ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

sxe0191 ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Απρίλιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 

DGI32

 Την Παρασκευή 3-4-2015 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε κατά την τέλεση της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Στην συνέχεια συμμετείχε στην τέλεση της Ακολουθίας του Μικρού Αποδείπνου και έψαλλε μαζί με τους Ιεροψάλτες τον Κανόνα του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου.

Τo Σαββάτο 4-4-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου του νέου Κοιμητηρίου της πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας Κλήρος και Λαός εξήλθαν στο χώρο του Κοιμητηρίου όπου εψάλη Τρισάγιο για τους αναπαυομένους εκεί αδελφούς μας.

Το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο.

Την Κυριακή των Βαΐων 5-4-2015  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στο Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης Πάρου, ευλόγησε τα Βάγια με την ειδική ευχή του ευχολογίου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προέστη της καθιερωμένης Λιτανείας.

Το Εσπέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Δευτέρα 6-4-2015 το εσπέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στήν Ιερά Μονή Χριστού Δάσους – Αγίου Αρσενίου Πάρου και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Τρίτη 7-4-2015 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την πρωινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παροικίας Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Tο εσπέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στoν Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπίσσης Πάρου και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Τετάρτη 8-4-2015 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την πρωινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης - Θαψανών Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το απόγευμα ετέλεσε την Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Πάρου, όπου εκτός από τους τροφίμου και το προσωπικό του Γηροκομείου συμμετείχαν και πολύ συγγενείς τους και αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εν συνεχεία μετέβη στην Ενορία Λευκών Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Τριάδος προέστη της Ακολουθίας του Ιερού Νιπτήρος και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Πέμπτη 9-4-2015 ετέλεσε το πρωί την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στoν Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στον Κώστο της Πάρου και το βράδυ της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία των Αγίων Παθών στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Παρασκευή 10-4-2015 χοροστάτησε στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως στο Ιερό Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το βράδυ προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου στο ως άνω Ιερό Προσκύνημα και μετά την περιφορά του Επιταφίου προεξήρχε της Νυκτερινής Θείας Λειτουργίας, η οποία τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου (3.00 π.μ).

Το Μεγάλο Σάββατο 11-4-2015 το μεσημέρι έπλευσε για την Νάξο.  Τη νύκτα τέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως παρουσία του Βουλευτού Κυκλάδων κ. Ιωάννου Βρούτση, του Δημάρχου Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλη Μαργαρίτη, του Επάρχου Νάξου κ. Ιωάννη Μαργαρίτη των λοιπών αρχών και πλήθους πιστών, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου και εν συνεχεία προεξήρχε της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας.

Την Κυριακή του Πάσχα 12-4-2015 το πρωί (11:00 π.μ.) τέλεσε στον Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου τον Εσπερινό της Αγάπης. Εν συνεχεία μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση της Αναστάσεως στα γραφικά στενά της παλαιάς πόλεως και η Λιτανεία κατέληξε στο Επισκοπείο όπου ο Μητροπολίτης αντάλλαξε ευχές και μοίρασε κόκκινα αυγά και γλυκίσματα σε όλους τους πιστούς.

Την Δευτέρα 13-4-2015 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου και τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος της μικρής Αικατερίνης θυγατρός του Ιωάννη Βρούτση και της ανηψιάς του Σταυρούλας Δεμενοπούλου. 

Ακολούθως μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου τέλεσε το Μυστήριο του Βαπτίσματος του μικρού Μιχαήλ, υιού του Ιωάννη Μαργαρίτη Επάρχου Νάξου και της Μαρίας Πολυκρέτη.

Την Πέμπτη 16-4-2015 ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδες. Πρωτ. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Την Παρασκευή 17-4-2015 Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής συμμετείχε στο Αρχιερατικό συλλείτουργο στον νεόδμητο και μεγαλοπρεπή   Ιερό Ναό του μεγάλου Πανναξιακού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διοσπόλεως κ. Προτέριος, Νάξιος εφησυχάζων Αρχιερεύς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο κ. Προτέριο και στην συνέχεια απηύθυνε εορταστικό χαιρετισμό και ευχές προς τα πλήθη των προσκυνητών που συνέρρευσαν (οδοιπορώντας πολλοί για εκπλήρωση τάματος μέχρι και 5 – 6 ώρες) για να τιμήσουν το πάνσεπτο Πρόσωπο της Παναγίας μας. Ακολούθησε η Λιτανεία της Σεπτής Εικόνας της Παναγίας μας προς τον Ναό της Ευρέσεως όπου και εψάλη Δέηση. Μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων και την Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος μετέβη στο παρακείμενο ναυτικό παρατηρητήριο, καθώς και στο Φυλάκιο Στρατού περιοχής Αγίου Ιωάννου Απειράνθου και ευχήθηκε, στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, ναύτες και οπλίτας και προσέφερε το καθιερωμένο Πασχαλινό αρνί, τους μοίρασε κόκκινα αυγά, κουλούρια και άλλα δώρα και συζήτησε για αρκετή ώρα μαζί τους.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο και μετέβη στην Αίθουσα ``Πολυγωνικό`` του Λυκείου Παροικίας όπου πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση της νεολαίας της Ενορίας Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου με την πρωτοβουλία και ευθύνη του Εφημερίου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Εμμανουήλ Φωκιανού. Η εκδήλωση περιελάμβανε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος απέδωσε Εκκλησιαστικούς ύμνους η χορωδία (περίπου 30 μελής) της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Πάρου ``Ρωμανός ο Μελωδός`` υπό την διεύθυνση του π. Εμμανουήλ και στο δεύτερο μέρος η χορωδία - ορχήστρα (περίπου 60 μελής) με την συνοδεία επτά παραδοσιακών μουσικών οργάνων ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια. Ακολούθησε η βράβευση των συντελεστών της εκδήλωσης, σύντομος χαιρετισμός του παρισταμένου Βουλευτή Κυκλάδων και τ. Υπουργού κ. Ιωάννη Βρούτση και κλείσιμο της όλης εκδήλωσης από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Καλλίνικο με θερμά συγχαρητήρια προς τον π. Εμμανουήλ Φωκιανό και τους λοιπούς συνεργάτες του, τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων και τους μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής , τους Κατηχητές και Κατηχήτριες και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης καθώς και πατρικές Αναστάσιμες ευχές προς όλους τους παρευρεθέντες. Την ωραία αυτή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από τον κ. Βρούτση, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Λιμενάρχης Πάρου, εκπρόσωποι των Αρχών, πολλοί εκπαιδευτικοί και γονείς των παιδιών, οι περισσότεροι Κληρικοί του νησιού και μεγάλο πλήθος λαού που κατέκλυσε το ``Πολυγωνικό`` και τους γύρω χώρους. Ακολούθησε μικρή δεξίωση για όλους.

Το Σάββατο 18-4-2015 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Στρατιωτικός Ιερεύς Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ιστρατόγλου. Το μεσημέρι  ευλόγησε την τράπεζα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Πάρου ``ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ`` και συνέφαγε με τους γέροντες και τις γερόντισσες, τσούγκρισε μαζί τους το κόκκινο αυγό και τους μοίρασε τα Πασχαλινά δώρα.

Την Κυριακή 19-4-2015 χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου, ο οποίος φέτος εορτάζει τα 230 χρόνια από την θεμελίωσή του. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Στρατιωτικός Ιερεύς Πρωτοπρεσβύτερος Νεκτάριος Μαρκάκης. Π΄ρο της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας Χειροθέτησε σε Πνευματικό – Εξομολόγο τον Εφημέριο του Ιερού Ναού π. Εμμανουήλ Φωκιανό και του ευχήθηκε με ζήλο και σύνεση να επιτελεί τα καθήκοντα του, ιδιαιτέρως στα παιδιά και τους νέους της Ενορίας του.

Με το μεσημεριανό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρα μετέβη στο Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου τέλεσε την Βάπτιση της μικρής Ασπασίας Θυγατέρας του Εμμανουήλ και της Αικατερίνης Κύλη και εγγονής του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτοπρεσβυτέρου π. Κωνσταντίνου Κύλη.

Την Τετάρτη 22-4-2015 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ενορία Αγίου Αρσενίου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος προεξήρχε της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Ιωάννη Μαργαρίτη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνιδάρου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Πέμπτη 23-4-2015 χοροστάτησε στον όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Ποταμιάς Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Ρώτας.

Την Παρασκευή 24-4-2015 έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί μετέβη στην Μυτιλήνη προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου προκειμένου να συμμετάσχει στις λατρευτικές συνάξεις επι τω εορτασμώ του Παμμεγίστου Ταξιάρχου Μιχαήλ, Μανταμάδου Λέσβου.

Το Σάββατο 25-4-2015 το απόγευμα τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεθώνης και Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου κ. Κλήμεντος, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Συγχοροστάτησαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, Σερρών & Νιγρήτης κ. Θεολόγος, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος.

Την Κυριακή 26-4-2015 (Των Μυροφόρων), επέτειος των εγκαινίων του Ιερού Ναού Παμμεγίστου Ταξιάρχου Μιχαήλ, Μανταμάδου Λέσβου, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, στο οποίο συμμετείχαν οι ως άνω Αρχιερείς. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτανεία, στο τέλος της οποίας ευλογήθηκαν τα (καζάνια) με τα φαγητά που προσφέρονται στις χιλιάδες των προσκυνητών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Μυρσινιωτίσσης και την Ιερά Μονή Λειμώνος Καλλονής, όπου Ηγουμενεύει ο Νάξιος Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Παυλόπουλος, ο οποίος και ξενάγησε τον Σεβασμιώτατο στο Καθολικό στα Παρεκκλήσια και στα Μουσεία της Ιεράς Μονής που με την φροντίδα του έχουν ανεγερθεί και εξοπλιστεί.

Την Δευτέρα 27-4-2015 τρίτη ημέρα του Πανηγυρικού εορτασμού κατά την οποία κορυφώνονται οι Λατρευτικέ Συνάξεις στο Μανταμάδο τελέσθηκε Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινιίκου με την συμμετοχή όλου σχεδόν του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως Μηθύμνης και άλλων περεπιδημούντων κληρικών. Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους εκ μέρους του πολυπληθούς εκκλησιάσματος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο για την ευγενική πρόσκλησή του και κάλεσε τους ευσεβείς χριστιανούς να ψάλλουν όλοι μαζί το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανεχώρησε για τον Πειραιά και από εκεί έπλευσε για την Νάξο.


Εκτύπωση   Email