anastasi21

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΪΟΥ 2021

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

κ. Καλλινίκου

Το Μεγάλο Σάββατο 1-5-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου τον Μέγα Εσπερινό της Αναστάσεως  και τη Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου κατά την διάρκεια της οποίας προανήγγειλε την Ανάσταση του Κυρίου μας με το προκείμενο «Ανάστα ο Θεός…».

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έπλευσε για τη Νάξο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας μετέβη στο μικρό και απομακρυσμένο και ελαχίστων κατοίκων  γραφικό χωριό της Νάξου Σκαδό όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τέλεσε μόνος του τις Ιερές Ακολουθίες της Παννυχίδος, της Αναστάσεως και του Όρθρου της εορτής του Πάσχα.

Την Κυριακή του Πάσχα 2-5-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προέστη της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου. Την ώρα του «Κοινωνικού» ανεγνώσθη η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου επί τη εορτή του Πάσχα. Εν συνεχεία χοροστάτησε στον Εσπερινό της Αγάπης κατά τη διάρκεια του οποίου το ευαγγέλιο ανεγνώσθη σε επτά γλώσσες. Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος, αφού ευλόγησε τα αυγά και τα κουλούρια, εν συνεχεία τα διένειμε στους πιστούς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Κυνίδαρο της Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστάτησε στον Εσπερινό, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Δευτέρα της Διακαινησίμου 3-5-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ποταμιάς Νάξου όπου ιερούργησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Τρίτη της Διακαινησίμου 4-5-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Δαμαλά της Νάξου όπου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Τετάρτη της Διακαινησίμου 5-5-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Εφραίμ Γαλήνης Νάξου όπου ιερούργησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Πέμπτη 6-5-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φανερωμένης Νάξου όπου ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την Μοναχική Κουρά (σε μεγαλόσχημο) του αδελφού της Ιεράς Μονής π. Χριστοφόρου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό του εορτάζοντος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΓΟΚΟΙΛΙΩΤΙΣΣΗΣ ΝΑΞΟΥ

Με κατάνυξη και εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε φέτος η μεγαλύτερη πανήγυρις της νήσου Νάξου, αυτή της Ζωοδόχου Πηγής Αργοκοιλιωτίσσης Κορώνου που βρίσκεται σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού. Το εσπέρας της Πέμπτης 6-5-2021 τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, το οποίο εκφώνησε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός με την συμμετοχή Ιερέων της ορεινής Νάξου. Το πρωί της Παρασκευής 7-5-2021 μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας κατά την διάρκεια της οποίας τέλεσε την εις Διάκονον  χειροτονία του Μοναχού Χριστοφόρου, αδελφού της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Σταυράκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε θερμές πατρικές ευχές στον χειροτονηθέντα, συγχαρητήριες ευχές στους καλούς γονείς του και τον πνευματικό του πατέρα, στον Αντιπρόεδρο του Ιερού Προσκυνήματος  π. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο, που είχε την γενική ευθύνη και επιστασία της προετοιμασίας καθώς και τα λοιπά μέλη της Διοικούσης Επιτροπής και σε όλους τους συντελεστές της πανηγύρεως που με κόπο και αγάπη προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για την καλύτερη διοργάνωσή της.

Στο φετινό πανηγύρι συμμετείχαν οι Βουλευτές Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης (πρ. Υπουργός) και Κατερίνα Μονογυιού, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός, ο Έπαρχος Νάξου και Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαργαρίτης, ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Τ.Κ. Κορώνου κ. Κωνσταντάκης, ο Διοικητής του Παρατηρητηρίου του Π.Ν. κ. Αλεξόπουλος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νάξου κ. Καραμάνης και άλλοι εκπρόσωποι Αρχών και φορέων καθώς και πλήθος ευσεβών χριστιανών. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά παλαιότατη παράδοση εκατοντάδες πιστών (νέων στην πλειοψηφία) έφθασαν από το απόγευμα της παραμονής μέχρι το πρωί της κυριωνύμου ημέρας στο χώρο του Προσκυνήματος (κατά ομάδες) οδοιπορούντες πολλά χιλιόμετρα και για πολλές ώρες πραγματοποιώντας κάποιο τάμα τους ή απλώς προς ευλογίαν τους.

Το Σάββατο της Διακαινησίμου  8-5-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Κεραμωτή της Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς να έχουν πλουσία την ευλογία του τιμωμένου Αγίου, ο οποίος κατά παλαιά παράδοση αποτελεί ιδρυτής της τοπικής μας Εκκλησίας καθώς και επί τη ολοκληρώσει της Διακαινησίμου Εβδομάδος.

Την Κυριακή του Θωμά 9-5-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Ιερό Μετόχιο της Αγίας Κυριακής της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Νάξου όπου ιερούργησε. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου π. Χριστοφόρου, αδελφού της ως άνω Ιεράς Μονής. Ο νεοχειροτονηθείς προσφωνώντας τον Σεβασμιώτατο, ευχαρίστησε τα πρόσωπα της ζωής του που συνετέλεσαν στην καλλιέργεια της μοναχικής του κλήσεως από δεκαετίας και πλέον. Αντιφωνώντας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην τρισμέγιστη αξία της Ιερωσύνης, η οποία είναι ένα Μυστήριο της Εκκλησίας αλλά συγχρόνως και ένα θαύμα και κατά τον Ιερό Χρυσόστομο αποτελεί χάρισμα και δωρεά του Θεού. Παραλλήλως αναφέρθηκε στη συγκυρία της μνήμης του Αγίου Χριστοφόρου, το όνομα του οποίου φέρει ο νέος Ιερομόναχος. Τέλος ευχήθηκε στον χειροτονηθέντα αλλά και σε όλους με τη χάρη του Θεού να καταστούμε όντως Χριστοφόροι κατά την πορεία της ζωής μας. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας απηύθυνε λόγους πνευματικούς και ευχαριστίας ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης π. Χρυσόστομος. Το αντίδωρο διένειμε ο νεοχειροτονηθείς Πρεσβύτερος και στον αύλειο χώρο του μετοχίου προσφέρθηκαν αναμνηστικά βιβλία και πασχαλινά κεράσματα.

 

 Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 175 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ