Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

IMG 0079

ΧΡΟΝΙΚΑ  ΜΗΝΟΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Νοέμβριο

Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε

και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 Agelos

Την Τρίτη 1-11-2016 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου όπου ετέλεσε τον Αγιασμό ενάρξεως των εσπερινών ομιλιών που πραγματοποιούνται για δεύτερη χρονιά υπό την ευθύνη του π. Νεκταρίου Αλεξοπούλου. Ο Σεβασμιώτατος μετά την Ακολουθία του Αγιασμού σε σύντομη προσλαλιά του επεσήμανε την αναγκαιότητα των εν λόγω ομιλιών που συμβάλλουν στην πνευματική επιμόρφωση και κατήχηση των πιστών και απηύθυνε ευχές για την ευόδωση και της φετινής προσπάθειας.

Το Σάββατο 5-11-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου, μετά το πέρας της οποίας προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Μιχαήλ Θεωνά.

Την Κυριακή 6-11-2016 τέλεσε την Ακολουθία του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Απόλλωνος Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Εν συνεχεία μετέβη στον ανεγειρόμενο Ιερό Ναό στις Μέλανες Νάξου όπου συνεζήτησε με τους υπευθύνους για την πρόοδο των εργασιών.

Την Δευτέρα 7-11-2016 το απόγευμα ανεχώρησε για την Πάρο.

Την Τρίτη 8-11-2016 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παροικίας Πάρου. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνας των Ταξιαρχών.

  

Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, επί τη εορτή της Αγίας Θεοκτίστης, όπου βρίσκεται ο Τάφος της Αγίας, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Τετάρτη 9-11-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Τον Θείον Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός, πρό της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας Χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον κ. Ηλία Χρυσάκη. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων της Αγίας Θεοκτίστης και του Αγίου Νεκταρίου στο λιμάνι και τα σοκάκια της Παροικίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρέστη σε εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στα δέκα χρόνια λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Πάρου ``Παναγία η Εκατονταπυλιανή`` (2006-2016) που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεών του. Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος και ο Έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου κ. Κων/νος Μπιζάς που εξήραν την μεγάλη προσφορά του Γηροκομείου στην τοπική κοινωνία. Για την ίδρυση, την ανέγερση, την λειτουργία και την δεκαετή προσφορά του Γηροκομείου μίλησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Φωκιανός, Αρχιερατικός Επίτροπος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., η κα Δέσποινα Πόλου υπεύθυνη της ομάδος εθελοντριών Πάρου και η κα Αθανασία Κυδωνιέως κοινωνική λειτουργός. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομη προσλαλιά και ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την ευόδωση των σκοπών του Ιδρύματος, αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη στον εμπνευστή της δημιουργίας του αείμνηστο προκάτοχο του μακαριστό Μητροπολίτη Παροναξίας κυρό Αμβρόσιο Β΄  και εξέφρασε τις ευγνώμονες  ευχαριστίες του στον παριστάμενο κ. Θεόδωρο Μπιζά πρωτεργάτη και πρωτεπιστάτη της ανεγέρσεως του εν λόγω Γηροκομείου στον οποίο και επέδωσε αναμνηστική, τιμητική περγαμηνή καθώς και αντίγραφο της Εικόνος της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής εξαίροντας την προσφορά την προσωπική του και της οικογενείας του, κάνοντας με καταφανή συγκίνηση ειδική αναφορά στην αείμνηστη και ενάρετη σύζυγο του Ειρήνη Μπιζά. Την εκδήλωση έκλεισε με όμορφα παραδοσιακά τραγούδια η χορωδία του Συλλόγου γυναικών Ναούσης, με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, υπό την χοραρχία του κ. Αστερίου Ρήγα καθώς και των τροφίμων του ιδρύματος (παππούδων και γιαγιάδων ) υπό την διεύθυνση της κας Σοφίας Κεφάλα.    

  

Την Πέμπτη 10-11-2016 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Πάρου όπου στην αίθουσα εκδηλώσεων παρουσία του Δημάρχου Πάρου και του Επάρχου Πάρου - Αντιπάρου τέλεσε τον Αγιασμό ενάρξεως του πρώτου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Κληρικών που πραγματοποιεί η Ιερά μας Μητρόπολη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα: `` ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ``. Στην πρώτη συνάντηση του σεμιναρίου στο οποίο συμμετέχουν 38 Κληρικοί από την Νάξο την Πάρο και την Αντίπαρο εισηγητές ήταν α) ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Ιωαννίδης Καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με Θέμα: ``Ιστορικό πλαίσιο της Ορθόδοξης Λατρείας `` και β) ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Νικολάκης κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα: ``Ζητήματα Τυπικού και Τελετουργικής στην Θεία Λειτουργία``. Ο Σεβασμιώτατος αφού ευχήθηκε ευόδωση των εργασιών του σεμιναρίου και ευχαρίστησε τους εισηγητές για την παρουσία τους παρηκολούθησε τις εισηγήσεις και συμμετείχε της συζητήσεως που ακολούθησε. Το μεσημέρι στο διάλειμμα που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στις δύο εισηγήσεις παρετέθη γεύμα, μετά το πέρας του οποίου ο Σεβασμιώτατος με τους συμμετέχοντες κληρικούς και τους εισηγητές τέλεσε Τρισάγιο στον τάφου του μακαριστού προκατόχου του κυρού Αμβροσίου του Β΄ και εν συνεχεία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αρσενίου (Παρεκκλήσιο του Γηροκομείου) μετείχε της Ακολουθίας του Εσπερινού. Αργά το βράδυ και μετά το πέρας των εργασιών του σεμιναρίου με το βραδινό δρομολόγιο και μαζί με τους 20 εκ Νάξου Ιερείς έπλευσε για την Νάξο.    

 

Το Σάββατο 12-11-2016το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ενορία του Αγίου Αρσενίου Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Αρτεμίου Μαργαρίτη. Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Κυριακή 13-11-2016 εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου και χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Στην συνέχεια προεξήρχε της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, κατά την οποία διάβασε τις ευχές για την ανομβρία και στην συνέχεια στο κοιμητήριο της Μονής τέλεσε τρισάγιο στον Μακαριστό Μητροπολίτη Παροναξίας κυρό Επιφάνιο όπου βρίσκεται ο Τάφος του, και στις μακαριστές αδελφές που μόνασαν στην Ιερά Μονή.

Την Δευτέρα 14-11-2016 το μεσημέρι μετέβη στην Ενορία της Κορώνου Νάξου, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Μαρίνης τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση στην μνήμη του προσφάτως κοιμηθέντος Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Παυλοπούλου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Λειμώνος Λέσβου ό οποίος έλκει την καταγωγή του από την Κόρωνο της Νάξου. Στην Επιμνημόσυνη Δέηση συμμετείχαν 12 Ιερείς και ο Αρχιδιακονός μας και τελέσθηκε την ίδια ώρα κατά την όποια ετελείτο η Εξόδιος Ακολουθία του στην Ιερά Μονή Λειμώνος Λέσβου όπου και εγκαταβίωσε επί 50 χρόνια (1966-2016). μετά το πέρας της Δεήσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε συγκινημένος στην προσωπικότητα του εκλιπόντος εξαίροντας το πλούσιο φιλανθρωπικό, υμνογραφικό και κηρυκτικό έργο του μακαριστού Γέροντος.

Την Κυριακή 20-11-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Καλοξύλου Νάξου. Μετά την Απόλυση προέστη του ετησίου Μνημοσύνου της αειμνήστου Αικατερίνας Τζαννετή.

ΔΙΗΜΕΡΟ (20 & 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ) ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΝΑΞΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΠΟΛΙΤΙΣΣΗΣ.

Σύμφωνα με πολύ παλαιά παράδοση κατά την εορτή των Εισοδίων πανηγυρίζει η Παναγία η Χρυσοπολίτισσα που αποτελεί και την επίσημο πολιούχο της πρωτευούσης της νήσου Νάξου.

Στα πλαίσια αυτά το απόγευμα της Κυριακής 20-11-2016 μεταφέρθηκε λιτανευτικά η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Χρυσοπολιτίσσης από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζοωδόχου Πηγής Νάξου (όπου φιλοξενείται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους ) στο παρακείμενο Παρεκκλήσιο της Παναγίας και εκεί τελέσθηκε κατά το έθος ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου, συμπροσευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και Παροναξίας κ. Καλλινίκου. Πρό του ``Νυν απολύεις….`` ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσφώνησε τους προσκεκλημένους για την πανήγυρη Ιεράρχες, και εν συνεχεία έδωσε τον λόγο στον χοροστατούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο ο οποίος και ομίλησε καταλλήλως με αφορμή την μεγάλη Θεομητορική Εορτή. Ακολούθησε η Μικρά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και μετά το πέρας της Παρακλήσεως Ιερά Αγρυπνία μέχρι της πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Δευτέρας.

Την Δευτέρα 21-11-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συνιερούργησε στο αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσία των Στρατιωτικών Αρχών του νησιού. Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτης, ο Έπαρχος και Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μαργαρίτης, οι τοπικές αρχές (Δήμου και Περιφέρειας) εκπρόσωποι των πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών, λιμενικών, πυροσβεστικών και λοιπών Αρχών του νησιού, καθώς και μεγάλη αντιπροσωπεία Καθηγητών, Δασκάλων και μαθητών - μαθητριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι με τις γαλανόλευκες σημαίες κόσμησαν τη μεγάλη Θεομητορική εορτή. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η μεγάλη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος, μετά το πέρας της οποίας ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς και συνεχάρη όλους όσοι συνετέλεσαν στην άρτια οργάνωση και τέλεση της Πανηγύρεως, τα σχολεία και τον ευσεβή λαό για τη συμμετοχή τους. Μεγάλο πλήθος ευσεβών Ναξίων συμμετείχε και φέτος στο διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων.

Την Τρίτη 22-11-2016 το απόγευμα έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα για να λάβει μέρος στην έκτακτη συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Τετάρτη 23-11-2016 και την Πέμπτη 24-11-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε  στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Πέμπτη 24-11-2016 μετά την λήξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος μετέβη στο Ίλιον και επεσκέφθη τον βαρέως ασθενούντα Γέροντα (Αντιπάριον την καταγωγή) π. Διονύσιο Καλάργυρο.

Το Σάββατο 26-11-2016 μετέβη στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αλίμου όπου μετά την Θεία Λειτουργία προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Νικολάου Σκλαβούνου.

Την Κυριακή 27-11-2016 Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού αναγνώσματος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου  Παλαιού Φαλήρου, προσκεκλημένος του Ιερατικώς προισταμένου του Ιερού Ναού Ναξίου Αρχιμανδρίτου και εξαδέλφου του π. Γεωργίου Ρουσάκη Ιατρού Αναισθησιολόγου, (επί βαθμώ Διευθυντού) στο Νοσοκομείο ``ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ``.

Την Δευτέρα 28-11-2016 το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Ορφανοτροφείο Θηλέων της Ι. Μ. Αγίας Τριάδος Ιλίου και προσκύνησε την σορό του κοιμηθέντος Γέροντος π. Διονυσίου Καλάργυρου, που υπήρξε ιδρυτής και κτήτωρ του ως άνω ιδρύματος. Ο αείμνηστος Γέροντας (που γεννήθηκε στην Αντίπαρο πριν από 94 χρόνια) πάντοτε εξεδήλωνε την αγάπη του στην γενέτειρά του καθώς και στο νησί της Πάρου όπου και δημιούργησε μόνιμες κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις για να φιλοξενούνται όλους τους καλοκαιρινούς μήνες των διακοπών τα παιδιά του ιδρύματός του.

Την Τρίτη 29-11-2016 το μεσημέρι μετέβη στο Κοιμητήριο Ζωγράφου όπου μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο τέλεσαν την Εξόδιο Ακολουθία του αειμνήστου Ναξίου Ιατρού και επί 18ετίαν Βουλευτή Κυκλάδων (1989-2004) Ιωάννου Χωματά. Στην Εξόδιο Ακολουθία συμμετείχαν κληρικοί από την Νάξο, παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός κ. Χατζηδάκης, μεγάλος αριθμός Βουλευτών πρώην Υπουργών, Βουλευτών και Νομαρχών, ο Πρόεδρος της Ενώσεως τ. Βουλευτών - Ευρωβουλευτών, ο ομότιμος Καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Στέφανος Ήμελλος, ο Δήμαρχος και ο Έπαρχος Νάξου, πλήθος Ιατρών, πανεπιστημιακών και μη, Πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και Σωματείων και μεγάλο πλήθος Ναξίων και λοιπών Κυκλαδιτών. 

Εν συνεχεία μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου (περιοχής πλατείας Αμερικής) όπου για 40 χρόνια υπηρετεί ο Νάξιος την καταγωγή κληρικός, Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Τσάφος. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, ευλόγησε του προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στους τρείς μεγάλους σταθμούς στην ζωή του Μεγάλου Πρωτοκλήτου Αποστόλου (κλήση - Αποστολική Διακονία - Μαρτύριο) και προ της Απολύσεως απαντώντας σε σχετική προσφώνηση του π. Ιγνατίου καταφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στην μεγάλη προσωπικότητα του π. Γαβριήλ και στην θυσιαστική προσφορά του στην Εκκλησία. Προσφορά αγάπης, ποιμαντικής αγωνίας, μοναχικής συνέπειας και αναλώσεως για τα πνευματικά του τέκνα και ευχήθηκε ο Θεός με της πρεσβείες του Αγίου Ανδρέου να του χαρίσει πλήρη αποκατάσταση της υγείας του, για να συνεχίσει απρόσκοπτα το μεγάλο και πολυεύθυνο έργο του. Στον Εσπερινό συμμετείχαν πολλοί Ιερείς και Διακόνοι, όλοι σχεδόν πνευματικά τέκνα του εκλεκτού και διακεκριμένου Γέροντος της πόλεως των Αθηνών, καθώς και μεγάλο πλήθος ευσεβών Χριστιανών.

Την Τετάρτη 30-11-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζονα Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέου άνω Πατησίων. Την διακονία του Θείου Λόγου είχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Ρουσάκης.

   

 

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top