ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

2014pant

DGI32

 ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. Κ Α Λ Λ Ι Ν Ι Κ Ο Σ

κατά τον μήνα Σεπτέμβριο Λειτούργησε χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 

 

Την Παρασκευή 4-9-2015 Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου όπου ετέλεσε το Μυστήριο της Βαπτίσεως του μικρού Βασιλείου υιού του Δημητρίου και της Δέσποινας Κοττάκη.

Την Κυριακή 6-9-2015 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχη μας Χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών οικισμού Κεραμίου της Ενορίας Χαλκείου Νάξου. 

Το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου όπου ετέλεσε το Μυστήριο της Βαπτίσεως της μικρής Δέσποινας θυγατέρας  του Διακόνου π. Νικολάου Κασμά.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας μετέβη στην περιοχή της Αγίας Άννας της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου όπου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, ετέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Στυλιανού Κάβουρα μετά της Κυριακής Λιανοπούλου.

Την Δευτέρα 7-9-2015 Το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο προκειμένου να συμμετάσχει στις Λατρευτικές Συνάξεις επι τη Θεομητορική εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου κατά την οποία πανηγυρίζει το μεγάλο Προσκύνημα της ``Πέρα Παναγιάς`` της Ενορίας των Μαρμάρων. Έτσι λοιπόν από το λιμάνι της Πάρου κατευθύνθηκε στον ως άνω Ιερό Ναό όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Τρίτη 8-9-2015 το πρωί μετέβη και πάλι στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό ``Πέρα Παναγιάς`` όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και εν συνεχεία προέστη της καθιερωμένης μεγάλης Λιτανείας. Τον Θείο Λόγο κατά την διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε ο π. Εμμανουήλ Τζιώτης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ από 11 έως 14 Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 50 ετών από την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παναγίας Εκατονταπυλιανής από τον Αναστάσιο Ορλάνδο. Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Την Πέμπτη 10-9-2015 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο.

Την Παρασκευή 11-9-2015 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας περιόδευσε στα σχολικά συγκροτήματα της Πάρου και τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό με την ευκαιρία της έναρξης της νέας Σχολικής περιόδου 2015-2016. Ποιο συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό στο Ενιαίο Λύκειο και Γυμνάσιο, στο ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ Παροικίας Πάρου και στο Γυμνάσιο Αρχιλόχου στα Μάρμαρα Πάρου.

Την Παρασκευή 11/9/2015 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρέστη στην έναρξη του Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας με θέμα "Ιερός Ναός Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. 50 χρόνια από την αποκατάστασή του από τον Αναστάσιο Ορλάνδο" και η οποία πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας. Τον Αγιασμό έναρξης τέλεσε ο προσκεκλημένος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετά την ακολουθία του Αγιασμού απηύθυνε χαιρετισμό προς το Συνέδριο και κάλεσε τον φιλοξενούμενο Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Μετά και τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου και την κήρυξη της ενάρξεως του Συνεδρίου ακολούθησε συναυλία Βυζαντινής Μουσικής με την χορωδία του Πρωτοψάλτου κ. Σπυρίδωνος Παυλάκη.

Το Σάββατο 12/9/2015 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρέστη στις εργασίες του Συνεδρίου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά την πρωινή συνεδρία. Το μεσημέρι υποδέχθηκε στο λιμάνι της Πάρου συνοδεία του Δημάρχου Πάρου και των λοιπών αρχών του νησιού τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ο οποίος κατέπλευσε με το πρωινό πλοίο από Πειραιά προκειμένου να παραστεί στις εργασίες του συνεδρίου. Κατόπιν μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής όπου ο Μακαριώτατος απηύθυνε χαιρετισμό προς το Συνέδριο.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκαν κατά την απογευματινή συνεδρία. Στο διάλειμμα των εργασιών μετέβη στο Δημοτικό Ωδείο Πάρου προκειμένου να παραστεί στον Αγιασμό ενάρξεως των μαθημάτων του Ωδείου τον οποίο κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Πάρου τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Στην συνέχεια μαζί με τον Μακαριώτατο επέστρεψε στο Ιερό προσκύνημα και στις εργασίες του συνεδρίου. 

Την Κυριακή 13-9-2015 ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωριού Πάρου, όπου πανηγυρίζεται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προσεφώνησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ο οποίος παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος και απήντησε με ωραίους πατρικούς και πνευματικούς λόγους. Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων. Ακολούθησε πρωινό στην κάτω του Ιερού Ναού αίθουσα με την συμμετοχή του Μακαριωτάτου και όλων των συμμετασχόντων στην πανήγυρη Κληρικών και Λαϊκών.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτης μας τέλεσε τον Εσπερινό της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγγεριάς Πάρου όπου τιμάται ιδιαιτέρα η εορτή αυτή, με την συμμετοχή πολλών κληρικών και πλήθους πιστών, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο .

Την Δευτερα 14-9-2015 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, η ανέγερση του οποίου συνδέεται με το ταξίδι της Αγίας Ελένης στα Ιεροσόλυμα για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Πρό της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας μετά από την εγκάρδια προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και στο τέλος πραγματοποιήθηκε η τελετή της Υψώσεως. Πλήθος ευσεβών χριστιανών συμμετείχε, όπως κάθε χρόνο, στην Θεία Λειτουργία και έλαβαν την ευχή του Μακαριωτάτου οι οποίοι και ασπάσθηκαν το Τίμιο Σταυρό διά των Σεπτών χειρών Του.

Με το Βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Την Τετάρτη 16-9-2015το πρωί, τέλεσε τον Αγιασμό με την ευκαιρία της έναρξης της νέας Δικαστικής περιόδου στο Δικαστικό Μέγαρο Νάξου. Παρέστησαν όλοι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της Νάξου, σχεδόν όλοι οι Δικηγόροι και οι Δικαστικοί Υπάλληλοι.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Καλόξυλο Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της Αρετής Λιμπερτά. Ακολούθως μετέβη στο Φιλώτι Νάξου όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Πέμπτη 17-9-2015 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 55χρονου Βασιλείου Μανωλά.

Το Σάββατο 19-9-2015 με το απογευματινό δρομολόγιο ο Σεβασμιώτατος ανεχώρησε για τον Πειραιά.

Την Κυριακή 20-9-2015 χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυψέλης.

 

Την Τετάρτη 23-9-2015 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στον Άλιμο, συγχοροστατούντος του Οικείου Μητροπολίτου. Ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.Μετά το πέρας του Εσπερινού προεξήρχε κατά την Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης στους γύρω δρόμους του Ιερού Ναού.

Το Σάββατο 26-9-2015 το απόγευμα ευλόγησε το Μυστήριο του Γάμου του Βασιλείου και της Μαρίας (θυγατρός του αδελφού του Γρηγορίου Δεμενοπούλου) στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Ψυχικού .

Την Κυριακή 27-9-2015 χοροστάτησε στο Όρθρο, προξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον ως άνω Ιερό Ναό.

Την Δευτέρα 28-9-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος πραγματοποιώντας παλαιά επιθυμία του ταξίδεψε αεροπορικώς προς Κωνσταντινούπολη (πρώτη φορά μετά την εκλογή του) για να συναντηθεί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινουπόλεως κατευθύνθηκε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλή και μετά το προσκύνημα του στον Ιερό Ναό, το Αγίασμα της Μονής και το παρακείμενο κοιμητήριο των αοιδίμων Οικουμενικών Πατριαρχών επισκέφτηκε τον σεβάσμιο και άγιο γέροντα Μητροπολίτη Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανό με τον οποίο συζήτησε αρκετή ώρα και έλαβε την ευχή του.

Την Τρίτη 29-9-2015 συναντήθηκε με την Α.Θ.Π και στην συνέχεια παρακάθησε στην Πατριαρχική Τράπεζα προσκεκλημένος του Παναγιωτάτου. Το πρωί της επομένης 30-9-2015 ταξίδεψε αεροπορικώς και πάλι για την Αθήνα.

 

 


Εκτύπωση   Email