ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

IMG 0079

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος

κατά τον μήνα Ιανουάριο Λειτούργησε ή χοροστάτησε

και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

mpwxqnz

Μέσα σε κλίμα μεγαλοπρέπειας και λαμπρότητος εορτάσθηκε η κατά Σάρκα Περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, καθώς και η είσοδος εις το αισίως αρξάμενο έτος  2016.

Την 1η του νέου ανατέλλοντος έτους 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος  χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό ``Παναγίας Εκατονταπυλιανής`` Πάρου.  Πρό της Απολύσεως ευλόγησε τις Αγιοβασιλόπιτες κατά την παλαιά παράδοση της Εκκλησίας μας.

Στο τέλος της Λειτουργίας προέστη της επίσημης Δοξολογία, με την παρουσία του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου και των τοπικών Αρχών του Νησιού επι τη ενάρξει του νέου έτους.

Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας βρέθηκε κοντά στους γέροντες και τις γερόντισσες του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου ``Παναγία Εκατονταπυλιανή`` Πάρου, ευλόγησε και μοίρασε την Αγιοβασιλειόπιτα καθώς και την μεσημεριανή τράπεζα. 

Το Σάββατο 2-1-2016 το μεσημέρι στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για τις οικογένειες των Ιερέων της Πάρου και Αντιπάρου. Στην εκδήλωση ομίλησε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο εγκάρδιο χαιρετισμό και ευχές στις Ιερατικές οικογένειες και ιδιαίτερα στα παιδιά.  Ακολούθως ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλειόπιττα τα κομμάτια της οποίας μοίρασε στους παρευρισκομένους διανέμοντας συγχρόνως δώρα σε όλα τα παιδιά και τα εγγόνια των Ιερέων Πάρου και Αντιπάρου, μαζί με την καθιερωμένη οικογενειακή Αγιοβασιλειόπιτα και το ``φλουρί`` το Κωνσταντινάτο.   Ακολούθως παρετέθη εορταστική τράπεζα στην οποία παρεκάθησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Την Κυριακή 3-1-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Μετά την Απόλυση προέστη του μνημοσύνου του 38χρονου Ιωάννου Μουρλά.

Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος παρέστη σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από της κυρίες της Επιτροπής Εθελοντικής Προσφοράς Πάρου και Αντιπάρου την οποία προ 5ετίας ίδρυσε  και προεδρεύει ο ίδιος, προς τιμή των διαβιούντων στο Γηροκομείο μας ανδρών και γυναικών. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους τους τρόφιμους  και στο πλήθος των παρευρεθέντων. Επίσης εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες στους παρισταμένους τοπικούς Άρχοντες, στους δωρητές του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στον Διευθυντή και το προσωπικό του Ιδρύματος, στους εθελοντές και σε όλους τους συμπαραστάτες της εύρυθμης λειτουργίας του Παρίους και μη. Ακολούθως παρετέθηκε γεύμα για όλους τους παρευρεθέντες και εν συνεχεία ευλόγησε και διένειμε σε όλους την Αγιοβασιλειόπιτα στους δε τροφίμους προσέφερε αναμνηστικά δώρα. Ακολούθησε ψυχαγωγικό πρόγραμμα με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, από τον Σύλλογο γυναικών Ναούσης Πάρου.

Το απόγευμα η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας διοργάνωσε, στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των νεοεισαχθέντων στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αποφοίτων των Λυκείων της νήσου Πάρου. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απηύθηνε ομιλία προς τους νέους και τους γονείς τους ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος και σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος. Και την φετινή χρονιά υπήρχε μεγάλη συμμετοχή φοιτητών και συγγενών προς τους οποίους παρετέθη λιτή δεξίωση.

Την Δευτέρα 4-1-2016 με το μεσημεριανό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας διοργάνωσε, στο Δημοτικό Θέατρο ``Ιάκωβος Καμπανέλλης``, εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των νεοεισαχθέντων στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αποφοίτων των Λυκείων της νήσου Νάξου. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ομίλησε η κ. Αικατερίνη Παπαθωμά – Μαστοροπούλου με θέμα: ``Γλώσσα – Παιδεία – Εθνική Ταυτότητα``. Ακολούθως απηύθηναν χαιρετισμούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο Διευθυντής του Γενικού Νάξου κ. Σκουλάτος, εκπρόσωποι των λοιπών Λυκείων του νησιού και ως εκπρόσωπος των επιτυχόντων ο κ. Γιάννης Ρώτας, πρωτοετής φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην συνέχεια ευλόγησε την Αγιοβασιλειόπιτα και στο τέλος ο Σεβασμιώτατος την διένειμε μαζί με τους επαίνους και αναμνηστικά δώρα στους επιτυχόντες. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή φοιτητών - φοιτητριών και συγγενών προς τους οποίους παρετέθη λιτή δεξίωση.

Με λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε

την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου

η Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων στη Νάξο.

Το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Προ της Απολύσεως τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού με την παρουσία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη, καθώς και των λοιπών τοπικών Αρχών.

Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή με κατεύθυνση στο Λιμάνι της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στα θαλάσσια ύδατα. Τηρώντας την ωραία και παλαιά παράδοση αρκετοί νέοι, έπεσαν στα νερά της θάλασσας, για να ``πιάσουν`` τον Σταυρό. Σε όλους ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ως ευλογία από ένα επιστήθιο Σταυρό και ένα μεγαλύτερο στον Γιάννη Βαλέτα που ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό.

Το απόγευμα μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Βίβλου, όπου πραγματοποιήθηκε ωραία εορταστική εκδήλωση από το Κατηχητικό Σχολείο της Ενορίας. Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τις Αγιοβασιλόπιττες και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ευχαριστώντας συγχρόνως τον δραστήριο και υπερπολύτεκνο Εφημέριο π. Εμμανουήλ Σκουλάτο και την εκλεκτή Πρεσβυτέρα του. Στην συνέχεια όπως κάθε χρόνο απενεμήθησαν τιμητικοί έπαινοι και δώρα στους αριστούχους του Δημοτικού και Γυμνασίου Βίβλου (σχολ.έτους 2014-15), ενώ στο τέλος μοιράστηκαν γλυκίσματα σε όλους τους παρευρισκομένους και μικρά δώρα σε όλα τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου. Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου παρέστησαν μεταξύ άλλων  ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, (ο οποίος και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό), ο Αντιδήμαρχος κ. Αργύρης Ανεβλαβής, ο Πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΑ κ. Γιάννης Τσολάκης, ο τοπικός Πρόεδρος, Διευθυντές Σχολείων κ.α.

Την Παρασκευή 8-1-2016 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

Το Σάββατο 9-1-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Παροικίας Πάρου όπου παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Πρό της Απολύσεως προεξήρχε του 40νθημέρου Μνημοσύνου του ευλαβεστάτου Αργυρίου Δρακάκη (ετών 104).

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκών Πάρου όπου  ευλόγησε τις Αγιοβασιλόπιττες της Δημοτικής Κοινότητας Λευκών και του Πολιτιστικού Συλλόγου ``ΥΡΙΑ`` Λευκών Πάρου.  Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε για το νέο χρόνο σε όλους τους συμμετέχοντες.

Την Κυριακή  10-1-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στις Λεύκες όπου Ιερούργησε στον καλλιμάρμαρο Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Μετά την απόλυση προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Λουκά Μοστράτου, αδελφού του Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. π. Αλεξάνδρου. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομη ομιλία αναφερθείς στην προσωπικότητα του αειμνήστου και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον σεβαστό σε όλους μας, κλήρο και λαό, της Ιεράς Μητροπόλεως π. Αλέξανδρο.

Στην συνέχεια μετέβη κατευθείαν στην Δημοτική αίθουσα εκδηλώσεων ``ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ`` όπου συμμετείχε σε εκδήλωση του Συλλόγου Αιμοδοτών Πάρου Αντιπάρου, ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα και ευχήθηκε ο Θεός να ενισχύει κατά το νέο έτος την Θεάρεστη και ιδιαίτερα ανθρωπιστική προσφορά των μελών του Συλλόγου. Επίσης εξήρε την μεγάλη προσφορά της αειμνήστου Μαρίας Ναυπλιώτου ιδρύτριας του Συλλόγου και Προέδρου μέχρι της εκδημίας της προ μερικών μηνών. Ας σημειωθεί ότι με απόφαση του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου που εγκρίθηκε ομόφωνα από την Γενική Συνέλευση της ίδιας ημέρας (10-1-2016) ο Σύλλογος μετονομάστηκε σε ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΠΑΡΟΥ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ``Μαρία Ναυπλιώτου``.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρέστη στην ομιλία του π. Νεκταρίου Αλεξοπούλου με θέμα `` Η οικογένεια ως εργαστήριο Αγιότητας `` στα πλαίσια της λειτουργίας της Σχολής οικογενειακής Κατάρτισης του Ιερού Προσκυνήματος της Εκατονταπυλιανής. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος έκανε σύντομους σχολιασμούς παίρνοντας αφορμή από την εμπεριστατωμένη ομιλία του π. Νεκταρίου και κάλεσε όλους τους παρευρισκομένους να μεταβούν στην αίθουσα τελετών του Ιερού Προσκυνήματος όπου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα της Σχολής.

Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Την Παρασκευή 15-1-2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Επαρχείο Νάξου, μετά από πρόσκληση του Επάρχου Νάξου και Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννη Μαργαρίτη, και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα για τους υπαλλήλους και όλους τους εργαζομένους στις υπηρεσίες του. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και απηύθυνε ευχές σε όλους τους παρευρισκομένους και τις οικογένειές τους για το νέο έτος.

Την Κυριακή 17-1-2016, ημέρα πού η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Οσίου Πατρός ημώνΑντωνίου του Μεγάλου «Καθηγητού και Πρυτάνεως των Ασκητών της Ερήμου», ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε το Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Μονοιτσίων Νάξου, κτίσμα του 1716 και Ενοριακός Ναός του παραπάνω οικισμού μέχρι την δεκαετία του 1930. Σήμερα ο οικισμός Μονίτσια αριθμεί ελάχιστους κατοίκους, αλλά το πανηγύρι του πρόσφατα ανακαινισθέντος μεταβυζαντινού Ναού του Αγίου Αντωνίου προσελκύει αρκετούς προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή της Δρυμαλίας –Τραγαίας.

Την Τετάρτη 20-1-2016, το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα και συμψάλλοντας με τους Ιεροψάλτες του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, στον οποίο ετελέσθη Αγρυπνία επι τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Μαξίμου του Ομολογητού. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελλισσιανός.

Το Σάββατο 23-1-2016 το πρωί μετέβη στο Φιλώτι Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τέλεσε (μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας) το 40νθημερο Μνημόσυνο του αειμνήστου Εμμανουήλ Βρούτση.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο και μετέβη απευθείας στο Κ.Α.Π.Η  Παροικίας όπου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα, ευχήθηκε στους παρευρισκομένους και παρηκολούθησε τη μουσική εκδήλωση που ακολούθησε.

Την Κυριακή 24-1-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στο Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παροικίας Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Εν συνεχεία μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου όπου πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα, ευχήθηκε εγκαρδίως σε γονείς και παιδιά και συνεχάρη τον δραστήριο Εφημέριο π. Εμμανουήλ Φωκιανό και τους καλούς συνεργάτες του.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρέστη στην πραγματοποιηθείσα ομιλία στα πλαίσια λειτουργίας της Σχολής Οικογενειακής Καταρτίσεως του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, που πραγματοποιήθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Γεώργιο Ρουσάκη, Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης και Ιατρό Αναισθησιολόγο (επί βαθμώ Διευθυντού) στο Νοσοκομείο του Ε.Ε.Σ. που είχε θέμα : `` Διλήμματα βιοηθικής στην σύγχρονη κοινωνία``.

Με το Βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Την Τρίτη 26-1-2016 το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου με την ευκαιρία της εορτής της Ανακομιδής των Τιμίων Λειψάνων του και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Την Τετάρτη 27-1-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα ως άνω Ιερά Μονή. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος  Μελισσιανός.

Την Παρασκευή 29-1-2016 παραμονή της εορτής των Τριών Ιεραρχών λόγω της σχολικής αργίας του Σαββάτου που είναι η κυριώνυμος ημέρα πραγματοποιήθηκε ο σχολικός εκκλησιασμός κατά τον οποίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος παρέστη συμπροσευχόμενος στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους ανέγνωσε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου και απηύθυνε ευχές στους εκκλησιασθέντες μαθητές, δασκάλους και καθηγητές του Γενικού Λυκείου και του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Νάξου.

Το Σάββατο 30-1-2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για την Πάρο όπου το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου (Χριστού Δάσους) Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Κυριακή 31-1-2016, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου (Χριστού Δάσους) Πάρου. Tον Θείον Λόγον κήρυξε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Πήχος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας  προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά.

 


Εκτύπωση   Email