ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

1820866d5g6l2dcpo1

ΧΡΟΝΙΚΑ  ΜΗΝΟΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Δεκέμβριο

Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε

και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

Agelos

 Το Σάββατο 3-12-2016 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Κεχαριτωμένης Τροιζήνος όπου ετέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του αοιδίμου Γέροντος του π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου   (10-11-1989), παρηκολούθησε τον Εσπερινό, συνεζήτησε με τον Ηγούμενο και τους πατέρες της Μονής και πνευματικούς του αδελφούς, ευλόγησε την Βραδυνή τράπεζα και επέστρεψε στην Αθήνα.

Την Κυριακή 4-12-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας άνω Πατησίων.

Την Δευτέρα 5-12-2016 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Καλαμαριά προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου προκειμένου να συμμετάσχει στις λατρευτικές συνάξεις για τον εορτασμό του πολιούχου της Καλαμαριάς Αγίου Νικολάου.

Την Τρίτη 6-12-2016 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Καλαμαριάς πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία και εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μαζί με τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Ιουστίνο μετέβησαν στο μνημείο των εν θαλλάση τελειωθέντων κατά τους υπέρ πίστεως και πατρίδος αγώνες του Έθνους μας, όπου και προέστη της τελέσεως Επιμνημοσύνου Δεήσεως στην οποία συμμετείχαν όλες οι πολιτικές, στρατιωτικές και λοιπές αρχές της περιοχής με επικεφαλής την Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά. Ας σημειωθεί ότι αυτές οι τελετές πραγματοποιούνται κάθε χρόνο κατά την εορτή του Αγίου Νικολάου ( προστάτου του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και όλων των ναυτιλλομένων) διότι στο σημείο αυτό της Καλαμαριάς (Νομού Θεσσαλονίκης) εδρεύει η Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος.

Μετά το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος ανεχώρησε για Αθήνα και διερχόμενος από Λαμία ευχήθηκε στον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο, ο οποίος και συμπλήρωσε 20 χρόνια Θεοφιλούς Ποιμαντορίας, γεγονός που απετέλεσε την αφορμή πραγματοποιήσεως ωραίας εκδηλώσεως στο κατάμεστο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος που ο ίδιος ανήγειρε.

Το Σάββατο 10-12-2016 ο Σεβασμιώτατος αμέσως μετά την αναστολή της απεργίας έπλευσε για τη Νάξο.

Την Κυριακή 11-12-2016 χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνιδάρου Νάξου. Προ της απολύσεως προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου της αειμνήστου Φλώρας Κουνάδη.

Την Δευτέρα 12-12-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος του εορταζομένου Αγίου.

Την Τετάρτη 14-12-2016 το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Ελευθερίου Σαγκρίου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον. Μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρθηκε πλούσιο νηστίσιμο κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

Την Πέμπτη 15-12-2016 έπλευσε για την Πάρο. Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ενορία του Δρυού Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 52χρονου Αστυνομικού Δημητρίου Τσαντουλή.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας προήδρευσε του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Πάρου.

Την Παρασκευή 16-12-2016 το μεσημέρι μετέβη στην Μάρπησσα όπου στον Ιερό (παλαιό ενοριακό) Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Χαρίκλειας Κεφάλα.

Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Το Σάββατο 17-12-2016 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος παρευρέθηκε στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Κατηχητικού Σχολείου του Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Νάξου. Στο τέλος της εορτής ο Σεβασμιωτατος συνεχάρη τα παιδιά του Κατηχητικού και τους Κατηχητές για την οργάνωση της όμορφης εορτής και για το πρόγραμμα που παρουσίασαν, απήυθυνε ευχές προς όλους τους παρεβρισκομένους και μοίρασε δώρα στα παιδιά.

Την Κυριακή 18-12-2016 ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου Νάξου, όπου τιμάται ιδιαίτερα η μνήμη του Αγίου Μοδέστου προστάτου των ζώων και των κτηνοτρόφων. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισιαννός. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το 40νθήμερο Μνημόσυνο της Αικατερίνης Δημητροκάλλη.

Εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου όπου προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Βασιλείου Καπρή.

Την Δευτέρα 19-12-2016 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ενορία Σαγκρίου Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Θεολόγου Μιχαήλ Σκορδιαλού. Με πολλή συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του μακαριστού Μιχαήλ που υπηρέτησε επί 35ετία ως Καθηγητής σε διάφορα Γυμνάσια των Κυκλάδων και κυρίως σε Γυμνάσια και Λύκεια της Νάξου. Ήταν όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος ένας ``άνθρωπος του Θεού``, με βαθύτατη ευλάβεια και φόβο Θεού, με εξαιρετική θεολογική κατάρτιση, αγάπη και αφοσίωση στην Αγία μας Εκκλησία και την λειτουργική και μυστηριακή Της ζωή, λαμπρός εκπαιδευτικός λειτουργός που δίδασκε τους μαθητές και τις μαθήτριές του κυρίως με την δύναμη του παραδείγματός του και ετιμάτο από τους συναδέλφους του με πολύ σεβασμό και βαθιά εκτίμηση. Αγαπούσε πολύ τους Αγίους της Εκκλησίας μας και τον αξίωσε ο Θεός να ανεγείρει πρόσφατα περικαλλέστατο Ναό του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού (σε οικόπεδο παραπλεύρως της οικίας του στο Σαγκρί) τον οποίο ιδιαιτέρως ευλαβείτο και είχε ως πρότυπο της ζωής του ως Χριστιανός και ως εκπαιδευτικός. Στην Εξόδιο Ακολουθία συμμετείχαν οι περισσότεροι Ιερείς του νησιού (όλοι σχεδόν μαθητές του), οι τοπικοί άρχοντες με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, πλήθος συναδέλφων του και παλαιών μαθητών του και μεγάλος αριθμός Χριστιανών που ωφελείτο από τα κηρύγματά και τις ομιλίες του στους Ιερούς Ναούς του νησιού επί 50 και πλέον χρόνια. Ας σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος ευθύς ως ανέλαβε την διαποίμανση της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας τον ανέγραψε ως (μοναδικό) λαϊκό κήρυκα του Θείου Λόγου στα επίσημα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για την τοπική κοινωνία της Νάξου ο αείμνηστος Μιχαήλ Σκορδιαλός δεν ήταν απλώς ένας καλός και ευλαβής Θεολόγος, αλλά ένα μεγάλο πνευματικό κεφάλαιο. Είη η μνήμη του αιωνία και αγήρως! Κατά την Εξόδιο Ακολουθία ομίλησε και ο συμπατριώτης του πολιός Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Μαϊτός καθώς και μία παλαιά μαθήτρια του η εκπαιδευτικός κ. Γιούλη Δρύλλη-Βενιέρη και αναγνώσθηκαν πολλά ψηφίσματα.  

Στην συνέχεια και μετά την ταφή ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ναού παρηκολούθησε την δεύτερη κατά σειρά συνάντηση του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Κληρικών που πραγματοποιεί η Ιερά μας Μητρόπολη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα: `` ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ``. Εισηγητής ήταν ο Ελλογιμώτατος κ. Απόστολος Ιωαννίδης ομ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με Θέμα: ``Λογική Λατρεία. Σύμβολα και συμβολισμοί`` Ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε στη συζητήση που ακολούθησε και ευχαρίστησε τον εισηγητή για την παρουσία του.

    

Την Τετάρτη 21-12-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου με την συμμετοχή των μαθητών – μαθητριών και των καθηγητών της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου πόλεως Νάξου εν όψει της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα, επίσης ευχήθηκε στους μαθητές καλή πρόοδο και στους εκπαιδευτικούς καλή δύναμη στο έργο τους. Σε όλα τα παιδιά ο Επίσκοπός μας προσέφερε, μαζί με την ευχή του, μικρή ευλογία.

Την Πέμπτη 22-12-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ενόψει των ημερών του Αγίου Δωδεκαημέρου επισκέφθηκε το Ενοριακό Ίδρυμα Αγάπης και Ευποιίας Παντανάσσης πόλεως Νάξου όπου πραγματοποιήθηκε η διανομή 75 δεμάτων αγάπης ( 25 κιλών περίπου το κάθε ένα) σε εμπεριστάτους αδελφούς μας στους οποίους και ευχήθηκε για τις εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2016

 ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

ikonabozenarodzenie

Το Σάββατο 24-12-2016 το μεσημέρι έπλευσε για την Πάρο. Το απόγευμα  της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής επί τη εορτή των Χριστουγέννων.

Την Κυριακή 25-12-2016 με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και με την συμμετοχή του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας εορτάσθηκαν τα Χριστούγεννα και στα τρία ευλογημένα νησιά (Νάξο, Πάρο και Αντίπαρο) της νησιωτικής Μητροπολιτικής μας περιφερείας. Από το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού της Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε η Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου. 

Από νωρίς το πρωί πιστοί συμμετείχαν τόσο στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής όσο και στους άλλους Ναούς της πόλης και του νησιού για να γιορτάσουν όλοι μαζί τα Χριστούγεννα, συμμετέχοντας στον Όρθρο με τους εξαίσιους Εκκλησιαστικούς Ύμνους και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας βρέθηκε κοντά στους γέροντες και τις γερόντισες του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου ``Παναγία Εκατονταπυλιανή`` Πάρου. Ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Πάρου και ευχήθηκε σε όλους τους τρόφιμους και το νοσηλευτικό προσωπικό του Γηροκομείου, ενώ το μεσημέρι γευμάτισε μαζί τους και προσέφερε σε όλους αναμνηστικά δώρα.

Την Δευτέρα 26-12-2016 έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα όπου το απόγευμα της ίδιας ημέρας τέλεσε το Μυστήριο του Γάμου των ανηψιών του Μιχαήλ και Ίριδος Ησαΐα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγίου Σώστη) Λεωφ. Συγγρού.

Την Τρίτη 27-12-2016 επεσκέφθη στην Δαύλεια Βοιωτίας την ασθενούσα Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Ιερουσαλήμ Γερόντισσα Χριστοδούλη με την  οποία συνδέεται από 35ετίας όταν ως φοιτητής ήταν ομαδάρχης στις εκεί Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. Συνομίλησε μαζί της για αρκετή ώρα και της ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση και χρόνια ευλογημένα στην ίδια και στην Συνοδεία της επί ταις Εορταίς του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Την Τετάρτη 28-12-2016 το πρωί έπλευσε για την Νάξο. 

Την Παρασκευή 30-12-2016 το πρωί ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον κ. Διοικητή, τους Εφημερεύοντες Ιατρούς και το Νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέφθηκε όλους τους νοσηλευομένους ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου και μαζί με τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση διένειμε Αγιοβασιλόπιττες και Ημερολόγια του 2017.

Το Σάββατο 31-12-2016 μετέβη στην Ενορία του Γαλανάδου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Πνεύματος προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου  Πολυχρόνη Κορρέ.  

Το Μεσημέρι της ίδια ημέρας στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Ιερού Ενοριακού Ναού Παντανάσσης πόλεως Νάξου, πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη – Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση για τις οικογένειες των Ιερέων της νήσου Νάξου και των υπαλλήλων της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου. Στην εκδήλωση ομίλησε ο Αρχιδιάκονος π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος, με θέμα ``Η Εορτή των Χριστουγέννων ως ευκαιρία αναγεννήσεως του ανθρώπου``. Στη συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας, ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα, απηύθυνε θερμές ευχές προς τους Ιερείς και τις Οικογένειες τους και πρόσφερε δώρα σε μικρούς και μεγάλους καθώς και ένα συμβολικό χρηματικό ποσό στους φοιτητές – φοιτήτριες της Ιερατικής μας Οικογένειας. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον π. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο για τη εμπεριστατωμένη ομιλία του καθώς και για την διοργάνωση της εκδηλώσεως, τους λοιπούς συντελεστές και ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά. Η εκδήλωση έκλεισε με την συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων (περίπου 80) στο κοινό εορταστικό τραπέζι.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Εόρτιο Πανυγηρικό Εσπερινό μετ' Αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου Και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Πρό της απολύσεως ευλόγησε τις προσφερθείσες Αγιοβασιλόπιττες, τα τεμάχια των οποίων διένειμε στους πιστούς.

 

 Εκτύπωση   Email