Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

sxe0191

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Φεβρουάριο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

sxe0051

 Την Κυριακή 1-2-2015 Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το Μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντιστάσεως αειμνήστου Αγαπητού Κατρή.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου, το Καθολικό της οποίας τιμάται και επ’ ονόματι της Υπαπαντής του Κυρίου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Δευτέρα 2-2-2015 με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη τελέστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης στη Νάουσα Πάρου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου παρουσία μαθητών, δασκάλων και καθηγητών των σχολείων της πόλεως Ναούσης καθώς και των τοπικών αρχών, αφού η εορτή της Υπαπαντής του Ιησού Χριστού έχει καθιερωθεί ως τοπική αργία. Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, κήρυξε τον Θείο Λόγο και προεξήρχε της Ιεράς Λιτάνευσης της Αγίας Εικόνος της Υπαπαντής του Κυρίου η οποία πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας. Την Ιερά Λιτάνευση λάμπρυνε με την παρουσία της η φιλαρμονική του Δήμου Σύρου, η οποία μετά την Λιτάνευση πραγματοποίησε μικρά συναυλία στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού. Για την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμουπόλεως μερίμνησε ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος.

Το βράδυ της ίδιας ημερας έπλευσε για την Νάξο.

Την Τρίτη 3-2-2015 το απόγευμα μετέβη στο Φιλώτι όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου υπεραιωνόβιου (105 ετών) Γρηγορίου Θεωνά, επί σειρά ετών διατελέσαντος Προέδρου της Κοινότητος Φιλωτίου και πατέρα του διακεκριμένου συμπολίτη μας, τ. Βουλευτή και Ευρωβουλευτή κ. Γιάννη Θεωνά.

Την Πέμπτη 5-2-2015 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρευρέθη σε εορταστική εκδήλωση την οποία πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης ``Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ`` στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου. Κεντρικός ομιλητής της εκδηλώσεως ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Αεράκης Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας με Θέμα ``Λεπτό προς Λεπτό``. Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του Συλλόγου.

Για την Παρασκευή 6-2-2015 το απόγευμα κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου είχε προγραμματισθεί Γενική Ιερατική Σύναξη των Κληρικών Νάξου, Πάρου και Αντιπάρου. Δυστυχώς όμως λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και εκδόσεως ``απαγορευτικού`` δεν κατέστη δυνατός ο απόπλους και ως εκ τούτου δεν συμμετείχαν οι Κληρικοί Πάρου και Αντιπάρου. Έτσι πραγματοποιήθηκε η πρώτη για το νέο έτος 2015 Ιερατική Σύναξη των Ιερέων της Νάξου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την έναρξη της συνάξεως και παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Αεράκη Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας ο οποίος ομίλησε με Θέμα ``Ψευδάδελφοι και Ψευδαπόστολοι`` και ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος. Στο τέλος της συνάξεως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Δανιήλ για την ζωντανή ανάπτυξη του θέματός του και απηύθυνε προς τους Ιερείς θερμές ευχές εν όψει του Τριωδίου και της εισόδου στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μετά το πέρας της συνάξεως παρατέθηκε δείπνο προς όλους τους Ιερείς στην παραπλεύρως ευρισκόμενη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.

Την Κυριακή 8-2-2015 ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Καλοξύλου Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος. Μετά την απόλυση προέστη του ετησίου μνημοσύνου του αειμνήστου εκπαιδευτικού Νικολάου Βλησίδη.

Την Τρίτη 10-2-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους της Ενορίας Αγγιδίων Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Πέμπτη 12-2-2015 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Φανερωμένης όπου στο καθολικό της Ιεράς Μονής προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 88χρονου συνταξιούχου κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμανδρίτου Βασιλείου Φλεριανού και στο τέλος μίλησε σχετικά. Ο μακαριστός ήταν έγγαμος εν χηρεία (πατέρας τεσσάρων τέκνων) και χειροτονήθηκε προ εικοσαετίας σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Παρά ταύτα εξυπηρέτησε με προθυμία πολλές ενορίες της Νάξου αλλά και την Ιερά Μονή Φανερωμένης, την οποία αγαπούσε πολύ γι’ αυτό και εξέφρασε την επιθυμία να ενταφιασθεί στο κοιμητήριο της. Τα τελευταία χρόνια λόγω γήρατος και ασθενείας διέμενε το μεγαλύτερο διάστημα με τα παιδιά του στην Αθήνα.

Το Σάββατο 14-2-2015 με το βραδυνό πλοίο ταξίδεψε για τον Πειραιά όπου έφθασε τα ξημερώματα της Κυριακής 15-2-2015 και μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου μετά από πρόσκληση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτη, όπου και εφημερεύει. Εκεί χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στη συνέχεια μετέβη στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου, όπου συμμετείχε στην εορταστική εκδήλωση του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου (μετά από πιεστική πρόσκληση του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ.) που περιελάμβανε Έκθεση πεπραγμένων, κοπή Αγιοβασιλόπιττας, βράβευση των επιτυχόντων το 2014 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και απόδοση παραδοσιακών ύμνων και τραγουδιών. Ο Σεβασμιώτατος μετά την ευλόγηση της Αγιοβασιλόπιττας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχές στους επιτυχόντες αλλά και σε όλους τους παρευρισκομένους. Στην εκδήλωση παρέστησαν Βουλευτές και πολιτευτές του Νομού Κυκλάδων, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων και μεγάλο πλήθος Φιλωτιτών που διαμένουν στην Αθήνα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανεχώρησε με το πλοίο για Νάξο.

Την Τρίτη 17-2-2015 προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος ``Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης`` Νάξου.

Την Πέμπτη 19-2-2015 το μεσημέρι μετέβη στο χιονισμένο Φιλώτι Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Ιωάννου Τσάφου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα της Ενώσεως Ξενοδόχων Νάξου και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχές.

Την Κυριακή 22-2-2015 εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης ο οποίος υπήρξε μαθητής του Αγίου Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου και με την ευλογία του οποίου κήρυξε τον Ευαγγελικό Λόγο στην ευρύτερη περιοχή της Παροναξίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Γεώργιος Αρχοντάκης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου στον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό (της συγγνώμης) και κήρυξε τον Θείον Λόγον.

Την Καθαρά Δευτέρα 23-2-2015 το πρωί έψαλε κατά την πρωινή Ακολουθία του Όρθρου, των Ώρών και του Εσπερινού, επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έψαλε κατά την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου με το τμήμα του Μεγάλου Κανόνος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου.

Την Τετάρτη 25-2-2015  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοπολιτίσσης πόλεως Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Παρασκευή 27-2-2015 το πρωί έπλευσε για την Πάρο όπου είχε συνεργασία για διάφορα υπηρεσιακά θέματα.

Το απόγευμα τέλεσε την Ακολουθία της Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Με το βραδυνό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Το Σάββατο 28-2-2015 εκκλησιάστηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου και τέλεσε το 40νθήμερο Μνημόσυνο της αειμνήστου Μαρίας Γρατσία.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας λόγω μεταθέσεως της εορτής του Αγίου Νικολάου του Πλανά κατά μία ημέρα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου καί Νικολάου του Πλανά των Ναξίων πόλεως Νάξου, με την συμμετοχή πλειάδος Ιερέων της Νάξου. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο π. Πέτρος Αμοργιανός.

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top