ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Χρονικά Μηνός Οκτωβρίου 2011

border2

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος κατά τον μήνα Οκτώβριο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 

Το Σάββατο 1-10-2011 έπλευσε στην Πάρο όπου το απόγευμα προήδρευσε της ημερίδος με θέμα ``Εθελοντισμός και 3η Ηλικία`` η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γηροκομείου. Αφορμή για την διοργάνωση αυτή ήταν η παγκόσμια ημέρα ανθρώπων της τρίτης ηλικίας - 1η Οκτωβρίου - σε συνδυασμό με τον εορτασμό του πανευρωπαϊκού έτους (2011) για τον εθελοντισμό.

Την Κυριακή 2-10-2011 ιερούργησε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, τον Θείον Λόγον κήρυξε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Ρουσάκης Ιατρός – Αναισθησιολόγος Επιμελητής Α΄ Νοσοκομείου Ε.Ε.Σ .

Την Δευτέρα 3-10-2011 παρέστη συμπροσευχόμενος στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου επί τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου προστάτου των Δικαστικών μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον, τέλος ευχήθηκε προς όλους του δικαστικούς καλή ευόδωση στο σημαντικό λειτούργημα το οποίο επιτελούν

Το απόγευμα έπλευσε προς Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα για να λάβει μέρος στην τακτική συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την διάρκεια της οποίας θα εισηγηθεί το θέμα `` Η κατά χριστόν ανατροφή των παιδιών``, κατόπιν αποφάσεως  της Δ.Ι.Σ.

Την Τρίτη 4-10-2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε  στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Τετάρτη 5-10-2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε  στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε την εισηγηση του με το  θέμα `` Η κατά χριστόν ανατροφή των παιδιών``.

Την Πέμπτη 6-10-2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε  στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Παρασκευή 7-10-2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε  στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Σάββατο 8-10-2011 ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας συνιερούργησε στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου  στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου,  όπου πραγματοποιήθηκε η εις  Επίσκοπον Χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου. Στην συνέχεια προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της εκ Νάξου Ιωάννας Κρασσά στο Α΄Κοιμητήριο Αθηνών

Την Κυριακή 9-10-2011 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Πολυγώνου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών όπου και είχε διατελέσει ως φοιτητής κατηχητής της ενορίας αυτής, που ήταν και η ενορία του στην Αθήνα. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το 40νθημερο μνημόσυνο της εκ φιλωτίου Νάξου καταγομένης  Μαρίνας Βάσιλα.

Την Τρίτη 11-10-2011 το απόγευμα  χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.

Την Τετάρτη 12-11-2011 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας συνιερούργησε με τον Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής της Ιεράς Μητροπόλεως Νέα Σμύρνης όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών εόρτασε την ονομαστική του εορτή.

Το Σάββατο 15-10-2011 το απόγευμα  χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμφίσσης, με την ευκαιρία της επετείου της ελεύσεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Τριχερούσας, προσκεκλημένος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Αθηναγόρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Κυριακή 16-10-2011 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας προεξήρχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Αθηναγόρου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμφίσσης και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος.

Την Δευτέρα 17-10-2011 το απόγευμα  χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά πολιούχου Λαμίας προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου και κήρυξε τον Θείο Λόγο, μετά από εγκάρδια προσφώνηση του οικείου Ποιμενάρχου.

Την Τρίτη 18-10-2011 ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας συνιερούργησε στο αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και συλλειτουργούντος του οικείου ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, εν συνεχεία συμμετείχε στην Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως της Λαμίας στις 18 Οκτωβρίου 1944 και της πάνδημης Λιτανείας. 

Την Κυριακή 23-10-2011 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το 40νθημερο μνημόσυνο της Βασιλικής Κύλη.

Την Τρίτη 25-10-2011 προέστη της εξοδίου Ακολουθίας της Πρεσβυτέρας Αγγελικής συζύγου του συνταξιούχου Κληρικού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Αθανασίου Βαθρακοκοίλη, τ. Εφημερίου Γαλήνης Νάξου, πού εψάλη στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ατταλιώτισσας του παραπάνω χωριού.

Την Τετάρτη 26-10-2011ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ενορίας Ποταμιάς Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θ. Λόγο

Την Παρασκευή 28-10-2011 μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου, κατά την διάρκεια της οποίας κήρυξε τον Θείο Λόγο, προέστη της Δοξολογίας επί τη Εθνική Επετείω της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στην συνέχεια συνοδευόμενος από τον Βουλευτή του Νομού κ. Ιωάννου Βρούτση, τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όλες της τοπικές αρχές και το σύνολο της μαθητιώσας νεολαίας της πόλεως Νάξου, μετέβη στο Ηρώο της πόλεως όπου και ετέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων κατά τον πόλεμο του ’40 - ’41. Ακολούθως παρηκολούθησε την καθιερωμένη παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο του νησιού.

Την Παρασκευή 28-10-2011 στις 8 το βράδυ προέστη Ιεράς Αγρυπνίας στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου κατά τη διάρκεια της οποίας τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Σχήματος της Γερόντισσας της Μονής, Θεοκτίστης Μοναχής που εγκαταβιοί στην Ιερά Μονή από την ηλικία των 15 ετών και επί 61 συναπτά έτη (1950) . Μετά την κουρά που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομη ομιλία για την σπουδαιότητα της Μοναχικής Πολιτείας και την μεγάλη προσφορά της Γερόντισσας στην Μονή και στην κοινωνία της Νάξου κατά την διάρκεια αυτών των έξι δεκαετιών παρουσίας της. Τέλος ευχαρίστησε εκ βαθέων την Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου για την συμμετοχή της στο χαρμόσυνο αυτό και σημαντικό γεγονός με συνοδεία 6 αδελφών που έψαλλαν κατά την διάρκεια της Αγρυπνίας που τελείωσε στις 2: 30 π.μ. Στο τέλος της Αγρυπνίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία της εγκαταστάσεως της Γεροντίσσης στην θέση της Ηγουμένης.

Την Κυριακή 30-10-2011 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το 40νθημερο μνημόσυνο του Ιακώβου Καμπανέλλη Συγγραφέως – Ιστορικού.


Εκτύπωση   Email