ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

11233280 778286945623746 1331456445961576434 o

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. Κ Α Λ Λ Ι Ν Ι Κ Ο Σ

κατά τον μήνα Σεπτέμβριο Λειτούργησε  χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

Agelos

 Το Σάββατο 3-9-2016 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου ετέλεσε το Μυστήριο της Βαπτίσεως του μικρού Χρήστου, που ανήκει στην ομάδα των παιδιών του ιδρύματος ``ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ`` (Νέας Σμύρνης Αττικής) το οποίο λειτουργεί με την φροντίδα και την μέριμνα της συμπατριώτισσάς μας κ. Ανδριανής Τουλούπη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο, όπου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου ετέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Ιατρού Καρδιολόγου Εμμανουήλ Λιανόπουλου και της εκπαιδευτικού Μαργαρίτας Μπαρμπαγιάννη.

Την Κυριακή 4-9-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Ναούσης Πάρου όπου λόγω ελαφράς ιώσεως δεν χοροστάτησε ούτε λειτούργησε αλλά συμμετείχε συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα κατά τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία και μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο εκ Ναούσης Πάρου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας της  Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ τέλεσαν το 40νθήμερο Μνημόσυνο της μητέρας του Δέσποινας. Μετά την απόλυση του Μνημοσύνου ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομη προσφώνηση στον Σεβασμιώτατο Λεοντοπόλεως και του εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του προς τον ίδιο και τους οικείου του.

 

Την Δευτέρα 5-9-2016 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχη μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών οικισμού Κεραμίου της Ενορίας Χαλκείου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.  

Την Τετάρτη 7-9-2016 το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γεν. Θεοτόκου (Θεοσκέπαστης) Κωμιακής Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Την διακονία του Θείου Λόγου είχε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Την Πέμπτη 8-9-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό (πάλαι ποτέ Μοναστηριακό) Ναό Παναγίας Δροσιανής Μονής Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Δροσιανής, κατά την οποία διάβασε τις ευχές για την ανομβρία.

Το Σάββατο 10-9-2016 έπλευσε για την Πάρο.

Την Κυριακή 11-9-2016 ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωριού Πάρου, όπου πανηγυρίζεται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων. Ακολούθησε πρωινό στην κάτω του Ιερού Ναού αίθουσα με την συμμετοχή όλων των συμμετασχόντων στην πανήγυρη Κληρικών και Λαϊκών.

Με το μεσημεριανό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο, όπου ετέλεσε το Μυστήριο του Γάμου (στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ) του νεαρού θεολόγου Στεφάνου Χωριανόπουλου με την Jnga Kupšytė. Στο Μυστήριο συμμετείχε και ο πνευματικός πατέρας του ζεύγους Αρχιμ. π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητή του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την Δευτέρα 12-9-2016 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό με την ευκαιρία της έναρξης της νέας Σχολικής περιόδου 2016-2017, στο Γενικό Λύκειο και Γυμνάσιο Τραγαίας Νάξου, στο ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ Φιλωτίου Νάξου, στο Γενικό Λύκειο πόλεως Νάξου και στο Β΄ Γυμνάσιο πόλεως Νάξου. Στο τέλος απηύθυνε εγκάρδιες ευχές προς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα παιδιά. Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου αναγνώσθηκε σε όλους τους Σχολικούς Αγιασμούς Νάξου, Πάρου και Αντιπάρου.

Την Τρίτη 13-9-2016 έπλευσε για την Πάρο.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτης μας τέλεσε τον Εσπερινό της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγγεριάς Πάρου όπου τιμάται ιδιαιτέρα η εορτή αυτή, με την συμμετοχή πολλών κληρικών και πλήθους πιστών, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Τετάρτη 14-9-2016 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, η ανέγερση του οποίου συνδέεται με το ταξίδι της Αγίας Ελένης στα Ιεροσόλυμα για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Στο τέλος πραγματοποιήθηκε η τελετή της Υψώσεως. Πλήθος ευσεβών χριστιανών συμμετείχε, όπως κάθε χρόνο, στην Θεία Λειτουργία.

Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Την Πέμπτη 15-9-2016 το πρωί, τέλεσε τον Αγιασμό με την ευκαιρία της έναρξης της νέας Δικαστικής περιόδου στο Δικαστικό Μέγαρο Νάξου. Παρέστησαν όλοι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της Νάξου, σχεδόν όλοι οι Δικηγόροι και οι Δικαστικοί Υπάλληλοι.

Την Παρασκευή 16-9-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας  Φιλωτίου Νάξου και  ευλόγησε τους προσφερθέντες  Άρτους. Την διακονία του Θείου Λόγου είχε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Το Σάββατο 17-9-2016 το μεσημέρι έπλευσε για την Πάρο, όπου νωρίς το απόγευμα τέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Ζεύγους Ανδρέα Πάσσου και Χριστίνας –Ευαγγελίας Κορμεντζά, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Ταξιαρχάκι) Παροικίας Πάρου.

Εν συνεχεία μετέβη στην Νάουσα και συμμετείχε στο συνέδριο με θέμα: ``Η Ρωσική στρατιωτική, πολιτική και ιδεολογική παρουσία στο Αιγαίο`` που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων ``ΕΤΟΣ 2016 - Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ`` από 16 - 18 Σεπτεμβρίου 2016. Η διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου και της Προέδρου του Πολιτιστικού Πάρκου κ. Ελισάβετ Παπαζώη. Προς τους συνέδρους ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Την Κυριακή 18-9-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Παναγίας Ατταλειώτισσας Γαλήνης Νάξου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το 40νθήμερο Μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου π. Αθανασίου Βαθρακοκοίλη.

Μετά το μεσημέρι έπλευσε για την Πάρο, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπίσσης Πάρου τέλεσε το Μυστήριο του Βαπτίσματος της θυγατρός του Εφημερίου π. Εμμανουήλ Τζιώτη και της πρεσβυτέρας Σοφίας Τζιώτη και εγγονής του π. Δημητρίου Κυδωνιέως, που έλαβε το όνομα Νικολέττα.

Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Την Δευτέρα 19-9-2016 Το απόγευμα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, πραγματοποιήθηκε σύναξη Ιερέων και Κατηχητών, Κατηχητριών της νήσου Νάξου με την ευκαιρία της νέας Κατηχητικής Χρονιάς. Μετά την καθιερωμένη προσευχή, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές για την έναρξη του νέου κατηχητικού έτους και στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον π. Πέτρο Αμοργιανό ο οποίος παρουσίασε με γλαφυρότητα το γενικό θέμα και τα πορίσματα στα οποία κατέληξε, το Ε΄ Πανελλήνιο Συνέδριο των υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Η Τέχνη και ο Πολιτισμός ως εργαλεία Κατηχήσεως», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, στην Τήνο. Κατά την διάρκεια της συνάξεως οι υπεύθυνοι Νεότητος ενημέρωσαν για τα πεπραγμένα της προηγούμενης Κατηχητικής Χρονιάς και παρουσίασαν το πρόγραμμα διδασκαλίας για την νέα περίοδο. Ακολούθησε χρήσιμος και εποικοδομητικός διάλογος. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνάξεως η φιλοξενούσα ενορία του Αγίου Νικοδήμου, προσέφερε γλυκίσματα και αναψυκτικά προς όλους τους παρευρισκόμενους.

Την Τρίτη 21-9-2016 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο, όπου πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Π. Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου σύναξη Ιερέων και Κατηχητών - Κατηχητριών των νήσων Πάρου - Αντιπάρου με την ευκαιρία της νέας κατηχητικής χρονιάς. Μετά την καθιερωμένη προσευχή, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές για την έναρξη του νέου κατηχητικού έτους και στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον ομιλητή της συνάξεως π. Πέτρο Αμοργιανό ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με τα πορίσματα των εργασιών του Ε΄ Πανελληνίου Συνεδρίου των υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Η Τέχνη και ο Πολιτισμός ως εργαλεία Κατηχήσεως», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, στην Τήνο, στο οποίο συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως, μαζί με τον π. Εμμανουήλ Φωκιανό εκ Πάρου. Κατά την διάρκεια της συνάξεως οι υπεύθυνοι Νεότητος ενημέρωσαν για τα πεπραγμένα της προηγούμενης Κατηχητικής Χρονιάς και παρουσίασαν το πρόγραμμα διδασκαλίας για την νέα περίοδο. Ακολούθησε χρήσιμος και εποικοδομητικός διάλογος. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνάξεως, προσφέρθηκαν γλυκίσματα και αναψυκτικά προς όλους τους παρευρισκόμενους.

Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Το Σάββατο 24-9-2016 μετέβη στην Θεσσαλονίκη όπου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου τέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Δημητρίου και της Θεογνωσίας Φωκιανού, τέκνου του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Σπυρίδωνος Φωκιανού, Αρχιερατικού Επιτρόπου Παροικίας Πάρου.

Το πρωί της επομένης Κυριακή 25-9-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. 

  

 


Εκτύπωση   Email