ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:
Το Σαββάτο 1-9-2012 το μεσημέρι μετέβη στην Πάρο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συμμετείχε σε ωραία μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ο.ΠΑ.Σ Πάρου με την συμμετοχή της μεγάλης χορωδίας των υπαλλήλων του Ο.Σ.Ε. που πραγματοποιήθηκε στον περίβολο της Εκατονταπυλιανής.
Την Κυριακή 2-9-2012 το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σωτήριος Κοσμόπουλος Ιεροκήρυκας και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας. Στο τέλος τέλεσε το 40ημερο Μνημόσυνο του 32χρονου Γεωργίου Καλακώνα. Εν συνεχεία ανεχώρησε για τον Πειραιά και κατευθείαν για την Αίγινα όπου συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις επί τη επετείω της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος.
Την Δευτέρα 3-9-2012 χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτανεία στην οποία συμμετείχαν οι προαναφερθέντες τρεις Αρχιερείς.
Την επόμενη μέρα Τρίτη 4-9-2012 επέστρεψε στην Νάξο.
Την Πέμπτη 6-9-2012 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών οικισμού Κεραμίου της Ενορίας Χαλκείου Νάξου, και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Νάξιος Θεολόγος κ. Μιχαήλ Σκορδιαλός. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Ιωάννου Κατσάνη, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου.
Την Παρασκευή 7-9-2012 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Γεν. Θεοτόκου (Θεοσκέπαστης) Κάτω Ποταμιάς Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε το Θείο Λόγο.
Το Σάββατο 8-9-2012ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Γεν. Θεοτόκου (Θεοσκέπαστης) Κωμιακής Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων. Νωρίς το απόγευμα ανεχώρησε για την Πάρο.
Την Κυριακή 9-9-2012ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωριού Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.
Το Απόγευμα παρηκολούθησε τις εκδηλώσεις μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής που διοργάνωσαν οι τοπικοί Σύλλογοι σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Ιερού Ναού Άσπρου Χωριού Πάρου.
Την Τρίτη 11-9-2012 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας περιόδευσε στα σχολικά συγκροτήματα της Πάρου και τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό με την ευκαιρία της έναρξης της νέας Σχολικής περιόδου. Ποιο συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό στο Γυμνάσιο Αρχιλόχου Πάρου, στο ΕΠΑΛ, στο Ενιαίο Λύκειο και Γυμνάσιο Παροικίας Πάρου. Να σημειώσουμε ότι σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια Πάρου και Αντιπάρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας διένειμε στους Μαθητές και Εκπαιδευτικούς ευλογία από μια Καινή Διαθήκη, προσφορά ευσεβούς Χριστιανού που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Την Πέμπτη 13-9-2012 το απόγευμα ο Σεβασμιώττος Μητροπολίτης μας τέλεσε υπαίθρια και έξω από τον περίβολο της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου Νάξου τον Εσπερινό της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού με την συμμετοχή 12αδος κληρικών και πλήθους πιστών, ευλόγησε τους προσφερ8έντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερθείς παράλληλα και στο πρόβλημα που προέκυψε φέτος από την απαγόρευση του φερόμενου ως ιδιοκτήτη για τέλεση της πανηγύρεως, με την πρόφαση της πραγματοποίησης εργασιών στο Καθολικό της Μονής. Ας σημειωθεί ότι παρά τις εκκλήσεις του Σεβασμιωτάτου για τέλεση έστω του Εσπερινού στον ευρύχωρο και περιτειχισμένο εσωτερικό περίβολο, ο φερόμενος ιδιοκτήτης του ``Πύργου`` (όπως από τον ίδιο χαρακτηρίζεται) ``απηγόρευσε`` την τέλεση οποιασδήποτε Ιεροπραξίας και κλείδωσε την εξωτερική πόρτα της Μονής. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια του ανάγκασε τον Σεβασμιώτατο να τελέσει τον Εσπερινό έξω από την Μονή (σχεδόν πάνω στον Δρόμο) τόσο για να μην διακοπεί η χιλιόχρονη Λειτουργική ζωή αυτής της ιστορικής Μονής όσο και για να εκφράσει έτσι την ειρηνική διαμαρτυρία του ο Κλήρος και ο Λαός της περιοχής που ιδιαίτερα ευλαβείται το Μοναστήρι. Κατά την διάρκεια του κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε τόσο στο θέμα που δημιουργήθηκε όσο και στο ιστορικό της προσπάθειας αλλοίωσης του ιερού χώρου από τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη τονίζοντας ότι: ``Τα Μοναστήρια μας δεν έχουν ιδιοκτήτες. Έχουν μοναχούς και προσκυνητές``. (Για καλύτερη ενημέρωση σας μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο Νάξιος Αρχιτέκτονας Μηχανικός Γιάννης Τουμπακάρης και που μετά από άδεια του αναδημοσιεύουμε.)
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ - ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΜΠΑΚΑΡΗ
Θα περίμενε κανείς από το «Φεστιβάλ Νάξου» να εξηγήσει κάπως πειστικά τον λόγο για τον οποίον εφέτος, για πρώτη χρονιά μετά από δεκάδες δεκαετιών δεν λειτουργήθηκε η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού. Αντ’ αυτού προβάλλει τα περί ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής, με τον προφανή συμβολισμό «δικό μου είναι το Μοναστήρι κάνω ότι θέλω». Είναι φανερό ότι το σχόλιο «Οι μάσκες έπεσαν» στο σχετικό (αρχικό) δημοσίευμα της «Naxos news» επαληθεύεται απολύτως αφού καθίσταται προφανές ότι η φετινή απαγόρευση (!) αποτελεί πιλοτική διαδικασία με τελικό στόχο την οριστική κατάργηση του εορτασμού του Ιερού Καθιδρύματος. Ελπίζουμε πως, τουλάχιστον αυτό, δεν θα το καταφέρει. Εκτός όμως των παραπάνω, στο σύντομο σημείωμα του κ. Βαζαίου διαπιστώνεται ότι:
α) Αποδέχεται (ο κ. Βαζαίος) ότι ο «πύργος μπαζαίου» είναι Ιερά Μονή. Καλό θα ήταν εν προκειμένω να το επεσήμαινε αυτό στους καλλιτέχνες που προσκαλεί, ώστε να μην αναφέρονται, απολύτως ανιστόρητα, στον «μεσαιωνικό ενετικό πύργο της οικογένειας μπαζαίου» (βλέπε π.χ. περιοδικό My Naxos αρ. 6).
β) Εισάγει τον ανύπαρκτο όρο αποχαρακτηρισμός/κατάργηση της Ιεράς Μονής. Θα έπρεπε στο σημείο αυτό να συμβουλευθεί τους νομικούς του συνεργάτες, οι οποίοι θα τον πληροφορούσαν ότι μπορεί (συνήθως με περίεργες διαδικασίες) να αποχαρακτηριστεί μία δασική έκταση που το ίδιο το κράτος την έχει χαρακτηρίσει ή ένα διατηρητέο κτίσμα που ομοίως από το κράτος έχει χαρακτηρισθεί, αλλά δεν μπορεί βεβαίως να αποχαρακτηρισθεί/καταργηθεί μία Ιερά Μονή (όπως βεβαίως και ένας αρχαίος ναό, ένα τέμενος, ένα κάστρο κ.λπ.). Επί πλέον θα τον πληροφορούσαν ότι στην με αριθμό Β1/Φ.27/63118/1414 υπουργική απόφαση της 9ης Νοεμβρίου 1982 (ΦΕΚ 3Β/11.01.1983) η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού περιλαμβάνεται (πρώτη) στις διατηρητέες Ιερές Μονές (όπως είναι φυσικό) μαζί με την Υψηλοτέρα, τον Φωτοδότη, την Φανερωμένη, τον Χρυσόστομο και τον Άγιο Ελευθέριο και όχι βέβαια στους διατηρετέους πύργους-κατοικίες.
Ας έλθουμε τώρα στο «Ιδιοκτησιακό».
α) Κατ’ αρχήν το έγγραφο που δημοσιεύεται έχει τελείως προσωρινό χαρακτήρα. Πρόκειται για αντίγραφο του πρακτικού της δημοπρασίας (όπως σημειώνεται στο κάτω δεξιά άκρο του εγγράφου) και ουσιαστικά χρησιμεύει ως απόδειξη, δόθηκε δε στον Νικόλαο Ιακώβου Βαζαίο (και όχι Μπαζαίο όπως φαίνεται και στο έγγραφο) με την καταβολή από αυτόν της πρώτης δόσης των 202 δρχ. που αντιστοιχούσε στο πεμπτημόριον του συνολικού οφειλομένου ποσού των 1010 δρχ. Οριστικό τίτλο θα αποκτούσε ο Νικόλαος Ιακώβου Βαζαίος όταν αποπλήρωνε το υπολειπόμενο ποσόν των 808 δρχ. σε δέκα ετήσιες δόσεις με πρώτη καταβολή την πρώτη Σεπτεμβρίου 1899 (όπως επίσης αναγράφεται στο δημοσιευόμενο έγγραφο). Σε αντίθετη περίπτωση (ακόμη και αν έμενε μία δόση απλήρωτη) το κτήμα επανερχόταν στο δημόσιο παρ’ ότι είχε μεταγραφεί με την καταβολή της πρώτης δόσης (20.12.1998) διότι το δημόσιο διατηρούσε επί του ακινήτου το δικαίωμα της πρώτης υποθήκης (παράγραφος 15 του νόμου της 13ης Νοεμβρίου 1836). Δεν φαίνεται να κατέβαλε ποτέ ο Νικόλαος Βαζαίος καμία από τις υπολειπόμενες δόσεις ποντάροντας ασφαλώς στην πρώτη αυτή εσπευσμένη μεταγραφή και στο καταρρέον κράτος του 1898 (Υπαγωγή στον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και την σύσταση της Διεθνούς Οικονομικής Επιτροπής).
β) Το αντικείμενο του πλειστηριασμού αφορούσε στα φθαρτά κτήματα τα ανήκοντα στην διαλελυμένην Ιεράν μονήν Τιμίου Σταυρού, αφού με βάση τους νόμους περί φθαρτών έγινε η εκποίηση. Στην κατηγορία των φθαρτών περιλαμβάνονταν 10 (δέκα) απολύτως συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων οι εξής: Εργαστήρια, Σπίτια και σπιτότοποι, Εν γένει Μύλοι χτισμένοι ή χαλασμένοι, Μαγαζία, Χάνια, Λουτροί, Τζαμιά και Μιναρέδες. Φούρνοι, Ελαιοτριβεία και το 1837 συμπεριελήφθη και η δέκατη κατηγορία οι φυτείες, δηλαδή αμπελώνες περιβόλια σταφιδοφυτείες κλπ. Στα κτίσματα στα ανήκοντα στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού υπάρχει ένα που ανήκει στην κατηγορία των φθαρτών μαγαζία και αυτό είναι το κατάστημα αγγειοπλαστικής (το οποίο επίσης αναγράφεται στο έγγραφο). Αυτό θα μπορούσε να αγοράσει ο Ν. Βαζαίος εάν βέβαια αποπλήρωνε το σύνολο του καθορισθέντος ευτελεστάτου αντιτίμου (σήμερα αντιστοιχεί σε περίπου 2000/δύο χιλιάδες Ευρώ).
γ) Η χρήση του καθολικού της Ιεράς Μονής και όλων των χώρων που χρησίμευαν στη λατρεία με βάση όλους τους νόμους που εξεδόθησαν μετά το διάταγμα των Βαυαρών ανήκε αποκλειστικά στην τοπική Εκκλησία, γι αυτό και όλοι οι σχετικοί νόμοι ορίζουν ρητά ότι …τα ιερά σκεύη, βιβλία και κειμήλια των μοναστηρίων τούτων να παρακαταθώσιν υπό την επιστασίαν και ευθύνην των Επισκόπων…, ενώ …τα κλειδία των εγκαταλειφθησομένων μοναστηριών να δοθώσιν εις τον Επίσκοπον…υποχρεούμενον δια εφημερίων να ιερουργεί εν αυτώ άπαξ της εβδομάδος…
δ) Επί πλέον όλων αυτών το καθολικό (τουλάχιστον) της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού τοποθετείται μετά βεβαιότητος (τουλάχιστον) στον 12ο αιώνα και εξ αυτού προκύπτει ότι πρόκειται για βυζαντινό μνημείο (Γ. Μαστορόπουλος «Το Άλλο Κάλλος» σελ. 132 και 137 όπου και η εικόνα 95 με σχέδιο τομής του Καθολικού) άρα με βάση τον Αρχαιολογικό Νόμο ανήκει στο δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτο χρησικτησίας (άρθρο 7 παρ. 1 του Ν. 3028/2002, ΦΕΚ 153Α/28.06.2002).
Από τα παραπάνω προκύπτει με απόλυτη βεβαιότητα ότι και αν ακόμη δεχθούμε ως ισχύον το διάταγμα των Βαυαρών περί δημεύσεως της μοναστηριακής περιουσίας και εκπαραθυρώσεως των μοναχών, που δεν είναι πάντως καθόλου σίγουρο (βλέπε περ. «Νομοκανονικά» έτος Ζ/αρ. 1 σελ. 44-72), Η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Ανήκει στο Κράτος και το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του καθολικού και όλων των χώρων που σχετίζονται με τη Λατρεία έχει η τοπική Εκκλησία, δηλαδή εν τέλει ούτως ή άλλως ανήκει στο σύνολό του στον ναξιακό λαό. Το μόνο που μπορεί να διεκδικήσει ο σημερινός κληρονόμος (ή κληρονόμοι) του Νικολάου Βαζαίου είναι η κυριότητα του καταστήματος αγγειοπλαστικής εάν βεβαίως αποδείξει ότι έχει εξοφληθεί ολοσχερώς το υπολειπόμενο οφειλόμενο ποσόν και εάν το ελληνικό κράτος απεμπολήσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που διά των νόμων του παρέχονται.
Οι επίσημοι φορείς της Νάξου (Δήμος, Εκκλησία) αλλά βεβαίως και ο Λαός της Νάξου ατομικά ο καθένας και δια των συλλογικών τους οργάνων ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ι. Κ. Τουμπακάρης
Την Παρασκευή 14-9-2012 το πρωί ο Σεβασμιώτατος έπλευσε με μικρό σκάφος για την Πάρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, η ανέγερση του οποίου συνδέεται με το ταξίδι της Αγίας Ελένης στα Ιεροσόλυμα για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε τον Θείο Λόγο και στο τέλος πραγματοποιήθηκε η τελετή της Υψώσεως. Πλήθος ευσεβών χριστιανών συμμετείχε, όπως κάθε χρόνο, στην Θεία Λειτουργία.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας περέστη σε ωραία εκδήλωση παρουσίασης ψηφιακού δίσκου με ύμνους των Αγίων της Παροναξίας, της χορωδίας του Παρίου Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Διονύσου (της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας) κ. Εμμανουήλ Χανιώτη, που κυκλοφόρησε σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Λογγοβάρδας. Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό αναφερθείς με επαινετικά λόγια στον κ. Χανιώτη και στον καρπό της καλής συνεργασίας του με τους Πατέρες της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Πάρου.
Αμέσως μετά την εκδήλωση επέστρεψε με το βραδυνό δρομολόγιο του πλοίου στην Νάξο.
Το Σάββατο 15-9-2012 το μεσημέρι μετέβη στην Απείρανθο Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Ιωάννου Χατζηπέτρου ευσεβούς χριστιανού και καλού οικογενειάρχη πατέρα του Θεολόγου κ. Ματθαίου Χατζηπέτρου, Διευθυντού του Γυμνασίου Βίβλου Νάξου.
Την Κυριακή 16 -9- 2012 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο της Βασιλικής Κύλη.
Την Τρίτη 18 -9- 2012, το πρωί, τέλεσε τον Αγιασμό με την ευκαιρία της έναρξης τηςνέας Δικαστικής περιόδου στο Δικαστικό Μέγαρο Νάξου.
Την Κυριακή 23-9-2012 ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Βίβλου Νάξου.
Το απόγευμα μετέβη στην Πάρο, όπου προήδρευσε της Δ.Ε του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.
Την Δευτέρα 24-9-2012 ιερούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής σύναξη Ιερέων και Κατηχητών, Κατηχητριών της νήσου Πάρου με την ευκαιρία της νέας Κατηχητικής Χρονιάς. Κατά την διάρκεια της σύναξης απηύθυνε σύντομη εισήγηση ο Ιερολογ. π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος μεταφέροντας και τα πορίσματα συγκληθέντος Ιερατικού Συνεδρίου της Ιεράς Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα.
Την Τρίτη 25-9-2012 χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στον Δρυό της Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.
Την Τετάρτη 26-9-2012 μετέβη στο Ακρωτήριο (Κορακιές) όπου και ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση επί τη συμπληρώσει 12 Χρόνων από το ναυάγιο του ``ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ``. Συμμετείχαν ο Δήμαρχος και ο Λιμενάρχης Πάρου, οι τοπικοί φορείς οι συγγενείς των θυμάτων και πολλοί Παριανοί. Στη συνέχεια μετέβη στο σημείο που βρίσκεται ο αδριάντας του τότε Λιμενάρχη Πάρου Δημητρίου Μάλαμα, που θυσιαστικά προσφέροντας για την σωτηρία των ναυαγών άφησε την τελευταία του πνοή την ίδια φοβερή νύκτα της 26-9-2000 και τέλεσε τρισάγιο. Παρέστη ο Λιμενάρχης Πάρου και σύσσωμη η δύναμη των Αξιωματικών και Λιμενικών (ανδρών και γυναικών) του Λιμεναρχείου Πάρου καθώς και η σύζυγος του κεκοιμημένου.
Την Πέμπτη 27-9-2012 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου σύναξη Ιερέων και Κατηχητών, Κατηχητριών της νήσου Νάξου με την ευκαιρία της νέας Κατηχητικής Χρονιάς. Μετά την καθιερωμένη προσευχή, ο Σεβασμιώτατος έκανε εισήγηση στην οποία αναφέρθηκε σε διάφορα ποιμαντικά ζητήματα. Κατά την διάρκεια της συνάξεως οι υπεύθυνοι Νεότητος ενημέρωσαν για τα πεπραγμένα της προηγούμενης Κατηχητικής Χρονιάς και παρουσίασαν το πρόγραμμα διδασκαλίας για την νέα περίοδο. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνάξεως η φιλοξενούσα ενορία του Αγίου Νικοδήμου, προσέφερε κέρασμα προς όλους τους παρευρισκόμενους.
Το Σάββατο 29-9-2012 το απόγευμα τέλεσε το Ιερό Μυστήριο του Γάμου του Εμμανουήλ Γρατσία και της Αθηνάς Παπαδάκη στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Περιοχή Γλυφάδας της Ενορίας Σαγκρίου Νάξου.
Εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου και ετέλεσε τον Αγιασμό ενάρξεως των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής ``Αγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και Ιάκωβος Ναυπλιώτης`` και στην συνέχεια απήυθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχές στους Καθηγητές και τους Μαθητές της Σχολής στους οποίους και διένειμε αναμνηστικά δώρα.
Τέλος μετέβη στην μεγάλη αίθουσα του Δήμου ``Ιάκωβος Καμπανέλλης`` όπου συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Νάξου και μικρών Κυκλάδων που περιελάμβανε συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ με θέμα την καταστροφή και λεηλασία των μνημείων της κατεχόμενης Κύπρου από τους Τούρκους και ομιλία του Δημάρχου Ακανθούς της Καρπασίας Κύπρου που πρίν 15 χρόνια αδελφοποιήθηκε με τον Δήμο Νάξου. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.
Την Κυριακή 30-9-2012 το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Πρωτοθρόνου) Χαλκείου Νάξου. Στο τέλος τέλεσε το 40νθήμερο Μνημόσυνο του Δημητρίου Γκούφα.
Το Μεσημέρι μετέβη στην Ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου και προέστη στην ακολουθία του Ιερού Μυστηρίου του Γάμου του Γεωργίου Βαλέττα και της Στυλιανής Γρατσία.
Το Απόγευμα τέλεσε το Ιερό Μυστήριο του Γάμου του Γεωργίου Καμβύση και της Παρασκευής Μαραβελάκη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Στελίδας Νάξου.