ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

DSC10

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Μάρτιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

DSC11 Την Κυριακή 1-3-2015 (Κυριακή της Ορθοδοξίας) και εορτή του Αγίου Νικολάου του Πλανά του Ναξίου, (λόγω μεταθέσεως κατά μία ημέρα) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά πόλεως Νάξου παρουσία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και των λοιπών Τοπικών Αρχών της Νήσου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Προ της Απολύσεως χειροθέτησε Αναγνώστη τον Ιωάννη Ρώτα αριστούχο μαθητή του Γυμνασίου και υιό του π. Νικολάου Ρώτα Εφημερίου του ως άνω Ιερού Ναού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων κατά την τάξη της Εκκλησίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο π. Γεώργιος Αρχοντάκης κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με θέμα `` Οι διαχρονικοί αγώνες της Εκκλησίας μας για την διατήρηση ανόθευτης της Ορθόδοξης πίστης μας και η δική μας ευθύνη ``.

Την Τετάρτη 4-3-2015 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την απογευματινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία παρέμεινε συμπροσευχόμενος κατά την τέλεση του Μεγάλου Αποδείπνου και την ανάγνωση του Θεοτοκαρίου.

Την Παρασκευή 6-3-2015 Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών και κήρυξε τον Θείο Λόγο α) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γεννεσίου της Θεοτόκου Κορωνίδος Νάξου, β) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απειράνθου Νάξου και γ) στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κεραμίου Νάξου.

Την Κυριακή 8-3-2015 (Β΄ Κυριακή των Νηστειών) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Πνεύματος Γαλανάδου Νάξου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Νικολάου Στρατούρη.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον Γ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου και ακολούθησε η καθιερωμένη ομιλία με εισηγητή τον Παν. Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Πήχο, που ανέπτυξε θέμα επι της φράσεως του στιχηρού των Αποστίχων `` Χαλινούς αποπτύξας τους πατρικούς…``.

Την Δευτέρα 9-3-2015 ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Γλινάδου Νάξου (Καθολικό πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ιεράς Μονής).

Το μεσημέρι μετέβη στο Φιλώτι όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Ιωάννου Σαρλάνη.

Εν συνεχεία μετέβη στο χωριό Βίβλος (Τρίποδες) όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου.

Την Τρίτη 10-3-2015 το μεσημέρι μετέβη στην Ενορία Δανακού Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Μαλιχούτη Αμοργιανού, πατρός του Εφημερίου του χωριού π. Πέτρου Αμοργιανού.

Την Τετάρτη 11-3-2015 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την απογευματινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Παρασκευή 13-3-2015 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών και κήρυξε τον Θείο Λόγο α) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και β) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά των Ναξίων πόλεως Νάξου όπου έχει καθιερωθεί η τέλεση και δεύτερης Ακολουθίας (8:30μ.μ. – 10μ.μ.) για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων.

Το Σάββατο 14-3-2015 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο.

Την Κυριακή 15-3-2015 με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα κατανύξεως εορτάσθηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, Γ’ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην Πάρο.  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της τελετής της Προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού και της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.   Στο Ιερό Προσκύνημα προσήλθε πλήθος πιστών οι οποίοι  παρακολούθησαν την περιφορά στο εσωτερικό του Ναού και προσκύνησαν με ευλάβεια το πανίερο σύμβολο του Χριστιανισμού, τον Τίμιο και Ζωοδότη  Σταυρό του Κυρίου μας,  αντλώντας παράλληλα από αυτόν δύναμη και κουράγιο για τη συνέχιση του αγώνα της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιουστίνος Μπαρδάκας Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό που τελέσθηκε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Ιουστίνος Μπαρδάκας με θέμα `` Ο Σταυρός στην καθημερινότητα μας ``.

Την Δευτέρα 16-3-2015 το απόγευμα τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγγεριάς Πάρου. Στη συνέχεια στον ίδιο ναό συμμετείχε σε προγραμματισμένη ομιλία με θέμα αντιαιρετικό του Πρωτοπρεσβυτέρου Σπυρίδωνος Φωκιανού, εντεταλμένου της Ιεράς Μητροπόλεως για θέματα αιρέσεων. Στο τέλος της ομιλίας ο Σεβασμιώτατος συνοψίζοντας τα συμπεράσματα έδωσε χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο αντιμετωπίσεως του προσηλυτισμού, κυρίως με την δική μας πνευματική καλλιέργεια και αφοσίωση στην διδασκαλία της Εκκλησίας μας.

Την Τρίτη 17-3-2015 προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Την Τετάρτη 18-3-2015 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Αντίπαρο, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε την απογευματινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Πέμπτη 19-3-2015 το απόγευμα τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου.

Την Παρασκευή 20-3-2015 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών και κήρυξε τον Θείο Λόγο α) στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Φιλοθέου Πάρου και β) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης Ναούσης Πάρου.

Το Σάββατο 21-3-2015 παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαρμάρων Πάρου, μετά το πέρας της οποίας προέστη στην τέλεση του ετησίου Μνημοσύνου του μικρού Μιχαήλ Σομπόνη και μίλησε καταλλήλως. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Νάξο. Στην συνέχεια προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Δημητρίου Μαθιουλάκη που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου.

Την Κυριακή 22-3-2015 (Κυριακή Δ΄ Νηστειών) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Κεραμωτής Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά την απόλυση προέστη του 40νθήμερου μνημοσύνου της ευλαβούς Χριστιανής και πολυτέκνου μητέρας Αικατερίνης Κουφοπούλου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξανδρος Μοστράτος Ιεροκήρυκας και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με θέμα `` Ο λόγος περί προσευχής του Οσίου Ιωάννου του Σιναϊτου, συγγραφέως της Κλίμακος ``.

Την Τρίτη 24-3-2015 το απόγευμα χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Πανηγυρίζοντος Ιερού Ενοριακού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Πρωτοθρόνου) Χαλκείου Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Γεώργιος Αρχοντάκης.

Πρό της Απολύσεως Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας θέλησε να τιμήσει τον οικείο Εφημέριο π. Βασίλειο Σκόδρα για την συμπλήρωση 50ετούς Ιερατικής διακονίας (1965-2015) και του απηύθυνε προσλαλιά αναφερθείς στην πάντοτε πρόθυμη ανταπόκρισή του, όλα αυτά τα χρόνια, στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών όχι μόνο της Ενορίας Χαλκείου και των πέριξ οικισμών αλλά και άλλων χωριών της Νάξου, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο π. Βασίλειος είναι ο αρχαιότερος (κατά τα πρεσβεία) Κληρικός της Νάξου και τονίζοντας την σπουδαιότητα αυτής της επετείου, διότι η στιγμή της Χειροτονίας αποτελεί τον μεγαλύτερο σταθμό στην ζωή ενός Ιερέως. Τέλος του επέδωσε επιστήθιο Σταυρό συνοδευόμενο από αναμνηστική – τιμητική περγαμηνή.

Συγκινημένος ο π. Βασίλειος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμή που του έκανε αλλά και την αγάπη που πάντοτε επιδεικνύει στον ίδιο και την οικογένειά του και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Παναγία μας, στον Ναό της οποίας επί τόσα χρόνια διακονεί και η οποία τον προστατεύει πάντοτε  χαρίζοντάς του δύναμη και υγεία.

Την Τετάρτη 25-3-2015 ημέρα της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάστησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Γεώργιος Αρχοντάκης. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία, για την επέτειο  της Εθνικής μας Παλλιγγενεσίας, παρουσία του Βουλευτού Κυκλάδων κ. Νίκου Μανιού, του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη και των λοιπών Αρχών του νησιού.

Στη συνέχεια και -υπό βροχή- ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων και κατόπιν ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων υπέρ της Πατρίδος και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Παρέλαση από όλη την μαθητιώσα νεολαία, παρά μόνο από τους σημαιοφόρους και τους τυμπανοκρούστες που αψήφησαν την βροχή και παρέλασαν μπροστά από τους επισήμους και τους γονείς των μαθητών.

Την Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου 27-3-2015 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Ακολουθία των Χαιρετισμών και κήρυξε τoν Θείο Λόγο, ως ακολούθως: α) στον Ιερό Ναό Αγίας Είρηνης Δαμαλά β) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δαμαριώνος  γ) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Καλοξύλου και δ) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου.

Το Σάββατο 28-3-2015 έπλευσε για την Πάρο.

Την Κυριακή 29-3-2015 (Κυριακή Ε΄ Νηστειών) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον  Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωίνος. Μετά την απόλυση προέστη του ετησίου μνημοσύνου του Νικολάου Λιανοπούλου Οδοντιάτρου – Ορθοδοντικού εκ Νάξου καταγομένου. Ακολούθως τέλεσε επιμνημόσυνη Δέηση ``υπέρ αιωνίου μνήμης και μακαρίας αναπαύσεως πάντων των αδελφών ημών των μαρτυρικώς τελειωθέντων εν Μέση Ανατολή και Βορείω Αφρική `` κατόπιν αποφάσεως της Δ.Ι.Σ η οποία κήρυξε την Ε’ εβδομάδα των νηστειών ως εβδομάδα προσευχής για τους χειμαζομένους αδελφούς μας στην Β. Αφρική και Μέση Ανατολή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής στον ΣΤ΄ και τελευταίο, για την φετινή Μεγάλη Τεσσαρακοστή, Κατανυκτικό Εσπερινό. Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωίνος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με θέμα: ``Μετάνοια – Η μεγάλη νίκη του ανθρώπου``.

Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email