ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

sxe0191

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. Κ Α Λ Λ Ι Ν Ι Κ Ο Σ

κατά τον μήνα Αύγουστο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 Agelos

 Την Δευτέρα 1-8-2016 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο. Το Εσπέρας της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην πρώτη Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, στο οποίο και φυλάσσεται η περίπυστη ομώνυμη Εικόνα της Θεοτόκου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Την Τρίτη 2-8-2016 το μεσημέρι χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος στο Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης (Θαψανών) Πάρου.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος  που ετελέσθηκαν στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσσης Νάουσας Πάρου. Τη διακονία του λόγου είχε ο Αρχιδιάκ. π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

 750x350

Την Τετάρτη 3-8-2016 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος  στο Ιερό Ησυχαστήριο  του  Αγίου Φιλοθέου Πάρου.

Την Πέμπτη 4-8-2016 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος  στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης Πάρου.

 Την Παρασκευή 5-8-2016 με το μεσημεριανό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δαμαριώνος Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το Σάββατο 6-8-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  (Φωτοδότου) Δανακού Νάξου.

Την Κυριακή 7-8-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορωνοχωρίου Νάξου. Μετά την Απόλυση προέστη του Μνημοσύνου της αειμνήστου Μαρούσας Πολυκρέτη.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος  που ετελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Παναγίας Ατταλειωτίσσης Γαλήνης Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στην συνέχεια επισκέφτηκε στο σπίτι του τον 95χρονο πρώην Εφημέριο Γαλήνης π. Αθανάσιο Βαθρακοκοίλη.

Την Δευτέρα 8-8-2016 Το απόγευμα χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος  που ετελέσθηκαν στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκαδού Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στην συνέχεια μετέβη στον παραθαλάσσιο οικισμό του Λυώνος, όπου επισκέφτηκε τον εφησυχάζοντα εκεί (κατά τους θερινούς μήνες) Νάξιο Μητροπολίτη Διοσπόλεως κ. Προτέριο.

Την Τρίτη 9-8-2016 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος  στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Νάξου.

Την Τετάρτη 10-8-2016 με το πρωινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο. Το μεσημέρι προήδρευσε συσκέψεως της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής, με συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των Αρχών και φορέων του νησιού εν όψει της πραγματοποιήσεως της μεγάλης Πανυγήρεως της Παναγίας.

Το Εσπέρας της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

Την Πέμπτη 11-8-2016 το απόγευμα μετέβη στην Αντίπαρο όπου χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και εν συνεχεία του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αντιπάρου.

Την Παρασκευή 12-8-2016 χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τη διακονία του λόγου είχε ο Αρχιδιάκ. π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

Το Σάββατο 13-8-2016 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έπλευσε εκτάκτως για την Νάξο και αμέσως μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Αταλιωτίσσης όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 95χρονου συνταξιούχου κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμανδρίτου Αθανασίου Βαθρακοκοίλη και στο τέλος μίλησε σχετικά. Ο μακαριστός ήταν έγγαμος εν χηρεία και χειροτονήθηκε προ τεσσαρακονταετίας. Παρά ταύτα εξυπηρέτησε με προθυμία τόσο την Γενέτειρά του την Ενορία Γαλήνης, όσο και την όμορη Ενορία των Εγγαρών.

Με το απογευματινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Πάρο, όπου υπεδέχθη τους προσκεκλημένους για την Πανήγυρη της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο και Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο.

Την Κυριακή 14-8-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαρμάρων Πάρου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου κατά την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού στο Ιερό Προσκήνυμα Παναγίας Εκατονταπυλιανής στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, που κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Προ του κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσφώνησε καταλλήλως τους προσκεκλημένους Αρχιερείς.

 

Στην συνέχεια και κατά την διάρκεια της Αγρυπνίας προέστη της Ακολουθίας των Εγκωμίων προς την Υπεραγία Θεοτόκο και θυμίασε όλον τον Ναό και τους πέριξ αυτού χώρους.

Το Πρωί της  15ης  Αυγούστου 2016  ο Σεβασμιώτατος συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λάρίσης και τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, ο οποίος και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης. Εν συνεχεία προέστη στην τέλεση της πάνδημης και λαμπρής Λιτανείας της Αγίας Εικόνας της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Επί της εξέδρας του Λιμένος πραγματοποιήθηκε ειδική Δέηση κατά την διάρκεια της οποίας απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος. Η μεγάλη Λιτανευτική πομπή αφού διήλθε την παραλιακή οδό μέσα από τα γραφικά στενά της Παροικίας (Πάρου) έφθασε στον Ενοριακό Ναό των Ταξιαρχών (όπου και τελέσθηκε Δέηση) και δια της πλατείας Μαντούς Μαυρογένους κατέληξε στο Προσκύνημα της Παναγίας μας. Εκεί εψάλη η ακροτελεύτια Δέηση μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες επισήμους και τον πιστό λαό και ευχήθηκε η Παναγία μας να είναι για τον καθένα ξεχωριστά και για όλο το Έθνος μας η Σκέπη, η Βοηθός και η Προστασία.

Εν συνεχεία μετέβη στο ελλιμενισμένο πολεμικό πλοίο ``ΕΥΡΩΠΗ`` (Ναρκοθηρευτικό του Π.Ν.) όπου τον υπεδέχθη ο Κυβερνήτης και το 50μελές πλήρωμα, τους οποίους και ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στην Πανήγυρη, προσφέροντας τους αναμνηστικά δώρα και τοπικά προϊόντα. Ο Κυβερνήτης αντιφώνησε τον Σεβασμιώτατο και του προσέφερε τα διακριτικά εμβλήματα του πλοίου.

 

Την Τετάρτη 17-8-2016 Με μεγάλη λαμπρότητα τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινό επί τη Εορτή του Θαυματουργού Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, συμπαραστατούμενος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου. Μετά τη Αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσφώνησε τον προσκεκλημένο για την πανήγυρη Ιεράρχη ο οποίος αντιφώνησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της Εορτής Πέμπτη 18-8-2016 τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, μαζί με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Καλλίνικο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας κατά την ώρα του κοινωνικού τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Ακολούθησε Ιερά Λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού και μετά το πέρας παρατέθηκε πρωινό σε όλους τους προσκυνητές. Και κατά την φετινή χρονιά πάρα πολλοί προσκυνητές κυρίως νέοι και νέες ανήλθαν στο Ιερό αυτό Προσκύνημα, προκειμένου, να εορτάσουν και να τιμήσουν την εορτή του Θαυματουργού Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω και να πάρουν τη Χάρι και την ευλογία Του, προσκυνώντας το Ιερό και Χαριτόβρυτο Ἀγιο Λείψανο Του.

Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Την Παρασκευή 19-8-2016  το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Φιλώτι όπου παρέστη σε εκδήλωση του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ε.Π.Α.Λ Φιλωτίου.  Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Μιχαήλ Β. Κατσάνη Φιλόλογο - τ. Καθηγητή της Σχολής Ικάρων και του Λεοντείου Λυκείου Αθηνών που διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, ο οποίος και ήταν ο εμπνευστής της ιδρύσεως και ανεγέρσεως του. Στην αρχή της εκδήλωσης τελέσθηκε Τρισάγιο και ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό κάνοντας αναφορά στην μεγάλη προσωπικότητα του αειμνήστου και διακριθέντος για την ανιδιοτελή, ανύστακτη και θυσιαστική προσφορά του στο αγαπημένο του χωριό και τους αγαπητούς συγχωριανούς του. Ακολούθησε ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Φιλωτιτών κ. Αντωνίου Τζιώτη, καθώς και σύντομες παρεμβάσεις πολλών άλλων εκ των παρισταμένων, που με πολλή συγκίνηση αναφέρθηκαν στην προσωπικότητά του και την προσφορά του. Στο τέλος της εκδήλωσης αποκαλύφθηκε η φιλοτεχνηθείσα, φροντίδι και δαπάναις του Συλλόγου Φιλωτιτών, εγχάρακτη σε μάρμαρο μορφή του, έργο του Φιλωτίτη καλλιτέχνη – μαρμαρογλύπτη Μανώλη Νικ. Βασιλάκη.

Την Κυριακή 21-8-2016 ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απειράνθου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Γεώργιος Γανωτής.

 

Την Δευτέρα 22-8-2016 το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βίβλου Νάξου, πανήγυρις της Αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, ενώ το Θείο λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Μετά την Απόλυση του Εσπερινού προεξήρχε της περιφοράς του Σώματος της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Ακολουθίας των Εγκωμίων και των Ευλογηταρίων Αυτής.

Το ίδιο Βράδυ έπλευσε για την Πάρο.

Την Τρίτη 23-8-2016 το πρωί χοροστάτησε στον όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης Πάρου και εν συνεχεία προέστη της καθιερωμένης μεγάλης Λιτανείας. Τον Θείο Λόγο κατά την διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε ο Παριανός την καταγωγή Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Κρασσάς, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.

Το απόγευμα προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Την Τετάρτη 24-8-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας  χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Σαγκρίου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Το απόγευμα παρέστη σε εκδήλωση παρουσίασης του νέου τόμου της επετηρίδας ``ΝΑΞΙΑΚΑ`` που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ) στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου ``Ιάκωβος Καμπανέλης`` στην πόλη της Νάξου. Την εκδήλωση συντόνισε ο νέος Πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ κ. Μάρκος Μαργαρίτης και τον νέο τόμο παρουσίασαν διακεκριμένοι Νάξιοι Φιλόλογοι κ. Ιωάννης Ποσάντζης και κα. Χάιδω Μουστάκη.

Το Σάββατο 27-8-2016 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος του μικρού Αλεξάνδρου, τέκνου του Λαϊκού Εκκλησιαστικού Υπαλλήλου της Ιεράς Μητροπόλεως και Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ναού κ. Δημητρίου Γ. Παπάνη.

Την Κυριακή 28-8-2016 ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου.

Την Δευτέρα 29-8-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε το Θείο Λόγο, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Προδρόμου Απόλλωνος Νάξου.

       Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για την Τήνο και κατευθείαν μετέβη στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού όπου πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών του Ε΄ Πανελληνίου Συνεδρίου των υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Η Τέχνη και ο Πολιτισμός ως εργαλεία Κατηχήσεως», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου. Στο Συνέδριο παρέστη ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και ο οικείος Ποιμενάρχης Σύρου – Τήνου κ. Δωρόθεος, ο οποίος προ της Ενάρξεως του Συνεδρίου τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού.  Στο τέλος της πρώτης συνεδρίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετέχουν 120 περίπου εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την Ιερά Μητρόπολη μας εκπροσωπούν ο π. Πέτρος Αμοριανός (από Νάξο) και ο π. Εμμανουήλ Φωκιανός (από Πάρο).

Την Τρίτη 30-8-2016 με το πρωινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου, όπου εορτάζεται μεγαλοπρεπώς η εορτή της καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Εν συνεχεία προέστη της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος.

Την Τετάρτη 31-8-2016 χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον πανηγυρίζοντα ως άνω Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου.

  


Εκτύπωση   Email