ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

001

ΧΡΟΝΙΚΑ  ΜΗΝΟΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Οκτώβριο Λειτούργησε χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς.

Aggelos

 Την Κυριακή 2-10-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης.

Την Τρίτη 4-10-2016 έως και την Παρασκευή 7-10-2016  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε  στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Πέμπτη 6-10-2016 ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο πάρκο Ελευθερίας (Λεωφ. Βασ. Σοφίας), όπου βρίσκεται το Μουσείο ``Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος``, στον αύλειο χώρο του οποίου παρέστη σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την οικογένεια του Αντωνίου Μακατούνη, δωρητού της συλλογής του Μουσείου. Η εκδήλωση είχε γενικό θέμα: ``  Η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από το θάνατο του Εθνάρχη, 30 ετών από την ίδρυση του Μουσείου «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», αλλά και 25 χρόνων από τον θάνατο του δωρητή Αντώνη Μακατούνη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας και άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές ανέπτυξαν τα θέματα τους γύρω από την προσωπικότητα και την προσφορά του μεγάλου πολιτικού ανδρός, αναδεικνύοντας παραλλήλως και την σημαντική συμβολή του Μουσείου. Την εκδήλωση, παρουσίασε ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε και συμπεριλαμβανόταν σ’ αυτή  μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του συγκροτήματος του Γ. Δαγκαλάκη και του Λαογραφικού χορευτικού «ΚΡΗΤΕΣ» του Γ. Πετράκη. Συμμετείχαν στην εκδήλωση Αρχιερείς, πολιτικοί, Βουλευτές – πολιτευτές πρώην Υπουργοί και Βουλευτές, Δημοτικοί άρχοντες, δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι προσκεκλημένοι.

Το Σάββατο 8-10-2016 το πρωί έπλευσε για την Νάξο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην περιοχή της Απειράνθου όπου σε πολύ απομακρυσμένο σημείο βρίσκεται το Εξωκκλήσι της Αγίας Κυριακής του οποίου πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πολυετής εργασία αποκαταστάσεως και συντηρήσεώς του. Η προσπάθεια αυτή  αποτελεί τον καρπό της καλής και αρμονικής συνεργασίας πολλών φορέων και ιδιωτών υπό την ευλογία από το 2005 της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών ο Ναός αποτελεί ένα από τα ποιο σημαντικά Μνημεία του Ελλαδικού χώρου της μέσης βυζαντινής περιόδου γιατί είναι κτίσμα του 8ου μ.Χ. αιώνος με ανεικονικό διάκοσμο Εικονομαχικής περιόδου (726-843 μ.Χ.), μάλλον εποχής του εικονομάχου Αυτοκράτορος Θεοφίλου.

Μετά την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού και των Θυρανοιξίων ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές του έργου της αποκαταστάσεως του σπουδαίου αυτού Ναού και τονίζοντας ότι γενικότερα οι Ναοί αποτελούν κυρίως τόπους λατρείας του Θεού και το γεγονός αυτό τους διέσωσε δια μέσου των αιώνων.

    

Την Κυριακή 9-10-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου.

Την Δευτέρα 10-10-2016 το μεσημέρι προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Γιαννούλη Κουφόπουλου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου.

Την  Τετάρτη 12-10-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Απείρανθο όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 60χρονου Ιατρού και Αντιδημάρχου Νάξου Τοτόμη Πρωτονοταρίου.

Το Σάββατο 15-10-2016 έπλευσε για την Πάρο.

Την Κυριακή 16-10-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Μπόγρης Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και εν συνεχεία κατόπιν σχετικού αιτήματος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ το οποίο απεδέχθη η Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος, η περίπυστος Ιερά Εικόνα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής κατευθύνθηκε εν πομπή στον κεντρικό λιμενοβραχίονα του νησιού και επιβιβάστηκε επί του πολεμικού πλοίου ΤΠΚ ``ΜΠΛΕΣΣΑΣ`` για να μεταφερθεί με της προσήκουσες τιμές στον Πειραιά προκειμένου στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2016» να φιλοξενηθεί στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς και να τεθεί σε προσκύνηση και ευλογία των πιστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής φιλοξενείται για πρώτη φορά στο λεκανοπέδιο της Αττικής αφού η τελευταία φορά που εξήλθε από το νησί της Πάρου ήταν το 1994 με προορισμό την  Θεσσαλονίκη και την εκεί εορτή του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.

Το προαναφερθέν πολεμικό πλοίο έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά στις 5.00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας όπου ενώπιον πλήθους πιστών που είχε συγκεντρωθεί για την υποδοχή η Ιερά Εικόνα συνοδευόμενη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικο, τον Δήμαρχο Πάρου και τον Έπαρχο Πάρου έτυχε λαμπρής υποδοχής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και τον ιερό Κλήρο της Μητροπόλεως Πειραιώς εν μέσω κωδωνοκρουσιών και συριγμών από τα ελλιμενισμένα. Τιμές απέδωσαν η μπάντα και ένοπλο τιμητικό άγημα του Λιμενικού Σώματος. Μετά από δέηση που τελέστηκε εντός του λιμένα η Παναγία ξεκίνησε προς το Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς ακολουθούμενη από πλήθος πιστών και πλαισιωμένη από την Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά, πολυπληθές κλιμάκιο από τμημάτων εθελοντών και εθελοντριών Σαμαρειτών Διασωστών του τοπικού τμήματος Πειραιά, κυκλαδίτικους τοπικούς συλλόγους, τα σχολεία της ενορίας του Αγίου Δημητρίου, τη μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος και τα παιδιά των κατηχητικών σχολείων της ως άνω Ενορίας. Η εικόνα τοποθετήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο όχημα του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο την μετέφερε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Μετά την άφιξη της Ιεράς Εικόνος στον Ιερό Ναό τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Την Τρίτη 18-10-2016 το απόγευμα, κατόπιν προσκλήσεως του Διοικητή της ΣΤΕΑΜΧ (Σχολής Τεχνικής Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών Μηχανικού) ΣΧΗ (ΜΧ) Τσαντούλη Δημητρίου, Παρίου στη καταγωγή, μετέβη στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου όπου πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα: ``Γεωμετρική τεκμηρίωση και προσδιορισμός αποκλίσεων του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα `` . Ομιλητής της εκδηλώσεως ήταν ο καθηγητής του ΕΜΠ-ΣΤΕΑΜΧ κ. Πανταζής Γεώργιος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εορτασμού της συμπληρώσεως 90 χρόνων λειτουργίας της ως άνω Σχολής.    

Την Πέμπτη 20-10-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μαζί με άλλους τέσσερεις Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες τέλεσε την Εξόδιο Ακολουθίας του 30χρονου Σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Σωτήρη Αντωνόπουλου (ανιψιού του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου) που τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου.

Την Κυριακή 23-10-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατόπιν προσκλήσεως του Ναξίου την καταγωγή Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλοθέου Νικολάκη τέλεσε την Αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυψέλης όπου είναι και Ενορία της πατρικής οικίας του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Την Δευτέρα 24-10-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αλίμου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Ναξίου την καταγωγή ευσεβούς χριστιανού Νικολάου Σκλαβούνου.

Την Τρίτη 25-10-2016 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος,  αναφέρθηκε στο Ιερό Θαυματουργό Εικόνισμα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, το οποίο εξήλθε εκ του Ιερού Προσκυνήματος της Πάρου μετά από 22 χρόνια για δεύτερη φορά συμπίπτοντας με την Εορτή του Αγίου Δημητρίου, καθώς επίσης  και στον εορτάζοντα Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο.

Την Τετάρτη 26-10-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος προεξήρχε στην Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ως άνω πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό, συλλειτουργούντος του Οικείου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο για την εκπλήρωση του αιτήματος σχετικά με την μεταφορά της Ιεράς Εικόνος   της Παναγίας Εκατονταπυλιανής από την Πάρο στον Πειραιά.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας  προεξήρχε στην Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου και της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στους δρόμους της Ενορίας (Ταμπούρια).

Την Πέμπτη 27-10-2016 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

Την Παρασκευή 28-10-2016 μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, κατά την διάρκεια της οποίας κήρυξε τον Θείο Λόγο, προέστη της Δοξολογίας επί τη Εθνική Επετείω της 28ης Οκτωβρίου 1940.

 Στην συνέχεια συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Πάρου, τον Έπαρχο Πάρου-Αντιπάρου, όλες της τοπικές αρχές και το σύνολο της μαθητιώσας νεολαίας της Παροικίας, μετέβη στο Ηρώο της πόλεως όπου ετέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων κατά τον πόλεμο του ’40 - ’41 και κατάθεση στεφάνων. Κατόπιν ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Πεσόντων υπέρ της Πατρίδας και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Αμέσως μετά παρηκολούθησε την καθιερωμένη παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο του νησιού.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρηκολούθησε επίκαιρη εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πάρου με επικεφαλής τον Έπαρχο Πάρου - Αντιπάρου κ. Κωνσταντίνο Μπιζά, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου ``Αρχίλοχος`` Στην εκδήλωση κεντρική ομιλήτρια ήταν η Φιλόλογος Καθηγήτρια κα Μπέτη Μπιζά. Με θέμα: ``Γερμανική κατοχή: Το χρονικό της σωτηρίας 125 Παριανών που είχαν καταδικαστεί σε εκτέλεση.`` Στο τέλος της εκδήλωσης σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Πάρου και ο Έπαρχος Πάρου και Αντιπάρου. Την εκδήλωση έκλεισε η θαυμάσια χορωδία των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Αρχιλόχου Πάρου.  

Την Κυριακή 30-10-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής. ¨Την διακονία του Θείου Κηρύγματος είχε ο κος Κωνσταντίνος Χολέβας Πολιτικός Επιστήμων και αρχισυντάκτης του περιοδικού Εκκλησία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή με την συμμετοχή όλου του Ιερού Κλήρου της νήσου Πάρου και Αντιπάρου και κατευθύνθηκε στο κεντρικό λιμάνι του νησιού ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε την θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής που είχε μεταφερθεί στον Πειραιά για προσκύνημα. Στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα που είχε τοποθετηθεί στο κέντρο του λιμανιού εψάλη σχετική δέηση και στην συνέχεια με λιτανευτική πομπή η Ιερά Εικόνα κατέληξε στο Ιερό Προσκύνημα όπου τελέσθηκε η Ακολουθία της Παρακλήσεως προς την Παναγία μας. Στο τέλος της Ακολουθίας η Εικόνα τοποθετήθηκε και πάλι στην θέση της στο Τέμπλο του Ιερού Ναού. Κατόπιν παρέστη σε όμορφη μουσικοχορευτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Προσκυνήματος από τα παιδιά των κατηχητικών της Ενορίας Αγίου Δημητρίου (Ταμπουρίων) Πειραιώς.

Εν συνεχεία μετέβη στην Μάρπησσα όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Στεφάνου Φιλισίνη.

Το απόγευμα στα πλαίσια της λειτουργίας της Σχολής Γονέων του Ιερού Προσκυνήματος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού, επί τη ενάρξει του νέου κύκλου ομιλιών. Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνο Χολέβα με θέμα: ``Πως θα δώσουμε στα παιδιά μας την Ελληνορθόδοξη Παιδεία σε μια εποχή που αυτή αμφισβητείται.``

Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.


Εκτύπωση   Email