P1100612

Πανηγυρικά εορτάσθηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου στα νησιά Πάρο και Νάξο. Την Πέμπτη 24-3-2022 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, μετέβη στο ιστορικό μονύδριο  του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην παλαιά πόλη της Παροικίας, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο.

Την Παρασκευή 25-3-2022 ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου Β’ (+25-3-2008). Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος προέστη της Επισήμου Δοξολογίας για την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Εκπαιδευτικός του 2ου Δημοτικού Παροικίας κ. Νικόλαος Σαρρής. Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον κλήρο, τους τοπικούς άρχοντες και τον λαό, μετέβη στο Ηρώο της πόλεως, όπου τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των υπέρ της πίστεως και της πατρίδος αγωνισαμένων και πεσόντων. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την παιδική Φιλαρμονική του Δήμου. Ακολούθως άπαντες μετέβησαν στην κεντρική παραλιακή οδό, όπου έλαβε χώρα η παρέλαση των μαθητών και μαθητριών των σχολείων της Παροικίας. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον περίβολο του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Πάρου «Παναγία η Εκατονταπυλιανή» όπου εβρίσκεται  ο τάφος του προαναφερθέντος μακαριστού Μητροπολίτου, επί του οποίου τέλεσε Τρισάγιο. Στις Ιερές Ακολουθίες και τις λοιπές εκδηλώσεις συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς ο Διοικητής του ΕΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Δικαστικών αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και τοπικών φορέων και συλλόγων.

 

Αντίστοιχα και στη Νάξο, τελέσθηκε η πανήγυρις στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου-Πρωτοθρόνου Χαλκείου (μέχρι πρόσφατα έδρας του Δήμου Δρυμαλίας, δευτέρου Δήμου της Νάξου). Στον πανηγυρικό Εσπερινό προέστη και κήρυξε τον θείο λόγο ο Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος, συμπαραστατούμενος από τον οικείο Εφημέριο και πλησιοχώρους Εφημερίους. Την κυριώνυμο ημέρα, εκτός της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον προαναφερθέντα Ενοριακό Ναό του Χαλκείου, όπου και πραγματοποιήθηκε η Δοξολογία και η Παρέλαση των μαθητών των Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών της Ορεινής Νάξου, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου, προεστώτος του Πρωτοσυγκελλεύοντος της Ιεράς Μητροπόλεως και την συμμετοχή των Εφημερίων και του Διακόνου του Ναού. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.  Ακολούθησε η Δοξολογία  επί τη Εθνική Επετείω και η Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της πόλεως με την συμμετοχή επιπλέον του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτοπρ. Κωνσταντίνου Κύλη, των λοιπών Εφημερίων της πόλεως, του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση, του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρη Λιανού, του Επάρχου Πάρου κ. Γιάννη Μαργαρίτη, του επικεφαλής της Μείζωνος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου κ. Λεονάρδου Χατζηανδρέου, του Προέδρου Πρωτοδικών Νάξου, των εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, πολιτικών και λοιπών φορέων της νήσου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Σημαιοφόρος του ΓΕ.Λ. Νάξου «Μανώλης Γλέζος» Αντωνία Βερώνη. Εν συνεχεία στην παραλιακή οδό, έλαβε χώρα η μαθητική παρέλαση. Ακολούθως στον Δημαρχιακό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε Έκθεση ξυλόγλυπτων πορτραίτων, Ηρώων της Επανάστασης του 1821, φιλοτεχνημένα από τον κ. Παναγιώτη Κωνσταντινέα. Νωρίτερα, στο Αμφιθέατρο του Δήμου «ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ» έγινε παρουσίαση της προαναφερθείσας εκθέσεως, από τον Ιστορικό Ερευνητή κ. Ηλία Μπουμπουρή.