Ypsosis Timiou Stavrou

 

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

κ. Καλλινίκου

 

PERAPANAGIA

 

Την Κυριακή 5-9-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου ιερούργησε, κήρυξε τον Θείο Λόγο και τέλεσε τα Μνημόσυνα των αειμνήστων Αντωνίου Πιτταρά και Πέτρου Αλιμπέρτη. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Κεραμί Νάξου όπου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Ταξιάρχου Μιχαήλ χοροστάτησε στον Εσπερινό, ευλόγησε του προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της ενάρξεως της Ακολουθίας, πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, η υποδοχή αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου τον νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης. Προ του τέλους του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος, απένειμε το οφίκιο του Οικονόμου στον Εφημέριο του ως άνω Ιερού Ναού π. Νικόλαο Βλασερό, στον οποίο ευχήθηκε να παραμείνει ένας πιστός Οικονόμος στον αμπελώνα του Κυρίου.    

Την Τρίτη 7-9-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στη Μονή Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό (πάλαι ποτέ Μοναστηριακό) Ναό Παναγίας Δροσιανής χοροστάτησε στον Εσπερινό και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Χρυσόστομος Σταυράκης. Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς το εκκλησίασμα.

Την Τετάρτη 8-9-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Κάτω Ποταμιά Νάξου όπου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Γεν. Θεοτόκου (Θεοσκεπάστου) ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Εφημέριο του Ιερού Ναού  π. Εμμαουήλ Γρυλλάκη και τους συνεργάτες του για την προετοιμασία της Πανηγύρεως και ευχήθηκε προς όλους πλουσία την χάρη και την ευλογία της Παναγίας μας.

Το Σάββατο 11-9-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για την Πάρο.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Αρχιμ. Χρυσοστόμου Πήχου, ο οποίος εκοιμήθη το απόγευμα της Πέμπτης 9ης Σεπτεμβρίου, μετά από περίπου ένα μήνα ασθενείας και νοσηλείας του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».  Στην Εξόδιο Ακολουθία συμμετείχε εικοσάδα Ιερέων από τη Νάξο, την Πάρο και την Αντίπαρο καθώς και από άλλες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο τέλος της Εξοδίου Ακολουθίας ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, αναφερθείς στη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων περί θανάτου και ιδιαίτερα στη φιλοκαλική παράδοση για το μεγάλο αυτό μυστήριο του ανθρωπίνου προσώπου αλλά και στην προσωπικότητα του μεταστάντος, ο οποίος επί 20 χρόνια (2001-2021) διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας, ευχαριστώντας με ευγνωμοσύνη όλους όσοι συμπαραστάθηκαν κυρίως από τον ιατρικό και νοσηλευτικό χώρο, στην νοσηλεία και φροντίδα του αειμνήστου Γέροντος.  Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Αρχιμ. Λαυρέντιος Γρατσίας, επί πολλές δεκαετίες πνευματικός αδελφός του στην ιεραποστολική αδελφότητα «ΣΤΑΥΡΟΣ», υπό την πνευματική καθοδήγηση του π. Αυγουστίνου Καντιώτη, μετέπειτα Μητροπολίτου Φλωρίνης. Τέλος απηύθυνε σύντομη ομιλία ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους Αρχιμ. Αμφιλόχιος. Μετά την ολοκλήρωση της Εξοδίου Ακολουθίας η σορός, συνοδευόμενη από τον Σεβασμιώτατο, μετεφέρθη στο κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας όπου και πραγματοποιήθηκε η ταφή κατά τη μοναχική τάξη.   

Την Κυριακή 12-9-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωριού Πάρου, όπου πανηγυρίζεται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η Ιερά Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ Αγίων Αρχιερέων, κληρικών και λαϊκών που μαρτύρησαν κατά την Μικρασιατική καταστροφή. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος αφού ανέγνωσε την ευχή των κολλύβων εορταζομένου Αγίου, απηύθυνε ευχές προς το εκκλησίασμα.  

Την Δευτέρα 13-9-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας περιόδευσε στα Σχολικά Συγκροτήματα της νήσου  Πάρου και τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό με την ευκαιρία της ενάρξεως της νέας Σχολικής Περιόδου 2021-2022. Πιο συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ναούσης Πάρου και απηύθυνε ευχές προς τους διδάσκοντες και τους διδασκομένους. Να σημειωθεί πως σε όλα τα Σχολεία της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας ανεγνώσθη το Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας προς τους Εκπαιδευτικούς και Μαθητές της Α'/θμιας και Β'/θμιας Εκπαίδευσης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Αγγεριά Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου που τιμάται ιδιαιτέρως η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, χοροστάτησε στον Εσπερινό και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος, λαμβάνοντας το λόγο, απηύθυνε ευχές προς τους πιστούς.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΡΟΥ

ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΠΑΡΟ

Με θρησκευτική ευλάβεια εορτάσθηκε την Τρίτη 14-9-2021 η Παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Πάρο, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, η ανέγερση του οποίου συνδέεται με το ταξίδι της Αγίας Ελένης στα Ιεροσόλυμα για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, ο οποίος εν συνεχεία προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο, συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η τελετή της Υψώσεως. Προ του «Δι’ Ευχών» ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσφώνησε καταλλήλως τον παρεπιδημούντα Πάριο Ιεράρχη του Αλεξανδρινού Θρόνου, ο οποίος αντιφώνησε και διένειμε το αντίδωρο. Στο Ιερό Προσκύνημα προσήλθε πλήθος πιστών, οι οποίοι τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας συμμετείχαν με ευλάβεια στις Ιερές Ακολουθίες.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου χοροστάτησε στον Εσπερινό, κατά την διάρκεια του οποίου τελέσθηκε η Ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού.

Εν συνεχεία με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Την Πέμπτη 16-9-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Δικαστικό Μέγαρο Νάξου όπου τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού με την ευκαιρία της νέας Δικαστικής Περιόδου. Στην Ακολουθία συμμετείχαν Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της νήσου καθώς και Δικηγόροι και Δικαστικοί Υπάλληλοι. Στο τέλος του Αγιασμού ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς όλους και εν συνεχεία αντιφώνησε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου κ. Μαρία Μάρκου.

Την Παρασκευή 17-9-2021 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης μας προήδρευσε του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.

Το Σάββατο 18-9-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος του νεαρού Alban Kolariu, o οποίος πήρε το όνομα Νικόλαος-Αλβανός, προς τιμήν του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας και του Αγίου Ενδόξου Πρωτομάρτυρος της Μεγάλης Βρετανίας Αλβανού. Η βάπτιση τελέσθηκε στο βαπτιστήριο ενηλίκων του ως άνω Ιερού Ναού.

Την Κυριακή 19-9-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Καλόξυλο της Νάξου όπου ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Ιωάννου Ποσάντζη.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας o Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην τελεσθείσα Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της οικογενείας αυτού. Κατά την διάρκεια του Εσπερινού προέστη της Ακολουθίας της Αρτοκλασίας και απηύθυνε ευχές προς τον εορτάζοντα Διάκονο π. Ευστάθιο Βασιλάκη. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

 

 

 Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 112 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ