Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ κατά τον μήνα Αύγουστο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 

Την Τετάρτη 1-8-2012 παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα του Ιερού Ναού Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου κήρυξε τον Θείο Λόγο και ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους. Η Λειτουργία αυτή είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στους εργαζομένους και εθελοντικά διακονούντες στο Ιερό Προσκύνημα.

Το Εσπέρας της ίδιας ημέρας χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Εσπερινό και στην πρώτη Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, στο οποίο και φυλάσσεται η περίπυστη ομώνυμη Εικόνα της Θεοτόκου.

Ekatontapiliani

Την Πέμπτη 2-8-2012 το απόγευμα μετέβη στην Αντίπαρο όπου χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αντιπάρου.

Την Παρασκευή 3-8-2012 το μεσημέρι χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος στο Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης (Θαψανών) Πάρου. Το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου.

Την Κυριακή 5-8-2012 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκαδού Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το μνημόσυνο της Σοφίας Πιταρά. Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Φωτοδότου) Δανακού Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον.

fotodotis1.thumb1

naxos_moni_fotodoti1 

Ἡ Ἱερά Μονή Φωτοδότη Νάξου ἱδρύθηκε ἐπί παλαιοχριστιανικῆς τρίκλιτης κιονοστήρικτης Βασιλικῆς, τοῦ 6ου αἰῶνος, κατά τούς μέσους Βυζαντινούς χρόνους. Τό Καθολικό του πού εἶναι ἀφιερωμένο στήν Μεταμόρφωση τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ (Δεσποτική ἑορτή ἰδιαίτερα προσφιλή στούς Μοναχούς λόγω τοῦ διά βίου ἀγώνα τους γιά τήν ἀπόκτηση τοῦ ἀκτίστου φωτός), φέρει σπαράγματα ἀνεικονικῶν τοιχογραφιῶν εἰκονομαχικῆς περιόδου καί ὡς ἐκ τούτου ἡ ἀνέγερση ἀνάγεται σέ εποχή πρίν τόν 9ο αἰῶνα.

Ἀργότερα προστέθηκε σ’ αὐτό καμαροσκεπές Παρεκκλήσιο καί στήν συνέχεια μετατράπηκε σέ ἰδιότυπο τρουλλαῖο τετρακιόνιο, ἡ δέ Μονή πῆρε τήν μορφή πύργου ἐνισχυμένου ἀμφίπλευρα μέ βαρειές ἀντηρρίδες (σκάρπες).

Ἦταν Μοναστήρι τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Παροναξίας, ἀναφερόμενο καί στόν Κώδικα Α΄ αὐτῆς. Τό 1207 ὅμως τό νησί καταλαμβάνεται ἀπό τούς Ἑνετούς οἱ ὁποῖοι ἱδρύουν τό Δουκάτο τοῦ Αἰγαίου, ἐκδιώκουν τόν Μητροπολίτη Παροναξίας καί θέτουν ὑπό τήν κυριαρχία τους ὅλα τά Μοναστήρια τῆς Νάξου. Το 1559 ὁ Δούκας τοῦ Αἰγαίου Ἰωάννης Κρίσπης (1508- 1564) παραχωρεῖ στη Μεγάλη τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησία τήν Μονή τοῦ Φωτοδότου μαζί με ἄλλα δύο Μοναστήρια τῆς Νάξου. Τό 1636 ὅμως ἐπανέρχεται διά σιγγιλιώδους Γράμματος τοῦ Πατριάρχου Βενιαμίν στην κυριότητα τοῦ Μητροπολίτου Παροναξίας. Το 1780 ὁ Μητροπολίτης Παροναξίας Νεόφυτος τό ἀναγνωρίζει ὡς Μετόχιον τῆς Πάτμου ἀλλά καί πάλι το 1830 μέσα ἀπό ἔγγραφα τῆς ἐποχῆς φέρεται ὡς Μετόχιον τῆς Παναγίας τῆς Ἀπεραθίτισσας Νάξου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Παροναξίας.

Ἔκτοτε ὑπῆρξαν πολυχρόνιες διαμάχες μεταξύ Ἱερᾶς Μονῆς τῆς Πάτμου καί Ἱερᾶς Μητροπόλεως Παροναξίας γιά τήν διεκδίκηση τῆς κανονικῆς ὑπαγωγῆς του μέχρι τῆς ἀπό 100 ἐτῶν καί πλέον ἐρημώσεώς του καί ἐνῶ ἤδη ἀπό τό 1930 εἶχαν πωληθεῖ καί τά τελευταῖα κτήματα τῆς Μονῆς τοῦ Φωτοδότη. Το 1959 ἔγινε μία ἀξιόλογη σωστική παρέμβαση γιά τό ἐγκαταλελειμμένο κτίσμα κατόπιν πρωτοβουλίας τοῦ Ναξίου καθηγητοῦ Ἀντωνίου Κατσουροῦ, ἐνῶ ἡ ὁριστική ἀναστήλωση τοῦ Μοναστηριοῦ ἔγινε μεταξύ τῶν ἐτῶν 1991 (ὑποβολή μελέτης ἀπό Ἐθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεῖο) καί 2007 (ὁλοκλήρωση ἐργασιῶν ἀναστηλώσεως), μετά ἀπό ἐνέργειες τοῦ ἱδρυθέντος τό 1988 ``Συλλόγου Φίλων τῶν Ἐκκλησιαστικῶν Μνημείων Νάξου ``Ο ΦΩΤΟΔΟΤΗΣ``. Ἡ ἀναστήλωση ἀνέδειξε τό πανέμορφο αὐτό πυργόσχημο Μοναστήρι, τό Καθολικό τοῦ ὁποίου συντήρησε διά μέσου τῶν αἰώνων ἡ εὐσέβεια τῶν κατοίκων τῆς περιοχῆς καί ἰδιαίτερα ἡ ἀγάπη τῶν κατά καιρούς καλῶν καί φιλακόλουθων Ἐφημερίων τοῦ Δανακοῦ καί τῶν εὐλαβῶν Δανακιωτῶν, οἱ ὁποῖοι τό θεωροῦν Μοναστήρι τους. Πανηγυρίζει στις 6 Αὐγούστου.

Την Δευτέρα 6-8-2012ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορωνοχωρίου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.Το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου. 

Στη συνέχεια παρέστη σε μια σημαντική εκδήλωση που διοργάνωσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου με κεντρικό θέμα την παρουσίαση του βιβλίου του Φιλόλογου – Διευθυντή Λυκείου και δόκιμου συγγραφέα κ. Ιωάννη Αγγ. Ησαία `` Το Φιλώτι και το Ιστορικό Εκκλησιαστικό Μνημείο της Παναγίας της Φιλωτίτισσας`` Το βιβλίο παρουσίασαν τρεις διακεκριμένοι Φιλωτίτες και στο τέλος μίλησε ο συγγραφέας που έχει νυμφευθεί προ 30ετίας Φιλωτίτισσα και είναι πατέρας τεσσάρων εκλεκτών παιδιών που διακρίνονται για την μόρφωση και το ήθος τους. Την εκδήλωση (που πραγματοποιήθηκε στην παρακείμενη στον Ενοριακό Ναό πλατεία του Λαχαναριού ) έκλεισε με λόγους θερμούς για τον συγγραφέα, την χριστιανική οικογένειά του και το εμπεριστατωμένο πόνημά του, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εκφράζοντας και τις ολόκαρπες Πατρικές ευχές του προς όλους εν όψει μάλιστα και της μεγάλης Εορτής της Παναγίας μας. Τόσο στην Παράκληση όσο και στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτης, ο Φιλωτίτης Ακαδημαϊκός κ. Στέφανος Ήμελλος, Νάξιοι Καθηγητές Πανεπιστημίου, ο πρώην Δήμαρχος Δρυμαλίας Νάξου, πολλοί Εκπαιδευτικοί όλων των Βαθμίδων και πλήθος Φιλωτιτών.

Την Τετάρτη 8-8-2012 ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε στην Πάρο και το μεσημέρι προήδρευσε της καθιερωμένης κοινής συσκέψεως της Δ.Ε του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Εκατονταπυλιανής με τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών, εν όψει της μεγάλης Πανηγύρεως του Ιερού Προσκυνήματος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Εσπερινό και στον Παρακλητικό Κανόνα στην Ιερά Μονή Αγίου Φιλοθέου Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Πέμπτη 9-8-2012 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Την Παρασκευή 10-8-2012 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο λόγο στην τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσσης Νάουσας Πάρου.

Την Κυριακή 12-8-2012 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Μάρμαρα Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος. Το Εσπέρας της ίδιας ημέρας χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Εσπερινό και στην Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Την Δευτέρα 13-8-2012  Παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής κατά την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, κήρυξε τον Θείο Λόγο και στο τέλος προέστη Ιερού Μνημοσύνου. Το μεσημέρι μέσα σε κλίμα συγκίνησης, προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 53αχρονου δολοφονηθέντος Δημήτρη Μίχα, στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Να θυμίσουμε ότι ο Δημήτρης Μίχας έχασε την ζωή του, την στιγμή που προσπαθούσε να εμποδίσει την διαφυγή των ληστών που προηγουμένως είχαν εισβάλει και ληστέψει υποκατάστημα τράπεζας στην Νάουσα της Πάρου. Το απόγευμα χοροστάτησε στην τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας Αρχιμανδρίτης π. Αλέξανδρος Μοστράτος.

Την Τρίτη 14-8-2012 το μεσημέρι υπεδέχθη τους προσκεκλημένους για την Πανήγυρη της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Επισκόπους, ήτοι τον Σεβασμιώτατον Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεο και τον Θεοφιλέστατο Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος μετά του Σεβασμιωτάτου Λήμνου κατά την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, που κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Προ του κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσφώνησε καταλλήλως τους προσκεκλημένους Αρχιερείς. Κατά την διάρκεια της Αγρυπνίας προέστη της Ακολουθίας των Εγκωμίων προς την Υπεραγία Θεοτόκο και θυμίασε όλον τον Ναό και τους πέριξ αυτού χώρους, έρρανε δε με αρώματα και μύρα κατά την διάρκεια της αποδόσεως του στίχου ``Έρραναν τον Τάφον…`` της τρίτης και τελευταίας στάσεως.

Το Πρωί της 15ης Αυγούστου 2012 ο Σεβασμιώτατος συνελειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Λήμνου κ. Ιερόθεο, ο οποίος και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, και τον Θεοφιλέστατο Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιο. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Λήμνου.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας συμμετείχε μετά του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου στην Ακολουθία του Εσπερινού και των Εγκωμίων προς την Υπεραγία Θεοτόκο και εν συνεχεία στην τέλεση της πάνδημης και λαμπρής Λιτανείας της Αγίας Εικόνας της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Επί της εξέδρας του Λιμένος πραγματοποιήθηκε ειδική Δέηση στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απηύθυνε σύντομη ομιλία με ζωντάνια και παλμό στο πλήθος των χιλιάδων προσκυνητών που ακολουθούσαν την Λιτανεία.

262701

Η μεγάλη Λιτανευτική πομπή αφού διήλθε όλη την παραλιακή οδό έφθασε στον Ιερό Ναό της δεύτερης Ενορίας, της Ζωοδόχου Πηγής, (όπου τελέσθηκε η καθιερωμένη Δέηση) και στην συνέχεια μέσα από τα γραφικά στενά της Παροικίας (Πάρου) έφθασε στον Ενοριακό Ναό των Ταξιαρχών (όπου και πάλι τελέσθηκε Δέηση) και δια της πλατείας Μαντούς Μαυρογένους κατέληξε στο Προσκύνημα της Παναγίας μας. Εκεί εψάλη η ακροτελεύτια Δέηση, στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες επισήμους και μη και Ευχήθηκε η Παναγία μας να είναι για τον καθένα χωριστά και για όλο το Έθνος μας η Σκέπη, η Βοηθός και η Προστασία.

Στην Φετινή Πανήγυρη συμμετείχαν δύο Υπουργοί, ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μουσουρούλης καθώς επίσης ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, η φιλαρμονική της οποίας απέδωσε τιμές.

Την Κυριακή 19-8-2012 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Απειράνθου Νάξου. Πρό του Αποστολικού Αναγνώσματος χειροθέτησε Αναγνώστη τον εκλεκτό Φιλόλογο και Συγγραφέα κ. Κωνσταντίνο Γανωτή, ο οποίος έχει σύζυγο εξ Απειράνθου και μεγάλο μέρος του καλοκαιριού διαμένει στο όμορφο, ιστορικό και γραφικό αυτό χωριό της ορεινής Νάξου.

Την Δευτέρα 20-8-2012 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο και συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Παρίων `` Παναγία η Εκατονταπυλιανή `` προς τιμήν του διακεκριμένου Παρίου συγγραφέα και συνταξιούχου εκπαιδευτικού κ. Παναγιώτη Πατέλη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον περίβολο του Ιερού προσκυνήματος της Παναγίας μας τον οποίο κατέκλυσε πλήθος κόσμου. Πρώτος απηύθηνε χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του τιμωμένου στα Εκκλησιαστικά δρώμενα της Πάρου τόσο με την θητεία του επί τρείς τριετίες στην Δ. Ε. του Ιερού Προσκυνήματος, όσο και με την συγγραφή βιβλίων που όλα σχεδόν αναφέρονται σε Ναούς και Εξωκκλήσια της Πάρου. Τόνισε τέλος ότι συνεχής μέριμνα και αγωνία του κ. Πατέλη είναι η προβολή και προσφορά του Ιερού Προσκυνήματος και του επέδωσε ως αναμνηστικό δώρο πιστό αντίγραφο της Παναγίας, λεπτομέρεια από ασημένιο δίσκο που φυλάσσεται στο Μουσείο της Εκατονταπυλιανής. Ακολούθησαν πολλοί ομιλητές που περιέγραψαν το έργο και την μεγάλη προσφορά του Παναγιώτη Πατέλη στο νησί της Πάρου. Η εκδήλωση έκλεισε με μια μικρή μουσική αφιέρωση.

Την Τρίτη 21-8-2012 το πρωί μετέβη στην Αγγεριά της Πάρου και προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Κωνσταντίνου Σκιαδά, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Εν συνεχεία δε προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της Αναστασίας Λουκή, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Το απόγευμα της ίδιας μέρας προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 33 χρόνου Μάρκου Ξενάριου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαρμάρων Πάρου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συμμετείχε σε ωραία μουσική εκδήλωση του Παριανού μουσικοσυνθέτη κ. Ιωάννου Ευαγ. Μπαλίκου που πραγματοποιήθηκε στον περίβολο της Εκατονταπυλιανής.

Την Τετάρτη 22-8-2012 το απόγευμα προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού στο πανηγυρίζον γραφικότατο Παρεκκλήσιο της Παναγίας (Ξεχωριανής) Μαρπήσσης όπου ευλόγησε τους Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Πέμπτη 23-8-2012 το πρωί χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης Πάρου και εν συνεχεία προέστη της καθιερωμένης μεγάλης Λιτανείας, κατά την διάρκεια της οποίας και στο σημείο που εκτελέσθηκε ψυχρά ο Δημήτρης Μίχας τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Τον Θείο Λόγο κατά την διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε ο Παριανός Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Κρασσάς, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, ενώ συμμετείχε ως πρώτος τη τάξει και πολιός Αρχιμανδρίτης, Ναουσαίος την καταγωγή, π. Ιερώνυμος Φράγκος, αδελφός της Ιεράς Μονής Παρακλήτου και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Θείας Αναλήψεως Δραπετσώνας, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο κατά τον Εσπερινό.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό του Πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Αιγίνης (Ενορίας Ζωοδόχου Πηγής Πάρου) επί τη μνεία της μεταθέσεως του Ιερού Λειψάνου του εκ Στροφάδων εις Ζάκυνθον. Εν συνεχεία τέλεσε την χειροθεσία σε Αναγνώστη – Ψάλτη του διακεκριμένου Δικαστικού κ. Διονυσίου Γιαννακόπουλου, Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου ε.τ και κτήτορος του Ναού, ο οποίος σε καθημερινή βάση συμμετέχει στις Ακολουθίες του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Εκατονταπυλιανής προσφέροντας της πολύτιμες υπηρεσίες του στο Ιερό Αναλόγιο. Στο τέλος του απένειμε και τον Σταυρό της Εκατονταπυλιανής (επίσημη διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως) για την μεγάλη και συνεχιζόμενη προσφορά του στην Εκκλησία και στην Δικαιοσύνη.

Το ίδιο βράδυ ο Σεβασμιώτατος ταξίδεψε για την Νάξο.

Την Παρασκευή 24-8-2012 το πρωί χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως (περιοχή Αγίας Άννης ) ενώ προηγουμένως τέλεσε τα θυρανοίξια, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Λουκάς Τσακίρης, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας και καθηγητής στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν επίσης ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Κοκάκης , ιατρός και ο π. Τιμόθεος Ελευθερίου. Ας σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων μας έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και του χρόνου, συν θεώ, θα λειτουργήσουν κανονικά. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην προσπάθεια αυτή και ιδιαίτερα τον Εφημέριο του Αγίου Αρσενίου Πρωτοπρεσβύτερο π. Συμεών Τελόπουλο για το ανύστακτο ενδιαφέρον του προς τον σκοπό της ολοκλήρωσης αυτού του σημαντικού έργου της Τοπικής μας Εκκλησίας, που είναι μια οφειλόμενη προσφορά στα παιδιά και τους νέους των νησιών μας ιδιαίτερα στην δύσκολη εποχή που ζούμε με τα οξύτατα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και τους ποικίλους πειρασμούς. Γι αυτό τόνισε ο Σεβασμιώτατος αφιερώσαμε το εκκλησάκι των κατασκηνώσεων στον Άγιο Κοσμά, τον μεγάλο ισαπόστολο, και εθνομάρτυρα και παιδαγωγό. Τον σύγχρονο Πατέρα και διδάσκαλο του Γένους μας για να έχουν τα παιδιά μας την πρεσβεία του και να εμπνέονται από το παράδειγμα και την προσφορά του.

Στην συνέχεια μετέβη στο Χαλκείο Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Ευαγγελιστρίας (Πρωτοθρόνου) προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 24 χρονου Φαρμακοποιού (προ μερικών εβδομάδων έλαβε το πτυχίο του) Δημητρίου Γκούφα που φονεύθηκε σε τροχαίο στην Νάξο. ‘Ένα τεράστιο πλήθος απ’ όλη την Νάξο είχε κατακλύσει τον Ναό και όλη την γύρω περιοχή για να εκφράσει την αγάπη του και την συμπαράστασή του στους συντετριμμένους γονείς του Γιάννη (Μαθηματικό και τ. Διευθυντή Λυκείου Τραγαίας Νάξου) και Στέλλα (Φαρμακοποιό Τραγαίας). Μετά την Ταφή του μεταστάντος ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο χωριό Κεραμί για να παρακολουθήσει την πρόοδο των εργασιών αγιογραφήσεως του Ιερού Ναού του Ταξιάρχη Μιχαήλ.

Το Σάββατο 25-8-2012 το απόγευμα μετέβη στην Πάρο όπου συμμετείχε σε εκδήλωση στο χωριό Κώστος αφιερωμένη στον μεγάλο ευεργέτη του νησιού μακαριστό Φραγκίσκο Βελέντζα (+ 1966) για τον οποίο απηύθυνε σύντομη προσλαλιά. Πρό της πραγματοποιήσεως της ωραίας και σεμνής τελετής ο Σεβασμιώτατος και όλοι οι συγκεντρωθέντες μετέβησαν στο Παρεκκλησιό του Αγίου Αρτεμίου παραπλεύρως του οποίου βρίσκεται ο τάφος του Κωστιανού ευεργέτη, όπου και τελέσθηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Το ίδιο βράδυ επέστρεψε στην Νάξο.

Την Κυριακή 26-8-2012 το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου. Στο τέλος τέλεσε τα Μνημόσυνα του Θεοδώρου Παπαδόπουλου (40 νθήμερο ) και του Εμμανουήλ Βαλέτα (ετήσιο). Αμέσως μετά ανεχώρησε για το μεγάλο Προσκύνημα της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας (στην ορεινή Νάξο) όπου και τέλεσε το τρίμηνο Μνημόσυνο του Μακαριστού Ιωάννη Χουζούρη, μεγάλου ευεργέτου του Ιερού Προσκυνήματος και πρωτεργάτου της ανεγέρσεως του νέου και παμμεγέθους Ιερού Ναού. Νωρίς το απόγευμα ανεχώρησε για την Πάρο όπου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Λευκών προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Ανδρέα Κονταράτου που προσέφερε πολλά στην τοπική Εκκλησία και κοινωνία.

Το Βράδυ της ίδιας ημέρας επέστρεψε στην Νάξο.

Την Δευτέρα 27-8-2012 το απόγευμα παρέστη σε εκδήλωση, στην κεντρική πλατεία του Φιλωτίου (``ΓΕΦΥΡΑ``) αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την φύτευση του μεγάλου Πλατάνου.

Την Τρίτη 28-8-2012 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον Απόλλωνα της Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε το Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Την Τετάρτη 29-8-2012 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε το Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Αγοράς Χώρας Νάξου (Παρεκκλήσιο Μητροπολιτικού Ναού).

Την Πέμπτη 30-8-2012 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου, όπου εορτάστηκε μεγαλοπρεπώς η εορτή της καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε το Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Την Παρασκεύη 31-8-2012 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου το Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Συμεών Τελόπουλος.

  

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top