750x350

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. Κ Α Λ Λ Ι Ν Ι Κ Ο Σ

κατά τον μήνα Αύγουστο 

Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

Agelos 1

 

Την Τρίτη 1-8-2017  Το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην πρώτη Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, στο οποίο και φυλάσσεται η περίπυστη ομώνυμη Εικόνα της Θεοτόκου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

 

Την Τετάρτη 2-8-2017 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος  στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσσης Νάουσας Πάρου.

Την Πέμπτη 3-8-2017 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος  στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στον Κώστο της Πάρου.

Την Παρασκευή 4-8-2017 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος  στο Ιερό Ησυχαστήριο  του  Αγίου Φιλοθέου Πάρου.

Το Σάββατο 5-8-2017 το μεσημέρι προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου ``ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ`` Πάρου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στο Καθολικό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ιεράς Μονής Χριστού –Δάσους, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Κυριακή 6-8-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θεία Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μάρπησας Πάρου. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απένειμε το Οφφίκιο του Οικονόμου στον δραστήριο Εφημέριο του Ιερού Ναού Αιδεσιμολογιώτατο πρεσβύτερο π. Εμμανουήλ Τζιώτη που διακονεί με αφοσίωση τον λαό και την Εκκλησία της Μάρπησσας. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Το Εσπέρας της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο που ετελέσθηκαν στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τη διακονία του λόγου είχε ο Αρχιδιάκονος π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

Την Δευτέρα 7-8-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προέστη Ιερατικής συνάξεως των κληρικών της νήσου Πάρου και Αντιπάρου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε προς τους παρόντες κληρικούς, απευθύνοντας παραινέσεις και δίνοντας κατευθύνσεις, εν όψει της πραγματοποιήσεως της μεγάλης Πανηγύρεως του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας μας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος  στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νάουσας Πάρου.

Την Τρίτη 8-8-2017 Το μεσημέρι προήδρευσε συσκέψεως της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής, με συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των Αρχών και φορέων του νησιού εν όψει της πραγματοποιήσεως της μεγάλης Πανηγύρεως της Παναγίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαρμάρων Πάρου. Στην συνέχεια μετέβη στην Μάρπησσα Πάρου και παρέστη σε εκδήλωση τιμής και μνήμης του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Στάμενα που πραγματοποιήθηκε  στην παρακείμενη μεγάλη πλατεία ``παπα-Γιώργη Στάμενα`` και διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Μαρπησσαίων και Αρχιλοχιτών σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ενοριακού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Φιλόλογος κα Αθηνά Πέππα – Μεσσήνη η οποία με λόγο γλαφυρό και βιωματικό διεζωγράφισε την υπέροχη μορφή του. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση και αφού αναφέρθηκε στην προσωπική του γνωριμία με τον μακαριστό π. Γεώργιο εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και ευχήθηκε σε όλους, (ιδιαιτέρως στα παριστάμενα παιδιά του, Αντώνη και Σεβασμία) να τους συνοδεύει πάντοτε η ευχή του από το Ουράνιο Θυσιαστήριο όπου ακαταπαύστως ιερουργεί. Στο τέλος σύντομη προσλαλιά, απηύθυνε ο γιός του Αντώνης Στάμενας. Συμμετείχε μεγάλος αριθμός Μαρπησσαίων και μη που κατέκλυσαν την πλατεία.

Την Τετάρτη 9-8-2017 με το μεσημεριανό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου.

Στην συνέχεια παρέστη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ενοριακού Ναού, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου, με τίτλο ``Βουρλά , η Νάξος της Ανατολής``  με συνδιοργανωτή την Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας.

Στην αρχή προβλήθηκε ένα θαυμάσιο βίντεο με θέμα: ``ΤΑ ΒΟΥΡΛΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ`` που είχε επιμεληθεί ο Φιλωτίτης πτέραρχος ε.α κ. Νικόλαος Ήμελλος, εγγονός του αειμνήστου παπά – Νικόλα. Στην συνέχεια απηύθυνε σύντομο συγκινητικό χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απόδοση παραδοσιακών τραγουδιών, με την συνοδεία μουσικών οργάνων από την χορωδία του Σωματείου Βουρλιωτών Καισαριανής.

Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης ομιλητές ήταν ο κ. Ηλίας Μολυνδρής Ιστορικός μελετητής του Μικρασιατικού Πολιτισμού, ο Φιλωτίτης πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Ανωμερίτης και ο επίσης Φιλωτίτης Αρχαιολόγος κ. Γεώργιος Μαστορόπουλος.  

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δραστήριος πρόεδρος του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου κ. Αντώνιος Τζιώτης και το πρόγραμμα παρουσίασε με τρόπο γλαφυρότατο η Φιλόλογος και μέλος του Δ. Σ. του Συλόγου Φιλωτιτών κα Χάιδω Μουστάκη.

Την Πέμπτη 10-8-2017 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος  στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Νάξου.

Την Παρασκευή 11-8-2017 Το απόγευμα χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος  που ετελέσθηκαν στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκαδού Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στην συνέχεια μετέβη στο Φιλώτι όπου παρέστη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Συλλόγου Φιλωτιτών. Η εκδήλωση περιελάμβανε την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ιστορικού και διδάκτορος κ. Θανάση Δ. Κωτσάκη με τίτλο «Γιάγκος Γρατσίας, ο δισθανής ήρωας του 1912 - 13». Το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Νικόλαος Βασιλάκης πρ. Δήμαρχος Δρυμαλίας και εγγονός του ήρωος, ο κ. Ιωάννης Γλυμακόπουλος ταξίαρχος ε.α και η κα Μαριγώ Ψαρρά – Λιανοπούλου Δικηγόρος. Στο τέλος της εκδήλωσης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος, καθώς και ο Βουλευτής κ. Γιάννης Θεωνάς, ο Ιατρός καρδιολόγος και πολιτευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βλασερός, ο Αντιδήμαρχος Νάξου κ. Δημήτρης Μανιός και ο Αρχαιολόγος κ. Γεώργιος Μαστορόπουλος.

Το Σάββατο 12-8-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης Κορώνου Νάξου, όπου μετά την Θεία Λειτουργία προέστη του Μνημοσύνου του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Παυλοπούλου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Λειμώνος Λέσβου, ό οποίος έλκει την καταγωγή του από την Κόρωνο της Νάξου. Μετά το πέρας του Μνημοσύνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος αναφέρθηκε συγκινημένος στην προσωπικότητα του εκλιπόντος εξαίροντας το πλούσιο φιλανθρωπικό, υμνογραφικό και κηρυκτικό έργο του μακαριστού Γέροντος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην Κόρωνο Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Μαρίνης συμμετείχε συμπροσευχόμενος και συμψάλλων στον εσπερινό της Κυριακής. Εν συνεχεία μετέβη στην αίθουσα του Οικομουσείου όπου παρέστη σε εκδήλωση του Συνδέσμου Σμυριδωρυκτών Όρμου Λυώνος Νάξου, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων του Συνδέσμου, κεντρικός ομιλητής της οποίας ήταν ο Μανώλης Μανωλά πρώην πρόεδρος Κορώνου και πρώην Αντιδήμαρχος Δρυμαλίας. Ακολούθησε ωραία προβολή ταινίας αφιερωμένη στην σμύριδα και το δύσκολο έργο εξόρυξης της από τους κατοίκους των έξη ορεινών χωριών της Νάξου, την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Βασίλης Φραγκουλόπουλος Νομικός - Οικονομολόγος. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Την Κυριακή 13-8-2017  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Αταλιωτίσσης Γαλήνης Νάξου. Προ της Απολύσεως προέστη του ετησίου Μνημοσύνου του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου Αθανασίου Βαθρακοκοίλη και μίλησε σχετικά. Ο αείμνηστος π. Αθανάσιος ήταν έγγαμος εν χηρεία και εξυπηρέτησε με προθυμία τόσο την γενέτειρά του την Ενορία Γαλήνης, όσο και την όμορη Ενορία των Εγγαρών επί σειρά ετών.

Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τη διακονία του λόγου είχε ο Οικονόμος π. Εμμανουήλ Τζιώτης.

Την Δευτέρα 14-8-2017  το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος υπεδέχθη τον προσκεκλημένο για την Πανήγυρη της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσφώνησε καταλλήλως τον προσκεκλημένο Ιεράρχη, ο οποίος αντιφώνησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το Πρωί της  15ης  Αυγούστου 2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προέστη στην τέλεση της πάνδημης και λαμπρής Λιτανείας της Αγίας Εικόνας της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Επί της εξέδρας του Λιμένος πραγματοποιήθηκε ειδική Δέηση κατά την διάρκεια της οποίας απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος. Η μεγάλη Λιτανευτική πομπή αφού διήλθε την παραλιακή οδό μέσα από τα γραφικά στενά της Παροικίας (Πάρου) έφθασε στον Ενοριακό Ναό των Ταξιαρχών (όπου και τελέσθηκε Δέηση) και δια της πλατείας Μαντούς Μαυρογένους κατέληξε στο Προσκύνημα της Παναγίας μας. Εκεί εψάλη η ακροτελεύτια Δέηση μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες επισήμους και τον πιστό λαό και ευχήθηκε η Παναγία μας να είναι για τον καθένα ξεχωριστά και για όλο το Έθνος μας η Σκέπη, η Βοηθός και η Προστασία.

Με μεγάλη λαμπρότητα τελέσθηκε και φέτος η Ιερά Μνήμη του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω,

Την Πέμπτη 17-8-2017 και την Παρασκευή 18-8-2017, πάρα πολλοί προσκυνητές ανήλθαν στο Ιερό αυτό Προσκύνημα, προκειμένου, να εορτάσουν και να τιμήσουν την εορτή του Θαυματουργού Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω και να πάρουν τη Χάρι και την ευλογία Του, προσκυνώντας το Ιερό και Χαριτόβρυτο Άγιο Λείψανο Του. Επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν η Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου - Χριστού Δάσους και ο νεοαναγειρόμενος μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου Αρσενίου παραπλεύρως της Ιεράς Μονής.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό Χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, συμπαραστατούμενος υπό των Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου και Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Ανήμερα της Εορτής στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ενώ τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Καλλίνικο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας κατά την ώρα του κοινωνικού τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος. Ακολούθησε Ιερά Λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού και μετά το πέρας παρατέθηκε πρωινό σε όλους τους προσκυνητές.

 

 


 Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 20 επισκέπτες

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ