Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

001

ΧΡΟΝΙΚΑ  ΜΗΝΟΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Οκτώβριο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς

dikosmitiko

 Την Παρασκευή 2-10-2015 επισκέφθηκε τα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την τακτοποίηση υπηρεσιακών θεμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το Σάββατο 3-10-2015 έπλευσε για την Αίγινα.

Την Κυριακή 4-10-2015 το πρωί (μνήμη του Αγίου Ιεροθέου πρώτου Επισκόπου των Αθηνών) λειτούργησε στον νεόδμητο Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης και μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού και αγίου γέροντος, Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, κυρού Ιεροθέου,  που χειροτόνησε των Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Κληρικό και υπήρξε Ποιμενάρχης του μέχρι της παραιτήσεώς του (2001).

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλεσε για τον Πειραιά.

Την Δευτέρα 5-10-2015 το απόγευμα συμμετείχε σε εκδήλωση παρουσιάσεως τόμου με τον τίτλο ``ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΑΝΤΙΔΟΣΙΣ`` αφιερωμένου στα είκοσι χρόνια θεοφιλούς ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, διατελέσαντος και Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας (2008), που πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη Αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου ROYALOLYMPIC.

Την Τρίτη 6-10-2015 το πρωί συμμετείχε στην έναρξη και την πορεία των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συμμετείχε σε εκδήλωση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) για την Ιερά Αρχιεπισκοπή και της Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου ``ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ`` .

Την Τετάρτη 7-10-2015 το πρωί συμμετείχε στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συμμετείχε σε εκδήλωση παρουσιάσεως τεσσάρων νέων βιβλίων (εκδόσεων) της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Αθηνών. Ακολούθησε η προβολή εξαιρετικής ταινίας με θέμα την ζωή και τα θαύματα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, στον οποίο και ήταν αφιερωμένο το ένα από τα βιβλία.

 Την Πέμπτη 8-10-2015 το πρωί συμμετείχε στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Παρασκευή 9-10-2015 το πρωί συμμετείχε στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκε η εκλογή των νέων Μητροπολιτών Κεφαλληνίας και Τρίκκης.

Την Κυριακή 11-10-2015 χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Ειρήνης Γαλατσίου, ενορία η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό κατοικείτε από Ναξίους.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συμμετείχε στο Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης επί τη μνήμη του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου κατά την οποία εορτάζει ο οικείος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο οποίος και χοροστάτησε. Ως γνωστόν ο Σεβασμιώτατος τα τελευταία 5 χρόνια της Ιερατικής διακονίας του υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ της ως άνω Ιεράς Μητροπόλεως.

Την Τρίτη 13-10-2015 με το πρωινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Την Κυριακή 18-10-2015 χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνιδάρου Νάξου. Πρό της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας απένειμε το Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ερίτιμο κ. Ελένη Καρποντίνη μεγάλη δωρήτρια του Ιερού Ναού. Εν συνεχεία προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του Αντωνίου Καρποντίνη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου έγινε η υποδοχή της Λειψανοθήκης της Ιεράς Μονής Αγίου Ελευθερίου Σαγκρίου Νάξου που μετέφερε από την Αθήνα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος. Εν συνεχεία εψάλη ο Εσπερινός καθώς και η Ιερά Παράκληση του Αγίου Ελευθερίου, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας ο οποίος και μίλησε για την σημασία των Τιμίων Λειψάνων στην Ορθόδοξη πνευματικότητα καθώς και για την ιστορική πορεία των 200 ετών της συγκεκριμένης Ιεράς Λειψανοθήκης, που κατεσκεύασε ο αοίδιμος Ιερομόναχος και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Καλλίνικος Βαρβατάκης το 1817 ευχαριστώντας συγχρόνως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την λύση του επαναπατρισμού της στην Νάξο μετά από 200 περίπου χρόνια, που ο ίδιος έδωσε. Τον Σεβασμιώτατο αντιφώνησε με λόγους ευχαριστίας ο Σαγκριώτης πολιός Γέροντας, Αρχιμ. Ιωάννης Μαϊτός και τέλος έκανε σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητος Σαγκρίου.

Την Τρίτη 20-10-2015 έπλευσε για την Πάρο, όπου και προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

Την Τετάρτη 21-10-2015 χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στο Γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Φιλοθέου επί τη μνήμη του οσίου πατρός ημών Φιλοθέου του εν Άθω ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Πρό της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε σε Πνευματικό τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Σαραντόπουλο, Εφημέριο της Ενορίας Αγίων Αποστόλων Καμαρών και αδελφό της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Πάρου. Ακολούθησε η ευλόγηση των κολλύβων του εορταζομένου Αγίου Φιλοθέου και η τέλεση Μνημοσύνου των κτιτόρων του Ιερού Ησυχαστηρίου.

 Με το Βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Την Παρασκευή 23-10-2015 το πρωί τέλεσε την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και κήρυξε τον Θείο Λόγο, επ’ ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης του, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου με την συμμετοχή των Ιερέων και Διακόνων της πόλεως.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλεσε για τον Πειραιά.

 

Την Κυριακή 25-10-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας εκπληρώνοντας μια παλαιά επιθυμία που είχε ως Πρεσβύτερος να λειτουργήσει στον Ιερό Ναό που χειροτονήθηκε Διάκονος (25-10-1986) αξιώθηκε μετά από τρείς περίπου δεκαετίες να πραγματοποιήσει την επιθυμία του αυτή και μάλιστα κατά αγαθή συγκυρία την ίδια ημερομηνία που χειροτονήθηκε Διάκονος. Συγκεκριμένα λοιπόν το πρωί της Κυριακής μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού (Εσταυρωμένου) Αιγάλεω, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο Λόγο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον προσεφώνησε εγκάρδια ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παναγόπουλος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας στον οποίο ο Σεβασμιώτατος απήντησε με λόγους ευχαριστίας τόσο προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο για την ολόθυμη ευλογία του να Λειτουργήσει σε Ναό της επαρχίας του όσο και προς τον ίδιο προσωπικώς, τους λοιπούς εφημερίους του Ιερού Ναού, τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, τους Ιεροψάλτες, και το ευλαβές Εκκλησίασμα, για την αγάπη και την φιλοξενία τους. Τέλος με πολλή συγκίνηση, αναφέρθηκε στις σεπτές μορφές κεκοιμημένων κληρικών που είχαν λάβει μέρος στην Χειροτονία του και ιδιαιτέρως στους μακαριστούς Μητροπολίτες πρ. Διδυμοτείχου Κωνσταντίνο ( 1994), πρ. Λαρίσης Θεολόγο ( 1996) και πρ. Ύδρας Ιερόθεο ( 2008) καθώς επίσης στον τότε Ποιμενάρχη της Ι. Μ. Νικαίας κυρό Γεώργιο ( 1990), που είχε παράσχει την ευλογία του για την τέλεση της Χειροτονίας, και στον Πνευματικό του πατέρα μακαριστό Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο ( 1989). Ακολούθησε η παράθεση πρωινού σε αίθουσα του Ιερού Ναού κατά την διάρκεια του οποίου, μετά από Θεία Λειτουργία και Χειροτονία σε άλλο Ναό της Μητροπόλεως του, ήλθε προς συνάντησή του με τον Μητροπολίτη μας ο Σεβ. Νικαίας κ. Αλέξιος.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για την Ύδρα προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ προκειμένου να συμμετάσχει στον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την ανέγερση και λειτουργία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Ύδρας. Το απόγευμα χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Δημητρίου, κήρυξε τον Θείο Λόγο, μετά από εγκάρδια προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Ύδρας, προέστη της κατανυκτικής και μεγαλοπρεπούς Λιτανείας στους γραφικούς δρόμους του νησιού και μετά την επιστροφή στον Ιερό Ναό (σύμφωνα με τοπική παράδοση) ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους.

Το πρωί της επομένης 26-10-2015 συμμετείχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ύδρας κ. Εφραίμ, με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. ( Ας σημειωθεί ότι και οι τρείς Επίσκοποι υπήρξαν Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, χειροτονηθέντες από τον μακαριστό και άγιο Μητροπολίτη Ύδρας κυρό Ιερόθεο. ) Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν εντός και εκτός του Ιερού Ναού ωραίες πνευματικές εκδηλώσεις και βραβεύσεις με το μετάλλιο των 200 ετών που φιλοτεχνήθηκε από την Ενορία.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας επέστρεψε στον Πειραιά.

Την Τρίτη 27-10-2015 με το βραδυνό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο

Την Τετάρτη 28-10-2015 μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, κατά την διάρκεια της οποίας κήρυξε τον Θείο Λόγο και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προέστη της Δοξολογίας επί τη Εθνική Επετείω της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στην συνέχεια συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Πάρου, τον Έπαρχο Πάρου-Αντιπάρου, όλες της τοπικές αρχές και το σύνολο της μαθητιώσας νεολαίας της Παροικίας, μετέβη στο Ηρώο της πόλεως όπου και ετέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων κατά τον πόλεμο του ’40 - ’41. Ακολούθως παρηκολούθησε την καθιερωμένη παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο του νησιού.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρηκολούθησε επίκαιρη εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πάρου με επικεφαλής τον Έπαρχο Πάρου - Αντιπάρου κ. Κωνσταντίνο Μπιζά, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου ``Αρχίλοχος`` Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Συνταξιούχος εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Παναγιώτης Πατέλης και ο Ταξίαρχος ε.α. και Πρόεδρος του Συλλόγου Μαρπησσαίων κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος. Στην αρχή της εκδήλωσης σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Πάρου και ο Έπαρχος Πάρου και Αντιπάρου. Την εκδήλωση έκλεισε η θαυμάσια χορωδία των μαθητών και μαθητριών του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Παροικίας Πάρου υπό την διεύθυνση της μουσικού κ. Βιολέτας Στενού η οποία και συνόδευε με το πιάνο.

Το βράδυ έπλευσε για την Νάξο.

 

 

 

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top