Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

58Με μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η Ζωοδόχος Πηγή στη νήσο Νάξο κατά το διήμερο 20 και 21 Απριλίου 2023.

Την παραμονή της εορτής το απόγευμα, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής στον φερώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της Νάξου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου και την συμμετοχή των ιερέων της πόλεως.Τον θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης, Αρχιμ. Χρυσόστομος Σταυράκης. Στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς τους κληρικούς και τους πιστούς και διένειμε προς όλους το πασχαλινό κόκκινο αυγό.

 

Αντίστοιχα, με λαμπρότητα τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και στο Πανναξιακό Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης. Της Ιεράς Ακολουθίας προέστη ο Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως και Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος, Αρχιμ. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος (ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο) με την συμμετοχή ιερέων του νησιού και ακολούθως τέλεσε την καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία.

Την κυριώνυμο ημέρα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος μετέβη στο Αργοκοίλι και συγκεκριμένα στον υπερμεγέθη Ιερό Ναό της Παναγίας, όπου χοροστάτησε στο Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από κληρικούς του νησιού. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης, Αρχιμ. Χρυσόστομος Σταυράκης. Προ της Απολύσεως, ευλογήθηκαν τα αυγά και τα λοιπά εδέσματα, τα οποία εν συνεχεία διενεμήθησαν μαζί μα το αντίδωρο και τον άρτο στους πιστούς, που είχαν κατακλύσει τον νέο Ιερό Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο. Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε το εκκλησίασμα για την ένταξη του Ιερού Προσκυνήματος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η πρόταση υπεβλήθη από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και συγκεκριμένα από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Το εν λόγω έργο θα περιλαμβάνει την ανακατασκευή των υπαρχόντων και την κατασκευή νέων κοινωνικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων του Ιερού Προσκυνήματος.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας, υποβασταζόμενη από τους ναύτες του Ναυτικού Παρατηρητηρίου  της περιοχής. Επανελθούσης της Ιεράς Λιτανεύσεως και μετά την Ακροτελεύτιο Δέηση, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη όλους όσοι εκοπίασαν για την άρτια διοργάνωση της Πανηγύρεως και εκφράστηκαν ευχαριστίες ιδιαιτέρως προς τους εθελοντές και τους εργαζομένους του Ιερού Προσκυνήματος, τα μέλη της Δ.Ε., τον Διοικητή και τους ναύτες του παραπλησίου Ναυτικού Παρατηρητηρίου, τον επικεφαλής του Αστυνομικού Σταθμού Φιλοτίου για τα μέτρα τάξεως, τον Αντιδήμαρχο Δρυμαλίας κ. Νίκο Σιδερή και το προσωπικό του Δήμου για τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου και την σχετική προετοιμασία του δρόμου πέριξ του Ιερού Προσκυνήματος. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε πλήθος κόσμου απ’ όλη τη Νάξο και από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, οι Βουλευτές Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός, ο Έπαρχος Νάξου κ. Γιάννης Μαργαρίτης, η Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων κ. Ευδοκία Κατσάνη, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου Νάξου κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φώτης Μαυρομμάτης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου κ. Μαρία Μάρκου, οι Πολιτευτές κ. Γιάννης Βλασερός, Μάρκος Καφούρος, Ανθή Χαλκιά και Γιάννης Πολυχρονάκος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Νάξου κ. Γιάννης Αλεξόπουλος, ο Διοικητής του Α.Τ. Νάξου κ. Νίκος Καραμάνης. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε προς όλους πλουσία την χάρη και ευλογία της Παναγίας μας της Αργοκοιλιωτίσσης στη ζωή και τα έργα τους. Να σημειωθεί ότι κατά παλαιότατη παράδοση εκατοντάδες πιστών (νέων στην πλειοψηφία) έφθασαν από την παραμονή μέχρι το πρωί της κυριωνύμου ημέρας στο χώρο του Προσκυνήματος (κατά ομάδες) οδοιπορούντες πολλά χιλιόμετρα και για πολλές ώρες, πραγματοποιώντας κάποιο τάμα τους ή απλώς προς ευλογία τους.

 

 


© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top