Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

sxe0191

 ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος

κατά τον μήνα Φεβρουάριο Λειτούργησε ή χοροστάτησε

και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 Agelos

Την Δευτέρα 1-2-2016 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Καλαμάτα, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, για να συμμετάσχει στην μεγάλη Παμπελοποννησιακή Πανήγυρη της ``Παναγίας της Υπαπαντής`` . Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συμμετείχε με τους λοιπούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες: α) Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο β) Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ γ) Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα δ) Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ ε) Ιωαννίνων κ. Μάξιμο στ) Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Την Τρίτη 2-2-2016 συμμετείχε στο πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προεξείρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης  και πάνδημη Λιτανεία της Θαυματουργού Εικόνος της ``Παναγίας της Υπαπαντής``

μετά το πέρας της οποίας ανεχώρησε για το Ιστορικό νησί των Σπετσών προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, για να συμμετάσχει στην Πανήγυρη των Τριών (3) Σπετσιωτών Νεομαρτύρων Νικολάου, Ιωάννου και Σταματίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατά την περίοδο της διακονίας του ως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Ύδρας (1986-2003) συχνά είχε επισκεφθεί το νησί των Σπετσών για να εξυπηρετήσει τις εκεί Λειτουργικές και κηρυκτικές ανάγκες. Πρώτη φορά το επισκέφθηκε (ως Επίσκοπος πλέον) από την περίοδο εκείνη. Στον περικαλλή Ναό των Νεομαρτύρων χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Τετάρτη 3-2-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στην οποία συμμετείχαν και οι ως άνω δύο Αρχιερείς, που τελέσθηκε στον ίδιο Ιερό Ναό, και κήρυξε τον Θείο Λόγο την ώρα του Κοινωνικού. Ακολούθησε η Λιτανεία στους γραφικούς δρόμους των Σπετσών. Στην συνέχεια ανεχώρησε για την Ιερά Μονή της Μετανοίας του, ήτοι το Ιερό Ησυχαστήριο της Κεχαριτωμένης Θεοτόκου Τροιζήνας (της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας) όπου εγκαταβίωσε ως Διάκονος (επι 4 περίπου χρόνια) και πρό της αναλήψεως των καθηκόντων του ως Ιεροκήρυκος και αργότερα ως Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιγίνης.

Την Πέμπτη 4-2-2016 τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην ως άνω Ιερά Μονή και το εξαετές μνημόσυνο του μακαριστού π. Γερμανού Μοναχού, πρώην Δικαστικού (μέχρι του βαθμού του Εφέτου) ο οποίος αμέσως μετά την παραίτηση του από το Δικαστικό Σώμα το 1985 εμόνασε στο Ιερό Ησυχαστήριο με απόλυτη υπακοή και ταπείνωση. 

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ανεχώρησε για την Αθήνα.

Την Κυριακή 7-2-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Κυρίου Μοσχάτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου κατ’ έτος τελούν την Πανήγυρη του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω τα μέλη του Συλλόγου των απανταχού Παρίων ``Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ`` την πρώτη Κυριακή μετά την μνήμη του. Ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτανεία, μετά από την οποία παρετέθη από το Διοικητικό Συμβούλιο κέρασμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ναού.

Την Δευτέρα 8-2-2016 έπλευσε για την Νάξο.

Την Τρίτη 9-2-2016 έπλευσε για την Πάρο όπου προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους στην περιοχή Καμπί Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Την Τετάρτη 10-2-2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στο Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους της Ενορίας Αγγιδίων Νάξου. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρευρέθη σε εορταστική εκδήλωση την οποία πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης ``Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ`` στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Παντανάσσης  πόλεως Νάξου. Κεντρικός ομιλητής της εκδηλώσεως ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Αμοργιανός Εφημέριος Δανακού και Αρχιερατικός Επίτροπος Δρυμαλίας με Θέμα `` Η αλλοίωση της ζωής``. Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του Συλλόγου, προσφέροντας όπως συνηθίζει και το φλουρί (Κωσταντινάτο).

Το Σάββατο 13-2-2016 μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Δαμαλά Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Εμμανουήλ Δέτση, που διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου Δαμαλιωτών Νάξου και ανέπτυξε αξιοθαύμαστη δραστηριότητα τόσο για την πιο άνετη διαβίωση των κατοίκων του χωριού, όσο και για την καλύτερη πολιτιστική προβολή του μικρού αλλά όμορφου και γραφικού Δαμαλά.

Την Κυριακή 14-2-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε τον Όρθρο, την Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δαμαριώνος Νάξου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου ευλόγησε το Μυστήριο του Γάμου του Δημητρίου Μαργαρίτη και της Καλομοίρας Ρώτα.

Την Τετάρτη 17-2-2016 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Καλοξύλου Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Ζαμπιώς Βασαλάκη.

Το Σάββατο 20-2-2016 το απόγευμα μετέβη στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου Παντανάσσης πόλεως Νάξου όπου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχές.

Την Κυριακή 21-2-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον ως άνω Ιερό Ναό τέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Δημητρίου Κρητικού μετά της Αικατερίνης Κύλη θυγατρός του Πρωτ. Κωνσταντίνου Κύλη Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος βαθειά συγκινημένος απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και ευχές προς τους νεονύμφους.

Το βράδυ της Δευτέρας 22-2-2016, εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου με την ευλογία του οποίου κήρυξε τον Ευαγγελικό Λόγο στην ευρύτερη περιοχή της Παροναξίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε και ιερούργησε στην καθιερωμένη ετήσια Ιερά Αγρυπνία, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, η οποία τελέστηκε κατά το Αγιορείτικο Τυπικό. Τον Θείο Λόγο Κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές και ευχαρίστησε τους πιστούς που συμμετείχαν λειτουργικά και προσευχητικά σ’ αυτή την κατανυκτική αγρυπνία εις τιμήν και μνήμην του Μεγάλου Ευεργέτου μας Αγίου Πολυκάρπου που μαζί με τον Πνευματικό του Πατέρα Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο μας χάρισαν την μεγαλύτερη ευλογία και δωρεά: την ίδρυση της τοπικής μας Εκκλησίας! Καθ' όλη τη διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας έψαλλε κατανυκτικά και μελίρρυτα, χορός Ιεροψαλτών με την συμμετοχή των τριών Πρωτοψαλτών της πόλεως Νάξου (Ζωοδόχου Πηγής, Παντανάσσης και Αγίου Νικοδήμου.)

Την Τετάρτη 24-2-2016 το πρωί έπλευσε για την Πάρο. Το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης Πάρου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Κωνσταντίνου Φραντζή, που διετέλεσε επί σειρά ετών Γραμματεύς της Κοινότητος και Ιεροψάλτης του ως άνω Ιερού Ενοριακού Ναού.

Εν συνεχεία επισκέφθηκε τις Ιερές Μονές Αγίων Αναργύρων και Αγίου Χαραλάμπους Πάρου.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας επέστρεψε στην Νάξο.  

Την Πέμπτη 25-2-2016 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας υποδέχθηκε και ξενάγησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου τους δασκάλους τις δασκάλες και 120 μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου Νάξου. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς και μοίρασε γλυκίσματα, ενώ ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου κ. Αριστείδης Γρατσίας εκ μέρους όλων ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την φιλοξενία.

Την Κυριακή 28-2-2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Κωμιακή, γραφικό κεφαλοχώρι της ορεινής Νάξου, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γεννεσίου της Θεοτόκου χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά την Θεία Λειτουργία τέλεσε το 40νθήμερο Μνημόσυνο του Μιχαήλ Κορρέ (πατέρα 8 παιδιών) που στο παρελθόν διετέλεσε επίτροπος και νεωκόρος του ως άνω Ιερού Ενοριακού Ναού.  

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top