Διήμερο εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή στο Άσπρο Χωριό Πάρου

P1200652Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου 2022, οι λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις επί τη συμπληρώσει 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, στο Άσπρο Χωριό Πάρου.

Το Σάββατο το απόγευμα τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, όπου κατ’ έτος τιμάται η Ιερά Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Εθνοιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, κληρικών και λαϊκών. Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος με την συμμετοχή ιερέων του νησιού ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Αρσένιος Μελισσιανός. Ακολούθως, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Πάριο Ιατρό και συγγραφέα κ. Αντώνη Αρκά με θέμα: «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ». Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με την συμμετοχή τα Χορωδίας του Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας, υπό την Διεύθυνση του κ. Αστερίου Ρήγα και σε ερμηνεία του κ. Θεοδώρου Κρητικού. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος, συνεχάρη τον ομιλητή και του απένειμε εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΤΛΑΝΤΙΣ»  βραβείο, για την όλη προσφορά του στον τομέα της υγείας αλλά και στα κοινωνικά δρώμενα της Πάρου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Παριανού λαού προς το πρόσωπό του.

Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο στον ως άνω Ιερό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος και χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου.  Κατά την διάρκεια του «Κοινωνικού» ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Συμπλήρωση εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή». Προ της Απολύσεως τελέσθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, στο τέλος της οποίας, ο Σεβασμιώτατος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Θεοφιλέστατο για την συμμετοχή του στην Ιερά Πανήγυρη, στον ιερό κλήρο, στους τοπικούς άρχοντες και στους πιστούς και απηύθυνε προς όλους τις πατρικές του ευχές.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε Μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα: «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ-100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ», η οποία περιλάμβανε τραγούδια και χορούς της Προποντίδας, της Καππαδοκίας, του Αργοσαρωνικού και των Κυκλάδων με την συμμετοχή του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ», του Μορφωτικού Συλλόγου Κυψέλης Αιγίνης και του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Αιγίνης. Οι ως άνω εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Άσπρου Χωριού «ΑΤΛΑΝΤΙΣ», του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ», του Συλλόγου Γυναικών Μαρπήσσης Πάρου, της Ενορίας Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωριού και της ΚΔΕΠΑΠ. Στην εκδήλωση, εκτός του Σεβασμιωτάτου και του Θεοφιλεστάτου και πολλών Ιερέων, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πάρου, ο Έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου, πολλοί τοπικοί φορείς και Σύλλογοι και πλήθος κόσμου.                

 

 

                                    


Εκτύπωση   Email