ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

΄΄ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ ΄΄

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

(ΙΩΑΝΝΗΣ Γ΄ 13-17)

 

Η σημερινή Κυριακή ονομάζεται Κυριακή προ της Υψώσεως και ο ευαγγελιστής Ιωάννης μας αναφέρει πως κανείς δεν ανέβηκε στον ουρανό παρά μόνο ο Χριστός , ο Υιός του ανθρώπου που είναι πάντοτε στον ουρανό. Είναι αυτός που υψώθηκε και θυσιάστηκε , όπως ο Μωυσής ύψωσε το φίδι στην έρημο. Ο Χριστός στη σημερινή περικοπή χρησιμοποιεί ένα περιστατικό από την Παλαιά Διαθήκη προκειμένου να γίνει σαφές το νόημα της διδασκαλίας Του και παράλληλα να προετοιμάσει τους μαθητές Του για την πορεία προς το σταυρικό Του Πάθος.

Συγκεκριμένα, ο Χριστός μας αναφέρει το περιστατικό όπου οι Ισραηλίτες στην πορεία τους προς τη Γη της Επαγγελίας έχασαν την πίστη και την ελπίδα τους προς το Θεό και πίστεψαν στα είδωλα. Βρέθηκαν λοιπόν σε ένα τόπο που εμφανίστηκαν πολλά και φαρμακερά φίδια με αποτέλεσμα πολλοί να πεθάνουν από τα δαγκώματα τους. Τότε ο Θεός υπέδειξε στο Μωυσή να κατασκευάσει ένα χάλκινο ομοίωμα φιδιού και να το υψώσει ψηλά σε ένα ξύλο. Όποιος πληγωνόταν από φίδι γύριζε το βλέμμα του προς το ομοίωμα αυτό και θεραπευόταν. Με παρόμοιο τρόπο σήμερα ο διάβολος προσπαθεί να φαρμακώσει τη ψυχή του ανθρώπου και να την οδηγήσει μακριά από το θεό. Ο πραγματικός όμως χριστιανός συγκινείται από τον Τίμιο Σταυρό και έχει στη συνείδηση του το γεγονός της σταυρικής θυσίας του Χριστού και αντλεί από αυτή ελπίδα, δύναμη , αισιοδοξία και κουράγιο για να πορευτεί.

Ακόμη, αγαπητοί μου αδελφοί, ο Χριστός μας κηρύττει ότι ο Σταυρός και το Πάθος προέρχονται από την αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο. Ο Θεός και Δημιουργός μας δε μας έπλασε για την απώλεια αλλά για την αιώνια ζωή. ΄Εστειλε τον Υιό Του για τη σωτηρία μας και αυτό είναι που μας διδάσκει ο Τίμιος Σταυρός ΄΄ίνα πας ο πιστεύων είς αυτόν μη απόληται, αλλ’ εχη ζωήν αιώνιον΄΄δηλαδή να έχει ζωή αιώνια όποιος πιστεύει στο Θεό. Ο Κύριος μας είναι ΄΄πανταχού παρών΄΄ να μας βοηθήσει σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή της ζωής μας και να μας χαρίσει την αγάπη και φιλανθρωπία Του. Η δική μας ανταπόκριση στο κάλεσμα Του είναι η Πίστη, γιατί μέσω αυτής ο άνθρωπος μπορεί να στραφεί προς το Θεό , να προσευχηθεί και να πάρει δύναμη.

Στο τέλος του σημερινού ευαγγελίου ο Χριστός διαβεβαιώνει ότι δεν ήρθε στον κόσμο για να τον κρίνει αλλά για να τον σώσει. Δε κάνει διάκριση ανάμεσα στους ανθρώπους ή τα έθνη αλλά ως δίκαιος και φιλεύσπλαχνος Θεός συγχωρεί και σώζει όσους πιστεύουν σε Αυτόν και μετανοούν έμπρακτα.Γιατί η ζωή του χριστιανού θα πρέπει να συνοδεύεται από Πίστη και έργα.

   Έτσι, αγαπητοί μου αδελφοί, ο Σταυρός που αγιάσθηκε με το αίμα του Χριστού μας , έσωσε τον άνθρωπο. Δηλαδή, μέσα από τον Τίμιο Σταυρό ο χριστιανός αντλεί φως, δύναμη, κουράγιο και αισιοδοξία για να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς και τις δυσκολίες της ζωής του.

 

΄΄ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ΄΄

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

( ΜΑΡΚΟΣ Η΄ 34-38 , Θ΄ 1)

Κυριακή μετά την Ύψωση σήμερα αγαπητοί μου αδελφοί και ο ευαγγελιστής Μάρκος μας μεταφέρει ένα σπουδαίο μήνυμα. Αυτό το μήνυμα είναι μια πρόσκληση από τον ίδιο το Χριστό μας και όπως χαρακτηριστικά ακούσαμε στο ευαγγέλιο ΄΄‘οστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν , απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοί΄΄.Πιο συγκεκριμένα , ο Χριστός καλεί όποιος θέλει να Τον ακολουθήσει, δεν πιέζει ούτε εξαναγκάζει αλλά αφήνει τον άνθρωπο ελεύθερο να επιλέξει γι’αυτό αναφέρει το ΄΄όστις θέλει ΄΄ .

Μια προϋπόθεση που μας αναφέρει είναι το ΄΄απαρνησάσθω εαυτόν΄΄ δηλαδή να απαρνηθούμε το Εγώ μας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αδιαφορούμε για τη ζωή μας αλλά αρνούμαστε και προσπαθούμε να πολεμήσουμε τον εγωισμό μας και ότι άλλο μας απομακρύνει από την πνευματική πορεία. Γι’ αυτό χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και πνευματικός αγώνας για την άρνηση του εαυτού μας.

Μια άλλη προϋπόθεση που μας ζητάει ο Χριστός είναι το ΄΄αράτω τον σταυρόν αυτού ΄΄ δηλαδή ο καθένας από εμάς να σηκώσει τον προσωπικό του σταυρό. Με λίγα λόγια, αν θέλουμε να ακολουθήσουμε το Χριστό θα πρέπει να έχουμε αυταπάρνηση και να θυσιάζουμε τη ζωή μας σε Αυτόν. Να δείχνουμε υπομονή και δύναμη στις δυσκολίες και να τις αντιμετωπίζουμε ως σταυρούς και να μην παραπονούμαστε αλλά να ευχαριστούμε και να δοξάζουμε το Χριστό.

Τέλος, άλλη προϋπόθεση είναι το ΄΄ακολουθείτω μοι΄΄ , όπου εδώ ο Χριστός μας ζητά να πορευτούμε μαζί Του. Η πορεία μας μαζί Του είναι ο δρόμος της Αρετής που αρχικά είναι δύσκολος , γεμάτος εμπόδια ΄΄ ο δρόμος του Γολγοθά ΄΄. Αλλά στο τέλος ο δρόμος αυτός οδηγεί στην Ανάσταση και τη Βασιλεία του θεού. Σε αντίθεση με το δρόμο της αμαρτίας που είναι μεγάλος , χωρίς εμπόδια και δυσκολίες αλλά στο τέλος καταλήγει στη φθορά και το θάνατο.

Ας ακολουθήσουμε λοιπόν το Χριστό θυσιάζοντας τη ζωή μας, ας ανεβούμε μαζί Του στο Γολγοθά αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες και τους πειρασμούς με υπομονή και Πίστη , ελπίζοντας στην αιώνια ζωή με το Χριστό μας.

 

΄΄ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ΄΄

ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ ΛΟΥΚΑ

22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

( ΛΟΥΚΑΣ Ε΄ 1-11)

Ο ευαγγελιστής Λουκάς στη σημερινή περικοπή μας περιγράφει το κάλεσμα και την προσέγγιση του Πέτρου , του Ιακώβου και του Ιωάννη από το Χριστό.

Συγκεκριμένα , ο Χριστός βρέθηκε στην περιοχή της λίμνης Γεννησαρέτ όπου είχε μαζευτεί πολύς κόσμος για να Τον ακούσουν. Εκεί βρισκόταν δύο πλοία, το ένα από αυτά ήταν του Πέτρου το οποίο χρησιμοποίησε ο Χριστός για να κηρύξει το Λόγο Του. Αφού τέλειωσε την ομιλία Του είπε στον Πέτρο ΄΄ γύρισε το πλοίο στα βαθιά νερά της λίμνης και ρίξε στη θάλασσα το δίχτυ για ψάρεμα΄΄. Ο Πέτρος απευθυνόμενος στο Χριστό είπε ΄΄ Κύριε όλη τη νύχτα κοπιάσαμε χωρίς να πιάσουμε ψάρια αλλά αφού εσύ διατάζεις, θα υπακούσω και θα ρίξω το δίχτυ ΄΄. Και υπακούοντας στο πρόσταγμα Του το δίχτυ μετά γέμισε από ψάρια σε σημείο που κινδύνεψε να σχιστεί. Τότε πήγαν κοντά και τα άλλα πλοία ώστε να βοηθήσουν αλλά ήταν τόσα πολλά τα ψάρια που κόντεψαν να βυθιστούν τα πλοία. Ο Πέτρος βλέποντας αυτό που συνέβη γονάτισε μπροστά στο Χριστό και του είπε να φύγει από το πλοίο διότι θεωρούσε τον εαυτό του αμαρτωλό άνθρωπο. Τότε ο Χριστός του είπε να μη φοβάται γιατί από εδώ και πέρα θα γίνει ψαράς ανθρώπων δηλαδή μαθητής Του. Ευθύς ο Πέτρος , ομοίως και ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης άφησαν τα πλοία στην ακτή και ακολούθησαν το Χριστό.

Από τη στιγμή αυτή οι απλοί ψαράδες έγιναν Μαθητές του Χριστού και κήρυκες της Διδασκαλίας Του. Έχοντας πίστη και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Χριστού έδειξαν προθυμία και εγκατέλειψαν τα πάντα και Τον ακολούθησαν.

Όπως μας αναφέρει η σημερινή ευαγγελική περικοπή η πρώτη πρόσκληση του Κυρίου απευθυνόταν σε ανθρώπους που είχαν απλότητα και αίσθημα υπακοής και προθυμίας. Αυτά όμως μέχρι και τις μέρες μας είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να μας διακατέχουν ώστε να γίνουμε Μαθητές Του. Να κάνουμε πράξη τη διδασκαλία Του και να μιμηθούμε τη ζωή Του. Να είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τη ζωή μας (τον εγωισμό μας και τα θέλω μας ) όπως και Εκείνος θυσιάστηκε για εμάς.

Αγαπητοί μου αδελφοί, ας έχουμε την πίστη, την απλότητα, τηνπροθυμία και την υπακοή του Πέτρου, του Ιάκωβου και του Ιωάννη οι οποίοι ΄΄αφέντες άπαντα και ηκολούθησαν αυτώ΄΄. Αυτές τις αρετές των Αγίων Αποστόλων ας μιμηθούμε και ας τις κάνουμε πράξη στη ζωή μας.

 

΄΄ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ΄΄

ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΛΟΥΚΑ

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

(ΛΟΥΚΑΣ ΣΤ΄ 31-36)

Ο ευαγγελιστής Λουκάς στη σημερινή περικοπή μας αναφέρει για την εντολή της Αγάπης. Μας προτρέπει να συμπεριφερόμαστε στους άλλους όπως επιθυμούμε να συμπεριφέρονται αυτοί σε εμάς. Με άλλα λόγια, αν θέλουμε να μας αγαπάνε οι άνθρωποι, τότε εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να εφαρμόζουμε την εντολή της αγάπης. Γιατί όπως μας λέει ο ευαγγελιστής εάν αγαπάτε αυτούς που σας αγαπούν και αν κάνετε καλό σε αυτούς που σας το ανταποδίδουν και αν δανείζετε σε αυτούς που περιμένετε να σας τα δώσουν πίσω, όπως το ίδιο κάνουν και οι αμαρτωλοί, τότε ποια θα είναι η Χάρις του Θεού; Γιατί αν πράττουμε και συμπεριφερόμαστε όπως οι αμαρτωλοί τότε δεν υπάρχει η πραγματική αγάπη αλλά συμφέρον και εγωισμός. Και γι’ αυτό στη συνέχεια ο ευαγγελιστής μας αναφέρει να αγαπάτε τους εχθρούς σας , να κάνετε καλό και να δανείζετε χωρίς να περιμένετε αντάλλαγμα. Ο μισθός σας τότε θα είναι μεγάλος και θα είστε άξια παιδιά του Υψίστου όπως και ο Θεός φροντίζει για τους αχάριστους και πονηρούς ανθρώπους. Και τελειώνοντας την Ομιλία Του ο Χριστός είπε να είστε ελεήμονες , όπως ελεήμων είναι και ο Πατέρας σας.

Με αυτά τα λόγια λοιπόν ο Κύριος μας αναλύει την αγάπη προς τον πλησίον. Η αγάπη κατά το Χριστό δεν είναι περιορισμένη σε λίγους ανθρώπους ή στο στενό οικογενειακό περιβάλλον αλλά αφορά όλους όσους συνειδητά και έμπρακτα νοιάζονται για το συνάνθρωποτους παραμερίζοντας το δικό τους εγωισμό και προσφέροντας αγάπη ακόμη και στους εχθρούς τους. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει πράξη αλλά απαιτεί αγώνα , υπομονή ,προσευχή και πίστη στο θεό. Γιατί η αγάπη είναι κοινωνία προσώπων, σχέση ενότητας με τους άλλους ανθρώπους και με το Θεό.

Παράδειγμα της έμπρακτης αγάπης του Θεού είναι ο ίδιος ο Χριστός , που ήρθε να υπηρετήσει τον κόσμο ως διάκονος και να προσφέρει τον εαυτό Του. Έτσι ταπεινώθηκε ως άνθρωπος πήρε ΄΄ δούλουμορφή ΄΄ και σήκωσε στους ώμους Του τα βάσανα και τις αμαρτίες του κόσμου. Και παράδειγμα της αγάπης Του είναι ότι πάνω στο σταυρό του Μαρτυρίου άπλωσε τα χέρια Του, αγκάλιασε όλους τους ανθρώπους και προσευχήθηκε για εκείνους που τον σταύρωσαν λέγοντας ΄΄Πάτερ, άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι΄΄(ΛΟΥΚΑΣ 23,34)

Αγαπητοί μου αδελφοί, όσοι λοιπόν πιστεύουμε στο πρόσωπο του Χριστού και πορευόμαστε προς τη Βασιλεία Του δεν έχουμε παρά να κάνουμεότι έκανε και Εκείνος, να προσφέρουμε και να υπηρετούμε τους συνανθρώπους μας . Αυτό είναι το πιο όμορφο που μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος. Μια τέτοια λοιπόν αγάπη Διακονίας προς το συνάνθρωπο είναι ο Παράδεισος που μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος από τώρα εδώ στη γη.

π. Θ.Κ


Εκτύπωση   Email