ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

001

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Μάρτιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

DSC11

Την Τρίτη 1-3-2016 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά των Ναξίων πόλεως Νάξου, επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Πλανά με την συμμετοχή όλων σχεδόν των Ιερέων της νήσου Νάξου. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Την Τετάρτη 2-3-2016 εορτή του Αγίου Νικολάου του Πλανά του Ναξίου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον αυτό Ιερό Ενοριακό Ναό παρουσία των Τοπικών Αρχών της Νήσου και αντιπροσωπειών καθηγητών, δασκάλων, μαθητών και μαθητριών των σχολείων της πόλεως Νάξου. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Τιμίου Λειψάνου. Μετά το πέρας της Πανηγύρεως παρετέθη πρωινό στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού.

Το Σάββατο 5-3-2016 έπλευσε για την Πάρο.

Την Κυριακή 6-3-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγγεριάς Πάρου. Προ της απολύσεως Χειροθέτησε σε Αναγνώστη των Ιωάννη Σκιαδά φοιτητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και υιό του Πρωτοψάλτου του ως άνω Ιερού Ναού. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας προέστη του ετησίου Μνημοσύνου του Δημητρίου Παρούση.

Στην συνέχεια στον ίδιο Ιερό Ναό τέλεσε το Μυστήριο της Βαπτίσεως του μικρού Ησαΐα, υιού του π. Θωμά Κυδωνιέως και της Χρύσας Πρεσβυτέρας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρέστη στην πραγματοποιηθείσα ομιλία στα πλαίσια λειτουργίας της Σχολής Οικογενειακής Καταρτίσεως του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, που πραγματοποιήθηκε από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Σπυρίδωνα Βασιλάκο, Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας  που είχε θέμα : `` Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ``.

Την Δευτέρα 7-3-2016 έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα για να λάβει μέρος στην τακτική συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από την Τρίτη 8-3-2016 έως και την Πέμπτη 10-3-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε  στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Πέμπτη 10-3-2016 Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Την Κυριακή 13-3-2016 (Κυριακή της Τυρινής) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γλυνάδου Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά την απόλυση προέστη του ετησίου μνημοσύνου του Ευαγγέλου Σέργη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου στον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό (της συγγνώμης), με την συμμετοχή όλου σχεδόν του Ιερού Κλήρου της νήσου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε, ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Πρό της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας απηύθυνε επίκαιρες σκέψεις και ευχές επί τη εισόδω στην ευλογημένη περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ακολούθησε ο ασπασμός της συγνώμης όλων των παρισταμένων κληρικών και λαϊκών, κατά την Εκκλησιαστική τάξη και παράδοση.

Την Καθαρά Δευτέρα 14-3-2016 μετέβη στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Νάξου όπου συμμετείχε στην πρωινή Ακολουθία ( Όρθρο, Ώρες, Εσπερινό ) επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ετέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου με το τμήμα του Μεγάλου Κανόνος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.

Την Πέμπτη 17-3-2016 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 42χρονου Γεωργίου Κάβουρα.

Την Παρασκευή 18-3-2016 Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών και κήρυξε τον Θείο Λόγο α) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου και β) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά των Ναξίων πόλεως Νάξου όπου έχει καθιερωθεί η τέλεση και δεύτερης Ακολουθίας (8:30μ.μ. – 10μ.μ.) για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων.

Το Σάββατο 19-3-2016 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο. Και απευθείας μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Αθανασίου του Παρίου στον Κώστο Πάρου, όπου παρέστη στην πραγματοποίηση ωραίας εκδηλώσεως, ``πρώτη συνάντησης των χορωδιών της Πάρου``. Μεταξύ των χορωδιών που έλαβαν μέρος ήταν η χορωδία των μαθητών και μαθητριών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής ``Ρωμανός ο Μελωδός`` του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής και η χορωδία - ορχήστρα του νεανικού κέντρου του Ιερού Ενοριακού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου. Και οι δύο χορωδίες έψαλαν και τραγούδησαν υπό την διεύθυνση του Εφημερίου του Ιερού Ναού και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Πρωτοπρεσβυτέρου π. Εμμανουήλ Φωκιανού.

 

Την Κυριακή 20-3-2016,  (Α΄ Κυριακή των Νηστειών της Ορθοδοξίας) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, κήρυξε τον Θείο Λόγο και προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων, στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον Β΄ Κατανυκτικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και ακολούθησε η καθιερωμένη ομιλία με εισηγητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας. Με θέμα: ``Η Ορθοδοξία ως θρίαμβος της Εκκλησίας και ως προσωπικό βίωμα``.

Την Δευτέρα 21-3-2016 το απόγευμα τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου και κήρυξε τον Θείο Λόγο, στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Φιλοθέου Πάρου.

Την Τρίτη 22-3-2016 το απόγευμα τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου και κήρυξε τον Θείο Λόγο, στην Ιερά Μονή Χριστού Δάσους – Αγίου Αρσενίου Πάρου.

Την Τετάρτη 23-3-2016 το πρωί ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου.

Το απόγευμα μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στον Δρυό Πάρου όπου χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην απογευματινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Αργά το βράδυ έπλευσε για την Νάξο.

Την Πέμπτη 24-3-2016 Το απόγευμα χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Πανηγυρίζοντος Ιερού Ενοριακού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Πρωτοθρόνου) Χαλκείου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Παρασκευή 25-3-2016 ημέρα της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάστησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία, για την επέτειο  της Εθνικής μας Παλλιγγενεσίας. Παρέστησαν ο Νάξιος Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νίκος Μανιός, ο Δημάρχου Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο Έπαρχος Νάξου και Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού κ. Γιάννης Μαργαρίτης και των λοιπών αρχών του νησιού.

Στη συνέχεια ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Κατόπιν ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Πεσόντων υπέρ της Πατρίδας και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Παρέλαση  από την μαθητιώσα νεολαία.

Το απόγευμα ετέλεσε την Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών και κήρυξε τον Θείο Λόγο, α) στο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Αργοκοιλιωτίσσης Νάξου και β) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Χειμάρρου Νάξου.

Την Κυριακή 27-3-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Εγγαρών Νάξου.

Το Μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας δέχθηκε στο Γραφείο του τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκο  συνοδευόμενο από το Έπαρχο Νάξου και Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού κ. Γιάννη Μαργαρίτη, με τους οποίους συζήτησε και αντάλλαξε απόψεις και προτάσεις για θέματα που απασχολούν τα τρία νησιά της Παροναξίας.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον Γ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου και ακολούθησε η καθιερωμένη ομιλία με εισηγητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρο Μοστράτο, Ιεροκήρυκα και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με θέμα: `` Η ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ``.

Την Τρίτη 29-3-2016 επισκέφθηκε οικογενειακός τον Σεβασμιώτατο στο Γραφείο του ο Αρχικελευστής του Λιμενικού Σώματος κ. Άγγελος Χατζηνικολάου για να τον ευχαριστήσει για την συγχαρητήρια επιστολή που έλαβε με αφορμή την εύρεση σάκου με τιμαλφή και χρήματα και που παρέδωσε στην υπηρεσία του προς εντοπισμό του κατόχου της.  

Την Τετάρτη 30-3-2016 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 28χρονου Νικολάου Φατμί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου όπου τέλεσε την απογευματινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο.


Εκτύπωση   Email