Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

 Logotypo 1

ΜΗΝΥΜΑ

ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

               

 

                Προσφιλείς εκπαιδευτικοί λειτουργοί,

               Αγαπητά μου παιδιά,

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τον καθιερωμένο Αγιασμό προκειμένου να έχετε την ευλογία του Θεού σε αυτό το ξεκίνημα, επιθυμώ και προσωπικά να σας καλωσορίσω ξανά στον φιλόξενο αλλά και ιερό χώρο του Σχολείου.

               Ίσως παιδιά μου να σας φαίνεται παράξενο που χαρακτηρίζω τον χώρο του σχολείου ιερό. Και όμως είναι πολλοί οι λόγοι που επιβεβαιώνουν την ορθότητα αυτού του χαρακτηρισμού.

α) Είναι ιερός αυτός ο χώρος γιατί με μια ιερή Ακολουθία της Εκκλησίας μας (αυτή του Αγιασμού) κάνει κάθε χρόνο την έναρξη λειτουργίας του. Αλλά και καθημερινά σ’ αυτό το σημείο απαγγέλλεται η σύντομη αλλά πολύ περιεκτική πρωινή προσευχή πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα στις τάξεις.

β) Είναι ιερός αυτός ο χώρος διότι μέσα στις αίθουσές του πραγματοποιείται μια διαδικασία (η μαθησιακή) που έχει από την φύση της ιερότητα, αφού προωθεί την μετάδοση γνώσεων και ήθους στις παιδικές και νεανικές ψυχές που είναι ότι πιο πολύτιμο υπάρχει στον κόσμο.

γ) Είναι ιερός αυτός ο χώρος γιατί επιτελείται – πρέπει να επιτελείται – επάνω στην παιδική και νεανική ψυχή σαν σε μια άλλη αγία τράπεζα μια πραγματική ιερουργία (με όλη την σοβαρότητα και την ποιότητα που αυτή προϋποθέτει) με ιερουργούς τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς (γι’ αυτό άλλωστε και ονομάζονται έτσι). Έλεγε κατά τις πολλές περιοδείες του στα πέτρινα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της απαιδευσίας του Γένους μας ο μεγάλος Ισαπόστολος, Εθνοϊερομάρτυρας και Διδάσκαλος του Γένους Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: «Φτιάξτε σχολεία, να μάθει ο κόσμος γράμματα… όταν μάθεις το παιδί σου γράμματα, τότε λέγεται άνθρωπος… όλα τα παιδιά να μαθαίνουν λίγα έστω, αλλά γερά γράμματα, ποτισμένα με το πνεύμα της Χριστιανικής θρησκείας, που περικλείει μέσα της όλα τα αναγεννητικά στοιχεία… μ’ αυτά θα λυτρωθεί το γένος». Και πράγματι κατόρθωσε να δημιουργήσει  με τις διδαχές του και τους αγώνες του πάνω από 200 σχολεία για να μορφώνονται τα σκλαβωμένα ελληνόπουλα.

Αυτός λοιπόν εδώ ο χώρος, όσο κι αν ορισμένοι το αμφισβητούν ή το πολεμούν, είναι και πρέπει να παραμείνει ιερός γιατί σε αυτόν επί αιώνες προσφέρθηκε όχι μόνο ξερή γνώση αλλά κυρίως παιδεία που διαμόρφωσε χαρακτήρες σύμφωνα με τις υψηλές αξίες, τα ήθη και τα ιδεώδη της λαμπρής ιστορίας και της Ελληνορθόδοξης παράδοσής μας.

               Σήμερα ξεκινάει μια νέα σχολική χρονιά. Όλοι οι μαθητές μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού θα μπείτε και πάλι στις σχολικές αίθουσες και εκεί θα καταθέσετε ξανά τον κόπο, την προσπάθειά αλλά και την αγωνία σας για το μέλλον. Οι συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που επικρατούν σήμερα μπορεί να σας δίνουν την εντύπωση ότι δεν αξίζει και τόσο να προσπαθεί κανείς. Ως επίσκοπος όμως και πνευματικός σας πατέρας θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην επιτρέψετε σε κανένα, είτε βρίσκεται μέσα στο σχολείο είτε έξω από αυτό, να σβήσει την ελπίδα και να καταργήσει το όραμα από την ζωή σας. Απολαύστε τα μαθητικά σας χρόνια όσο περισσότερο μπορείτε. Αναζητήστε με κάθε τρόπο ότι θα σας δυναμώσει και θα σας καλλιεργήσει ψυχικά και πνευματικά. Χαρείτε την μεταξύ σας σχέση και συνύπαρξη. Ο άνθρωπος που έχει αγάπη αξίζει πολύ περισσότερο από τον άνθρωπο που έχει γνώση. Μην πάψετε να επιδιώκετε την αριστεία όχι για να είστε καλύτεροι από τους άλλους αλλά για να είστε οι καλύτεροι για τον εαυτό σας και οι χρησιμότεροι για την κοινωνία και τον τόπο σας. Συνεργαστείτε πρόθυμα με τους εκλεκτούς Δασκάλους και Καθηγητές σας οι οποίοι φιλότιμα και μέσα από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ανταποκριθούν στην ιερή και πολυεύθυνη αποστολή τους και ζητείστε τους να σας προσφέρουν την παιδεία εκείνη που θα γεμίσει την ψυχή σας και όχι μόνο το μυαλό σας.

               Προσωπικά εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλους σας, μαθητές, γονείς και δασκάλους μια νέα σχολική χρονιά δημιουργική, γεμάτη πνευματικούς καρπούς και πολλές επιτυχίες αλλά κυρίως πλημμυρισμένη από την ευλογία του Χριστού και την χάρη της Παναγίας μας.

    

   Με όλη την πατρική μου αγάπη,

Ο Επίσκοπός σας

ypografh

Ο ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top