ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΙΟΥ 2016

pasxa

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΙΟΥ 2016

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Μάιο Λειτούργησε χοροστάτησε

και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

Aggelos

 Pasha

 Την Κυριακή του Πάσχα 1-5-2016 στις 11 η ώρα το πρωί ετέλεσε τον Εσπερινό της Αγάπης στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου παρουσία των Δημοτικών, λοιπών Αρχών και πλήθους πιστών, μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Μητροπολίτης αντάλλαξε ευχές και μοίρασε κόκκινα αυγά και γλυκίσματα σε όλους τους πιστούς.

Το μεσημέρι  ευλόγησε την τράπεζα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Πάρου ``ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ`` και συνέφαγε με τους γέροντες και τις γερόντισσες, τσούγκρισε μαζί τους το κόκκινο αυγό και τους μοίρασε τα Πασχαλινά δώρα.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λαγκάδας Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Δευτέρα 2-5-2016 χοροστάτησε στον όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγγεριάς Πάρου. Εν συνεχεία συμμετείχε στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος.

Την Τρίτη 3-5-2016 ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης, Πάρου ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο εν συνεχεία συμμετείχε στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος.

Τα απογευματα της Δευτέρας και της Τρίτης ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τις Ιερές Μονές α) Χριστού Δάσους (Αγίου Αρσενίου), β) Θαψανών, γ) Οσίου Φιλοθέου και δ) Αγίου Χαραλάμπους Πάρου για να απευθύνει τον Αναστάσιμο χαιρετισμό ``Χριστός Ανέστη`` στις Ιερές Αδελφότητες, να ανταλλάξει μαζί τους Πασχάλιες ευχές και να τους προσφέρει της καθιερωμένες Αναστάσιμες ευλογίες.

Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Την Τετάρτη 4-5-2016 το μεσημέρι μετέβη στον Καλόξυλο όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Ειρήνης Βασαλάκη. Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης Δαμαλά Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγο.

Την Πέμπτη 5-5-2016 χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ Γαλήνης Νάξου.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Παρασκευή 6-5-2016 Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής προεξήρχε του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον νεόδμητο και μεγαλοπρεπή   Ιερό Ναό του μεγάλου Πανναξιακού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης, και απηύθυνε εορταστικό χαιρετισμό και ευχές προς τα πλήθη των προσκυνητών που συνέρρευσαν (οδοιπορώντας πολλοί για εκπλήρωση τάματος μέχρι και 5 – 6 ώρες) για να τιμήσουν το πάνσεπτο Πρόσωπο της Παναγίας μας. Ακολούθησε η Λιτανεία της Σεπτής Εικόνας της Παναγίας μας προς τον Ναό της Ευρέσεως όπου και εψάλη Δέηση.

Το Σάββατο 7-5-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Ποταμιάς Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Κυριακή 8-5-2016 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Κεραμωτής Νάξου. Τον Θείον Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

Την Πέμπτη 12-5-2016 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου όπου στο κοιμητήριο της Μονής ετέλεσε επι του τάφου του Μακαριστού Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Επιφανίου (1960 – 1990) επιμνημόσυνη δέηση, με την ευκαιρία της μνήμης του εν Αγίοις πατρός ημών Επιφανίου Επισκόπου Κωνσταντίας Κύπρου.

Το Σάββατο 14-5-2016 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για την Πάρο. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μετέβη στο  Εκκλησιαστικό Γηροκομείο ``Παναγία Εκατονταπυλιανή`` Πάρου όπου παρεκάθησε σε γεύμα προς τιμή των τροφίμων του ιδρύματος το οποίο διοργάνωσαν οι κυρίες της ``Ομάδος Εθελοντικής προσφοράς Πάρου-Αντιπάρου`` που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας. Μεταξύ των άλλων παρέστησαν ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος και ο Έπαρχος Πάρου - Αντιπάρου κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς.

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής τέλεσε το Μυστήριο του Βαπτίσματος του μικρού Ευθυμίου Μπουμπουλάκη εγγονού του μέλους της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος κ. Ευθυμίου Κυδωνιέως.

             Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Την Κυριακή 15-5-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παχωμίου του Μεγάλου της Ενορίας Χειμάρρου Νάξου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε αναγνώστη τον κ. Νικόλαο Δημητροκάλλη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο Φιλώτι όπου στην αίθουσα τελετών του Ε.Π.Α.Λ. πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση λήξεως των Κατηχητικών Σχολείων, κατά την διάρκεια της οποίας συμμετείχε πλήθος παιδιών των Κατηχητικών Σχολείων του νησιού, τα οποία συνόδευαν οι Εφημέριοι, οι Κατηχητές και Κατηχήτριες τους, καθώς και πολλοί γονείς και συγγενείς τους. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχές στα παιδιά και σε όλους τους παρευρισκομένους καθώς και τα θερμά συγχαρητήριά του στους Κατηχητές, στις Κατηχήτριες και σε όλους τους συντελεστές της ωραίας εκδήλωσης.

Την Πέμπτη 19-5-2016 το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Θαλλελαίου του ομωνύμου Χωρίου Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Την Παρασκευή 20-5-2016 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Θαλλελαίου της ομωνύμου Ενορίας Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

Το μεσημέρι μετέβη στον Δαμαριώνα όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Νικολάου Προμπονά.

Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο, όπου χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κάστρου Παροικίας.

Το Σάββατο 21-5-2016 ιερούργησε στο Ιερό Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής Πάρου, επί τη Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης κτητόρων του Παλαιοχριστιανικού Ιερού Ναού Παναγίας Εκατονταπυλιανής και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

Την Κυριακή 22-5-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης Πάρου. Εν συνεχεία εψάλη το καθιερωμένο Μνημόσυνο για τον Εθνομάρτυρα Νικόλαο Στέλλα, ο οποίος στις 21-5-1944 απαγχονίσθηκε στην πλατεία της Μάρπησσας από τους Γερμανούς Κατακτητές. Μετά το Μνημόσυνο όλο το Εκκλησίασμα με επικεφαλή τον Σεβασμιώτατο και τον Δήμαρχο Πάρου μετέβησαν στο μνημείο του ήρωα και Εθνομάρτυρα όπου τελέσθηκε Τρισάγιο. Στο τέλος κατατέθηκαν στεφάνια από όλους τους επισήμους και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων του νησιού. Τέλος αποδόθηκε θαυμάσια από την χορωδία του Γυμνασίου Αρχιλόχου ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Ήρωα Νικόλα Στέλλα σε στίχους και μελοποίηση της Φιλολόγου καθηγήτριας Γυμνασίου Αρχιλόχου Πάρου κας Μπέτης Μπιζά. Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης στεφάνων, πραγματοποιήθηκε παρέλαση μαθητών.

 

Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Τρίτη 24-5-2016 και την Τετάρτη 25-5-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε  στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά την ολοκλήρωση τον εργασιών της Ιεράς Συνόδου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών όπου τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, ακολούθως τέλεσε τρισάγιο στους τάφους των προσφάτως κοιμηθέντων Θείων του Δημητρίου (Δημητρού) Γιάγκου Γρατσία   και Αλεξάνδρου Νικολάου Δεμενόπουλου.

Την Πέμπτη 27-5-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μαζί με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄ με το πρωινό δρομολόγιο έπλευσαν για την Σύρο. Αμέσως μετά την άφιξή τους στη Σύρο, μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, όπου διεξάγεται το Γ΄ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο, που διοργανώνει  στην Ερμούπολη η "ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ". Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου τους υποδέχθηκε με ενθουσιασμό ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Εμμανουήλ Μαρμαράς, (Πάρο – Νάξιος την καταγωγή) και οι σύνεδροι.

  Οι Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Καλλίνικος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και συνεχάρη την "ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ" για της δραστηριότητες της και παρηκολούθησε τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, που αφορούσαν στον πολιτισμό της Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου.

             Το βράδυ της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Νάξο.

Το Σάββατο 28-5-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Θεοδοσίας πόλεως Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Την Κυριακή 29-5-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Φωτεινής Μονής Νάξου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε αναγνώστη τον μαθητή της Γ΄ Γυμνασίου Μάρκο Κρασσά. Στην  συνέχεια προεξήρχε της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος.

 

Την Τρίτη 31-5-2016 το απόγευμα στο Μητροπολιτικό Γραφείο προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης Νάξου.


Εκτύπωση   Email