ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

sx01911

  ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Απρίλιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 

Την Τρίτη 2-4-2013 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη μας έπλευσε εκτάκτως για τον Πειραιά και μετέβη στον Αυλώνα, όπου στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Νέου Στουδίου συμμετείχε μαζί με άλλους Αρχιερείς, στην Εξόδιο Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Αττικής κυρού Νικοδήμου. 

Την Παρασκευή 5-4-2013 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την πρωινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου με την συμμετοχή των Καθηγητών, μαθητών και μαθητριών σχολείων της πόλεως, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ετέλεσε την Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών α) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και β) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά των Ναξίων πόλεως Νάξου όπου έχει καθιερωθεί η τέλεση και δεύτερης Ακολουθίας (8:30μ.μ. – 10μ.μ.) για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων.

Το Σάββατο 6-3-2013 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο και είχε συνεργασία για διάφορα υπηρεσιακά θέματα.

Την Κυριακή 7-3-2013 Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα κατανύξεως εορτάσθηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, Γ’ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην Πάρο.  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της τελετής της Προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού και της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.   Στο Ιερό Προσκύνημα προσήλθε πλήθος πιστών οι οποίοι  παρακολούθησαν την περιφορά στο εσωτερικό του Ναού και προσκύνησαν με ευλάβεια το πανίερο σύμβολο του Χριστιανισμού, τον Τίμιο και Ζωοδότη  Σταυρό του Κυρίου μας,  αντλώντας παράλληλα από αυτόν δύναμη και κουράγιο για τη συνέχιση του αγώνα της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Μπόγρης.

dsc04639

     dsc04676

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στον Κατανυκτικό Εσπερινό κατά την διάρκεια του οποίου, κήρυξε τον Θείον Λόγον ο π. Πολύκαρπος Μπόγρης με θέμα `` Ο Σταυρός του Χριστού στην ζωή του πιστού ``.

dsc04705

dsc04726

dsc04727

Τήν Δευτέρα 8- 4-2013 το απόγευμα Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαρμάρων Πάρου και στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπίσσης Πάρου και στις δύο Ενορίες κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Τήν Τρίτη 9- 4-2013 το απόγευμα Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Αποστόλων Καμαρών Πάρου και στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης Νάουσας Πάρου και στις δύο Ενορίες κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Τετάρτη 10-4-2013 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την πρωινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παροικίας Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το Μεσημέρι της ίδιας ημέρας προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Αντωνίου Σκαραμαγκά, στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

 Το απόγευμα παρέστη σε ωραία εκδήλωσης που διοργάνωσε το Γυμνάσιο Αρχιλόχου Πάρου με την πρωτοβουλία και ευθύνη της Φιλολόγου Καθηγήτριας κ. Μπέτη Μπιζά, ιστορικής και Εθνικοθρησκευτικής μνήμης για την προσφορά της Ε.Ο.Κ.Α στον αγώνα της απελευθέρωσης της Κύπρου από την Αγγλική κατοχή (1955 – 1959).

Την Πέμπτη 11-4-2013 ο Σεβασμιώτατος εκτάκτως έπλευσε για την Νάξο όπου το μεσημέρι προέστη της εξοδίου Ακολουθίας της Σοφίας χήρα Ιωάννου Καλαβρού πού εψάλη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου.

Το απόγευμα επέστρεψε στην Πάρο και προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

Την Παρασκευή 12-4-2013 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την πρωινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας Εκκλησιάσθηκαν Μαθητές και Μαθήτριες του Γυμνασίου Παροικίας Πάρου και του Β΄ Δημοτικού Παροικίας Πάρου.    Το μεσημέριτης ίδιας ημέρας τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Φιλοθέου Πάρου.

Το απόγευμα προέστη της Ακολουθίας της  Δ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών: α) στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Χριστού Δάσους – Αγίου Αρσενίου (6:00 – 7:30 μ.μ ) και β) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης Πάρου (8:00 – 9:45μ.μ.).

Το Σάββατο 13-4-2013 έπλευσε για την Νάξο

Την Κυριακή 14-4-2013 (Κυριακή Δ΄ Νηστειών) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου. Μετά την απόλυση προέστη του 40νθήμερου μνημοσύνου της Πρεσβυτέρας Στυλιανής συζύγου του αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Σταματίου Βρούτση, διατελέσαντος Εφημερίου Αγίου Αρσενίου Νάξου επί 40 χρόνια (+2005).

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου. Ομιλητής της ομιλίας που ακολούθησε κατά την διάρκεια του Εσπερινού ήταν ο Θεολόγος – Συγγραφέας Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Καλπούζος, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Λεωφ. Αχαρνών, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: `` Κύριε Βασιλεύ δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου``. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε θερμά τον π. Γεώργιο για τον κόπο στον οποίο υποβλήθηκε, να έλθει στην Νάξο και να ομιλήσει τόσο το πρωί κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου όσο και κατά την διάρκεια του Κατανυκτικού Εσπερινού.

Την Δευτέρα 15-4-2013 το απόγευμα ετέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Νάξου.

Την Τετάρτη 17-4-2013 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την απογευματινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Αγίου Νικολάου της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Αμέσως μετά μετέβη στο Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου συμμετείχε στην Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος, ψάλλοντας στο Αριστερό Αναλόγιο.

Την Πέμπτη 18-4-2013 το μεσημέρι προέστη της εξοδίου Ακολουθίας του Ιωάννου Μιχαήλ Βασιλάκη πού εψάλη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου.

Την Παρασκευή (του Ακαθίστου) 19-4-2013 ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Ακολουθία των χαιρετισμών και κήρυξε τoν Θείο Λόγο, σε χωριά της ορεινής Νάξου ως ακολούθως: α) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκαδού β) στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Μέσης και γ) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Μαρίνης Κορώνου Νάξου.

Την Κυριακή 21-4-2013 (Κυριακή Ε΄ Νηστειών) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Φωτεινής Μονής Νάξου. 

p1010118

p147

p1010174

p1010181

p1010103

Μετά την απόλυση μετέβη στο Φιλώτι όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη του 40νθήμερου μνημοσύνου του Αυγουστίνου Μαράκη.

 Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου στον Ε΄ Κατανυκτικό Εσπερινό και κήρυξε τον Θείον Λόγον.

 Την Παρασκευή 26-4-2013 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την πρωινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Καλοξύλου Νάξου, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας Εκκλησιάσθηκαν Μαθητές και Μαθήτριες του Λυκείου, του Γυμνασίου και του Δημοτικού Σχολείου Τραγαίας, καθώς και μια Τάξη του Ε.Π.Α.Λ – Ε.Π.Α.Σ Φιλωτίου Νάξου.

Το Εσπέρας της ίδιας ημέρας χοροστάτησε κατά την τέλεση της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Στην συνέχεια συμμετείχε στην τέλεση της Ακολουθίας του Μικρού Αποδείπνου και έψαλλε μαζί με τους Ιεροψάλτες τον Κανόνα του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου.

 Τo Σαββάτο 27-4-2013 ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου του νέου Κοιμητηρίου της πόλεως Νάξου (που πριν ακριβώς τρία χρόνια εγκαινιάσθηκε ) και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας Κλήρος και Λαός εξήλθαν στο χώρο του Κοιμητηρίου όπου εψάλλη τρισάγιο για τους ενταφιασμένους εκεί αδελφούς μας.

 Το απόγευμα της ίδια ημέρας έπλευσε για την Πάρο και παρέστη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του `` Αρχιλόχου`` με θέμα `` Άξιον Εστίν`` τριάντα χρόνια. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι παιδικές χορωδίες: α) Σχολή Μουσικής του Δήμου Πάρου. β) του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Παροικίας και γ) του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Παροικίας Πάρου.

 Την Κυριακή 28-4-2013 Κυριακή των Βαΐων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, ευλόγησε τα Βάγια με την ειδική ευχή του ευχολογίου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προέστη της καθιερωμένης Λιτανείας.

dsc04884        dsc04939

dsc04952      dsc04986

dsc05009       dsc04942

dsc05076        dsc05090

 Μετά την Λιτανεία προήδρευσε εκτάκτου συγκλήσεως της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

 Το Εσπέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε το Θείο Λόγο.

 Την Μεγάλη Δευτέρα 29-4-2013 το εσπέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Τρίτη 30-4-2013 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την πρωινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

 

Το εσπέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε το Θείο Λόγο.

 


Εκτύπωση   Email