Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Χρονικά Μηνός Οκτωβρίου 2012

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος κατά τον μήνα Οκτώβριο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

  001Την Δευτέρα 1-10-2012 Το απόγευμα έπλευσε προς Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα για να λάβει μέρος στην τακτική συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Τρίτη 2-10-2012 εως και την Παρασκευή 5-10-2012 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε  στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Κυριακή 7-10- 2012 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευρισκόμενος στην Αθήνα όπου συμμετείχε στης εργασίες της Ιεραρχίας της Συνόδου ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος. Να σημειώσουμε ότι μεγάλο μέρος των κατοίκων της Ενορίας έχει καταγωγή από την Νάξο.

Την Πέμπτη 11-10-2012 συμμετείχε στον Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Συμεών του Νέου Θεολόγου που ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης χοροστατούντος του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών στον οποίο και ευχήθηκε για την Ονομαστική του Εορτή και την συμπλήρωση 10ετους Ποιμαντορίας (12-10-2002).

Την Παρασκευή 12-10-2012 έπλευσε για την Πάρο.

Το Σάββατο 13-10-2012 συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία κήρυξε τον Θείο Λόγο και προεξήρχε 10ετους Μνημοσύνου του μακαριστού Αρχιμ. Νικολάου Αρκά που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής (Ντραμουτιάς) Μαραθίου Πάρου, που ήταν και η γενέτειρα του αειμνήστου Γέροντος. Στην συνέχεια έπλευσε για την Νάξο.

Την Κυριακή 14-10-2012 χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και κήρυξε τον θείο Λόγο επί του ευαγγελικού αναγνώσματος. Στην συνέχεια προέστη της Δοξολογίας επί τη απελευθερώσει της πόλεως και Νήσου Νάξου από τους Γερμανούς κατακτητές (15-10-1944). Μετά το πέρας της Δοξολογίας και του καθιερωμένου πανηγυρικού Λόγου μετέβη συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη και τις λοιπές τοπικές αρχές στο ύψωμα όπου βρίσκεται το μνημείο του Ιερολοχίτη και τέλεσε τρισάγιο για τους φονευθέντες κατά την ημέρα αυτή.

230641Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ναό Ταξιάρχου Μιχαήλ Κεραμίου Νάξου όπου και ετέλεσε το Μυστήριο του Βαπτίσματος του μικρού Δημητρίου Βλασερού, υιού του Διακόνου π. Νικολάου και της Θεοδοσίας Βλασερού.

Την Δευτέρα 15-10-2012 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο όπου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής ετέλεσε τον Αγιασμό ενάρξεως των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και στην συνέχεια απήυθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχές στους Καθηγητές και τους Μαθητές της Σχολής στους οποίους και διένειμε αναμνηστικά δώρα.

Την Τετάρτη 17-10-2012 το απόγευμα, (μετά την ακολουθία του Εσπερινού) τέλεσε τον Αγιασμό ενάρξεως των εσπερινών κύκλων μελέτης Γραφής, (κυριών) στον Ιερό Ναό Αγίας Θεοδοσίας πόλεως Νάξου και πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία.

Το Σάββατο 20-10-2012 έπλευσε για την Πάρο και χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στο Γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Φιλοθέου επί τη μνήμη του οσίου πατρός ημών Φιλοθέου του εν Αθώ ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Κυριακή 21-10-2012 χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου του Παρίου Κώστου Πάρου και στην συνέχεια ετέλεσε το 10ετές μνημόσυνο του Αρχιμανδρίτου Νικολάου Αρκά. Ο Μακαριστός Γέροντας προέβαλε ιδιαίτερα την προσωπικότητα του συμπατριώτη του Οσίου Αθανασίου και πρωτοστάτησε στην επίσημη διακήρυξη της Αγιοτητός του, ( που πραγματοποιήθηκε προ 20ετίας), αλλά και στην ανέγερση του μεγαλοπρεπούς του Ναού στον Κώστο, γενέτειρα και των δύο ανδρών. Στην συνέχεια συμμετείχε σε ωραία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο Πολιτιστικό Κέντρο του Ναού που περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας, προβολή φωτεινών διαφανειών και ομιλία για την προσωπικότητα και την προσφορά του π. Νικολάου, από τον ιατρό κ. Νικόλαο Αρκά, ανιψιό του αοιδίμου γέροντος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμoρφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης όπου και τέλεσε το Μυστήριο του Βαπτίσματος της μικρής Στυλιανής, δευτέρου τέκνου του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Εμμανουήλ Τζιώτη και της Διακονίσσης Σοφίας, θυγατρός του Γενικού Αρχιερατικού Επόπτου Πάρου και Αντιπάρου, Πρωτοπρεσβυτέρου π. Δημητρίου Κυδωνιέως. Αμέσως μετά επέστρεψε με το βραδυνό δρομολόγιο του πλοίου στην Νάξο.

Την Δευτέρα 22-10-2012 στις 8 το βράδυ προέστη Ιεράς Αγρυπνίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου. ο Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος, με τη συμμετοχή αρκετών Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, τέλεσε την Αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου επί τη Ιερά Μνήμη του. Πολλοί πιστοί από όλες τις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην αρχαιοπρεπή αυτή Θεία Λειτουργία που τελείται, κατά το Τυπικό της Εκκλησίας μας, «δύο φορές το χρόνο, στην εορτή του Αγίου και την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα». Τον Θείο Λόγο, μετά τα αναγνώσματα και το Ευαγγέλιο, κήρυξε, ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος, ο οποίος σε συνδυασμό με την προσωπικότητα του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και την τελούμενη Θεία Λειτουργία του, μίλησε για τα μακροπρόθεσμα πνευματικά οφέλη της Θείας Λειτουργίας, σε μία σύγχρονη κοινωνία αυτοματοποιημένη και τεχνοκρατική, όπου οι άνθρωποι ζητούν άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα, χωρίς κόπο και υπομονή.

dsc01708 Την Τρίτη 23-10-2012 το απόγευμα μετέβη στο Κορωνοχώριον Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 30χρονου Γεωργίου Κονιτόπουλου που φονεύθηκε σε τροχαίο στην Νάξο.

Την Παρασκευή 26-10-2012ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ενορίας Ποταμιάς Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το Σάββατο 27-10-2012 το απόγευμα, (μετά την Ακολουθία του Εσπερινού ) τέλεσε τον Αγιασμό ενάρξεως των Εσπερινών ομιλιών στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Tην Κυριακή 28 – 10 - 2012 ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την Αγία Σκέπη και η Πατρίδα μας εορτάζει μία από τις σημαντικότερες και ενδοξότερες σελίδες της παγκοσμίου ιστορίας, το ηρωικό έπος του 1940, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στόν Όρθρον και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Πόλεως Νάξου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη η επίσημος Δοξολογία για τον εορτασμό του ιστορικού έπους του 1940 προεξάρχοντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου. Στον γεμάτο από πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό παρέστησαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, εκπρόσωποι των σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού, καθώς αντιπροσωπίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Σχολείων της πόλεως Νάξου, προσκόπων και Ελληνίδων οδηγών.

Μετά το περας της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όλες της τοπικές αρχές και το σύνολο της μαθητιώσας νεολαίας της πόλεως Νάξου, μετέβη στο Ηρώο της πόλεως όπου και ετέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων κατά τον πόλεμο του ’40 - ’41. Ακολούθως παρηκολούθησε την καθιερωμένη παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο του νησιού.

 cea0ce91cea1ce95ce9bce91cea3ce972028-10-1220531

cea0ce91cea1ce95ce9bce91cea3ce972028-10-1220671

cea0ce91cea1ce95ce9bce91cea3ce972028-10-1220721

 

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top