ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

11233280 778286945623746 1331456445961576434 o

ΧΡΟΝΙΚΑ  ΜΗΝΟΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Δεκέμβριο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

Aggelos

Την Παρασκευή 4-12-2015 με ταχύπλοο σκάφος έπλευσε για την Πάρο όπου το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Λευκών Πάρου και προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Λουκά Μοστράτου αδελφού του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Αλεξάνδρου Μοστράτου και απηύθυνε σύντομο επικήδειο λόγο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Το Σάββατο 5-12-2015 το πρωί προήδρευσε του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Πάρου. Το απόγευμα μετέβη στη νήσο Αντίπαρο και χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Κυριακή 6-12-2015 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου επί τη Πανηγύρει του μεγάλου Παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται εντός του Ιερού Ναού της Παναγίας μας.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της Δικαίας - Δουκίσσης Κυριαζάνου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Εν συνεχεία μετέβη στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Πάρου όπου τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού προκατόχου του Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου του Β’, επ’ ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων, εορτή κατά την οποία ήγε τα ονομαστήριά του ο μακαριστός Γέροντας.  

Το βράδυ της ίδιας ημέρας επέστρεψε στην Νάξο.

Την Παρασκευή 11-12-2015 το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον.


Το Σάββατο 12-12-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο.

Την Κυριακή 13-12-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Μετά την Απόλυση προέστη των μνημοσύνων των αειμνήστων Νικηφόρου Μπιζά και της Δικαίας – Δουκίσης Κυριαζάνου.

Στην συνέχεια παρέστη στην πραγματοποιηθείσα Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Κατηχητικού Σχολείου της Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές στους παρισταμένους και συνεχάρη τους υπευθύνους του Κατηχητικού Σχολείου και τα παιδιά για την ωραία εκδήλωση.

Το απόγευμα παρέστη στην ομιλία του π. Αρσενίου Μελισσιανού με θέμα ``Προετοιμάζοντας τις ψυχές μας για την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων`` στα πλαίσια της λειτουργίας της Σχολής Γονέων του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

Με το Βραδυνό Δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Την Δευτέρα 14-12-2015 το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Ελευθερίου Σαγκρίου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον. Μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρθηκε πλούσιο νηστίσιμο κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.
Την Τρίτη 15-12-2015 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην ως άνω Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Ελευθερίου Σαγκρίου Νάξου. Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Την Τετάρτη 16-12-2015 ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στο Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Πνεύματος Γαλανάδου Νάξου, όπου τιμάτε ιδιαίτερα η μνήμη του Αγίου Μοδέστου προστάτου των Ζώων και των κτηνοτρόφων, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος, σε συνδυασμό την εορτή του Αγίου.

Την Πέμπτη 17-12-2015 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου και προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Εμμανουήλ Βρούτση.

Την Παρασκευή 18-12-2015 ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στο Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου Νάξου, όπου τιμάτε ιδιαίτερα η μνήμη του Αγίου Μοδέστου προστάτου των Ζώων και των κτηνοτρόφων και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Την Παρακευή 18-12-2015 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σαγκρίου Νάξου και προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Γεωργίου Αγγελή.

Το Σάββατο 19-12-2015 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο.

Την Κυριακή 20-12-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας. Μετά την Απόλυση προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Σάββα Καλακώνα.

Με το μεσημεριανό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο, όπου παρέστη στην πραγματοποιηθείσα Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας του Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές στους παρισταμένους και συνεχάρη τους υπευθύνους του Κατηχητικού Σχολείου και τα παιδιά για την ωραία εκδήλωση.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου όπου συμμετείχε σε διοργανωθείσα επίκαιρη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης απεδόθησαν μελωδικότατα  ύμνοι Βυζαντινής Μουσικής της περιόδου του Αγίου Δωδεκαημέρου, από τον Χορό Ψαλτών ``Νάξιοι Μελιστές`` υπό την χοραρχία του Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ναού και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Δημητρίου Παπάνη, με ενδιάμεσα θεολογικά σχόλια του Εφημερίου του Ιερού Ναού π. Νεκταρίου Αλεξόπουλου,  ο οποίος και είχε τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης τιμήθηκαν δύο πρόσωπα που συνέδεσαν την ζωή τους με τον Μητροπολιτικό Ναό Νάξου : α) Ο μακαριστός Δημήτριος Μελισσηνός που διετέλεσε για εξήντα και πλέον χρόνια Ιεροψάλτης του Ναού, εκ των οποίων τα πενήντα περίπου υπηρέτησε αφιλοκερδώς ως Πρωτοψάλτης αυτού και του οποίου πριν από μία εβδομάδα συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την εκδημία (+12-12-1995). Στο πρόσωπο του αειμνήστου αναφέρθηκε και ο παλαίμαχος εκπαιδευτικός (τ. Λυκειάρχης) και συγγραφέας κ. Αναστάσιος Ναυπλιώτης, ο οποίος συνέδεσε την αναφορά του στον τιμώμενο με τον επἰσης μακαριστό Πρωτοψάλτη και προκάτοχο του, τον πατέρα του Ιάκωβο Ναυπλιώτη, από τον οποίο διδάχθηκε από νέος την Βυζαντινή Μουσική. Στην μοναδική θυγατέρα του αειμνήστου κα Στυλιανή Ασημακοπούλου - Μελισσηνού επεδόθη από τον Σεβασμιώτατο τιμητική περγαμηνή καθώς και ασημένια Εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσης. β) Ο νύν Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού, κ. Στυλιανός Βλησίδης, Συμβολαιογράφος, ο οποίος επί εικοσαετία προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στο δεξιό Αναλόγιο. Στον τιμώμενο απένειμε ο Σεβασμιώτατος την υψίστη τιμή της Ιεράς Μητροπόλεως, ήτοι τον Σταυρό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής μαζί με τιμητική περγαμηνή. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με σύντομες ομιλίες του στα πρόσωπα και των δύο τιμωμένων Πρωτοψαλτών αναφερθείς κυρίως στην προσωπική εμπειρία της αναστροφής του μαζί τους. Τέλος με πολύ επαινετικά και συγχαρητήρια λόγια ευχαρίστησε τον κ. Παπάνη και την δωδεκαμελή χορωδία του ( οι περισσότεροι των οποίων απόφοιτοι ή μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας ``Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης και Ιάκωβος Ναυπλιώτης``) καθώς και όλους τους συντελεστές της ωραίας εκδήλωσης.

 

Την Τετάρτη 23-12-2015 το βράδυ ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου όπου προέστη Ιεράς Αγρυπνίας, κατά την οποία ετελέσθη ο Όρθρος, οι Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες και ο Εσπερινός των Χριστουγέννων μετά της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου στην οποία και προεξήρχε. Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος Στο τέλος ευχήθηκε καταλλήλως για την επικείμενη Μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων και αναφέρθηκε στο θέμα της ψηφίσεως του συμφώνου συμβίωσης.

Την Πέμπτη 24-12-2015 παραμονή των Χριστουγέννων από πολύ πρωί δέχθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως πολλές ομάδες παιδιών και νέων που έψαλαν τα κάλαντα και απέδωσαν επίκαιρους ύμνους και τραγούδια των Χριστουγέννων, καθώς επίσης και ομάδες μαθητών από τα Κατηχητικά Σχολεία της πόλεως Νάξου και την Φιλαρμονική του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Σε όλους ο Σεβασμιώτατος εκτός από τα δώρα της αγάπης του απηύθυνε και τις θερμές και πατρικές ευχές και ευλογίες του.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2015

 ΣΤΗΝ ΝΑΞΟ

 

Την Παρασκευή 25-12-2015 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την συμμετοχή του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας εορτάστηκε η Μητρόπολις των εορτών στην πόλη της Νάξου την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, αλλά και σε όλες τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλίννικος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Από νωρίς το πρωί πιστοί παρευρέθηκαν τόσο στον Μητροπολιτικό Ναό όσο και στους άλλους Ναούς της πόλης για να γιορτάσουν όλοι μαζί τα Χριστούγεννα, συμμετέχοντας στον Όρθρο με τους εξαίσιους Εκκλησιαστικούς Ύμνους και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού της Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε  η Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου. 

Ας σημειωθεί ότι με την χάρη του Θεού εφέτος κατέστη δυνατόν μετά από πολλές δεκαετίες να τελεσθεί η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα και μικρά χωριά της Ιεράς Μητροπόλεως. 

Το Σάββατο 26-12-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα και μικρά χωριά της ορεινής Νάξου και συγκεκριμένα Λειτούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Παρασκευής Μέσης. Ο ναός ήταν κατάμεστος από τους ευσεβείς κατοίκους του χωριού αλλά και των γειτονικών χωριών. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιάνος. Πρό της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου της υπερπολύτεκνης γερόντισσας Σταμάτας Παρτσινεβέλου. Στην συνέχεια κατά το έθος παρατέθηκε τράπεζα από τους συγγενείς της μεταστάσης σε όλο το Εκκλησίασμα. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος επισκέφτηκε τον Απόλλωνα και εν συνεχεία την Ιερά Μονή Φανερωμένης Νάξου όπου και ετέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του προ 10μήνου κοιμηθέντος Αρχιμανδρίτου π. Βασιλείου Φλεριανού. 

Την Κυριακή 27-12-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Φωτεινής Μονής Νάξου. Μετά την Απόλυση προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου της αειμνήστου Άννας Χαμηλοθώρη.

Αμέσως μετά μετέβη στην γειτονική Ενορία του Καλοξύλου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου της αειμνήστου  Αικατερίνης Τζαννετή. Ακολούθως το μεσημέρι στον ίδιο Ναό τέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Κωνσταντίνου Σαλτερή εγγονού του αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Κωνσταντίνου Σαλτερή, Εφημερίου Καλοξύλου,  μετά της Ειρήνης Αδελφουλάκου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ευλόγησε το Μυστήριο του Γάμου του Αποστόλου Τζαννετή Θεολόγου και της Φιλίππας  Μαργαρίτη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.

Την Τετάρτη 30-12-2015 το μεσημέρι στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τις οικογένειες των Ιερέων της νήσου Νάξου και των υπαλλήλων της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας. Στην εκδήλωση ομίλησε ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Αρσένιος Μελισσιανός, με θέμα ``Ο Μέγας Βασίλειος ως πρότυπο Ποιμένος``. Στη συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας λαμβάνοντας αφορμή από την μεστή θεολογικών νοημάτων ομιλία του πατρός Αρσενίου τόνισε την ανάγκη να αποτελεί πρότυπο για κάθε Ιερατική οικογένεια και η οικογένεια Αγίων (γονέων και αδελφών) του Μεγάλου Βασιλείου που επίσης τιμά η Εκκλησία μας. Ακολούθως ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλειόπιττα τα κομμάτια της οποίας μοίρασε στους παρευρισκομένους διανέμοντας συγχρόνως δώρα σε μικρούς και μεγάλους, μαζί με την καθιερωμένη οικογενειακή Αγιοβασιλειόπιτα και το ``φλουρί`` το Κωνσταντινάτο  Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον Αρχιδιάκονο π. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο για την διοργάνωση της εκδηλώσεως, τον π. Αρσένιο Μελισσιανό για την εμπεριστατωμένη ομιλία του και τους λοιπούς συντελεστές της εκδήλωσης και ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 29 οικογένειες με 80 περίπου παιδιά και εγγόνια.

  

 

 


Εκτύπωση   Email