ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

2015 1

 ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος

κατά τον μήνα Ιανουάριο Λειτούργησε ή χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον

στους Ιερούς Ναούς:

dikosmitiko

  Μέσα σε κλίμα μεγαλοπρέπειας και λαμπρότητος εορτάσθηκε η κατά Σάρκα Περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού,

η Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας,

καθώς και την είσοδο στο νέο έτος  2015.

Την 1η του νέου ανατέλλοντος έτους 2015,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος  χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου.

Πρό της Απολύσεως ευλόγησε τις Αγιοβασιλόπιτες κατά την παλαιά παράδοση της Εκκλησίας μας.

Στο τέλος της Λειτουργίας προέστη της επίσημης Δοξολογία, με την παρουσία του κ. Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη και των τοπικών Αρχών του Νησιού επι τη ενάρξει του νέου έτους.

Την Κυριακή 4-1-2015 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε  40νθήμερο μνημόσυνο του Παναγιώτη Λατίνα.

Το απόγευμα η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας διοργάνωσε, στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των νεοεισαχθέντων στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αποφοίτων των Λυκείων της νήσου Νάξου. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απηύθηναν χαιρετισμούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο Υποδιευθυντής του Λυκείου Νάξου κ. Ιωάννης Κόντες, η εκπρόσωπος του Λυκείου Τραγαίας κ. Ευφημία Δέτση και η κ. Κυριακή Βερυκόκκου, ήδη φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος διένειμε επαίνους και αναμνηστικά δώρα στους επιτυχόντες. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή φοιτητών - φοιτητριών και συγγενών προς τους οποίους παρετέθη δεξίωση.


Την Τρίτη 6-1-2015 Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων. Το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και στη συνέχεια τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού με την παρουσία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καθώς και των λοιπών τοπικών Αρχών. Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και κυρίως της συνεχούς και καταρρακτώδους βροχής, δεν πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Λιμάνι της πόλεως ως είθισται.

Το Απόγευμα μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Βίβλου, όπου πραγματοποιήθηκε ωραία εορταστική εκδήλωση από το κατηχητικό Σχολείο της ενορίας. Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τις Αγιοβασιλόπιττες και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ευχαριστώντας συγχρόνως τον δραστήριο και υπερπολύτεκνο Εφημέριο π. Εμμανουήλ και την εκλεκτή Πρεσβυτέρα του. Στην συνέχεια απενεμήθησαν τιμητικοί έπαινοι και δώρα στους αριστούχους του Δημοτικού και Γυμνασίου Βίβλου (κατά την περασμένη χρονιά), ενώ στο τέλος μοιράστηκαν γλυκίσματα σε όλους τους παρευρισκομένους και μικρά δώρα σε όλα τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου. Στην εκδήλωση παρέστη ο Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο οποίος και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Σχολείων και μεγάλο πλήθος πιστών.


Την Τετάρτη 7-1-2015 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου (αγοράς) πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Την Πέμπτη 8-1-2015 έπλευσε για τον Πειραιά και την επομένη ημέρα Παρασκευή 9-1-2015 ανεχώρησε οδικώς για το Άγιον Όρος, μετά από πρόσκληση του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Καρακάλλου για να προστεί της Πανηγύρεως του Αγίου ενδόξου Οσιομάρτυρος Γεδεών του Καρακαλληνού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μέσω Ουρανούπολης έφθασε στην Δάφνη και μετέβη στην ιερά Μονή Καρακάλλου όπου έγινε επίσημα δεκτός κατά την Αγιορείτικη Τάξη από τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Φιλόθεο και όλη την αδελφότητα της Ιεράς Μονής.

Το Σάββατο 10-1-2015 το πρωί μετά την Ιερά Ακολουθία μετέβη κατά την Τάξη του Αγίου Όρους στην Ιερά Κοινότητα στις Καρυές, προσκύνησε την Παναγία Άξιον Εστί στο Πρωτάτο και επισκέφτηκε εθιμοτυπικά τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επισκέφτηκε στο Κονάκι των Καρυών τον Ηγούμενο και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου και εν συνεχεία μετέβη στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα όπου παρηκολούθησε την Ακολουθία του Εσπερινού της Κυριακής και παρεκάθισε στην Εσπερινή Τράπεζα, μετά από την οποία είχε συνάντηση με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής. Ακολούθως επέστρεψε στην Ιερά Μονή Καρακάλλου και συμμετείχε στην Ακολουθία του μικρού Αποδείπνου.

Την Κυριακή 11-1-2015 χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θεία Λειτουργίας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Καρακάλλου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ξεκίνησε η Ιερά Αγρυπνία επι τη μνήμη του Αγίου Οσιομάρτυρος Γεδεών του Καρακαλληνού η οποία ολοκληρώθηκε το πρωί (περίπου 8 π.μ ) της Δευτέρας και προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Ακολούθησε καθιερωμένη επίσημη Μοναστηριακή Τράπεζα κατά την διάρκεια της οποίας μετά την προσφώνηση του Ηγουμένου αντιφώνησε καταλλήλως ο Σεβασμιώτατος αναφερθείς τόσο στο συγκλονιστικό Μαρτύριο του Αγίου Γεδεών σε συνδυασμό με την μοναχική του άσκηση για μια ολόκληρη τριακονταπενταετία στην Ιερά Μονή Καρακάλλου όσο και στην τιμή αλλά και ευθύνη που περιποιεί η μεγάλη αυτή οσιακή και μαρτυρική μορφή στην Ιερά Μονή Καρακάλλου. Τέλος ευχαρίστησε ολοκάρδια τον ευγενή , ασκητικό, ταπεινό και ενάρετο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη Φιλόθεο Καρακαλληνό.

Την Δευτέρα 12-1-2015 το απόγευμα μετέβη στην πλησιόχωρη Ιερά Μονή Φιλοθέου κατόπιν προσκλήσεως του συμμετασχόντος στην Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Ηγουμένου της Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου, όπου προέστη της Ακολουθίας του Εσπερινού και συμμετείχε στην Τράπεζα και εν συνεχεία στο Μικρό Απόδειπνο.

Την Τρίτη 13-1-2015 το πρωί μετά την Ακολουθία και την Θεία Λειτουργία ανεχώρησε από την Ιερά Μονή Καρακάλλου με προορισμό την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου μετά από πρόσκληση του επίσης συμετάσχοντος στην Πανήγυρη Αρχιμανδρίτου Εφραίμ. Οδεύοντας προς την Ιερά  Μονή Βατοπαιδίου πραγματοποίησε σύντομο προσκύνημα στην Ιερά Μονή Ιβήρων και μαζί με την συνοδεία των κληρικών από την Νάξο την Πάρο και την Αντίπαρο τέλεσε δέηση προ της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Πορταίτισσας. Μετά από σύντομη συνάντηση με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ ανεχώρησε οδικώς για την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου με ενδιάμεση στάση στην Ιερά Σκήτη του Αγίου Ανδρέου στις Καρυές (Σεράι). Μετά την καθιερωμένη επίσημη υποδοχή στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

χοροστάτησε στον Εσπερινό και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας κατά την διάρκεια της αγρυπνίας (που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ) επί τη εορτή της Περιτομής του Κυρίου, της Μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου και της ανατολής του νέου πολιτικού έτους (Π.Η). Μετά την Μοναστηριακή Τράπεζα ανεχώρησε με το πλοιάριο της γραμμής για Ιερισσό. Κατά το ταξίδι της επιστροφής πραγματοποίησε σύντομα προσκυνήματα στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου όπου βρίσκεται ο τάφος του μόλις προ διημέρου ανακηρυχθέντος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο νέου Αγίου Παισίου του Αγιορείτου. Της πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες (ξημερώματα Πέμπτης) ο Σεβασμιώτατος μετά της συνοδείας του (4ων Κληρικών και 2 Λαϊκών ) έφθασαν στην Αθήνα.

Την Πέμπτη 15-1-2015 το απόγευμα έπλευσε για την Νάξο.

Την Παρασκευή 16-1-2015 με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

Το Σάββατο 17-1-2015 ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου Μαρπίσσης Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

Την Κυριακή 18-1-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στην περιοχή ``Χωριουδάκι`` Πάρου. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Αθανασίου Κυδωνιέως .

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ιερού Προσκηνύματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και ευχήθηκε στον Καθηγητή και τους 35 περίπου μαθητές της Σχολής.

Με το Βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Την Τετάρτη 21-1-2015 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου όπου ευλόγησε την πατροπαράδοτη πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιττα, παρόντων του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλη Μαργαρίτη, του Επάρχου Νάξου κ. Ιωάννου Μαργαρίτη, των λοιπών τοπικών Αρχών, καθώς και του κ. Διοικητή, του Διοικητικού, Ιατρικού, Νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας.

Την Πέμπτη 22-1-2015 το μεσημέρι μετέβη στο Φιλώτι όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Μαρίας Γρατσία.

Την Τρίτη 27-1-2015 ιερούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον.

Την Τετάρτη 28-1-2015 το μεσημέρι μετέβη στα Γραφεία του Επαρχείου Νάξου, όπου ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Εν συνεχεία μετέβη στο χωριό Κυνίδαρο Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Νικολάου Τσελέντης.

Την Πέμπτη 29-1-2015 με το βραδυνό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

Την Παρασκευή 30-1-2015 μνήμη των Τριών Ιεραρχών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, κατά την διάρκεια της οποίας ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο, παρουσία μαθητών, δασκάλων και καθηγητών των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Παροικίας Πάρου.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου (Χριστού Δάσους) Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο Αρχιμ. π. Νικόδημος Σαραντόπουλος.

Το Σάββατο 31-1-2015 ιερούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου (Χριστού Δάσους) Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους τον Θείον Λόγον κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τριαντάφυλλος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email