Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

sxe0191

ΧΡΟΝΙΚΑ  ΜΗΝΟΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Οκτώβριο Λειτούργησε χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς

 

Την Παρασκευή 3-10-2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρέστη συμπροσευχόμενος στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου επί τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου προστάτου των Δικαστικών και κατά την διάρκεια του κοινωνικού κήρυξε τον θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και στην συνέχεια εκφώνησε εμπεριστατωμένη ομιλία ο νέος Πρωτοδίκης Νάξου κ. Βογιατζής.

Το Σάββατο 4-10-2014 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος ανεχώρησε για τον Πειραιά.

Την Κυριακή 5-10-2014 χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ευθυμίου Κυψέλης.

Την Τρίτη 7-10-2014 έως και την Παρασκευή 10-10-2014  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε  στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Σάββατο 11-10-2014 ο Σεβασμιώτατος έπλευσε εκτάκτως για Νάξο και μετέβη στο Φιλώτι, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της ευλαβεστάτης Βασιλείας Κύλη, μητρός του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτοπρ. Κωνσταντίνου Κύλη.

Το απόγευμα συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Νάξου και μικρών Κυκλάδων στην μεγάλη Αίθουσα ``Ιάκωβος Καμπανέλης`` με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 70 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού από τους Γερμανούς. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Κωνσταντίνος Κόρκας, ο οποίος ως νεαρός ιερολοχίτης διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην μάχη της απελευθερώσεως από τον Γερμανικό Ζυγό. Εκπρόσωπος του απουσιάζοντος στο εξωτερικό κ. Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και συντονιστής της εκδηλώσεως ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Λιανός.

Την Κυριακή 12-10-2014 χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και κήρυξε τον θείο Λόγο επί του ευαγγελικού αναγνώσματος. Στην συνέχεια προέστη της Δοξολογίας επί τη απελευθερώσει της πόλεως και Νήσου Νάξου από τους Γερμανούς κατακτητές (15-10-1944). Μετά το πέρας της Δοξολογίας και του καθιερωμένου πανηγυρικού Λόγου που εκφωνήθηκε από τον κ. Γεώργιο Μπάκαλο, μετέβη συνοδευόμενος από τους επισήμους και πολλούς συμπατριώτες μας στο ύψωμα όπου βρίσκεται το μνημείο του Ιερολοχίτη και τέλεσε τρισάγιο για τους φονευθέντες κατά την ημέρα αυτή. Ακολούθως δεξιώθηκε τους επισήμους στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Μητροπολιτικού Ναού.

Στο τέλος μετά από σύντομη προσφώνηση απένειμε τον Μεγαλόσταυρο της Ιεράς Μητροπόλεως στον επιζόντα πρωταγωνιστή της απελευθέρωσης του νησιού από την Γερμανική Κατοχή Αντιστράτηγο ε.α. κ. Κωνσταντίνο Κόρκα, καθώς και στον παρευρεθέντα στις διήμερες εκδηλώσεις Διοικητή της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγο κ. Ιωάννη Ηλιόπουλο.

Την Πέμπτη 16-10-2014 έπλευσε για την Πάρο όπου και προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

Την Κυριακή 19-10-2014 ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Φωτεινής Μονής Νάξου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τέλεσε των Αγιασμό ενάρξεως Εσπερινών κηρυγμάτων που πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Παντανάσσης πόλεως Νάξου με την ευθύνη του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Νεκταρίου Αλεξοπούλου. Μετά τον Αγιασμό απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχές. Εν συνεχεία έδωσε τον λόγο στον π. Νεκτάριο ο οποίος έκανε την εισαγωγική ομιλία για την φετινή θεματολογία που θα αφοράν στα Μυστήρια της Εκκλησίας.

Την Δευτέρα 20-10-2014 έπλευσε για την Πάρο.

Την Τρίτη 21-10-2014 χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία λειτουργία στο Γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Φιλοθέου επί τη μνήμη του οσίου πατρός ημών Φιλοθέου του εν Άθω ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το Βράδυ επέστρεψε στην Νάξο.

Την Τετάρτη 22-10-2012 το Μεσημέρι προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της Αναστασίας Αυγεράκη που ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου πηγής πόλεως Νάξου. Στις 8.30 το βράδυ προέστη Ιεράς Αγρυπνίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Ο Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος, τέλεσε την Αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου επί τη Ιερά Μνήμη του. Πολλοί πιστοί από όλες τις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην αρχαιοπρεπή αυτή Θεία Λειτουργία που τελείται, κατά το Τυπικό της Εκκλησίας μας δύο φορές το χρόνο, στην εορτή του Αγίου και την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα. Τον Θείο Λόγο κήρυξε, ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Το Σάββατο 25-10-2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί μετέβη στην Κηφισιά προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωροπού κ. Κυρίλλου προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την εορτή του πολιούχου της Κηφισιάς Αγίου Δημητρίου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συμμετείχε στον πανηγυρικό Εσπερινό που εψάλη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων κ. Κωνσταντίνου.

Την Κυριακή 26-10-2014 έλαβε μέρος στο Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς, όπου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος και συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λευκάδος κ. Θεόφιλος, Μεγάρων κ. Κωνσταντίνος και ο οικείος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Μεθέορτο Εσπερινό και αμέσως μετά συμμετείχε στην Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Δημητρίου.

Την Δευτέρα 27-10-2014 έπλευσε για την Πάρο.

Την Τρίτη 28-10-2014 ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την Αγία Σκέπη και η Πατρίδα μας εορτάζει μία από τις σημαντικότερες και ενδοξότερες σελίδες της παγκοσμίου ιστορίας, το ηρωικό έπος του 1940, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στόν Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, προέστη της Δοξολογίας επί τη Εθνική Επετείω της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στην συνέχεια συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο και τον Έπαρχο Πάρου, όλες τις τοπικές αρχές και το σύνολο της μαθητιώσας νεολαίας της Παροικίας, μετέβη στο Ηρώο της πόλεως όπου και ετέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων κατά τον πόλεμο του ’40 - ’41. Ακολούθως παρηκολούθησε την καθιερωμένη παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο του νησιού.

Στην συνέχεια προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της 40χρονης Ειρήνης Αντωνοπούλου, που για αρκετά χρόνια προσέφερε με αυταπάρνηση την εθελοντική της διακονία στο Ιερό Προσκύνημα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρηκολούθησε επίκαιρη εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πάρου με επικεφαλή τον Έπαρχο Πάρου - Αντιπάρου κ. Κωνσταντίνο Μπιζά, στην αίθουσα του πολιτιστικού Συλλόγου ``Αρχίλοχος`` Η εκδήλωση στην οποία ήταν ομιλητής ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρπησαίων και Αρχιλοχιτών Πάρου κ. Κωσταντίνος Ροδόπουλος, είχε θέμα ``Γεφυρώνοντας μνήμες… από τον τορπιλισμό της Έλλης… στο δρόμο της δόξας``. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μικρό χορευτικό σύνολο του Παιδικού Σταθμού της Δημοτικής Κοινότητας Αρχιλόχου `` ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙΑ`` . Στο τέλος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κωβαίος και έκλεισε με σύντομη ομιλία και ευχές ο Σεβασμιώτατος.

Το Βράδυ έπλευσε για την Νάξο.

Την Παρασκευή 31-10-2014 το πρωί έπλευσε προς Πειραιά και από εκεί οδικώς για τα Μέγαρα, όπου και παρέστη στην τελετή ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου.

 

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top