ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΙΟΥ 2013
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας
κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ
κατά τον μήνα Μάιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:
Την Μ. Τετάρτη 1-5-2013 το απόγευμα ετέλεσε την Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου στο Γηροκομείο της Πάρου, όπου εκτός από τους τροφίμου και το προσωπικό του Γηροκομείου συμμετείχαν και πολύ συγγενείς τους και αρκετά μέλη του Δ. Συμβουλίου.
Εν συνεχεία έπλευσε για την Αντίπαρο όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου προέστη της Ακολουθίας του Ιερού Νιπτήρος και κήρυξε τον Θείο Λόγο.
Το Βράδυ επέστρεψε στην Πάρο
Την Μ. Πέμπτη 2-5-2013 ετέλεσε το πρωί την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στo Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου και το βράδυ της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία των Αγίων Παθών στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.
Την Μ. Παρασκευή 3-5-2013 χοροστάτησε στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως στο Ιερό Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Εμμανουήλ Τζιώτης. Το βράδυ προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου στο ως άνω Ιερό Προσκύνημα και μετά την περιφορά του Επιταφίου προεξήρχε της Νυκτερινής Θείας Λειτουργίας, η οποία τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου (3.20 π.μ).
Το Μ. Σάββατο 4-5-2013 το μεσημέρι έπλευσε για την Νάξο και ευθείς αμέσως τέλεσε το Μυστήριο του Βαπτίσματος ενός Προτεστάντη μετά από πολύμηνη Κατήχηση, στο νέο μαρμάρινο Βαπτιστήριο για ενηλίκους του Ιερού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου. Ο Νεοφώτιστος έλαβε κατ’ επιθυμία του το όνομα Παύλος. Τη νύκτα ετέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου και εν συνεχεία την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.
Την Κυριακή του Πάσχα 5-5-2013 το πρωί (11:00 π.μ.) ετέλεσε στον Μητροπολιτικό Ναό Νάξου τον Εσπερινό της Αγάπης παρουσία των πολιτικών, δημοτικών, και λοιπών αρχών και πλήθους πιστών, εν συνεχεία μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση της Αναστάσεως στα γραφικά στενά της παλαιάς πόλεως και η Λιτανεία κατέληξε στο Επισκοπείο όπου ο Μητροπολίτης αντάλλαξε ευχές και μοίρασε κόκκινα αυγά και γλυκίσματα σε όλους τους πιστούς.
Την Δευτέρα 6-5-2013 ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνιδάρου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο, εν συνεχεία συμμετείχε στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας τέλεσε την Βάπτιση της μικρής Αθανασίας, 3ου τέκνου του συνεργάτη της Ιεράς Μητροπόλεως (Τεχνικού του Ραδιοφωνικού Σταθμού) κ. Γεωργίου Δεουδέ, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.
Την Τρίτη 7-5-2013 ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης, της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο, εν συνεχεία συμμετείχε στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος.
το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Κεραμώτης Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρθηκε πλούσιο δείπνο στο πολυπληθές Εκκλησίασμα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και της Κυρίες του Χωριού. Στην Ακολουθία του Εσπερινού Παρέστη ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Φακίνο.
Την Τετάρτη 8-5-2013ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Ποταμιάς Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.
Το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απειράνθου Νάξου και προέστη της Αναστάσιμης Εξοδίου Ακολουθίας της νεαράς Κυριακής Αντωνίου, Θεολόγου.
Την Πέμπτη 9-5-2013 προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσ. Πρωτ. π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.
Την Παρασκευή 10-5-2013 Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής προεξήρχε του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον νεόδμητο και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του μεγάλου Πανναξιακού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης, και απηύθυνε εορταστικό χαιρετισμό και ευχές προς τα πλήθη των προσκυνητών που συνέρρευσαν (οδοιπορώντας πολλοί για εκπλήρωση τάματος μέχρι και 5 – 6 ώρες) για να τιμήσουν το πάνσεπτο Πρόσωπο της Παναγίας μας. Ακολούθησε η Λιτανεία της Σεπτής Εικόνας της Παναγίας μας προς τον Ναό της Ευρέσεως όπου και εψάλη Δέηση.
Την Κυριακή 12-5-2013 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Ποταμιάς Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος. Το Μεσημέρι της ίδια ημέρας στο Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Ποταμιάς Νάξου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος της μικρής Γεωργίας πρώτο τέκνο του Ιωάννη Βρούτση και της Σταυρούλας Δεμενοπούλου. Το Απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου τέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Νικολάου Στρατούρη και της Δέσποινας Λιανοπούλου.
Την Παρασκευή 17-5-2013 Τό απόγευμα μετέβη στο Φιλώτι Νάξου και προέστη της εξοδίου ακολουθίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της πολύτεκνης Μητέρας και γιαγιάς Ειρήνης Ψαρρά.
Την Κυριακή 19-5-2013 ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δαμαριών Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος, μετά την απόλυση προέστη του 40νθήμερου μνημοσύνου του Μιχαήλ Βερώνη.
Το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ποταμιάς Νάξου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος του μικρού Δημητρίου – Μάριου τέκνο του Νικολάου και της Θεσσαλονίκης Μαϊτού
το απόγευμα παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, πραγματοποιήθηκε η εορτή λήξης των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, που φέτος αφιερώθηκε στην φιλανθρωπία της Εκκλησίας και στο έργο που επιτελεί πάνω στον τομέα αυτό. Σε μια κατάμεστη από παιδιά και γονείς αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Νάξου (αίθουσα Ιακώβου Καμπανέλλη), οι νέοι και νέες των νεανικών συνάξεων έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό μέσα από τραγούδια και χορούς που απέδωσαν θαυμάσια. Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν η απόδοση θεατρικού από της Κατηχήτριες και Κατηχητόπουλα με θέμα την Οσιομάρτυρα Φιλοθέη την Αθηναία, την Φιλάνθρωπων. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαριστώντας τους γονείς, αλλά κυρίως τα παιδιά που δείχνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην τοπική εκκλησία και το έργο της.
Την Δευτέρα 20-5-2013 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Θαλλελαίου Ενορίας Αγίου Θαλλελαίου Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεολόγος κος Μιχαήλ Σκορδιαλός . Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.
Το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο όπου χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρικό Εσπερινό Των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κάστρου Παροικίας.
Την Τρίτη 21-5-2013 ιερούργησε στο Ιερό Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής Πάρου, επί τη Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης κτητόρων του Παλαιοχριστιανικού Ιερού Ναού Παναγίας Εκατονταπυλιανής ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.
Το Σάββατο 25-5-2013 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο.
Την Κυριακή 26-5-2013 ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης Πάρου, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Κυριαζάνος. Εν συνεχεία εψάλη το καθιερωμένο Μνημόσυνο για τον Εθνομάρτυρα Νικόλαο Στέλλα, ο οποίος στις 21-5-1944 απαγχονίσθηκε στην πλατεία της Μάρπησσας από τους Γερμανούς Κατακτητές. Μετά το Μνημόσυνο όλο το Εκκλησίασμα με επικεφαλή τον Σεβασμιώτατο και τον Δήμαρχο Πάρου μετέβησαν στο μνημείο του ήρωα και Εθνομάρτυρα όπου τελέσθηκε Τρισάγιο και σύντομη τελετή στην οποία παρέστη και ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νίκος Σηρμαλένιος. Στο τέλος κατατέθηκαν στεφάνια από όλους τους επισήμους και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων του νησιού. Διαβάσθηκε επίσης έκθεση (Α΄ βραβείο διαγωνισμού) με θέμα τον Εθνομάρτυρα και απαγγέλθηκαν σχετικά ποιήματα από μαθητές και μαθήτριες. Τέλος αποδόθηκε θαυμάσια από μικρή χορωδία μαθητριών ένα τραγούδι σε στίχους και μελοποίηση της Φιλολόγου καθηγήτριας Γυμνασίου Αρχιλόχου Πάρου κας Μπέτης Μπιζά.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην αίθουσα της Αγροτολέσχης Μαρπήσσης, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Συλλόγου γυναικών Μαρπίσσης αφιερωμένη στον Νικόλαο Στέλλα, που περιελάμβανε ομιλία του γιατρού κου Νικολάου Πούλιου και τραγούδια από μικτή χορωδία Μαρπησσαίων με την συνοδεία μουσικών οργάνων.
Την Τετάρτη 29-5-2013 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Θεοδοσίας πόλεως Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.
Τό απόγευμα μετέβη στο Φιλώτι Νάξου και προέστη της εξοδίου ακολουθίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της πολύτεκνης Μητέρας και γιαγιάς Μαρίας Κρασσά.
Την Πέμπτη 30-5-2013 έπλευσε για την Πάρο και προέστη της εξοδίου ακολουθίας του 45χρονου Θεολόγου Ιωάννου Κυπραίου που ετελέσθη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος. Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.