ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

DSC11

ΧΡΟΝΙΚΑ  ΜΗΝΟΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Νοέμβριο Λειτούργησε  χοροστάτησε

και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

sxe0051

 Την Κυριακή 1-11-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους επί τη εορτή των Πολυτέκνων, ο σύνδεσμος των οποίων για την Νάξο, την Πάρο και άλλα μικρότερα κοντινά νησιά γιορτάζει την μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Τερεντίου και Νεονίλλης και των επτά τέκνων αυτών την πρώτη Κυριακή μετά την εορτή τους (28 Οκτωβρίου). Επ’ ευκαιρία ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε θερμές ευχές προς τους πολλούς πολυτέκνους εκκλησιαζομένους και τις όμορφες χριστιανικές οικογένειες τους εξαίροντας την μεγάλη αξία της πολυτεκνίας και καλλιτεκνίας, κυρίως ως εφαρμογής του θελήματος του Θεού.

Την Παρασκευή 6-11-2015 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορωνοχωρίου Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της 98χρονης ευλαβεστάτης χριστιανής και πολυτέκνου μητέρας Αικατερίνης Τουλούπη.

Το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προεξήρχε της Ιεράς Αγρυπνίας η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου επι τη αποχωρήσει της Ιεράς Λειψανοθήκης της Ιεράς Μονής Αγίου Ελευθερίου Σαγκρίου η οποία επί τρείς εβδομάδες φιλοξενήθηκε αντίστοιχα στις 3 ενορίες της πόλεως Νάξου προς ευλογία των κατοίκων της. Ας σημειωθεί ότι καθημερινά ετελείτο μετά τον Εσπερινό Ιερά Παράκληση αφιερωμένη σε κάθε ένα από τους 13 Αγίους αποτμήματα Λειψάνων των οποίων περιέχει η Ιερά Λειψανοθήκη. Ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το Σάββατο 7-11-2015 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Σαγκρί Νάξου όπου παρέστη συγχοροστατών στον πανηγυρικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον οποίο χοροστάτησε ο εφησυχάζων στην Νάξο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διοσπόλεως κ. Προτέριος. Προ της ενάρξεως του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε λαμπρή υποδοχή της Ιεράς Λειψανοθήκης της Ιεράς Μονής Αγίου Ελευθερίου Σαγκρίου η οποία επαναπατρίστηκε στο ωραίο και γραφικό αυτό χωριό της Νάξου μετά από περίπου 200 χρόνια. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ο οποίος συγχρόνως αναφέρθηκε στο Ιστορικό, όπως χαρακτήρισε γεγονός, της επαναφοράς της Ιεράς Λειψανοθήκης στον τόπο προελεύσεως της και κατέληξε με τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ο οποίος και έδωσε την τελική λύση στο θέμα, μαζί με την πατρική ευλογία του. Εν συνεχεία τον λόγο έλαβαν με σύντομες ομιλίες ο εκ Σαγκρίου καταγόμενος πολιός γέροντας Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Μαιτός, επί 40ετίαν εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Σαγκρίου κ. Στυλιανός Σκορδιαλός, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων κ. Νίκος Βερνίκος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις Σαγκριωτών Υποστράτηγος ε.α κ. Κωνσταντίνος Βερνίκος και ο Δικηγόρος κ. Θανάσης Μαργαρίτης. Τις ομιλίες έκλεισε εκφράζοντας τις ευχές και τα συγχαρητήρια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διοσπόλεως κ. Προτέριος.

Την Κυριακή 8-11-2015 ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας συνιερούργησε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διοσπόλεως κ. Προτερίου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σαγκρίου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεολόγος κ. Μιχαήλ Σκορδιαλός. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η μεγάλη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και της Ιεράς Λειψανοθήκης, η οποία κατέληξε στην Ιερά Μονή Αγίου Ελευθερίου όπου και τοποθετήθηκε.

Εν συνεχεία μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου όπου ετέλεσε το Μυστήριο της Βαπτίσεως του μικρού Νεκταρίου υιού του Πρεσβυτέρου π. Ιωάννη Λασθιωτάκη και της Μαρίας Βασιλάκη.

Το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο για να συμμετάσχει στον πανηγυρικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, επί τη εορτή της Αγίας Θεοκτίστης, όπου βρίσκεται ο Τάφος της Αγίας και μέρος των τιμίων Λειψάνων της. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τριαντάφυλλος Αρχιερατικός Επίτροπος Υρίας (Λευκών) Πάρου.

Την Δευτέρα 9-11-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων της Αγίας Θεοκτίστης και του Αγίου Νεκταρίου. Στην συμβολή του δρόμου του Αλσυλίου της Εκατονταπυλιανής με την κεντρική περιφερειακή οδό πραγματοποιήθηκε δέηση με ανάγνωση ειδικής ευχής ονοματοδοσίας και έγιναν τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας που με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου αφιερώνεται η παραπάνω περιφερειακή οδός σε ``Οδό Αγίας Θεοκτίστης``.

Με το βραδινό Δρομολόγιο επέστρεψε στη Νάξο.

Την Τρίτη 10-11-2015 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 82χρονου ευλαβεστάτου χριστιανού Γεωργίου Στάη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και καταφανώς συγκινημένος απηύθυνε σύντομη ομιλία για τον εκλιπόντα που τον χαρακτήρισε ``άνθρωπο του Θεού``. Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Γέροντά του, Αρχιμανδρίτου π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου ( 10-11-1989).

Την Πέμπτη 12-11-2015 το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Παρασκευή 13-11-2015 εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου και χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στην συνέχεια προεξήρχε της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, φθάνοντας στο κοιμητήριο της Μονής τέλεσε τρισάγιο στον Μακαριστό Μητροπολίτη Παροναξίας κυρό Επιφάνιο όπου βρίσκεται ο Τάφος του, και στις μακαριστές αδελφές που μόνασαν στην Ιερά Μονή.

Το Σάββατο 14-11-2015 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο.

Την Κυριακή 15-11-2015 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωριού Πάρου. Μετά την Απόλυση προέστη του 40νθήμερου Μνημοσύνου της Μαργαρίτας Τριανταφύλλου.

Την Τρίτη 17-11-2015 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της Ζωής Βασαλάκη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου.

Την Παρασκευή 20-11-2015 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας περέστη συμπροσευχόμενος μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διοσπόλεως κ. Προτέριο στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοπολιτίσσης πόλεως Νάξου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαυίδ, επ’ ευκαιρία της εορτής των Εισοδίων που αποτελεί και την επίσημη τοπική πανήγυρη και αργία. Μετά την Αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε τον προσκεκλημένο για την πανήγυρη Μακεδόνα Ιεράρχη ο οποίος αντιφώνησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία μέχρι τις 3:45 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Το Σάββατο 21-11-2015 ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας συνιερούργησε στο αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαυίδ και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διοσπόλεως κ. Προτερίου. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η εις Διάκονον χειροτονία του κ. Δημοσθένη Φίλιππα τελειοφοίτου της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης ο οποίος θα υπηρετήσει ως έγγαμος Κληρικός στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσία των Στρατιωτικών Αρχών του νησιού. Παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτης, ο Έπαρχος και Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μαργαρίτης, οι τοπικές αρχές (Δήμου και Περιφέρειας) και αντιπροσωπεία Καθηγητών , Δασκάλων και μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι με τις γαλανόλευκες σημαίες κόσμησαν τη μεγάλη Θεομητορική εορτή. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η μεγάλη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος, μετά το πέρας της οποίας ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους Επισκόπους και συνεχάρη όλους όσοι συνετέλεσαν στην άρτια οργάνωση και τέλεση της Πανηγύρεως, τα σχολεία και τον ευσεβή λαό για τη συμμετοχή τους. Μεγάλο πλήθος ευσεβών Ναξίων συμμετείχε και φέτος στο διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων.

Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Καλοξύλου Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της Αικατερίνης Τζαννετή.

Την Κυριακή 22-11-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Μαρκάκης

Την Τρίτη 24-11-2015 έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί μετέβη στην Κατερίνη προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου προκειμένου να συμμετάσχει στις λατρευτικές συνάξεις για τον εορτασμό της πολιούχου της Κατερίνης Αγίας Αικατερίνης.

Την Τετάρτη 25-11-2015 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλίνικου συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου και Στροφάδων κ. Διονυσίου, του Πανιερωτάτου Επισκόπου Στοβίων και Τοποτηρητού Στρωμνίτσης κ. Δαυίδ (Πατριαρχείο Σερβίας), του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θαυμακού κ. Ιακώβου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτανεία, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Γεώργιο για την ευκαιρία που τους έδωσε να συνεορτάσουν την Αγία Αικατερίνη. Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στον φετινό εορτασμό της Πολιούχου και ευχήθηκε στον κόσμο της Κατερίνης η Πολιούχος να σκέπει και να πρεσβεύει στον Κύριο για την πόλη της.

Την Παρασκευή 27-11-2015 επέστρεψε στην Νάξο.

Την Κυριακή 29-11-2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου, κατά την διάρκεια της οποίας τέλεσε μέσα σε κλίμα κατανύξεως και συγκινήσεως την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου του Ιερού Ναού π. Νικολάου Κασμά, πτυχιούχου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών.

 

 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email