Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

11233280 778286945623746 1331456445961576434 o

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Απρίλιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε

και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 Agelos

        Την Παρασκευή 1-4-2016 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απειράνθου Νάξου.

     Το Σάββατο 2-4-2016 το μεσημέρι μετέβη στο Φιλώτι όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Μιχαήλ Μουστάκη.

     Το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο και αμέσως μετέβη στην Ιερά Μονή Χριστού Δάσους – Αγίου Αρσενίου Πάρου όπου τέλεσε την Ακολουθία του Εσπερινού.

     Την Κυριακή 3-4-2016 με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα κατανύξεως εορτάσθηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, Γ’ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην Πάρο.  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της τελετής της Προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού, της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε το Θείο Λόγο, στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.   Στο Ιερό Προσκύνημα προσήλθε πλήθος πιστών οι οποίοι  παρακολούθησαν την περιφορά στο εσωτερικό του Ναού και προσκύνησαν με ευλάβεια το πανίερο σύμβολο του Χριστιανισμού, τον Τίμιο και Ζωοδότη  Σταυρό του Κυρίου μας,  αντλώντας παράλληλα από αυτόν δύναμη και κουράγιο για τη συνέχιση του αγώνα της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

     Το μεσημέρι προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Φλώρας Αλιφιέρη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου.

     Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τριαντάφυλλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Υρίας (Λευκών) Πάρου με θέμα ``ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ``.

     Στην συνέχεια μετέβη στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου ``ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ`` όπου παρηκολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου της Σταματίας Καραγεωργίου – Πάπιστα ``Ο Ξύλινος Σταυρός ``, όπου πραγματεύεται ένα άγνωστο κομμάτι της ιστορίας, την διαδρομή της Βορείου Ηπείρου τα τελευταία 100 χρόνια. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και έκανε μια μικρή αναφορά στην προσωπική του σχέση με τον μακαριστό Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρό Σεβαστιανό, για την μεγάλη προσφορά του οποίου έκαναν ιδιαίτερη μνεία τόσο η συγγραφεύς όσο και όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης. Τον γενικό οργανωτικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε η καθηγήτρια Φιλόλογος, κ. Μπέτη Μπιζά.

     Την Δευτέρα 4-4-2016 το πρωί μετέβη στο κοιμητήριο Παροικίας Πάρου όπου ετέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του αειμνήστου Νικολάου Λιανόπουλου επί τη συμπληρώσει διετίας από της εκδημίας του (4-4-2014). Εν συνεχεία προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

     Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαρμάρων Πάρου. Στην συνέχεια μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γενεθλίου Προδρόμου του χωριού ``Πρόδρομος Πάρου`` όπου και εκεί ετέλεσε του Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

           Την Τρίτη 5-4-2016 το απόγευμα μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Αποστόλων Καμαρών και εν συνεχεία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης όπου ετέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Τετάρτη 6-4-2016 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου.

Το απόγευμα μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης Ναούσης Πάρου όπου χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην απογευματινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Την Πέμπτη 7-4-2016 το απόγευμα μετέβη στην Αντίπαρο όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Παρασκευή 8-4-2016 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παροικίας Πάρου.

Το μεσημέρι μετέβη στο Λιμεναρχείο Πάρου κατόπιν προσκλήσεως του Λιμενάρχου κ. Αντωνίου Ραγκούση και ετέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. Στο τέλος απηύθυνε ευχές στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος και προσέφερε την Εικόνα της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής (πιστό αντίγραφο της εφεστίου Εικόνος) γιά το γραφείο του Λιμενάρχου καθώς και από μία μικρότερη στον καθένα ξεχωριστά. Από την μεριά του ο κ. Λιμενάρχης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και του προσέφερε το έμβλημα του Λιμεναρχείου Πάρου.

Το απόγευμα τέλεσε την Ακολουθία της Δ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Με το Βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Την Κυριακή 10-4-2016 (Δ΄ Κυριακή των Νηστειών ``Ιωάν. Κλίμακος``) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνιδάρου Νάξου. Πρό της Απολύσεως Χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον Μιχαήλ Κουνάδη Μαθητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Μετά την Απόλυση προέστη των μνημοσύνων των αειμνήστων Δημητρίου Σκουλάξινου και της υπερπολύτεκνης  (μητέρα 12 παιδιών) Φλώρας Καρποντίνη.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον Δ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου και ακολούθησε η καθιερωμένη ομιλία με εισηγητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ματθαίο Μπαρούση, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς Θήρας Αμοργού και Νήσων με θέμα: `` ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ``.

Την Τετάρτη 13-4-2016 το πρωί ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γενικού Λυκείου πόλεως Νάξου όπου πραγματοποιήθηκε ωραία εκδήλωση προ τιμή των μαθητών που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς EUSO 2016 (φυσικές επιστήμες),  EUROSKOLA 2016 (επιμορφωτικό πρόγραμμα Ε.Ε.) και των αθλητικών ομάδων του σχολείου που κατέκτησαν την 1η και την 2η θέση στο σχολικό πρωτάθλημα Κυκλάδων. Στην εκδήλωση το μουσικοχορευτικό συγκρότημα των μαθητών του σχολείου τραγούδησε και παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, ο οποίος και εκλήθη να απονείμει τα βραβεία των δύο πρώτων κατηγοριών (EUSO 2016 και EUROSKOLA 2016), ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης ο Έπαρχος Νάξου και Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού κ. Ιωάννης Μαργαρίτης καθώς και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

 

         Το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Αποστόλων Μελάνων Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Γρηγορίου Βασιλάκη.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας συμμετείχε σε Αγρυπνία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό πόλεως Νάξου που περιελάμβανε Όρθρο, σε συνδυασμό με τον Μεγάλο Κανόνα, Ώρες και στην συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Την Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου 15-4-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Ακολουθία των Χαιρετισμών και κήρυξε τoν Θείο Λόγο, ως ακολούθως: α) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου β) στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου Νάξου  γ) στον Ιερό Ενοριακό Αγίου Σπυρίδωνος της Ενορίας Αγίου Αρσενίου δ) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βίβλου Νάξου και ε) στην αγρυπνία στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου όπου η Ακολουθία των Χαιρετισμών τελέσθηκε κατά την διάρκεια του Όρθρου και εν συνεχεία προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας.

Την Κυριακή 17-4-2016 (Ε΄ Κυριακή των Νηστειών ``Μαρίας της Αιγυπτίας``) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε τον Όρθρο, την Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σαγκρίου Νάξου.

Με το μεσημεριανό δρομολόγιο έπλευσε για την Σαντορίνη, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας κ. Επιφανίου για να πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: `` Η οσιακή μορφή του Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου της Πάρου``, η οποία και πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην Χριστιανική Εστία Φηρών Θήρας.

Την Δευτέρα 18-4-2016 το πρωί επισκέφτηκε τον Ιερό Μητροπολιτικό  Ναό Υπαπαντής Θήρας και εν συνεχεία μετέβη στο Καρτεράδο, όπου επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Παναγίας Γλυκογαλούσας και τον παρακείμενο Ενοριακό Παιδικό Σταθμό ``Η Γλυκογαλούσα``, που λειτουργεί υποδειγματικά κάτω από την εποπτεία του Εφημερίου της Ενορίας Καρτεράδου, Αρχιμ. Χριστοφόρου Καραμολέγκου. Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού, όπου αφού προσκύνησε στο Καθολικό, παρεκάθισε, στην Μοναστηριακή Τράπεζα. Αμέσως μετά ανεχώρησε με το πλοίο της γραμμής για την Νάξο.

Την Πέμπτη 21-4-2016 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε πρωινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου με την συμμετοχή των Καθηγητών, μαθητών και μαθητριών του Λυκείου Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Παρασκευή 22-4-2016 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μαζί με τον Κανόνα του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου, της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο Λόγο.

Τo Σαββάτο 23-4-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου του νέου Κοιμητηρίου της πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας Κλήρος και Λαός εξήλθαν στο χώρο του Κοιμητηρίου όπου εψάλη Τρισάγιο για τους αναπαυομένους εκεί αδελφούς μας.

Το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Αικατερίνης Μεσολογγίτου.

Την Κυριακή των Βαΐων 24-4-2016  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στο Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, ευλόγησε τα Βάγια με την ειδική ευχή του ευχολογίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο και απευθείας μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου όπου τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Γέροντος Αρχιμανδρίτου Κωνσταντίνου Θεολογίτη επί τη συμπληρώσει έτους από της εκδημίας του (+ 24-4-2015)

Στην συνέχεια χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε το Θείο Λόγο.

 Την Μεγάλη Δευτέρα 25-4-2016 το εσπέρας τέλεσε την Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Σαγκρίου Νάξου και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Τρίτη 26-4-2016 το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στoν Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Τετάρτη 27-4-2016 το εσπέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών οικισμού Κεραμίου της Ενορίας Χαλκείου Νάξου και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Πέμπτη 28-4-2016 το βράδυ  χοροστάτησε στην Ακολουθία των Αγίων Παθών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου.

Την Μεγάλη Παρασκευή 29-4-2016 χοροστάτησε στην Ακολουθία των Μεγάλων Βασιλικών Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως και κήρυξε τον θείο Λόγο.

Το βράδυ προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και συμμετείχε στην περιφορά του Επιταφίου. Κατά την συνάντηση των τριών Επιταφίων απηύθυνε σύντομη ομιλία προς τους χιλιάδες χριστιανούς των τριών Ενοριών της πόλεως.

Το Μεγάλο Σάββατο 30-4-2016 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε τον Εσπερινό της Πρώτης Ανάστασης και τη Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, κατά την διάρκεια της οποίας έψαλε πανηγυρικά το `` Ανάστα ο Θεός … ``.

Το Απόγευμα έπλευσε για την Πάρο όπου τη νύκτα ετέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και εν συνεχεία την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top