Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

IMG 5279Με ιδιαίτερη κατάνυξη εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Την Τρίτη 13-9-2022 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, μετέβη στην πανηγυρίζουσα ιστορική Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού Νάξου, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης, Αρχιμ. Χρυσόστομος Σταυράκης. Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος προς τους πιστούς ανέφερε μεταξύ άλλων πως με πολλή συγκίνηση συμμετείχε απόψε στον Εσπερινό μετά από μια δεκαετία που είχε βρεθεί πάλι και είχε συμμετάσχει σε αυτόν τον Εσπερινό, κάτω από δύσκολες και δυσάρεστες τότε συνθήκες. Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι η αγάπη είναι το μήνυμα του Σταυρού και η σταυρωμένη αγάπη δηλαδή ο ίδιος ο Χριστός μας, είναι εκείνος που καθιστά και διαχρονικά κατέστησε το επαίσχυντο μέσο φοβεράς θανατώσεως, με το πανάγιο αίμα του, το οποίο έχυσε επί του Σταυρού, σε όπλο σωτηρίας, πηγή δυνάμεως και ευλογίας. Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σκληρή δοκιμασία, την οποία περίπου δύο αιώνες, διέρχεται η ως άνω Ιερά Μονή, όπως και ορισμένες άλλες σε όλη την Ελληνική επικράτεια, βάσει ενός «κακοποιού» (όπως ονομάζεται από τους Κανονολόγους και Συνταγματολόγους) Διατάγματος του 1833, σύμφωνα με το οποίο, Μονές που είχαν κάτω των έξι Μοναχών διελύθησαν και βιαίως απεπέμφθησαν οι Μοναχοί και οι Μοναχές από αυτές. Επίσης, τόνισε πως οι Μονές δεν διαλύονται με Διατάγματα, διότι άπαξ και ιδρύονται και εγκαινιάζονται με Αγία Τράπεζα και Ιερά Λείψανα Μαρτύρων, ποτέ δεν μπορούν να αποχαρακτηριστούν και να μετονομάζονται σε «πύργους». Μέχρι της συντελείας του αιώνος, θα είναι Θυσιαστήρια και Ιεροί Ναοί, διότι δεν αλλάζει μια ονομασία την ουσία ενός τόπου και μάλιστα ιερού και αγίου, ούτε μπορεί να αλλοιωθεί ο ψυχοσωτήριος σκοπός και θείος προορισμός του. Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς τον Ιερό Κλήρο και τους πιστούς, ευχόμενος μεταξύ άλλων, όλες αυτές οι Ιερές Μονές, να επανέλθουν στην απρόσκοπτη, συνεχή και αδιάκοπη λειτουργία τους, ως κατ’ εξοχήν χώροι προσευχής και λατρείας του Θεού.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, στην ως άνω Ιερά Μονή, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

Την ίδια ημέρα, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ορεινή Νάξο και συγκεκριμένα στο πανηγυρίζον γραφικό Εξωκκλήσι του Τιμίου Σταυρού της Ενορίας Μονής Νάξου, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη της Τελετής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

 

 

 Αντιστοίχως και στην Πάρο εορτάσθηκε η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου.

Κατά τον Εσπερινό,  ο Θεοφιλέστατος χοροστάτησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγκαιριάς, όπου τιμάται ιδιαιτέρως η εορτή αυτή, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο.

Την κυριώνυμο ημέρα, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκαντονταπυλιανής, η ανέγερση του οποίου οφείλεται, στο ταξίδι της Αγίας Ελένης, το οποίο έκανε για τα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να βρει τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Αρσένιος Μελισσιανός. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος προέστη της Τελετής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

 

 

 

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top