anastash 1

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΙΟΥ 2017

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Μάιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 Aggelos

 cf87cf81ceb9cf83cf84cebfcf82ceb1cebdceadcf83cf84ceb7

 

 

Την Τρίτη 2-5-2017 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Άργος προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου προκειμένου να συμμετάσχει στις λατρευτικές συνάξεις για τον εορτασμό του πολιούχου και προστάτη του Άργους Αγίου Πέτρου του Θαυματουργού.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου Άργους παρέστη συγχοροστατών μετά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Νεκταρίου στην τέλεση του Πανυγηρικού Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας. Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος συμμετείχε μαζί με τους άλλους Αρχιερείς στην Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, σε όλη την πόλη προς ευλογία των πιστών.  

Ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 3-5-2017 στον ως άνω Ιερό Καθεδρικό Ναό πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλίνικου συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ Ιωάννου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, Γρεβενών Δαβίδ και Αργολίδος κ. Νεκταρίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος. Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος, κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στον φετινό εορτασμό του Πολιούχου και ευχήθηκε στον κόσμο του Άργους ο Πολιούχος να σκέπει και να πρεσβεύει στον Κύριο για την πόλη του.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος διερμηνεύοντας και τα αισθήματα των υπολοίπων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον φιλάγιο Ποιμενάρχη κ. Νεκτάριο ο οποίος με την ευγενική και αδελφική πρόσκληση του τους έδωσε την ευκαιρία να λάβουν την ευλογία της Ευχαριστιακής συμμετοχής τους στην πανήγυρη του Αγίου Πέτρου Επισκόπου Άργους και της προσκυνήσεως των Χαριτοβρύτων Τιμίων Λειψάνων Του.

Εν συνεχεία μαζί με τους λοιπούς προσκεκλημένους μετέβη στο Βυζαντινό Μουσείο Άργους (πρώην στρατώνες Καποδίστρια) που πρόσφατα ολοκληρώθηκε και αποτελεί ένα από τα τρία καλύτερα Βυζαντινά Μουσεία της Ελλάδος.

Μετά το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος μαζί με τον οικείο Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο και τους λοιπούς Αρχιερείς μετέβη στο νεόδμητο και μόλις προχθές εγκαινιασθέντα περικαλλέστατο Ιερό Ναό (Ρωσικού τύπου) του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως – Κριμαίας, του ιατρού, καθώς και το κάτωθεν αυτού θαυμάσιο Μουσείο, αφιερωμένο στην μαρτυρική ζωή Του και τα αγαθά και άγια έργα Του.

Νωρίς το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος μετέβη για σύντομο προσκύνημα στις Ιερές Μονές Κατακεκρυμμένης (Πορτοκαλούσας) και Αγίας Μαρίνας Άργους. Στην συνέχεια ανεχώρησε για την Αθήνα.

Την Πέμπτη 4-5-2017 το απόγευμα έπλευσε για την Νάξο.

Την Παρασκευή 5-5-2017 χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ Γαλήνης Νάξου.

Το Σάββατο 6-5-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στην περιοχή πλάκας της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση λήξεως των Κατηχητικών Σχολείων, κατά την διάρκεια της οποίας συμμετείχε πλήθος παιδιών των Κατηχητικών Σχολείων του νησιού, τα οποία συνόδευαν οι Εφημέριοι, οι Κατηχητές και Κατηχήτριες τους, καθώς και πολλοί γονείς και συγγενείς τους. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχές στα παιδιά και σε όλους τους παρευρισκομένους καθώς και τα θερμά συγχαρητήριά του στους Κατηχητές, στις Κατηχήτριες και σε όλους τους συντελεστές της ωραίας εκδήλωσης.

Το μεσημέρι μετέβη στο Φιλώτι όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Άννας Βρούτση.

Την Κυριακή 7-5-2017 χοροστάστησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορωνοχωρίου Νάξου. Μετά την Απόλυση προέστη του Μνημοσύνου της αειμνήστου Μαρούσας Πολυκρέτη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Άνω Ποταμιάς Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Δευτέρα 8-5-2017 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Κεραμωτής Νάξου. Στην  συνέχεια προεξήρχε της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος.

Το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Άνω Ποταμιάς Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Βασιλείου Γρυλλάκη.

Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

Την Τρίτη 9-5-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης (Θαψανών) Πάρου επ’ ευκαιρία της επετείου της οσιακής κοιμήσεως του μακαρίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

Με το απογευματινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Την Τετάρτη 10-5-2017 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην αίθουσα ``Ιάκωβος Καμπανέλλης``  του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όπου ετέλεσε τον Αγιασμό ενάρξεως του 44ου Συνεδρίου που διοργανώνεται από τον Εθνικό Σύνδεσμο Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ), με την συμμετοχή χιλίων (1.000) περίπου Συνέδρων (Καθηγητών Πανεπιστημίου και Τ.Ε.Ι, Ιατρών, Νοσηλευτών και φοιτητών) από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Μετά τον Αγιασμό απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ευχηθείς συγχρόνως ο Θεός με τις πρεσβείες της Παναγίας μας και των τοπικών μας Αγίων να τους ενισχύει στο δύσκολο και πολυεύθυνο έργο τους.

Την Παρασκευή 12-5-2017 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου όπου στο κοιμητήριο της Μονής ετέλεσε επί του τάφου του Μακαριστού Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Επιφανίου (1960 – 1990) επιμνημόσυνη δέηση, με την ευκαιρία της μνήμης του εν Αγίοις πατρός ημών Επιφανίου Επισκόπου Κωνσταντίας Κύπρου.

Την ίδια ημέρα το απόγευμα έπλευσε για τον Πειραιά.

Το Σάββατο 13-5-2017 μετέβη στον Ιερό Ναό Φανερωμένης Βουλιαγμένης όπου συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου κατά την διάρκεια της οποίας ετελέσθη η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Ελευθερίου Χρυσοχόου, εγγάμου και πατρός δύο τέκνων, Γραμματέως του Γραφείου της εν Αθήναις Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Σεβασμιώτατος συνδέεται με τον χειροτονηθέντα από την εποχή που ως λαϊκός (φοιτητής της Θεολογίας) και μέχρι της χειροτονίας του διακονούσε ως Κατηχητής στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κυψέλης ο δε π. Ελευθέριος ήταν μαθητής του Κατωτέρου και εν συνεχεία του μέσου Κατηχητικού Σχολείου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επέστρεψε στην Νάξο.

Την Κυριακή (της Σαμαρείτιδος) 14-5-2017 χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Φωτεινής Μονής Νάξου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Παντανάσσης πόλεως Νάξου όπου παρέστη στην τελετή λήξεως των κύκλων μελέτης Αγίας Γραφής. Ομίλησαν σχετικώς ο Πρωτοπρ. π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος, υπεύθυνος του εσπερινού κηρύγματος της πόλεως Νάξου που πραγματοποιείται κάθε Κυριακή, η Γενική υπεύθυνος των Γυναικείων Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής κ. Ελπίδα Γούναρη, Φιλόλογος και η υπεύθυνη του Κύκλου της πόλεως Νάξου κ. Σοφία Οικονόμου, Μαθηματικός.

Την εκδήλωση έκλεισε με εκτενή χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος ο οποίος συνδύασε τον διάλογο του Χριστού μας με την Σαμαρείτιδα σε σχέση με τον λόγο του Θεού που διαχρονικά προσφέρεται στους ανθρώπους από τους εργάτες του Ευαγγελίου, που τον σπείρουν με αυταπάρνηση και ιεραποστολικό ζήλο. Γι’ αυτό και ευχαρίστησε εγκαρδίως και ευγνωμόνως όλους όσοι εργάζονται ιεραποστολικώς στον Αμπελώνα της τοπικής μας Εκκλησίας (κληρικούς και λαϊκούς) και ευχήθηκε ο Αναστάς Κύριος να τους χαρίζει πάντοτε ακμή σωματικών και πνευματικών δυνάμεων. Στο τέλος διένειμε σε όλους ωραίο φυλλάδιο για την προσευχή και γλυκίσματα.

Την Τετάρτη 17-5-2017 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Αικατερίνης Τουλούπη.

Την Παρασκευή 19-5-2017 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Σπυρίδωνος Κιουλαφή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιο του Αγίου Θαλλελαίου της Ενορίας Δαμαριώνος Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το Σάββατο 20-5-2017 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Θαλλελαίου της ομωνύμου Ενορίας Νάξου.

Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο, όπου χοροστάτησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κάστρου Παροικίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

Την Κυριακή 21-5-2017 ιερούργησε στο Ιερό Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής Πάρου, επί τη Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης κτητόρων του Παλαιοχριστιανικού Ιερού Ναού Παναγίας Εκατονταπυλιανής και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

Αμέσως μετά την Απόλυση μετέβη στην Μάρπησσα Πάρου και στον χώρο όπου βρίσκεται το μνημείο του ήρωα και Εθνομάρτυρα Νικολάου Στέλλα, ο οποίος στις 21-5-1944 απαγχονίσθηκε στην πλατεία της Μάρπησσας από τους Γερμανούς Κατακτητές και ετέλεσε το καθιερωμένο Τρισάγιο. Στο τέλος κατατέθηκαν στεφάνια από όλους τους επισήμους και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων του νησιού.Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 19 επισκέπτες

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ