Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

11233280 778286945623746 1331456445961576434 o

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. Κ Α Λ Λ Ι Ν Ι Κ Ο Σ

κατά τον μήνα Οκτώβριο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς.

Agelos 1

        Την Κυριακή 1-10-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος συλλειτούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Ιωνίας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας συμμετείχε στην μεγάλη Λιτανεία της Εικόνος της Παναγίας της Βουρλιώτισσας στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας.

       Από την Τρίτη 3-10-2017 μέχρι και την Παρασκευή 6-10-2017 συμμετείχε στις εργασίες της Τακτικής Συνελεύσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Της Ελλάδος.

        Την Τετάρτη 4-10-2017 το απόγευμα συμμετείχε σε εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του π. Σπυρίδωνος Βασιλάκου με τίτλο ``ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΟΥ ΑΝΟΙΞΕ…``. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Αρχοντικού Μπενιζέλων (οικία Αγίας Φιλοθέης) στην Πλάκα. Για το Βιβλίο μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Χριστοδούλου καθώς και η Δημοσιογράφος, Ηθοποιός κ. Όλγα Νικολαΐδου. Στην συνέχεια ακολούθησε απόδοση τραγουδιών από την συλλογή «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Μάνου Χατζηδάκι με την συνοδεία μουσικών οργάνων.

       Αμέσως μετά το πέρας της εκδηλώσεως μετέβη στην Αίθουσα του Θεάτρου Παλλάς όπου συμμετείχε σε εκδήλωση παρουσίασης Τιμητικού Τόμου για τον μακαριστό Γέροντα Μωϋσή τον Αγιορείτη υπό τον τίτλο ``ΜΩΫΣΕΩΣ ΩΔΗ``. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και παρουσίασε ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και πρώην υπουργός Επικρατείας κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

     Την Πέμπτη 5-10-2017 συμμετείχε στην Εξόδιο Ακολουθία του αοιδίμου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Κωνσταντίνου Βαστάκη, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυψέλης της οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός και συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος. Ο ενενηντάχρονος π. Κωνσταντίνος υπήρξε ένας εκ των πλέον εναρέτων και δραστηρίων Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και υπηρέτησε για πάνω από 50 χρόνια στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυψέλης, όπου από την ηλικία των 10 ετών τον γνώρισε ο Σεβασμιώτατος.

     Την Παρασκευή 6-10-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συμμετείχε στην Εξόδιο Ακολουθία της Πρεσβυτέρας Αθηνάς, συζύγου του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Βασιλείου Ηλιάκη, στον Ιερό Ναό Παναγίτσας Παλαιού Φαλήρου, της οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος και συμμετείχε ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

       Το Σάββατο 7-10-2017 προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Νομικού, Θεολόγου και Πρωτοψάλτου Ελευθερίου Αλμυρούδη στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών, ο οποίος διετέλεσε Κατηχητής (κατά τα παιδικά και νεανικά χρόνια) του Επισκόπου μας.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε τη Ακολουθία του Μυστηρίου του Γάμου του Βασιλείου Γρατσία και της Ιουλιανής Μανιού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Μαρίνης Θησείου.

       Την Κυριακή 8-10-2017 ο Σεβασμιώτατος Λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Μεροπίου Γηροκομείου, περιοχής Ακροπόλεως Αθηνών και εν συνεχεία τέλεσε το 40νθήμερο Μνημόσυνο της συγγενούς του Καλλιόπης Παράβα.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συμμετείχε στην Ακολουθία του Μυστηρίου του Γάμου του Δημάρχου Κυθηρίων Ευστρατίου Χαρχαλάκη και της Αγγελικής Σγούρου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου, της οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ  και συμμετείχε ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

       Την Τετάρτη 11-10-2017 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος συμμετείχε στο Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης επί τη μνήμη του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου κατά την οποία εορτάζει ο οικείος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο οποίος χοροστάτησε  συμπαρισταμένων και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καισαριανής κ. Δανιήλ, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

        Την Παρασκευή 13-10-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμεναρχης μας μετέβη οδικώς στην Νεάπολη Λακωνίας και από εκεί έπλευσε για τα Κύθηρα.

      Το Σάββατο 14-10-2017 μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής της Ενορίας Ποταμού Κυθήρων όπου συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ κατά την διάρκεια της οποίας ετελέσθη η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Παύλου Καλλίκα, (Θεολόγου) με τον οποίο συνδέεται (καθώς και με τους γονείς και τα αδέλφια του) από τότε που υπηρετούσε ως Ιεροκήρυξ στην Αίγινα. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος κήρυξε τον Θείο Λόγο, συνδυάζοντας το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα με το γεγονός της χειροτονίας ενός νέου ανθρώπου μορφωμένου και πολύτεκνου, που με αγάπη στον τόπο καταγωγής των προγόνων του, απεφάσισε μαζί με την καλή του σύζυγο, να προσφέρει την Ιερατική του διακονία στο μικρό αλλά ευλογημένο ποίμνιο της Αγιοτόκου νήσου των Κυθήρων.

 

       Την Κυριακή 15-10-2017 χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Κυθήρων. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος π.  Αναστάσιος Γκοτσόπουλος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Νεάπολη Λακωνίας και από εκεί επέστρεψε οδικώς στην Αθήνα.

       Την Δευτέρα 16-10-2017 το μεσημέρι μετέβη στο Γ΄ Κοιμητήριο Αθηνών όπου στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 36χρονου Ευαγγέλου Στοφόρου.

      Την Τρίτη 17-10-2017 το μεσημέρι μετέβη στο Κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης όπου στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών προέστη  της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Ειρήνης Βρούτση.

       Το απόγευμα της ίδια ημέρας έπλευσε για την Νάξο.

       Την Παρασκευή 20-10-2017 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο και είχε συναντήσεις μέχρι αργά το βράδυ για θέματα του Ιερού Προσκυνήματος και Ιερών Ναών του Νησιού.

       Το Σάββατο 21-10-2017 χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στο Γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Φιλοθέου επί τη μνήμη του οσίου πατρός ημών Φιλοθέου του εν Άθω, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

       Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

       Την Κυριακή 22-10-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος της Ενορίας Καλοξύλου Νάξου.

      Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρέστη σε εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το Γενικό Νοσοκομείο –Κ.Υ Νάξου με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παρηγορητικής Φροντίδας 2017 με Θέμα: ``Θεραπεία του Πόνου και Παρηγορική Φροντίδα`` που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου. Στην αρχή του συνεδρίου, κατά την διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν 6 εισηγήσεις από αντίστοιχους Ιατρούς του Νοσοκομείου μας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό αναφερθείς στην Θεολογική έννοια του πόνου. Στην εκδήλωση συμμετείχε μεγάλος αριθμός ανθρώπων διαφόρων ηλικιών που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις και τις σχετικές διαφάνειες.

       Την Δευτέρα 23-10-2017 το απόγευμα μετέβη στο κλειστό Δημοτικό γήπεδο ``ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΚΗΣ`` στην πόλη της Νάξου, όπου τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού επί τη ενάρξη της νέας αθλητικής περιόδου των τμημάτων Μπάσκετ και Βόλεϊ του Παναξιακού ΑΟΝ κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως του προέδρου των τμημάτων κ. Γεωργίου Ποτικιάν. Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους αθλητές και στις αθλήτριες, τους προπονητές, τους ανθρώπους της διοίκησης και τους γονείς και κηδεμόνες  υγεία, δύναμη και ευλογία από τον Θεό και τους προσέφερε ως ευλογία μαζί με τις πατρικές ευχές του, γλυκίσματα και από μία εικόνα του Αγίου Νικοδήμου.

       Την Πέμπτη 26-10-2017 χοροστάτησε στον όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ποταμιάς Νάξου.

       Το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ναό Παναγίας Δροσιανής Μονής Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Εμμανουήλ Σπανού.

       Το Σάββατο 28-10-2017 ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την Αγία Σκέπη και η Πατρίδα μας εορτάζει μία από τις σημαντικότερες και ενδοξότερες σελίδες της παγκοσμίου ιστορίας, το ηρωικό έπος του 1940, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος,  αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου προέστη της Δοξολογίας επί τη Εθνική Επετείω της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στην συνέχεια συνοδευόμενος από τον Νάξιο Βουλευτή Κυκλάδων κ. Ιωάννη Βρούτση τον Δήμαρχο και τον Έπαρχο Νάξου, όλες τις τοπικές αρχές και το σύνολο της μαθητιώσας νεολαίας της χώρας Νάξου, μετέβη στο Ηρώο της πόλεως όπου και ετέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων κατά τον πόλεμο του ’40 - ’41. Κατόπιν ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Πεσόντων υπέρ της Πατρίδας και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Ακολούθως παρηκολούθησε την καθιερωμένη παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο του νησιού.

       Την Κυριακή 29-10-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Δωροθέου Βενετσανοπούλου. Στην Θεία Λειτουργία συνιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας ο οποίος υπήρξε Καθηγητής του νεοχειροτονηθέντος Πρεσβυτέρου κατά τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Κύπρο. Βαθύτατα συγκινημένος ο π. Δωρόθεος προσφώνησε προ της Χειροτονίας τους Σεβασμιωτάτους, τους συλλειτουργούντας Κληρικούς και τον λαό του Θεού που είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικοδήμου. Απαντώντας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας και απευθυνόμενος στον π. Δωρόθεο τόνισε την αξία και το μέγεθος της Ιερωσύνης και επεσήμανε το στοιχείο της προσφοράς το οποίο την χαρακτηρίζει αφού μέσω αυτής ο Θεός προσφέρεται στον άνθρωπο «ως προσφέρων και προσφερόμενος» αλλά και ο άνθρωπος (μάλιστα δε ο Ιερεύς) καλείται να προσφέρει ``εαυτόν`` στον Θεό και στον συνάνθρωπο ως «θυσίαν ευάρεστον». Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος επιβραβεύοντας  τον νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο για την εξαετή διακονία του στην Ιερά Μητρόπολη ως Διάκονος και Αρχιδιάκονος παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα να του απονείμει το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο νεοχειροτονηθείς διένειμε κατά το έθος το Αντίδωρο και δέχθηκε τις ευχές του πυκνού εκκλησιάσματος. Οι οικείοι του κατά την έξοδο προσέφεραν τα γλυκίσματα και τα αναμνηστικά της Χειροτονίας δεχόμενοι συγχρόνως τις θερμές και εγκάρδιες ευχές των συμμετασχόντων.

       Την Δευτέρα 30-10-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Νάξου όπου πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη για τους Ιερείς της νήσου Νάξου με ομιλητή τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βαμβακίδη, Αρχιερατικό Επίτροπο και υπεύθυνο αντιαιρετικής δράσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ». Μετά το πέρας της ομιλίας με προτροπή του Σεβασμιωτάτου πραγματοποιήθηκε εκτενής και εποικοδομητικός διάλογος. Στο τέλος της συνάξεως ακολούθησε μικρή δεξίωση για τους παρευρισκομένους.

        Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην αντιαιρετική ομιλία που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου από των ως άνω ομιλητή με θέμα «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ», με την συμμετοχή πολλών Κληρικών και λαϊκών όχι μόνο από την πόλη της Νάξου αλλά και από αρκετά χωριά του νησιού. Ο π. Γεώργιος Βαμβακίδης ανέλυσε επαρκώς το θέμα του περί των «μαρτύρων» του Ιεχωβά και ενημέρωσε τους πιστούς για τους τρόπους και τις μεθόδους αντιμετωπίσεως τους. Στην συνέχεια υπεβλήθησαν ερωτήματα από τους συμμετέχοντες τα οποία απαντήθηκαν από τον ομιλητή και τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος διηύθυνε την συζήτηση που κράτησε για πάνω από μία ώρα.

       Την Τρίτη 31-10-2017 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Ναό Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Ευαγγέλου Σορώκου.

 

 

    

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top