Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥλΙΟΥ 2012

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ κατά τον μήνα Ιούλιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

Την Κυριακή 1-7-2012 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Μοναστηριακό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο λόφο Παροικίας Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων στον περίβολο της Ιεράς Μονής όπου και ετέλεσε την Ακολουθία του Μικρού Αγιασμού. Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών προσφέρθηκε κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

 

001

002

003

Το Σάββατο 7-7-2012 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Μοναστηριακό Ναό Αγίας Κυριακής πόλεως Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Το απόγευμα του Σαββάτου μετέβη στο Φιλώτι και ετέλεσε το μυστήριο της Βαπτίσεως στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του μικρού Εμμανουήλ Κοττάκη .

Την Κυριακή 8-7-2012 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Προκοπίου Βουρβουριάς Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο πανοσ. Αρχιμ. π. Αυγουστίνος Θεοδωρόπουλος. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

ΝΙΚΟΔΗΜΕΙΑ 2012

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη και την πληθωρική συμμετοχή χριστιανών, εορτάστηκε και φέτος, η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου του Ναξίου. Οι πανηγυρικοί εορτασμοί έλαβαν χώρα στις 13 και 14 Ιουλίου στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.

Χιλιάδες πιστοί, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, προσήλθαν να λάβουν τη Χάρη του Τριαδικού Θεού με τις πρεσβείες του Αγίου Νικοδήμου, να τιμήσουν την μνήμη Του και να αποθέσουν στο Ιερό του Λείψανο τα φορτία των προβλημάτων της ζωής.

Στη φετινή εορτή συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Δράμας κ. Παύλος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

Την παραμονή, Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012 το απόγευμα, έγινε η υποδοχή των χαριτόβρυτων Τιμίων Λειψάνων των νεοφανών (εν Λέσβω) Μαρτύρων Ραφαήλ , Νικολάου και Ειρήνης. Τα Τίμια Λείψανα μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και τα υποδέχθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος. Εν συνεχεία τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ Παύλος ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Πρό του Θείου Κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρουσίασε τους προσκεκλημένους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες και τους προσφώνησε με εγκαρδιότητα εκφράζοντας και της ευγνώμονες ευχαριστίες του.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας τελέστηκε Ολονύκτια Αγρυπνία η οποία κορυφώθηκε με την πρώτη Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε περί τις 3.00 το πρωί του Σαββάτου.

Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Σάββατο 14 Ιουλίου 2012, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε και τον θείο λόγο και συλλειτούργησαν μαζί του οι προαναφερθέντες Σεβ. Μητροπολίτες, καθώς και ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος.

Το απόγευμα Τελέσθηκε ο Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου Νικοδήμου και αμέσως μετά έλαβε χώρα η μεγαλειώδης Ιερά Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου μας στους δρόμους της Πόλεως, που είχαν στρωθεί με μυρτιές και δάφνες. Στην Ιερά Λιτανεία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος και συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Δράμας κ. Παύλος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος, πολλοί Ιερείς, Τοπικοί Άρχοντες και άλλοι επίσημοι, μεταξύ αυτών και ο Νάξιος νέος Υπουργός Εργασίας κ. Ιωάννης Βρούτσης και κυρίως αναρίθμητα πλήθη ευσεβών χριστιανών. Στην κεντρική Πλατεία και επι της Μαρμάρινης εξέδρας τελέσθηκε Δέηση υπέρ υγείας όλων των προσκυνητών του Αγίου μας, ενώ τον Θείο λόγο κήρυξε με παλμό και ζωντάνια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Στο τέλος της Ιεράς Λιτανείας όπου κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε δια πρεσβειών του Αγίου μας  την κατά Θεόν πρόοδο καί πνευματική προκοπή όλων και ευχαρίστησε όλους εκείνους που Βοήθησαν για την διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων.

dsc01551

dsc01567

_20201220421

_20201220481

Την Κυριακή 15-7-2012 ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνιδάρου Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Νήσο Πάρο συνοδεύοντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Βασίλειο για να προσκυνήσει την χαριτόβρυτο εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, ο οποίος για πρώτη φορά επισκεπτόταν τα νησιά της μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Αφού ξεναγήθηκε από τον Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη μας στους διαφόρους χώρους του Ιερού προσκυνήματος, μετέβησαν στην Ιερά Μονή Χριστού Δάσους (Αγίου Αρσενίου) για να προσκυνήσει Την Τιμία Κάρα και τα Ιερά Λείψανα Του Θαυματουργού Αγίου μας. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ελασσώνος κ. Βασίλειος (μετά από μία τρίωρη παραμονή του στην Πάρο) ανεχώρησε για τον Πειραιά.

Την Δευτέρα 16-7-2012  Ο Σεβασμιώτατος συνεργάστηκε με μέλη της Διοικούσης του Ιερού Προσκυνήματος και με την Γραμματεία εν όψει των Εορταστικών Εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου.. Το βράδυ της ίδιας ημέρας επέστρεψε στην Νάξο.

Την Τρίτη 17-7-2012 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Μαρίνης Κορώνου Νάξου ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Πέμπτη 19-7-2012 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού του πανηγυρίζοντος Ιερού Παρεκκλησίου του Προφήτου Ηλιού πόλεως Νάξου και παρουσίασε τον παριστάμενο (λόγω περιοδείας στα Αστυνομικά Τμήματα της Νάξου) Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νεκτάριο Κιούλο, προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ. ΑΣ ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Κυριακή 22-7-2012 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Φωτεινής Μονής Νάξου, τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Ρουσάκης Ιατρός – Αναισθησιολόγος Επιμελητής Α΄ Νοσοκομείου Ε.Ε.Σ και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το 40νθημερο μνημόσυνο της αειμνήστου Πρεσβυτέρας Κυριακής Μαγκανάρη και του εγγονού της Λάμπρου Χαμηλοθώρη.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Αγγιδίων Νάξου τέλεσε την Βάπτιση του μικρού Μαρίνου, υιού του Ιερέως π. Τιμολέοντος Αθανασόπουλου και στην συνέχεια έπλευσε για την Πάρο.

Την Δευτέρα 23-7-2012 χοροστάτησε στον όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας Πάρου, επί τη 68η επετείω από της διασώσεως των 125 νέων της Πάρου (23-7-1944) από την εκδικητική μανία των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής με την σωστική παρέμβαση του τότε Ηγουμένου της Μονής Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου, που απέδωσε την σωτηρία σε θαύμα της Παναγίας μας. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ετέλεσε της εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου της Μονής π. Επιφανίου Βλαβιανού.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας προήδρευσε της Δ.Σ του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, εν όψει της επικείμενης Πανηγύρεως του Δεκαπενταυγούστου.

 Την Τρίτη 24-7-2012 Το εσπέρας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στο γραφικότατο Παρεκκλήσιο της Αγίας Άννης Παροικίας Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στην συνέχεια παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις (χορωδιακές και μουσικοχορευτικές) με την φροντίδα της Ενορίας της Ζωοδόχου Πηγής και σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου.

Την Τετάρτη 25-7-2012 το πρωί προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Κοσμά Καπούτσου, στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας Χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Μαραθίου (Ενορίας Κώστου) Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Πέμπτη 26-7-2012 χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στο Πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Πάρου ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Προδρόμου Πάρου, Μετοχίου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Λαγκάδας Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Ιερολογ. Αρχιδιάκονος π. Εμμανουήλ Τζιώτης. Στην Συνέχεια παρέστη σε μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Προδρόμου που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος ``Σκόπας ο Πάριος `` με την συμμετοχή εξαιρετικών παραδοσιακών συγκροτημάτων του νησιού.

Την Παρασκευή 27-7-2012 χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Κώστου Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους , κήρυξε τον Θείο Λόγο και προέστη της Ιεράς Λιτανείας στους γραφικούς δρόμους του χωριού.

Το Σάββατο 28-7-2012 τέλεσε το Ιερό Μυστήριο του Γάμου του Άγγελου Κορτιάνου (υιού του Ιερέως Πέτρου Κορτιάνου) με την Κλεοπάτρα, στον ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Νάουσας Πάρου.

Την Κυριακή 29-7-2012 εορτή του Αγίου Καλλινίκου, λειτούργησε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος ο οποίος και αφίχθη αεροπορικώς στην Πάρο το πρωί της Κυριακής (7 π.μ ) και χοροστάτησε στον Όρθρο. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Σεβασμιώτατο Σύρου κήρυξε τον Θείο Λόγο συνδυάζοντας το θαύμα του χορτασμού των πεντακισχιλίων (ως προτυπώσεως του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας ) με την εορτή του Αγίου Καλλινίκου και τα ονομαστήρια του Ποιμενάρχου μας. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε της ευχές του Κλήρου και του Λαού της Πάρου και το βράδυ της ίδιας ημέρας συμμετείχε σε συννεστίαση με τους Κληρικούς Πάρου και Αντιπάρου και τις οικογένειές τους, με την φροντίδα του Συλλόγου φίλων της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Πάρου.

Την Τρίτη 31-7-2012 το πρωί προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 32χρόνου Γεωργίου Καλακώνα, στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top