αναπαλαιώθηκαν πρόσφατα μετά από ενέργειες του Δήμου Πάρου.

Στην συνέχεια συμμετείχε σε εκδήλωση της χορωδίας των μελών του Κ.Α.Π.Η. Παροικίας Πάρου.

Το ίδιο Βράδυ επέστρεψε στην Νάξο.

Το Κυριακή 7-7-2013 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Μοναστηριακό Ναό Αγίας Κυριακής πόλεως Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Το απόγευματου Σαββάτου παρέστη σε μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων Νικοδήμεια 2013 που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη στην μαρμάρινη εξέδρα της Παραλίας με την συμμετοχή του εξαιρετικού παραδοσιακού συγκροτήματος ``ΑΝΤΑΜΩΜΑ``.

Την Δευτέρα 8-7-2013ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου Βουρβουριάς Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Ρουσάκης Ιατρός – Αναισθησιολόγος Επιμελητής Α΄ Νοσοκομείου Ε.Ε.Σ και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων

Την Τρίτη 9-7-2013 το απόγευμα μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Απόλλωνος Νάξου, κομίζοντας απότμημα Τιμίου Λειψάνου Του προς ευλογίαν και αγιασμόν των πιστών και προέστη της Ιεράς Παρακλήσεως του Τιμίου Προδρόμου και βαπτιστού. Πρό της απολύσεως ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Τετάρτη 10-7-2013 το απόγευμα μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Γαλήνης Νάξου, κομίζοντας απότμημα Τιμίου Λειψάνου Του προς ευλογίαν και αγιασμόν των πιστών και προέστη της Ιεράς Παρακλήσεως του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού. Πρό της απολύσεως ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους, κήρυξε τον Θείο Λόγο και προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη το 90χρονο παλαιό Εφημέριο της Γαλήνης π. Αθανάσιο Βαθρακοκοίλη, εν χηρεία έγγαμο Κληρικό, αναφερθείς στην κύρια αρετή που τον χαρακτηρίζει, την αγάπη του δηλαδή προς την Λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας. Παρά το προκεχωρημένο της ηλικίας του, συμμετέχει πάντοτε στις Ιερές Ακολουθίες, ψάλλοντας από το Ιερό Αναλόγιο και προσφέροντας την άριστη γνώση και κατάρτισή του σε θέματα Τυπικού της Εκκλησίας μας.

img 10731 img 10881

                                    
Σημ. Το απότμημα Ιερού Λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου βρίσκεται στο νησί μας επ’ ευκαιρία του εορτασμού της εβδομάδος των Νικοδημείων (7 έως 14 Ιουλίου 2013) και προσφέρθηκε για το διάστημα αυτό από την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Θήρας.

Η   Π Α Ν Η Γ Υ Ρ Η
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

ΣΤΗ ΝΑΞΟ

 

   Εορτάστηκε κι εφέτος μέ εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια κατά το διήμερο 13-14 Ιουλίου η μεγάλη πανήγυρη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου , προστάτου και πολιούχου του νησιού μας, στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της πόλεως Νάξου.
   Το Σάββατο 13 Ιουλίου, παραμονή της εορτής και ώρα 7.45’, έγινε η υποδοχή του Τιμίου Λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού το οποίο υποδέχθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. Εν συνεχεία εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής. Χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο
Σεβασμασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως & Σαμοθράκης κ. Άνθιμος. Προ του Θείου Κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρουσίασε τους προσκεκλημένους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες και τους προσφώνησε με εγκαρδιότητα εκφράζοντας και της ευγνώμονες ευχαριστίες του. Συγχοροστάτησαν ο Σεβασμασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος.

   Το πρω της Κυριακής 14 Ιουλίου, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της πολυαρχιερατικής θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ. Συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος.

   Το απόγευμα της Κυριακς στις 7.30 εψάλη ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου Νικοδήμου χοροστατούντος τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ και αμέσως μετά έλαβε χώρα η μεγαλειώδης Ιερά Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου μας στους δρόμους της Πόλεως, που είχαν στρωθεί με μυρτιές και δάφνες. Στην Ιερά Λιτανεία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκυρας κ. Νεκτάριος και συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Εδέσσης κ. Ιωήλ, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος, πολλοί Ιερείς, τοπικοί Άρχοντες και άλλοι επίσημοι, μεταξύ αυτών και ο Νάξιος Υπουργός Εργασίας κ. Ιωάννης Βρούτσης και κυρίως αναρίθμητα πλήθη ευσεβών χριστιανών. Στην κεντρική Πλατεία και επί της Μαρμάρινης εξέδρας τελέσθηκε Δέηση υπέρ υγείας όλων των προσκυνητών του Αγίου μας, ενώ τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος. Στο τέλος της Ιεράς Λιτανείας όπου κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε δια πρεσβειών του Αγίου μας  την κατά Θεόν πρόοδο καί πνευματική προκοπή όλων και ευχαρίστησε θερμά τους προσκεκλημένους Αρχιερείς και όλους εκείνους που Βοήθησαν για την διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων. Η αθρόα συμμετοχή στις λατρευτικές εκδηλώσεις του μεγάλου πλήθους των πιστών, τόσο των κατοίκων όσο και εκείνων που βρίσκονται ως επισκέπτες στο νησί μας και ιδιαίτερα των νέων, για μια ακόμη φορά απέδειξε περίτρανα ότι στην ταραγμένη και αποπροσανατολισμένη εποχή που ζούμε η ελπίδα των ανθρώπων εξακολουθεί να στηρίζεται στο γεγονός της Πίστεως όπως αυτή βιώνεται μέσα από τα πρόσωπα και κυρίως μέσα από το παράδειγμα των Αγίων της Εκκλησίας μας.  

 

Την Τρίτη 16-7-2013 το απόγευμα έπλευσε προς το Ηράκλειο Κρήτης προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάνου κ. Ανδρέα, προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις επί τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρας Μαρίνας στην ομώνυμη Ιερά Μονή της, στην Βόνη Πεδιάδος, στο νομό Ηρακλείου Κρήτης. οι οποίες πραγματοποιούνται παρουσία και άλλων Ιεραρχών.

  

 Την Παρασκευή 19-7-2013 ανεχώρησε για την Νάξο.

Το Σάββατο 20-7-2013 το πρωί έπλευσε για την Πάρο και επισκέφθηκε το Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων όπου με την ευθύνη της Πρεσβυτέρας Άννας (π. Χρήστου) Φουρνιστάκη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κατασκηνωτικό πενθήμερο (15 έως 20 Ιουλίου) για παιδιά Δημοτικού Σχολείου. Ο Σεβασμιώτατος συνομίλησε με τα παιδιά την Πρεσβυτέρα (αρχηγό) και τους ομαδάρχες και το μεσημέρι ευλόγησε την τράπεζα τους και συνέφαγε μαζί τους. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πολύ ωραία εορταστική εκδήλωση με τραγούδια και θεατρικά την οποία έκλεισε ο Σεβασμιώτατος τονίζοντας την αξία των Κατασκηνώσεων στην κατά Θεόν αγωγή των παιδιών μας.

            Στο Κατασκηνωτικό πενθήμερο συμμετείχαν 50 παιδιά (αγόρια και κορίτσια) κυρίως των Κατηχητικών Σχολείων της Πάρου. Η πρωτοβουλία αυτή σημείωσε μεγάλη επιτυχία και έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς τους που έγινε ιδιαίτερα φανερό από την συμμετοχή όλων στην εκδήλωση λήξης.

  

Την Κυριακή 21-7-2013 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απειράνθου Νάξου. Το Θείο Λόγο κήρυξε κ. Κωνσταντίνος Γανωτής, πρό της απολύσεως πραγματοποίησε την χειροθεσία σε Αναγνώστη του κ. Νικολάου Κληρονόμου. Στο τέλος τέλεσε τα Μνημόσυνα του Εμμανουήλ Κρητικού και του Νικολάου Γλέζου.

Την Δευτέρα 22-7-2013 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο και μετέβη στα Μάρμαρα όπου και τέλεσε τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίας Άννης, στην κεντρική πλατεία του χωριού, μετά από την εκ θεμελίων ανακαίνισή του. Πρό της απολύσεως ο Εφημέριος του χωριού π. Σπυρίδων Πετρόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της αποκαταστάσεως του Ναού και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στο έργο αυτό. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος που απύθυνε ευχαριστίες στον π. Σπυρίδωνα και τους συνεργάτες του. Συμμετείχε μεγάλο πλήθος ευσεβών Χριστιανών προς τους οποίους παρατέθηκε πλούσια τράπεζα.

Την Τρίτη 23-7-2013 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προέστη της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας Πάρου, επί τη 69η επετείω από της διασώσεως των 125 νέων της Πάρου (23-7-1944) από την εκδικητική μανία των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής με την σωστική παρέμβαση του τότε Ηγουμένου της Μονής Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου, που απέδωσε την σωτηρία σε θαύμα της Παναγίας μας. Στην συνέχεια συμμετείχε στην καθιερωμένη Λιτανεία και τέλεσε τον Αγιασμό στον εξωτερικό περίβολο της Μονής.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας προήδρευσε της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος με κύριο θέμα την προετοιμασία της Πανηγύρεως του Δεκαπενταυγούστου, δεδομένου μάλιστα ότι φέτος η Λιτανεία θα επανέλθει στα προ 7ετίας (2006) ισχύσαντα, θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 15ης Αυγούστου μετά την Θεία Λειτουργία.

Την Τετάρτη 24-7-2013 το απόγευμα χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης Παροικίας Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στην συνέχεια συμμετείχε σε μουσικοχορευτική εκδήλωση του μουσικοχορευτικού τμήματος του Ιερού Ενοριακού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου.

Την Πέμπτη 25-7-2013 το πρωί έπλευσε για την Νάξο και το απόγευμα της ίδια ημέρας μετέβη στην Μέση όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Παρασκευής χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον θείο Λόγο.

Την Παρασκευή 26-7-2013 ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προέστη της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ενορίας Παντανάσσης πόλεως Νάξου.

Το Μεσημέρι προέστη της εξοδίου ακολουθίας του Εμμανουήλ Μαράκη αδελφού του τ. Δημάρχου Νάξου κ. Νικολάου Μαράκη, που ετελέσθη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.

Το Απόγευμα έπλευσε για την Πάρο όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Προδρόμου Πάρου, Μετοχίου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Λαγκάδας Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον θείο Λόγο.

Το Σάββατο 27-7-2013 χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Κώστου Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους , κήρυξε τον Θείο Λόγο και προέστη της Ιεράς Λιτανείας στους γραφικούς δρόμους του χωριού.

Το Απόγευμα έπλευσε για την Νάξο.

Την Κυριακή 28-7-2013 χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Φιλώτι Νάξου ευλόγησε τους προσφερθεντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Δευτέρα 29-7-2013 εορτή του Αγίου Καλλινίκου, λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Αντιπάρου. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος ο οποίος και χοροστάτησε στον Όρθρο. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος Σύρου κ. Δωρόθεος κήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερθείς στην συμμετοχή μας στην Ευχαριστιακή Σύναξη ως κορυφαία έκφραση τιμής προς ένα εορταζόμενο Άγιο όπως ο Μάρτυς Καλλίνικος αλλά και προς τον Εορτάζοντα τοπικό Επίσκοπο εξ αφορμής της μνήμης του Αγίου, ευχηθείς καταλλήλως στο τέλος και προς τον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Καλλίνικο. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές του Κλήρου και του Λαού της Πάρου και της Αντιπάρου προς τους οποίους παρατέθηκαν πλούσια παραδοσιακά κεράσματα. Κατά το διάστημα αυτό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου συνοδευόμενος από τον Εφημέριο Αντιπάρου και Γενικό Αρχιερατικό Επόπτη νήσων Πάρου και Αντιπάρου π. Δημήτριο Κυδωνιέα επισκέφθηκε το φημισμένο διεθνώς σπήλαιο Αντιπάρου. Το μεσημέρι ο Δήμαρχος Αντιπάρου κ. Λεβενιάκης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας επέστρεψε στην Νάξο.

 

 

Την Τετάρτη 31-7-2013 το Μεσημέρι προέστη της εξοδίου ακολουθίας της Αικατερίνη Φακίνου που ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Αμέσως μετά μετέβη στο Φιλώτι Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της εξοδίου ακολουθίας του Νικολάου Βασιλάκη.

 


Εκτύπωση   Email