Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

P1150848Με λαμπρότητα τιμήθηκε το διήμερο 24-25 Ιουνίου 2022, η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Αθανασίου του Παρίου, στην γενέτειρά του την Πάρο.

Επίκεντρο των πανηγυρικών εκδηλώσεων ήταν ο Ιερός Ναός του Οσίου στον Κώστο, όπου ο Άγιος εγεννήθη και ο οποίος ενεκαινιάσθη στις 25 Ιουνίου του 2005 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου Β'. Το απόγευμα της Παρασκευής τελέσθηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β' και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, του οικείου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου. Προ του «Νυν απολύεις…» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, υπεδέχθη με εγκαρδίους λόγους τους αγίους Αρχιερείς, αναφερθείς στο σημαίνον γεγονός της εορτίου μνήμης του Αγίου για τη νήσο Πάρο και την Μητρόπολή μας. Ακολούθως τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Σύρου κ. Δωρόθεος Β' και συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αοιδίμου προκατόχου του Μητροπολίτου Παροναξίας Αμβροσίου Β', τον οποίο, όπως τόνισε, δικαίως στον χειροτονητήριο λόγο του, τον απεκάλεσε ασκητικόν! Εν τέλει ο Σεβ. συνεχάρη τους Σεβ. Μητροπολίτες Θηβών κ. Γεώργιο και Παροναξίας κ. Καλλίνικο για την επέτειο της σημερινής εκλογής τους εις Επίσκοπον.
Την κυριώνυμο ημέρα στον ως άνω Ιερό Ναό τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου Β', Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, του οικείου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου, με τη συνευχητική συμμετοχή πλειάδος Κληρικών, εν οις και του Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, Αρχιμ. Σωτηρίου Κοσμόπουλου, τελεταρχούντος του Πρωτοσυγκέλου της Ι. Μητροπόλεως Παροναξίας Αρχιμ. Δωροθέου Βενετσανόπουλου, και την παρουσία των Βουλευτών Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση και Φίλιππου Φόρτωμα, του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου, του Επάρχου Πάρου-Αντιπάρου κ. Κώστε Μπιζά και πλήθους πιστών.
Τον θείο λόγο κήρυξε κατά την διάρκεια του «Κοινωνικού» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου μέχρι τον τύμβο, τον οποίο είχε υψώσει στη μνήμη του ο αοίδιμος Αρχιμ. Νικόλαος Αρκάς, όπου και ανεπέμφθη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους Αρχιερείς, τους τα πρώτα φέροντες και τους πιστούς, για την παρουσία τους, και συνεχάρη τον υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Σπυρ. Παυλάκη Χορό των Ιεροψαλτών. Να σημειωθεί πως τόσο την Ακολουθία του Εσπερινού όσο και την Θεία Λειτουργία, μετέδωσε τηλεοπτικώς ο περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός Κυκλάδων SyrosTV1.

 

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top