Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

2014pant

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΙΟΥ 2015

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Μάιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 DGI32

 Την Παρασκευή 1-5-2015 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Φιλώτι Νάξου, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Ηλία Γ. Μανιού ο οποίος κοιμήθηκε σε ηλικία 107 ετών. Ο αποθανών γεννηθείς το έτος 1908 ήταν ο γηραιότερος κάτοικος Νάξου.

Το Σάββατο 2-5-2015 έπλευσε για την Πάρο. Το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στην περιοχή ``Χωριουδάκι`` Πάρου όπου τέλεσε την Βάπτιση της μικρής Αρσενίας Θυγατέρας του Διακόνου π. Μάρκου και της Μαρίας Κυδωνιέως.

Το απόγευμα μετέβη στην Ιερά Μονή Χριστού Δάσους (Αγίου Αρσενίου) όπου ετέλεσε Τρισάγιο στον τάφου του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου π. Κωνσταντίνου Θεολογίτη επί τη συμπληρώσει 9 ημερών από της εκδημίας του.

Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Την Κυριακή 3-5-2015 (Του Παραλύτου) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Προδρόμου Απόλλωνος Νάξου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Ιακώβου Αντ. Βρούτση.

Την Δευτέρα 4-5-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης Δαμαλά Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους. Τον Θείον Λόγο κήρυξε ο π. Γεώργιος Αρχοντάκης.

Την Τρίτη 5-5-2015 χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ Γαλήνης Νάξου. Τον Θείον Λόγο κήρυξε ο κ. Εμμανουήλ Μελινός θεολόγος - Συγγραφέας.

Την Πέμπτη 7-5-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Ποταμιάς Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Παρασκευή 8-5-2015 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε τηε Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Κεραμωτής Νάξου. Τον Θείον Λόγο κήρυξε ο π. Γεώργιος Αρχοντάκης.

Το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο, και προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Το Σάββατο 9-5-2015 ιερούργησε στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης (Θαψανών) Πάρου επ’ ευκαιρία της 35ης επετείου από της οσιακής κοιμήσεως του μακαρίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου και κήρυξε τον Θείο Λόγο τονίζοντας την προσωπικότητα και το έργο του εν όψει και της αναμονής της επισήμου Αγιοκατατάξεώς Του.

Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Την Κυριακή 10-5-2015 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Φωτεινής Μονής Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε αναγνώστη τον κ. Νικόλαο Καράλη Πτυχιούχο του Ωδείου Αθηνών και τελειόφοιτο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας.

Το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου όπου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος της μικρής Κυριακής Θυγατέρας του Νεκταρίου και της Ηλιάννας Μαρούλη.

Το απόγευμα παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, πραγματοποιήθηκε η εορτή λήξης των Κατηχητικών Σχολείων της Νάξου.  Η γιορτή φέτος ήτα αφιερωμένη στους σύγχρονους Αγίους της πίστεώς μας τον Άγιο Πορφύριο, τον Άγιο Παίσιο και τον Όσιο Γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο και πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από γονείς και παιδιά αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαριστώντας τους γονείς, αλλά κυρίως τα παιδιά που δείχνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην τοπική Εκκλησία και το έργο της.

Την Τρίτη 12-5-2015 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε ομάδα προσκυνητών από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου (της Εκκλησίας της Κρήτης) με επικεφαλής τον Παν. Αρχιμ. π. Δαμασκηνό Λιονάκη Ιεροκήρυκα και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, τους οποίους ξενάγησε στον Μητροπολιτικό Ναό και τους προσέφερε τοπικά γλυκίσματα και μικρές εικόνες του Αγίου Νικοδήμου.

Το απόγευμα μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου όπου στο κοιμητήριο της Μονής ετέλεσε επι του τάφου του Μακαριστού Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Επιφανίου (1960 – 1990) επιμνημόσυνη δέηση, με την ευκαιρία της μνήμης του εν Αγίοις πατρός ημών Επιφανίου Επισκόπου Κωνσταντίας Κύπρου.

Την Πέμπτη 14-5-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παχωμίου του Μεγάλου της Ενορίας Χειμάρρου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Κυριακή 17-5-2015 (Του Τυφλού) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Δανακού Νάξου. Πρό της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας προχείρισε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον οικείο Εφημέριο Οικονόμο π. Πέτρο Αμοργιανό Αρχιερατικό Επίτροπο Τραγαίας – Δρυμαλίας Νάξου.

Την Τρίτη 19-5-2015 το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Θαλλελαίου του ομωνύμου Χωρίου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου και προέστη Ιεράς Αγρυπνίας, με την ευκαιρία της Αποδόσεως του Πάσχα, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε το Θείο Λόγο.

.

Την Τετάρτη 20-5-2015 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο όπου χοροστάτησε στην Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Φωκά Παροικίας Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και Κήρυξε των θείο Λόγο. Στον ως άνω Ιερό Ναό τιμάται ιδιαίτερα η ημέρα της Εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου.

Την Πέμπτη 21-5-2015 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κάστρου Παροικίας, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε των Θείο Λόγο. Πρό της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Εφημέριος π. Σπυρίδων Φωκιανός ενημέρωσε για το έργο διασώσεως και αποκαταστάσεως των Ιερών Ναών Αγίου Κωνσταντίνου και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κάστρου Παροικίας το οποίο μετά από 5 χρόνια ολοκληρώθηκε και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του πολύ σημαντικού αυτού έργου, ιδιαίτερα δε τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Ερανικής Επιτροπής. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Σπυρίδωνα, τους συνεργάτες του και όλους τους ευσεβείς Παρίους που μέσα σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσεως συνέδραμαν με ενθουσιασμό και αυταπάρνηση στην πραγματοποίηση αυτής της ωραίας προσπάθειας για την διάσωση αυτού του πανέμορφου μεταβυζαντινού Ναού που αποτελεί κόσμημα της Παροικίας.

Νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην Ιερά Μονή Χριστού Δάσους (Αγίου Αρσενίου) όπου ετέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου π. Κωνσταντίνου Θεολογίτη.

Στην συνέχεια προήδρευσε συσκέψεως για τις λεπτομέρειες της συγκλήσεως Συνεδρίου τον προσεχή Σεπτέμβριο επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 50 ετών από την αναστήλωση-αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου από τον αείμνηστο Αναστάσιο Ορλάνδο.

Αργά το βράδυ έπλευσε για Νάξο.

Την Παρασκευή 22-5-2015 το απόγευμα μετέβη στο Φιλώτι όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Βασιλείου Μουστάκη.

Το Σάββατο 23-5-2015 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο.

Την Κυριακή 24-5-2015 χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης Πάρου. Εν συνεχεία ετέλεσε το καθιερωμένο Μνημόσυνο για τον Εθνομάρτυρα Νικόλαο Στέλλα, ο οποίος στις 21-5-1944 απαγχονίσθηκε στην πλατεία της Μάρπησσας από τους Γερμανούς Κατακτητές. Μετά το Μνημόσυνο όλο το Εκκλησίασμα με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο, τους Βουλευτές Κυκλάδων κ. Νίκο Σηρμαλένιο και Γιάννη Βρούτση, τον Δήμαρχο Πάρου κ. Μάρκο Κωβαίο , τον Έπαρχο Πάρου και Αντιπάρου κ. Κώστα Μπιζά και των Στρατιωτικών, Λιμενικών,Εκπαιδευτικών και λοιπών Αρχών του νησιού μετέβησαν στο μνημείο του ήρωα και Εθνομάρτυρα όπου τελέσθηκε Τρισάγιο μετά το οποίο μίλησε ο κ. Δήμαρχος Πάρου. Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από όλους τους επισήμους και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων του νησιού και εκπροσώπους των μαθητών και μαθητριών όλων των Σχολείων και των παιδικών Σταθμών της περιοχής. Στο τέλος απεδόθη ύμνος (με την συνοδεία κιθάρας) από ομάδα μαθητριών του Γυμνασίου Αρχιλόχου, με την ευθύνη και προετοιμασία της κ. Μπέτης Μπιζά (φιλολόγου) η οποία και συνέθεσε (στίχους και μουσική) το παραπάνω τραγούδι - αφιέρωμα στον ``Νικόλαο Στέλλα``. Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης στεφάνων, πραγματοποιήθηκε παρέλαση μαθητών. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς μαθητών και μαθητριών στην πλατεία ``παπά Γιώργη Στάμενα``, πρό του Ιερού Ναού.

Με το βραδυνό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Τρίτη 26-5-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε  στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Νάξο.

Την Κυριακή 31-5-2015 (Πεντηκοστής) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος στον Καλόξυλο Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία χοροστάτησε στον Εσπερινό του Αγίου Πνεύματος και ανέγνωσε, κατά την τάξιν, τις ευχές της Γονυκλισίας. Μετά το πέρας και του Εσπερινού προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για την Πάρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top