Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

11233280 778286945623746 1331456445961576434 o

 

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. Κ Α Λ Λ Ι Ν Ι Κ Ο Σ

κατά τον μήνα Ιούνιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 

Aggelos

 

 

Την Πέμπτη 1-6-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρέστη συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου για τους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, για τα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού μίλησε κατάλληλα  στα παιδιά εν όψει των γραπτών εξετάσεών τους και προ της Απολύσεως ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, ανέγνωσε την ειδική ευχή (συνταχθείσα από τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ) για τους διαγωνιζομένους, και στο τέλος διένειμε ως ευλογία σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες μαζί με τον Άρτο και τα γλυκίσματα από ένα αναμνηστικό ``στιλό``.

Το Σάββατο 3-6-2017 το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Τριάδος της Ενορίας Καλοξύλου Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

Την Κυριακή 4-6-2017 (Πεντηκοστής) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος στον Καλόξυλο Νάξου. Εν συνεχεία χοροστάτησε στον Εσπερινό του Αγίου Πνεύματος και ανέγνωσε, κατά την τάξιν, τις ευχές της Γονυκλισίας. Μετά το πέρας και του Εσπερινού προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου τέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Ιακώβου Γιακουμή και της Φιλίππας Καγκή.

Αμέσως μετά μετέβη στην Ενορία των Εγγαρών όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Γεωργίου Αυλιτή.

Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

Την Δευτέρα 5-6-2017 (του Αγίου Πνεύματος) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Λευκών Πάρου. Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Πήχος. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων στα γραφικά στενά των Λευκών, μετά το πέρας της οποίας και προ της Απολύσεως απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και θερμές ευχές προς όλους.

Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Την Παρασκευή 9-6-2017 το απόγευμα μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Αντωνίνης Αγγιδίων Νάξου όπου παρέστη συγχοροστατών στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστατούντος του συμπατριώτου και φίλου του Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, του και κτίτορος του παραπάνω Εξωκκλησίου. Πρό της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβασμιωτατο Μητροπολίτη Θηβών κ. Γεώργιο ο οποίος αντιφώνησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Κυριακή 11-6-2017 συνιερούργησε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου πόλεως Νάξου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών κ. Γεώργιο τέλεσε τα Θυρανοίξια του ενός εκ τον δύο Παρεκκλησίων του Ιερού Ναού του Αγίου Νικοδήμου, και συγκεκριμένα του βορεινού, που  αφιερώθηκε στον εορτάζοντα νεοφανή Άγιο Λουκά Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας τον Ιατρό (+ 11-6-1961), παρουσία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, του Επάρχου και Αντιπεριφερειάρχου Νοτίου Αιγαίου, του Προέδρου Πρωτοδικών Νάξου, του Προέδρου του Δημοτικού Στμβουλίοιυ, Αντιδημάρχων και πολλών Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων των Αρχών του νησιού καθώς και του ιατρικού και νοσηλευτικού δυναμικού του και πλήθους ευσεβών χριστιανών που συμμετείχε τόσο στην Θεία Λειτουργία όσο και στα Θυρανοίξια και προσκύνησε την Εικόνα του Αγίου καθώς και μικρό απότμημα της καρδίας Του. Ο Σεβασμιώτατος μετά την ολοκλήρωση της Τελετής των Θυρανοιξίων απηύθυνε σύντομη προσλαλιά αναφερθείς στην μεγάλη προσωπικότητα του Αγίου Λουκά, ως σπουδαίου επιστήμονος, αναργύρου ιαματικού ιατρού, ομολογητού της πίστεώς μας και θαυματουργού Αγίου της Εκκλησίας μας και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο για την ευγενή παρουσία του και την ιεροπρεπή συμμετοχή του στις Ιερές Ακολουθίες, θεωρώντας την ως αγαθή συγκυρία εκ του γεγονότος ότι ο Άγιος έγινε γνωστός στο Πανελλήνιο από την Ιερά Μονή Σαγματά (και τον τότε Ηγούμενό της και νύν Μητροπολίτη Αργολίδος) που βρίσκεται στα όρια της Μητροπόλεώς του.

       

Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο, όπου στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Εκατονταπυλιανής  παρέστη σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της φιλολόγου κ. Μπέτης Μπιζά και συναδέλφων της από το Γυμνάσιο Αρχιλόχου Πάρου και σε συνεργασία με την ΚΔΕΠΑΠ του Δήμου Πάρου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του νησιού. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Μαντουβάλου, με θέμα:  ``Άλλοτε και τώρα``. Ακολούθησε εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιού, με την επιμέλεια της κ. Μπιζά. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και συγχαρητήριες ευχές προς όλους του συντελεστές της εκδήλωσης.  

Το βράδυ της ίδιας ημέρας επέστρεψε στην Νάξο.

Την Τετάρτη 14-6-2017 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Φιλώτι όπου και παρακολούθησε την εορταστική εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου Νάξου που έλαβε χώρα στην αυλή του Σχολείου με την ευκαιρία της λήξεως του Σχολικού έτους 2016 - 2017. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς και διδασκάλους εξαίροντας το σπουδαίο και επίπονο  έργο τους. Συνεχάρη επίσης με πολύ επαινετικά λόγια δασκάλους, μαθητές και όλους τους συντελεστές της εορτής για την άρτια και επιτυχημένη οργάνωση. Ακολούθως  διένειμε όπως κάθε χρόνο τα αναμνηστικά δωράκια στους αποφοίτους της ΣΤ΄ Δημοτικού και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου.

Την Κυριακή 18-6-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλέξόπουλος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προέστη του ετησίου Μνημοσύνου του αειμνήστου Ιατρού Αποστόλου Σοφικίτη.

Την Τρίτη 20-6-2017 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην περιοχή Πλάκας Νάξου στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, όπου στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά τέλεσε τον Αγιασμό ενάρξεως της πρώτης κατασκηνωτικής περιόδου για το 2017, που θα περιλαμβάνει συνολικά έξη (6) κατασκηνωτικές περιόδους, αγοριών και κοριτσιών, από Γ΄Δημοτικού μέχρι και Γ΄Λυκείου. Μετά την τέλεση του Αγιασμού μίλησε κατάλληλα στους ομαδάρχες, τα στελέχη, τους κατασκηνωτές και όλους τους συνεργάτες των κατασκηνώσεων και ευχήθηκε να μας συνοδεύουν οι πρεσβείες των Αγίων μας και ιδιαίτερα του προστάτου των Κατασκηνώσεων μας Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Στην συνέχεια παρεκάθησε στο κοινό δείπνο στην υπαίθρια τραπεζαρία των κατασκηνώσεων.

 

Την Πέμπτη 22-6-2017 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Πανατανάσσης πόλεως Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Θεοδώρου Βλαχάκη.

Την Παρασκευή 23-6-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο, προκειμένου να προστεί των λειτουργικών και πνευματικών εκδηλώσεων επί τη εορτή του Γενεθλίου Ιωάννου Προδρόμου και του Αγίου Αθανασίου του Παρίου.

 Το Σάββατο 24-6-2017 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Προδρόμου της ομωνύμου Ενορίας (Πρόδρομος) Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Το απόγευμα, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό επί τη Εορτή του Αγίου Αθανασίου του Παρίου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στον Κώστο της Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισιαννός.

Την Κυριάκη 25-6-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου του Παρίου στον Κώστο της Πάρου (Γενέτειρα του Αγίου). Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ευλαβεστάτου Διακόνου π. Ηλία Χρυσάκη (του οποίου η σύζυγος και διακόνισσα κατάγεται και αυτή από τον Κώστο). Αντιφωνώντας πατρικά ο Σεβασμιώτατος στην κατανυκτική και συναισθηματικά φορτισμένη προσφώνηση του χειροτονουμένου τόνισε την μεγάλη αξία και σημασία της εσωτερικής ζωής του Ιερέως, χρησιμοποιώντας πολλά παραδείγματα από την πλούσια Πατερική διδασκαλία πάνω σε αυτό το σπουδαίο θέμα και ευχήθηκε ο νέος Ιερέας με την συμπαράσταση της καλής και καλλιεργημένης πρεσβυτέρας του Σοφίας να πορευθούν για έτη πολλά έχοντας ως πρότυπο τον τιμώμενο Άγιο Αθανάσιο τον Πάριο που με μεγάλο δέος έλαβε το χάρισμα της Ιεροσύνης (στο Άγιο Όρος) από τον επίσης Άγιο Μακάριο Επίσκοπο Κορίνθου τον Νοταρά και κράτησε άσπιλη και αμόλυντη μέχρι το τέλος της οσιακής ζωής Του. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος και του αποτμήματος του Τιμίου Λειψάνου του Αγίου Αθανασίου. Μετά την διανομή του Αντιδώρου από τον χειροτονηθέντα, ακολούθησε λιτή δεξίωση στο κάτωθι του Ιερού Ναού πνευματικό κέντρο προς όλους τους συμμετασχόντας κληρικούς και λαϊκούς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρέστη σε εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής από τα Κατηχητικά Σχολεία του Ιερού Προσκυνήματος, με την ευκαιρία της λήξεως του Κατηχητικού έτους 2016-2017. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ομάδα παιδιών από τον Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού. ``ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ`` που φιλοξενούνται αυτές της ημέρες στην Πάρο. Στην εκδήλωση τα παιδία που συμμετείχαν παρουσίασαν τραγούδια, ποιήματα και μικρά θεατρικά σκετς. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πάρου, ο Δήμαρχος Αντιπάρου και ο Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου. Παρόντες επίσης ήταν και πολλοί γονείς και συγγενείς των παιδιών. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την εκδήλωση απευθύνοντας ευχές προς τα παιδιά και τους παρισταμένους και συνεχάρη τους υπευθύνους του Κατηχητικού Σχολείου και τα παιδιά για την ωραία εκδήλωση.

Την Δευτέρα 26-6-2017 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα για να λάβει μέρος στην έκτακτη συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Τρίτη 27-6-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Την Τετάρτη 28-6-2017 το απόγευμα μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Μελάνων Νάξου όπου στην είσοδο του χωριού παρέστη στην υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης (17ος αιώνας) η οποία επέστρεψε στον Ναό μετά από εργασίες συντηρήσεως και αποκαταστάσεως της. Εν συνεχεία προέστη της Λιτανευτικής πομπής έως τον Ιερό Ενοριακό Ναό όπου και χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Πέμπτη 29-6-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Ενορίας Μελάνων Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

Την Παρασκευή 30-6-2017 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων Καμαρών Πάρου.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Παροικίας Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top