ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

        Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος

κατά τον μήνα Δεκέμβριο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς: 

                                                              imagescaqbpk91

Το Σάββατο 3-12-2011 προέστη της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Νάξου και κατά την διάρκεια της Θείας λειτουργίας τέλεσε την εις Διάκονον Χειροτονία του κ. Βασιλείου Δούκα. Ο χειροτονούμενος προσφώνησε κατάλληλα και με εμφανή συγκίνηση τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος αντιφώνησε αναφερθείς κυρίως στους περί Ιερωσύνης λόγους του Ιερού Χρυσοστόμου, στο Μοναστήρι του οποίου τελέσθηκε η Χειροτονία.

p1010248
p1010256

Το απόγευμα  χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βίβλου Νάξου, όπου πανηγυρίζεται η Αγία Βαρβάρα και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας π. Εμμανουήλ Τζιώτης.

Την Κυριακή 4-12-2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας Μονής Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον. Κατά την διάρκεια της Θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ευλαβεστάτου Διακόνου π. Βασιλείου Δούκα. Η Ιερά Πανήγυρις ολοκληρώθηκε με την διανομή του αντιδώρου στους εκκλησιαζομένους από τον νέοχειροτονηθέντα π. Βασίλειο, οι οποίοι και ευχήθηκαν στον ίδιο και στην πρεσβυτέρα του ``καλή Ιερωσύνη``.

p1010285
p1010289
p1010293

 

Την Δευτέρα 5-12-2011 έπλευσε προς την Νήσο Πάρο όπου το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στο Ιερό Παρεκκλήσιον του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται εντός του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θ. Λόγο. 

Την Τρίτη 6-12-2011 ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας μετέβη στην Αντίπαρο όπου ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θ. Λόγο. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων. Το βράδυ της ίδιας ημέρας επέστρεψε στην Νάξο.

Την Πέμπτη 8-12-2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προήδρευσε της Δ.Ε του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης Νάξου.

Την Κυριακή 11-12-2011 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στον Δρυό Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο της Διαμάντας Καλοκαιρινού.

Το Μεσημέρι απλευσε για την Νάξο όπου το απόγευμα προέστη της εξοδίου Ακολουθίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου της Ειρήνης Βασιλάκη Μητέρα του πρώην Δημάρχου Δρυμαλίας Νάξου κ. Νικολάου Βασιλάκη.

Την Δευτέρα 12-12-2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Τό απόγευμα μετέβη στο Φιλώτι Νάξου και προέστη της εξοδίου ακολουθίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Δημητρίου Γρατσία  Ιεροψάλτου. Ο οποίος επι 70ντα συναπτά έτη υπηρέτησε το Ιερό Αναλόγιο του ως άνω Ιερού Ναού.

Την Τετάρτη 14-12-2011 το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Ελευθερίου Σαγκρίου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον. Μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρθηκε πλούσιο νηστίσιμο κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

 

17122011_1
17122011_2
17122011_3
17122011_4
17122011_5
17122011_6
17122011_7

 

Την Παρασκευή 16-12-2011 ιερούργησε στο Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Πνεύματος Γαλανάδου Νάξου, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μοδέστου που ιδιαιτέρως τιμάται στην Ενορία του Γαλανάδου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον.

Την Κυριακή 18-12-2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου Νάξου, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μοδέστου που ιδιαιτέρως τιμάται στην Ενορία του Γλυνάδου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε τον Εφημέριο Γλυνάδου π. Νικόλαο Βασιλάκη σε Πνευματικό ενώ ακόμη χειροθέτησε αναγνώστες τους κους Κωνσταντίνο Βερύκοκκο Αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ. και τον Νικόλαο Τολάκη.

Το πρωί της Δευτέρας 19-12-2011 μετέβη στην Πάρο και προήδρευσε συναντήσεως με ομάδα κυριών του νησιού που από 1ης Ιανουαρίου 2012 θα αποτελούν, μετά από σχετική Απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας την τοπική Επιτροπή εθελοντικής προσφοράς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Ναούσης Πάρου, με τοιχογραφίες του 17ου αιώνος και εν συνεχεία προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού. Την όλη πρωτοβουλία, ευθύνη και φροντίδα της συντηρήσεως και του ευπρεπισμού αυτού του Ιστορικού Παρεκκλησίου της Ναούσης, που αποτελεί κατάλοιπο παλαιάς Μονής της περιοχής, είχε αναλάβει προ πενταετίας ο Παριανός Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Φράγκος, αδελφός της Ιεράς Μονής Παρακλήτου Ωρωπού και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Θείας Αναλήψεως Δραπετσώνας, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής των Θυρανοιξίων και προ του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγους ευχαριστίας προς τον π. Ιερώνυμο ο οποίος στην συνέχεια αντιφώνησε αναφερθείς και στο ιστορικό της ανακαινίσεως του Ιερού Παρεκκλησίου. Πολλοί Κληρικοί και πλήθος λαού συμμετείχαν στην ωραία Ακολουθία.

Την Παρασκευή 23-12-2011 παρέστη συμπροσευχόμενος στην τέλεση της Ακολουθίας των Ωρών των Χριστουγέννων στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου και μετά το πέρας της Ιεράς Ακολουθίας κήρυξε τον Θείο Λόγο, στους μαθητές των Γυμνασίων της πόλεως για το βαθύτερο νόημα της Εορτής των Χριστουγέννων.

Την ίδια ημέρα δέχθηκε στο Επισκοπείο αντιπροσωπείες σχολείων και άλλων φορέων που έψαλλαν χορωδιακά τα κάλαντα.

Το Σαββάτο 24-12-2011 έπλευσε για την Πάρο όπου προήδρευσε συναντήσεως ομάδος εθελοντριών γυναικών του νησιού και αποφασίσθηκε η συγκρότηση Επιτροπής εθελοντισμού για τα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου.

Το απόγευμα  της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής επί τη εορτή των Χριστουγέννων.

Την Κυριακή 25-12-2011 Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και με την συμμετοχή του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας εορτάσθηκαν τα Χριστούγεννα στην πόλη της Πάρου την Παροικία. Από το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, όπου ιερούργησε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, κάλεσε τους πιστούς Χριστιανούς να ζήσουν Χριστούγεννα αληθινά, μέσα στην ζεστή αγκαλιά της Αγίας μας Εκκλησίας, όπως αρμόζει σε Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού της Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε από τον Πρωθιερέα του Ιερού Προσκυνήματος η Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος επισκεφθηκε για να ευχηθεί τα Μοναστήρια της Πάρου και τους εορτάζοντες Ιερείς του νησιού.

Την Δευτέρα 26-12-2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας βρέθηκε κοντά στους γέροντες και τις γερόντισες του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου ``Παναγία Εκατονταπυλιανή`` Πάρου. Ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Πάρου και ευχήθηκε σε όλους τους τρόφιμους και το νοσηλευτικό προσωπικό του Γηροκομείου, ενώ το μεσημέρι γευμάτισε μαζί τους και προσέφερε σε όλους αναμνηστικά δώρα. Ακολούθησε ψυχαγωγικό πρόγραμμα με την συνοδεία παραδοσιακόν οργάνων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επέστρεψε στην Νάξο.

Την Τρίτη 27-12-2011 ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε όλους τους ασθενείς του Νοσοκομείου Νάξου και μαζί με τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση διένειμε δώρα στο Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Το Σάββατο 31-12-2011 χοροστάτησε στον Εόρτιο Εσπερινό μετ' Αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου και ομίλησε με θέμα ``  Στο κατώφλι του νέου χρόνου (παρελθόν -παρόν -μέλλον) ``. Πρό της απολύσεως ευλόγησε τις προσφερθείσες Αγιοβασιλόπιττες, τα τεμάχια των οποίων διένειμε στους πιστούς.


Εκτύπωση   Email