ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

sxe0191

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. Κ Α Λ Λ Ι Ν Ι Κ Ο Σ

κατά τον μήνα Ιούνιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

DSC11

Την Δευτέρα 1-6-2015 (του Αγίου Πνεύματος) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Λευκών Πάρου. Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Πήχος. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο Γηροκομείο Πάρου όπου συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ``ΘΕΡΑΠΕΙΑ=ΕΛΠΙΔΑ`` με την ευθύνη της κ. Ειρήνης Κιάμου, Λογοθεραπεύτριας – Παθολόγου λόγου, κατά την διάρκεια της οποίας βραβεύτηκαν όσοι συμπαραστάθηκαν στο έργο που πραγματοποιήθηκε στην Πάρο κατά το τελευταίο χρόνο για την θεραπεία παιδιών, εφήβων και νέων που έχρηζαν λογοθεραπείας. Πρώτος από τους τιμηθέντες ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος ο οποίος και ευχαρίστησε για την τιμή προς το πρόσωπο του την οποία θεώρησε όπως τόνισε ως τιμή προς την Εκκλησία. ``Εμείς απλά κάνουμε το καθήκον μας και όχι στον βαθμό που θα επιθυμούσαμε. Τα συγχαρητήρια ανήκουν στην κ. Κιάμου και τους συνεργάτες της…`` υπεγράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος κατά την σύντομη αντιφώνηση του στην εγκάρδια προσφώνηση της κ. Κιάμου. Βραβευτήκαν επίσης ο κ. Δήμαρχος Πάρου, ο κ. Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου και άλλοι τοπικοί φορείς του νησιού για την συμπαράσταση τους σε αυτή την θεάρεστη προσπάθεια. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από δύο ωραία ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε πολύς κόσμος, πραγματοποιήθηκε στο Γηροκομείο Πάρου κατά παράκληση της κ. Κιάμου επειδή τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί ιδιαίτερα με τον χώρο λόγω της υποδειγματικής εργασίας που πραγματοποιεί εκεί μεταξύ των τροφίμων (ανδρών και γυναικών) οι οποίοι έχουν παρουσιάσει θεαματικά αποτελέσματα σε θέματα ακοής – λόγου αλλά και κοινωνικότητας που απορρέει από την θεραπεία αυτή.

Την Τρίτη 2-6-2015 το μεσημέρι στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της ευλαβεστάτης Μαρίας Ναυπλιώτη. Η αείμνηστη Μαρία Ναυπλιώτη διετέλεσε για αρκετά χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Πάρου – Αντιπάρου ενώ υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου.

Με το απογευματινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Την Πέμπτη 4-6-2015 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, με την συμμετοχή όλων των κληρικών της νήσου Νάξου Ιερατική σύναξη, με θέμα `` Τα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία της Νάξου``. Μετά την καθιερωμένη προσευχή ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και εισαγωγική ομιλία. Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτριος Αθανασούλης ο οποίος μαζί με το επιτελείο των συνεργατών του Βυζαντινών Αρχαιολόγων και χρησιμοποιώντας εποπτικό υλικό ενημέρωσε για τα θέματα της αρμοδιότητός του και απάντησε στα πολλά ερωτήματα των Ιερέων. Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από δύο ώρες που ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για όλους και έκλεισε με μικρή δεξίωση.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέβηκε στον παραπάνω Ιερό Ναό και συμμετείχε (συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα) σε Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Πατρός ημών Δωροθέου Επισκόπου Τύρου.

Την Παρασκευή 5-6-2015 έπλευσε για την Πάρο και μετέβη στο Δημαρχείο όπου κατόπιν προσκλήσεως του Λιμενάρχου Πάρου κ. Αντωνίου Ραγκούση συμμετείχε σε ενημερωτική συνάντηση των Λιμεναρχών της 6ης Περιφέρειας Διοικήσεως Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (6ης ΠΕΔΙΛΣ-ΕΛΑΚΤ) και απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό. Στην συνάντηση παρέστησαν οι Δήμαρχοι Πάρου και Αντιπάρου, ο Έπαρχος Πάρου και Αντιπάρου, ο Ναυαρχος Λ.Σ. κ. Β. Σιέττος, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ.α. Συμμετείχαν όλοι οι Λιμενάρχες των Κυκλάδων οι οποίοι και πραγματοποίησαν 15λεπτες ενημερωτικές εισηγήσεις και ο Διοικητής της 6ης ΠΕΔΙΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Το Σάββατο 6-6-2015 ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείον Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, προέστη του 40νθήμερου μνημοσύνου του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου Κωνσταντίνου Θεολογίτου και μίλησε καταλλήλως.

Αμέσως μετά μετέβη στην Νάουσα της Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 58χρονου Ιωάννου Πετρόπουλου, πρόθυμου συμπαραστάτη στο έργο και των δύο Ενοριών της Ναούσης.

Νωρίς το απόγευμα από το λιμάνι της Νάουσας έπλευσε για την Νάξο και μετέβη στην αίθουσα ``Ιάκωβος Καμπανέλλης`` του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και απηύθυνε χαιρετισμό στο Ιατρικό Συνέδριο με θέμα: ``Καρκίνος: η πρόληψη διώχνει τον φόβο`` κατά την διάρκεια του οποίου 25 εξειδικευμένοι ιατροί εισηγήθηκαν κατά τομείς τους τρόπους πρόληψης του καρκίνου. Στα πλαίσια του συνεδρίου αυτού βραβεύθηκε από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ο κορυφαίος Νάξιος ιατρός (διεθνούς φήμης) κ. Χρυσόστομος Μελισσηνός, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος απένειμε στον κ. Μελισσηνό καθώς και στον κορυφαίο Ογκολόγο κ. Πάρι Κοσμίδη τον Μεγαλόσταυρο της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας και αναφέρθηκε συντόμως σε αυτές της δύο μεγάλες προσωπικότητες και την προσφορά τους, ευχηθείς συγχρόνως ο Θεός με τις πρεσβείες της Παναγίας μας και των τοπικών μας Αγίων να τους ενισχύει στο δύσκολο και πολυεύθυνο έργο τους.

Την Κυριακή 7-6-2015 (Των Αγίων Πάντων) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γεννεσίου της Θεοτόκου Κορωνίδος Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Νάξιος την καταγωγή π. Εμμανουήλ Βιτζηλαίος Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Πατησίων. Μετά την Απόλυση προέστη του 40νθήμερου μνημοσύνου του αειμνήστου Μιχαήλ Πρεβενιού, διατελέσαντος επί σειρά ετών εκκλησιαστικού επιτρόπου.

Το μεσημέρι μετέβη στο Φιλώτι όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αείμνηστης Ειρήνης Μουστάκη.

Την Δευτέρα 8-6-2015 το μεσημέρι προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αείμνηστης Σταματίνας Μαγγιώρου, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.

Την Τρίτη 9-6-2015 χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Αντωνίνης Αγγιδίων Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Κτίτορας του ως άνω Ιερού Ναού είναι ο Νάξιος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος με τα αδέλφια του οι οποίοι ανήγειραν τον Ιερό Ναό εις μνήμην των γονέων τους Ευαγγέλου και Αντωνίνας Ματζουράνη.

Το Σάββατο 13-6-2015 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Φιλώτι όπου και παρακολούθησε την εορταστική εκδήλωση του Δημοτικου Σχολείου Φιλωτίου Νάξου που έλαβε χώρα στην αυλή του Σχολείου με την ευκαιρία της λήξεως του Σχολικού έτους 2014 - 2015. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό τόσο στα παιδία όσο και προς τους γονείς και διδασκάλους και διένειμε όπως κάθε χρόνο τα αναμνηστικά ``Σταυρουδάκια`` στους αποφοίτους της ΣΤ΄ Δημοτικού, με τους οποίους και έβγαλε αναμνηστική φωτογραφία.

Την Κυριακή 14-6-2015 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Μαρίνης Κορώνου Νάξου. Στην συνέχεια μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης και αφού προσκύνησε την θαυματουργό εικόνα επισκέφθηκε όλους τους χώρους του κτιριακού συγκροτήματος και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών ανεγέρσεως δίνοντας και της ανάλογες οδηγίες.

Την Τρίτη 16-6-2015 το απόγευμα μετέβη στο Φιλώτι όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αείμνηστης Κυριακής Βασιλάκη.

Την Κυριακή 21-6-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σαγκρίου Νάξου. Μετά την Απόλυση προέστη του μνημοσύνου του αειμνήστου Γεωργίου Λαγογιάννη.

Την Τρίτη 23/6/2015 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί κατευθύνθηκε για Κεφαλλονιά (μέσω Κυλλήνης), όπου έφθασε στο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Εκεί προέστη της Ιεράς Αγρυπνίας προ του λειψάνου του αιφνιδίως εκδημήσαντος Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου. Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, προέστη του Ιερού Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως του εκλιπόντος Ιεράρχου.

Το πρωί της Τετάρτης 24/6/2015 ανεχώρησε για Πειραιά και από εκεί έπλευσε για την Πάρο.

Την Πέμπτη 25/6/2015 το πρωί μετέβη στον Κώστο Πάρου όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και της Ιεράς Λιτανείας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου του Παρίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Παν. Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Σαραντόπουλος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας προήδρευσε της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου που θα συγκληθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Πάρο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παναγίας Εκατονταπυλιανής, από τον αείμνηστο Αναστάσιο Ορλάνδο.

Το βράδυ ταξίδεψε για Νάξο.

Την Κυριακή 28-6-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Καλοξύλου Νάξου. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε αναγνώστη τον κ. Εμμανουήλ Σπανό. Εν συνεχεία μετά την Απόλυση προέστη του 40θνημέρου μνημοσύνου της αειμνήστου Ζαμπέτης Βαλληνδρά, η οποία για πάνω από 70 χρόνια διακονούσε με αφοσίωση στο Ιερό Αναλογείο καταθέτοντας με προθυμια το χάρισμα της ψαλμωδίας που της δωρησε ο Θεός.

Την Δευτέρα 29-6-2015 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Ενορίας Μελάνων Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και απηύθυνε θερμές ευχές στο πολυπληθές εκκλησίασμα. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Εγγαρών Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αείμνηστης Μαρίας Κοντοπίδη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο.

Την Τρίτη 30-6-2015 χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων Καμαρών Πάρου.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Παροικίας Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email